Tuesday, January 3, 2017

Snö i massor

Vi har inte haft några större mängder snö på länge. Det var vintern 2012/13 som vi senast hade mycket snö. Sedan kom torkan med flera vintrar när solen bara sken och det var +10 stora delar av vintern. Nu är det dock dags igen.

Det har snöat hela dagen och det fortsätter att vräka ner. Jag kan tänka mig att vi kanske kommer att ha en halvmeter minst i morgon bitti.

Jag fick skotta när jag kom hem från jobbet idag och måste nog ge mig ut igen innan jag lägger mig. Inte alls särskilt bra för axeln men det måste göras eftersom det blir jobbigare om man inte håller undan snön. Det blir tyvärr ingen bloggrunda för mig idag eftersom jag får tänka på hur mycket jag ansträger axeln men ville i alla fall skriva några rader.

Det snöar så mycket att man nu har stängt av den stora motorvägen I-5 som går genom Mt Shasta och Weed. Vid gränsen till Oregon söderut och strax norr om staden Reddning norrut. Vi ligger däremellan och är avstängda tills snön avtar och man kan röja på motorvägen. Det har inte hänt sedan december 2012.

Det intressanta är att man fortfarande kräver “chains", det vill säga snökedjor för att få köra vissa sträckor. Jag har aldrig satt på sådana och vet inte ens hur man gör.

Jag är mycket tacksam att jag bor 1 minuts promenad från jobbet. Vi får se om skolan ens är öppen i morgon. Är I-5 stängd brukar skolan stänga.

Från Caltrans hemsida (de har hand om vägarna här i Kalifornien):

Caltrans I-5:
IS CLOSED 10 MI NORTH OF REDDING /AT FAWNDALE/ (SHASTA CO) - DUE TO SNOW - MOTORISTS ARE ADVISED TO USE AN ALTERNATE ROUTE
IS CLOSED TO NORTHBOUND TRAFFIC AT THE JCT OF SR 3 /IN YREKA/ (SISKIYOU CO) - DUE TO SNOW - MOTORISTS ARE ADVISED TO USE AN ALTERNATE ROUTE
IS CLOSED TO SOUTHBOUND TRAFFIC AT THE OREGON STATE LINE - DUE TO SNOW - MOTORISTS ARE ADVISED TO USE AN ALTERNATE ROUTE
CHAINS OR SNOW TIRES ARE REQUIRED FROM WEED TO 3 MI NORTH OF WEED (SISKIYOU CO)
CHAINS OR SNOW TIRES ARE REQUIRED FROM 3 MI NORTH TO 8 MI NORTH OF YREKA (SISKIYOU CO) /ANDERSON GRADE/

Bild tagen för ca 30 minuter sedan nu på kvällen! Tur att jag har Yaktrax och “walking sticks." :) Det behövs nu.

22 comments:

Från Glam till Damm said...

Oj!

Vackert, men det ställer ju till det praktiskt för till exempel trafiken och äldre människor som kan få det svårt att ta sig ut och fram.

Här snöar det också i massor och det är så fint och ljust med ett riktigt vinterlandskap nu när vi ändå har vinter i minst fyra månader till.

Kram och håll dig varm!

Ha en fin dag.

Anneli

Steel City Anna said...

Jobbigt att du måste skotta! Finns det ingen vänlig gentleman som kan skotta åt dej :)

Anonymous said...

Välkommen tillbaka i blogglandia! Har saknat dej!
Snö, härligt men jobbigt. Verkar verkligen kaotiskt.
Ha det bra!

Fjärde året i Hjo said...

Snökaos även i Sverige. I söder och öster mest. Här i Hjo snö utan kaos. Och nu ska det visst bli kallt.

FREEDOMtravel said...

Här harvi oxå en heldel snö! Men inga kedjor ;)

Channal said...

Idag fick jag skotta snö så jag blev helt slut. Akta din axel Anne-Marie! Mannen fick ta resten (det mesta). Läskigt att köra bil fast jag har nya dubbdäck. Är det halt o snöigt så är det! Bara att köra försiktigt som gäller. Men jag blir pigg och glad av allt det vita. Som ljusterapi för mig.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anneli: I-5 öppnade inte förrän i morse och skolan öppnade senare. Jag tycker de nästan skulla ha haft stängt eftersom många inte kunde ta sig till jobbet pga all snö men de som är chefer har inte varit med om detta eftersom alla börjat arbeta där efter det att vi hade det senaste stora snöfallet december 2012.
Jag har skottat alldeles för mycket snö och känner av det till viss del i axeln.
Såg ditt foto hos Insta med all snö. Vackert!
I natt skall det bli väldigt kallt så jag vet inte hur kyligt det blir inomhus. Våra hus är inte byggda för riktigt kalla temperaturer.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag var ute tre gånger och skottade innan det slutade snöa. Nu har vi ca 30-40 cm. Litet för mycket tycker jag.
Det gick relativt bra att skotta men känner av i axeln att jag lyfte tungt.

Anne-Marie said...

Lena: Tack! Kul att vara tillbaka i bloggvärlden.
Ja, det blev litet väl mycket av snön. De öppnade motorvägen först i morse.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hans: Vi ligger tydligen i en så kallad “atmospheric river" just nu med mycket fuktighet och regn/snö som kommer in rakt över Kalifornien från Stilla Havet.
Har sett att det snöat mycket även i Sverige.

Anne-Marie said...

Helena: Nej, kedjorna känns onekligen litet gammaldags tycker jag. :)

Anne-Marie said...

Anna: Jag känner mig också litet mosig men axeln klarade sig relativt bra. Försökte lyfta den mesta tyngden med vänster arm. Jag har skottat otroligt mycket snö sedan jag flyttade till Kalifornien. Låter som en oxymoron. :)
Jag har dubbdäck men behöver ju inte köra till jobbet vilket är bra. Vi har mer ljus rent allmänt under vintern så lider aldrig egentligen av att det är mörkare under vintern.
Kramar!

Annika said...

Hej Anne-Marie!
Nu är jag tillbaka i bloglandia igen efter MITT uppehåll på två veckor. Ditt uppehåll var ju bra mkt längre än så.
Det är jättekul att ha dig tillbaka i bloggvärlden igen. Hoppas att du känner dig taggad och inspirerad över att vara tillbaka.
Jag är ju en sådan där person som älskar snö. OCH är jag bara på hemmaplan, har ström, vatten, mat och värme får det snöa på så mkt det vill. Du vet ju att jag älskar det.
Så jag skulle gärna vara där du bor nu.
Glad över att det regnat och snöat så mkt hos dig. Läste att torkan i norra CA är ett minne blott. Underbart ju för er, och hela CA.
Det snackas om ett litet snösystem som ska bryta in här inatt. Vi får'la se. Kaos lär det ju bli.
Men tjaa...let it be then :-)
Varmt välkommen tillbaka till blogosfären!!
Kramar!!!

Annica said...

Snön blir ju vatten så småningom och jag antar att ni fortfarande behöver allt vatten ni kan få. Men det vore bra om snöflingorna hade vett att falla där ingen behövde skotta undan dem. Det är ingen ordning på vitfluffet! ;)
Här har vi inte mycket snö, högst två decimeter. Däremot har vi KALLT! Just nu visar termometern -27. Det hade varit drygt 40 minus i Nikkaluokta i morse. Vi ber till högre makter att värme och el ska fungera.
Varm kram från kallt norr!

Malin said...

Har inte fått någon snö än. Vi var i Stockholm över jul och missade tydligen precis snön där. Barnen längtar och även här i Maryland brukar vi få en stor snöstorm per år, även om den inte varar så länge. Hoppas du får en snow day ;)

Anne-Marie said...

Hej Annika!
Vad roligt att du också är tillbaka i blogglandia. Har jobbat hela dagen så har inte haft möjlighet varken att svara dig här eller kommentera på din blogg. Ja, tyvärr blev mitt blogguppehåll längre än vad jag hade trodde - men du vet ju orsakerna.
Det känns roligt än så länge att vara ute i “bloggsvängen" - fick dock ta det lugnt igår med tanke på all snö jag blev tvungen att skotta.
Jag är absolut ingen vintermänniska och föredrar regn framför snö och kyla. Har varit en sådan “konstig person" sedan jag blev litet äldre och fortfarande bodde i Sverige.
Nja, torkan är inte alls borta i hela Kalifornien (du kan klicka på kartan - i högerspalten - med torkan om du har lust) men där jag bor verkar vi vara ur farozonen just nu. Stora delar av södra Kalifornien har fortfarande torka faktiskt.
Vi ligger i någon slags “atmospheric river" och skall få massor med regn och snöblandat regn under en längre tid.
Tack snälla du! Skall ta mig in till dig också.
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Annica: Just nordligaste Kalifornien tycks vara ur farozonen just nu men andra delar av Kalifornien har torka fortfarande. Som jag skrev till Annika (med “k" ;)) kan du se kartan i högerspalten och klickar man på den kommer man till en hemsida som visar på torkan.
Tydligen drabbades södra Oregon mer än vi med tanke på att de inte har samma beredskap som vi har. Medford (i sydligaste Oregon) fick den mesta snön sedan 1919!!! i förrgår.
Vi kommer också att få en MYCKET kall natt och jag bävar litet för hur det skall gå. Kommer givetvis att bli kallt inomhus. Jag kommer att ha ett par kranar droppande. Detta är något man måste göra här för att ledningar inte skall frysa.
Skickar en varm kram till dig!

Anne-Marie said...

Malin: Det kom stora mängder snö i nordligaste Kalifornien och södra Oregon. Och så blev det kallt precis efter ovädret vilket har gjort att gatorna är isiga och mycket farliga. Jag går som en 85-åring, dvs med mycket, mycket små steg. :)
Nu skall det bli mildare till helgen och komma mycket regn och regnblandad snö.
Och i natt skall det bli väldigt kallt.
Vi fick 2 timmar igår när skolan öppnade senare - det var allt. Kurserna har inte börjat än så det är bara vi anställda som jobbar just nu.

Gunnel said...

När jag vaknade i morse hade vi -11 grader och jag tycker det är alldeles för kallt. Snö har vi ännu inte fått någon. Jag är glad att jag inte nödvändigtvis måste ge mig ut idag. Kram

Maria said...

Mycket vackert!

Anne-Marie said...

Eftersom våra hus inte alls är lika välisolerade som de svenska blir det svårt att hålla värmen bra.
Det har varit onormalt kallt här de senaste 2-3 dagarna och vägarna har mycket is. Nu skall vi få in ett nytt oväder med snö, regn, is och blåst. Kram

Anne-Marie said...

Maria: Ni kanske har fått en del snö? Det var ett ordentligt snöoväder som kom in i måndags och tisdags. Litet väl intensivt för mig. :)