Thursday, March 31, 2016

Spagettiträd

Det där att luras den 1:a april verkar vara en mycket gammal tradition i många länder. Man tror att aprilskämtandet kom redan på 1600-talet till Sverige och att man då lurade någon att gå dumma ärenden.

Jag minns att man lurades en del i skolan när jag var barn och att man fick vara litet extra vaksam just den dagen. Det kanske man inte alls gör numera.

Det finns en del aprilskämt som blivit litet extra uppmärksammade och som fortfarande finns med på olika listor över skämt som lyckats.
1957 sände BBC ett TV-inslag från Schweiz om att man hade en mycket bra spagettiskörd. Det ovanliga var att man skördade spagetti från träd. :) Tydligen lyckads man lura många på den tiden med det här inslaget.En svensk klassiker som fortfarande finns med i dessa topplistor var när Kjell Stensson i svensk TV 1962 visade hur man kunde få färg-TV genom att trä en nylonstrumpa över TVn. Färg-TV kom inte förrän 1970 i Sverige. Jag minns mycket väl de svartvita sändningarna som bara fanns under några timmar varje kväll.BBC lyckades återigen 2008 lura många med en video som visade flygande pingviner. De flög från kylan i Antarktis till värmen i Sydamerika. :)Här på USAs västkust har det inte blivit 1:a april ännu men tydligen har skämten redan börjat komma i Sverige. Lena Philipsson skall bli landshövding i Jönköpings län och kronprinsessparet lägger till namnet Kent för sin nyfödde son. Jag tycker nog att spagettiträden och nylonstrumpan över TVn höll litet högre kvalitet. :)

När jag var inne hos YouTube såg jag också en video som var rätt rolig med små snuttar där man visade olika svenska meteorologer under 1950-90-talen. Minns ni Åsa Bodén? ;) Och nog stod John Pohlman i en klass för sig.
Har ni tänkt på att de allra flesta svenska meteorologer är mycket allvarliga när de presenterar vädret. Är det så trist kanske? ;)Vore kul om de kunde släppa loss litet som många meteorologer gör i USA.

22 comments:

FREEDOMtravel said...

Det där med spagettiträden var ju kul! Skulle nog inte funka idag... ;) ska bli intressant att se om man råkar ut för nåt lurt under dagen ;)

Desiree said...

Ha ha det där med spahetti träd var ju kul. Jag ska hålla utkik efter dem nästa gång vi åker till Ticino ;-)
Idag får man se upp så man inte blir lurad.
Kram!

Steel City Anna said...

Aprilskämten var bättre förr :) idag är media så stort, det är inte många som sett samma sak så det blir inte samma genomslag.

Rebekah M said...

Jag tycker som Anna ... de har inte samma genomslagskraft längre. Nylonstrumpan minns jag som en av de bättre!

Ett annat skämt i den lokala tidningen hemma, som jag tyckte var bra: «Tullen skulle sälja ut all beslagtagen sprit för en struntsumma!» De skrev ut tid och plats (en danslokal) ... köerna ringlade sig ända ner på sta'n!

Annika said...

Sant, aprilskämten var bättre förr.
Det där med nylonstrumpan är en verklig klassiker. HAHA!
Kanske det bästa nånsin.
Jag har inte läst svenska tidningar än idag. OCH inte kollat i Washington Post ännu.
Undrar pm Peter kommer att lura mig? HAHA!
Borde lura honom...
ja jösses, här håller ju meteorlogerna på att göra i byxan när de rapporterar omffa dramatiskt väder, haha! När det tex vankas större snöstormar här håller de på att flyga i taket! Eller om det är ngt annat stort drama i vädret, oj oj oj oj...Lite kul är det ju. Brukar garva år dem ibland. OCH visst är de ofta mer skämtsamma på det hela taget, även under helt normala väderdagar sas.
Hemma är det ju mer torrt och to the point.
Precis som kaptener på kryssningsfartyg, har kryssat så mkt nu att jag börjar få kläm på dem. Haha. Allt från torra, reserverade, förtroendeingivande, stelare norska, finska och svenska kaptener, till mer avslappnade amerikanska och nu sist en grekisk kapten som skämtade mer än han rapporterade. HAHA!
Jaja, det var en parentes.
Kramar och ha en fin och trevlig helg!!

Annika said...

Nylonstrumporna berättar mamma och pappa om med stor inlevelse - hur halva svenska befolkningen kunde ses sittande framför tvn med strumporna över huvudet. Det måste ha varit en syn....

Alla de bästa skämten kanske redan är tagna....?
Kram

Magnus said...

Jag har en tjej från lettland på jobbet, jag frågade henne om just första april, om dom luras i Lettland, både den 1:a och sista april sa hon..hur som helst är det lite roligt att försöka lista ut vad som är skämt för idag.

Marina said...

Visst är det lite sport över att försöka lista ut vad som är aprilskämten i alla tidningar, men oftast är det inte sådär väldigt svårt att lista ut, och det kanske är som alla redan har sagt, det var bättre förr!

Anne-Marie said...

Helena: Jag hade aldrig tidigare hört talas om varken spagettiträden eller de flygande pingvinerna innan jag skrev det här inlägget.
Förr gick det nog att luras på ett annat sätt eftersom de flesta levde ett "mindre liv", dvs man hade inte tillgång till information som vi har idag.
Hoppas att du klarade dig unden skämten. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Tänkte på dig när jag skrev det här inlägget. :)
Jag vet faktiskt inte ens var Ticino ligger. Får ta och kolla på kartan. Helt otroligt att folk gick på det skämtet om spagettiträden.
Hittills har jag klarat mig undan skämt men så har jag heller inte umgåtts direkt med folk idag. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Absolut att det stämmer. Fortfarande tycker jag det låter rätt otroligt att så många gick på skämtet om spagetti från träden.
Såg ett skämt idag från Svenska Kyrkan om att "mòblera om" bland helgerna i Sverige. ;)

Anne-Marie said...

Rebekah: Det jag såg från Svenska Kyrkan var rätt kul faktiskt - som jag skrev till Anna. Men visst har sådana här skämt inte alls samma genomslagskraft nuförtiden. Nylonstrumpan var jag för liten för att minnas men har självklart hört talas om det tidigare.
Folk trodde alltså på att tullen skulle sälja ut sprit! Jag tar mig för pannan. ;)
Man får uppenbarligen vara på sin vakt denna dag.

Anne-Marie said...

Annika: Kanske vi svenskar skall sträcka på oss litet med tanke på nylonstrumpan. :) Och att Kjell Stensson kunde hålla sig för skratt är fantastiskt eftersom han gav en längre utläggning kring hur det fungerade.
Självklart att du skall lura Peter litet. Ett litet snällt skämt. :) Michael och jag brukade ibland gömma saker för varandra (alltså andra dagar än 1:a april) men det var inget kul eftersom jag alltid såg att något försvunnit medan tog honom timmar innan han upptäckte det.
Jag tittar egentligen aldrig på TWC numera efter det att de blev uppköpta av någon annan kanal (någon av de nationella kanalerna) då de nu egentligen bara fokuserar på den östra halvan av USA. Hela den västra halvan nämns endast i förbifarten.
Tittade dock mycket på TWC när jag kom hit. Hade ju aldrig sett 24/7-väder tidigare. ;) Och visst är deras metorologer litet som skådespelare. De har inlevelse och verkar uppriktigt intresserade av väder. De svenska verkar mest prata för att de måste. :)
Lade ju ut en video med Jim Cantore (hos TWC) tidigare i år om "thunder snow" och han är ju helt obetalbar i den videon. :)
Kul med väderrapporterna på fartygen. Självklart skall man inte bara skämta utan också faktiskt rapportera vad som är på gång. Men man behöver inte vara gravallvarlig som många nordiska "rapportörer" verkar vara.
Ha en fin helg! Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Haha, det måste ha varit en syn. :) Men jag trodde att man skulle dra strumpan över TVn och inte över huvudet. Kanske både metoderna var lika bra eller dåliga. ;)
Tror att det krävs mycket för att kunna skapa en historia som folk köper idag - om den inte är sann. Förr i tiden var man inte alls lika informerad som man är idag eftersom nyheterna tog längre tid. Nu vet ju stor del av Jordens befolkning när något hänt inom loppet av några timmar.

Anne-Marie said...

Magnus: Det var ju litet annorlunda att luras två dagar i april. Undras just vad det beror på.
Helt klart att man måste vara på sin vakt idag och litet mer uppmärksam kanske än normalt. :)

Anne-Marie said...

Marina: Nej, numera tror jag det är rätt svårt att lura folk eftersom man följer nyhetsflödet på ett annat sätt än på till exempel 50- och 60-talen. Det går säkert att hitta på något riktigt bra skämt men det är jag inte rätt person att göra. :)

Anonymous said...

April skämt är alltid kul,men kanske extra när man var liten och lyckades lura mamma att det var en elefant ute i trädgården. Ja, kanske var det så att man själv blev lurad av en snäll mamma!
Nylonstrumpan framför TVn är en klassiker!
Något som är sant och inte ett aprilskämt är att min son fyller år detta datum, hi,hi!!!
Ha en fin weekend!

Tredje året i Hjo said...

Nylonstrumpan är en svensk klassiker!
Men det vet du väl att vädret är en allvarlig sak i Sverige. Synd bara att SMHI alltid spår fel, som vissa påstår men i själva verket aldrig sker. Nästan.
TV4 har något gladare väderspåmän/kvinnor. Det ingår i deras policy. Eller nåt.

Anne-Marie said...

Lena: Det var inte dåligt att du lyckades lura din mamma med ett elefantskämt. :) Minns faktiskt inte om min mamma lurade mig eller inte.
Den där nylonstrumpan måste ha varit ett genialiskt påhitt.
Just det ja, grattis till din son!
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Hans: Jag var ju bara 1 år när nylonstrumpan sändes så har inget eget minne men den verkar vara en klassiker.
Ja, vädret måste vara något mycket allvarligt i Sverige. Men att dra litet på smilbanden tycker jag att de kunde göra. :)
Jaha, får se om jag kan kolla något hos TV4 och se om de verkar gladare.

Annica said...

En mycket seriös Kjell Stensson lyckades lura hela Sverige. Suveränt skämt! Roligaste aprilskämtet var för länge sedan när morgontidningen berättade att tullen skulle rea ut beslagtagen sprit. Precis som Rebekah M (norrbottning?) skrev om här ovan. Köerna var nog de längsta staden sett. Jättekul!
Min mormor var född första april för många, många år sedan. Hon var det allra bästa och finaste "aprilskämtet" jag vet. :)
Olurig aprilkram!

Anne-Marie said...

Annica: Kjell Stensson måtte ha haft en enorm självkontroll att klara av att berätta så ingående utan att börja skratta.
Rebekah bor numera i Kanada men är svenska - minns inte riktigt varifrån nu. Det där med tullen och att folk faktiskt gick på det skämtet verkar helt otroligt tycker jag.
Din mormor var ett fint "aprilskämt". :) Lena - som skrev ovan och bor i Wales - har en son som också är född första april.
En helt olurig kram tillbaka! ;)