Sunday, January 15, 2017

Att läka naturligt

Jag är ingen fan av vanliga läkare och är allmänt litet misstänksam eftersom de tycks fokusera på små delar och helt tappar helheten. Jag är uppriktigt litet rädd att gå till läkare eftersom de ofta tror att de vet bäst och inte lyssnar. Därför gick jag aldrig till någon läkare när jag fick axelskadan. Nu tar sig säkert en del för pannan och tycker att jag är fullständigt vansinnig.

Jag hade en mindre “arsenal" av saker som jag visste om sedan jag stukade fotleden för några år sedan. Det var vintern 2012 när jag ramlade på svartisen på skolans parkeringsplats. Jag gick aldrig till läkare då heller utan bara till min kiropraktor. Mycket på grund av att jag behövde bli “tillrättalagd" i höfterna och fotleden. Axeln hade jag inte kunnat bli “tillrättalagd" i eftersom jag hade blivit sämre då. Jag känner min kropp rätt väl och vet vad man kan och inte kan göra.

Fortfarande är axeln inte som den skall men den är helt klart mycket starkare, mera rörlig och jag får inte ont nu såvida jag inte behöver skotta en halvmeter snö. Men det är en bit kvar tills den förhoppningsvis fungerar som den gjorde innan jag blev skadad.

Eftersom jag inte under några omständigheter skulle ta kortison (har sett alldeles för mycket negativt efter intag av kortison på nära håll) har jag tagit gurkmeja eller “turmeric/curcumin" på engelska. Gurkmeja är antiinflammatorisk och hjälper bra. Man måste dock vara litet påläst vilken typ man använder om man köper tillskott i form av tabletter. Det finns många sorter som inte gör någon nytta alls nästan.


Jag använde också en “ointment" som tränger in i huden, muskler, senor och skelett och den smörjde jag på ett par gånger om dagen. Den innehåller bara naturliga ingredienser och verkar fungera bra: Extra Virgin Olive Oil, Wheat Germ Oil, White Oak Bark, Comfrey Root, Mullein Leaf, Black Walnut Leaf, Marshmallow Root, Gravel Root, Wormwood Herb, Lobelia Herb, Skullcap Herb & Beeswax.


Eftersom jag helt och fullt tror att olika former av magneter läker (har många personliga erfarenheter av detta) är den här “apparaten" något som jag använt flitigt. Michael hade köpt en för många år sedan som jag använde vid fotledsstukningen men tyvärr slutade den att fungera så jag köpte en ny via eBay. Helt billig var den inte (runt $300) men den ville jag inte vara utan. Det är en så kallad “magnetic pulser" och den tränger rakt igenom kroppens olika lager och jag är 100% övertygad om att den varit en stor orsak till att jag inte behövt gå till läkare. Väl värda pengar.


Och när man blir litet äldre tar läkeprocessen längre tid - det är bara att konstatera. Jag har gått som min farmor nu när det varit halt och isigt en längre tid. Hon gick med små, små steg och det fungerar. Men visst känner man sig som en 80-åring. :) Whatever works är mitt motto. Nu får jag ju tänka på både fotleden och axeln.

Den atmosfäriska floden lär återkomma till oss under veckan med mer regn, snö och vindar. Den skulle behövas litet längre söderut eftersom södra Kalifornien fortfarande har torka.

20 comments:

Steel City Anna said...

Tycker inte alls det låter konstigt. Det är alltid bra att tänka själv :) gurkmeja pratar min mamma alltid om och jag har väl varit lite skeptisk. Jag har det i maten iallafall :)

Från Glam till Damm said...

Godmorgon Anne-Marie,

Jag håller fullständigt med då människan består av body, mind and soul och medicin, läkare och sjukhus tenderar att koncentrera sig på bara kroppen och skippa mind and soul. Vidare tycker jag att läkarmedicin innehåller alldeles för mycket giftig substans som ger biverkningar. Jag går till en homeopat och till en kiropraktor, vidare går jag på zonterapi och healing.

Sedan är det ju så att eftersom vården är så överbelastad och underbemannad fokuserar man nästan nu enbart på att få bort symptomer och går inte till botten med vad som orsakar problemet. Plåster på såret bara...skit samma hur såret uppstått är mentaliteten. Det finns varken tid, pengar, eller resursen.

HA en fin dag och hoppas att din axel och fotled är återställda. Jag går också till kiropraktorn för att få höften justerad.

Kram, Anneli

Gunnel said...

Jag försöker nog också kurera mig själv så länge det går. När jag var i Dallas köpte jag ett liniment som är toppen när jag får värk nånstans. har inte hittat något lika snabbverkande här. Det verkar som ni har en hel arsenal av läkemedel som man kan köpa utan recept. Det saknar jag lite här. Kram

Annika said...

Ja, så länge det går är det väl gott och väl.
Men jag är nog ytterligt tacksam över den vård som finns. Fick kortison i knät i november, och det är jag så glad över. Tror det hjälpte mig att övh stå ut. Eller jag, förstår ju det. Kortison ställer väl bara till problem om det tas i riktigt stora doser under lång tid?
Men jag är också en sån spm väntar med läkarbesök så länge det går, egentligen. Men ytterst tacksam över att det går så snabbt när man väl kommer in. Här i US, ska jag tillägga.
Gurkmeja fick jag tips om att ta när knät spökade, och jag tar lite i teet, men tar förmodligen alldeles för små doser.
Jag tycker nog det bästa är en sund blandning mellan medicin och natur.
Ska tillbaka till min ortoped imorrn och hoppas faktiskt på en spruta till i knät, inte kortison denna gång, men ett annat skyddande han kan spruta in mellan ben och knäskål. men att gå prommisar är inte längre ngnt problem för mig, sååå tacksam för det.
Bengay tycker jag är ett skitbra liniment. Använder det ofta, på nacken om jag har lite ont i huvudet. Eller på ömmande muskler.
Hoppas verkligen att du känner dig OK i kroppen nu.
Kramar!

Annika said...

Hoppas det läker upp helt. Jag kör nog lite blandat - håller med om vad alla sagt ovan om att den moderna sjukvården bara koncentrerar sig på små delar - symptomen och det fysiska och det omedelbara - medan alternativ medicin ser mer till helheten av människan. Tycker inte heller om övermedicineringen som pågår eller läkare som skriver ut en cocktail av starka mediciner som en slags lösning på allt. Men som sagt - jag försöker hantera mina hälsoproblem både genom traditionell medicin och alternativ medicin i något slags paket. Imorgon ska jag till en allergidoktor som äntligen - och för första gången - ska göra allergitester och försöka komma fram till vad jag egentligen är allergisk mot. Hoppas att den kunskapen ska leda till både att jag själv och "medicinmännen" kan behandla allergierna bättre och minska problemen.
Kram och som sagt hoppas du blir bra fort!

Anne-Marie said...

Anna: Vad bra att du inte tycker jag låter alldeles konstig. :)
Gurkmeja är en sådan där “universalört" som hjälper mot inflammationer bra men också motverkar problem med minnet och Alzheimers. I Indien använder man ju denna ört väldigt mycket.

Anne-Marie said...

Godmorgon Anneli,
Jag har bara stött på ett par relativt holistiska läkare under hela mitt liv. De var viktiga men är alldeles för sällsynta.
Du vet ju hur man talar i annonser om läkemedel här i USA. När hela annonsen har passerat är man i stort sett död. ;) Jag har tagit en del antibiotikakurer under årens lopp (nu var det länge sedan, peppar, peppar) och jag var på väg att behöva ta radioaktiv jod när min sköldkörtel var ur balans men då fick jag healing, sk “radionics" som förbluffade läkaren och jag satt och log inombords eftersom jag absolut inte kunde tala om varför jag var frisk - vilket läkaren var väldigt förvånad över. :)
Det viktigaste är att arbeta förebyggande och jag skulle ha varit mer försiktig med axeln och den överbelastning jag hade men var inte tillräckligt lyhörd. En viktig läxa som jag inte gör om.
Fotleden är i stort sett återställd men kommer nog aldrig att bli som den var till 100% (stukningen skedde januari 2013 så det är ju ett tag sedan). Axeln kommer att ta sin tid troligen. Jag hörde 1,5 år från en arbetskollega som hade något liknande.
Ha det bra! Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Eftersom socialistiska Socialstyrelen har Sverige i ett strupgrepp finns väldigt få alternativa/naturliga preparat. Tyvärr.
Här i USA finns en uppsjö av olika preparat som mer eller mindre hjälper. Man måste vara påläst så att man vet vad man gör.
Kram

Anne-Marie said...

Annika: Man kan göra mycket förebyggande själv men självklart går det inte alltid. Och det du hade kräver säkert sjukvård för att få bukt med. Och bryter man en arm går man ju inte tror att den skall läka själv utan måste gå till läkare.
Kortison kan ge problem med en gång om man har otur. Min mamma hade besvär med en höft och när hon arbetade inom Danderyds Sjukhus en sommar fick hon en kortisonspruta och kunde inte gå dagen efter. Det var ett exempel på kortison “gone wrong." Min pappa hade ett långvarigt kortisonintag och han blev helt förstörd i hela kroppen och hans immunförsvar blev helt otroligt nedsatt. Så jag skulle inte ta kortison.
Man måste ta rätt sorts gurkmeja om det skall hjälpa och i större doser troligen än vad du kan ta i teet. :)
Som jag skrivit tidigare tycker jag det är fantastiskt att du redan kan gå så bra som du kan. Du kanske har ett bra “läkekött". :)
Har inte hört talas om Bengay så vet faktiskt inte vad det är.
Som jag skrev i inlägget så är det en bit kvar för axeln och det kan nog ta ytterligare ett antal månader.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Min fotled har inte helt läkt som den skulle - troligen pga att det var såpass allvarliga skador att ligament och senor inte läkte helt som “de skulle" men jag har inga problem att gå i alla fall vilket ju är bra. Och har inte ont. Om man kan förebygga är det ju det allra bästa men det går ju inte alltid. Och som jag skrev till den andra Annika :) måste man givetvis bedöma när man måste gå till en läkare och när det inte behövs. Vanliga läkare tror jag också till stor del är “köpta" av läkemedelsföretagen så de stoppar i folk mer än vad som behövs. Och folk tänker tydligen inte själva utan tar emot det läkaren föreslår. Jag är en helt hopplös patient ;) eftersom jag ifrågasätter och ofta vet själv vad som är fel.
Hoppas att du får klarhet kring dina allergier eftersom det är väldigt tröttande med allergier. Jag har drabbats av “cedar fever allergy" de senaste åren pga torkan och det ovanligt varma vintervädret. Det är en hemsk allergi och jag hoppas att jag inte skall få den i år pga allt regn och all snö.
Kramar!

Channal said...

Det viktigaste är att du mår bra! Men ibland kan man inte vara utan en läkare. Det bästa är att man får en som ser hela människan. Det finns bra doktorer. Haha jag blir kanske lite opartisk eftersom min man är kirurg och min bror medicinare. Så jag har mina egna husdoktorer. Sen vet jag vad de har gjort för många människor.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Anna: Visst skall man göra det som känns bäst för en själv. Jag tror dock att många människor litar litet väl mycket på en läkare bara för att han eller hon är läkare. Eget, kritiskt tänkande är jätteviktigt tycker jag. Och som jag skrivit till andra i mina svar skall man självklart gå till läkare ibland. Att försöka läka en bruten arm på egen hand vore ju väldigt dumdristigt. Ja, då förstår jag att du är litet partisk. ;) Bra att de är kunniga och duktiga läkare. Kramar!

Marina said...

ibland kan det kanske vara bra att även sjukvården finns, det kan ju hända saker som det är svårt att kurera med alternativ medicin. Jag tror definitivt på diverse saker som finns i narren, äter ingefära och turmeric och annat käckt som finns att tillgå. men mycket av det känns mer som att det är i förebyggande syfte. men som sagt, lagom av det mesta är nog bäst och huvudsaken är att alla kan göra det som känns bäst för en själv.

Anonymous said...

Under mina nästan 89 år har jag aldrig ätit några av de där
helande "herbariterna". Har haft en otrolig tur - aldrig
brutit några ben och aldrig behövt en operation. Enda ggn jag
var på sjukhus, var 4 dagar med lunginflammation. Har mina
egna tänder. :) Tar en low-dose tablett för blodtrycket.
Ingefära och nutmeg gillar jag på äppelmos. Vitlök används ofta.

Amerikansk TV annonsera en otrolig mängd piller av alla de slag
och för alla sorters besvär - alltid med in kvick varning för "side effects",
som låter ganska otäcka.

Bengay är en urgammal smörja mot värk. Har aldrig använt, men
förr skämtades det om att Bengay luktade ålderdomshem. Inte särskilt snällt! :)

Tre dagar tills USAs president heter Donald John Trump! :(


Ruth i Virginia

Annika said...

Bengay är ett liniment, ja det luktar en hel del, haha.
Men jag gillar den lukten.
Det är det bästa liniment jag vet, och jag tar hem den till Sverige eftersom min pappa älskar den på sin artrosnacke också.
Tycker inte det finns ngt liniment som är bättre än Bengay faktiskt. HAHA, man skulle tro att de sponsrar mig, men näääääää....
Bara old and tried for years and years and years.
Tar numera också piller för mitt blodtryck, precis som Ruth ;)
men annars pillerfri. Håller med Ruth om reklamen på tv, helt sjukt så mkt reklam för olika medikamenter.
Kramar igen!

Anne-Marie said...

Marina: Som jag skrev i flera svar behöver man givetvis också vanliga läkare. Vet inte om du såg de svaren. Jag hade haft mer ont om jag inte ätit gurkmeja så jag vet att det fungerar. Man kan ta olika tillskott både i förebyggande syfte och när man är sjuk. Javisst får var och en göra som de vill så läge de inte “slår ner på" det alternativa vilket många gör som tror mest på “vanliga" mediciner.

Anne-Marie said...

Ruth: Vad skönt att du haft din hälsa. Det är något att vara tacksam för. Vitlök är bra - det brukar jag äta varje dag.
De mediciner som man ser i annonser verkar farliga tycker jag. Och ofta verkar det som om man måste ta nya mediciner för att motverka eventuella “side effects".
Jag har helt missat Bengay tydligen. Arnica är bra för olika slags smärtor och det har jag också använt.

Anne-Marie said...

Annika: Tänk att jag helt missat Bengay.
Michael använde något som heter DMSO när han hade ryggont. Det luktade litet vitlök men var tydligen effektivt.
Magnesium är bra för blodtrycket. Om man tar det varje dag kan man hjälpa till att sänka blodtrycket. Jag tar magnesium varje dag.
Kramar!!

Malin said...

Bara nyfiken. Hur mycket gurkmeja tar du?

Anne-Marie said...

Malin: Den typen jag tar är litet annorlunda än de andra. Jag tar ett piller per dag såvida jag inte har ont. Det här är företaget som tillverkar den jag tar. Deras produkter håller hög kvalitet - det har jag märkt på ett par andra jag tar (vitamin C och vitamin B):
http://www.thesynergycompany.com/turmeric