Saturday, March 26, 2016

Påskafton utan påsk

Idag lär man äta 6 miljoner ägg i timmen! i Sverige. Det är ju påskafton med allt vad det innebär ifråga om påskmat. Här i USA är det en vanlig lördag och bara söndagen kallas Easter Sunday. Vi är litet mer återhållsamma i USA jämfört med Sverige när det handlar om påsk och påskfirande. :)

Mig spelar det ingen roll eftersom jag egentligen inte firar helger men visst kan minnen från "svunna dagar" komma när man ser påskris, påskägg och ännu mera lösgodis ;) hos svenskarna här i USA.

Häromdagen hade någon i en av FB-grupperna frågat hur man förklarar påskkärringar för amerikaner. Jag tycker det verkar vara i stort sett samma sak som vid amerikanska Halloween, det vill säga man klär ut sig och tigger godis. Mina minnen av skärtorsdagen var att jag och min bästa vän klädde ut oss till påskkärringar och gick runt i grannskapet i Enebyberg och fick litet godis från grannarna.

På påskaftonen kom min farmor för det mesta och då blev det litet extra festligt med påskmiddag. Jag minns att min mamma brukade laga crepes med olika goda fyllningar. Självklart åt vi ägg och troligen även rökt lax. Vi brukade sitta i matrummet där det dukades litet extra fint med gult och grönt. :)

Som liten flicka hade jag en hel del påskpynt i mitt flickrum så som påskkärringar, ägg, kycklingar och påskris med olika prydnadssaker. Just påskris med fjädrar verkar vara något som många svenskar har svårt att kunna hitta här i USA medan det väl finns i överflöd i Sverige. Minns haven av påskris och fjädrar i vackra färger som lyste på Hötorget i Stockholm.

Här i USA har man ibland så kallade "egg hunts" när man gömmer antingen riktiga (hårdkokta) ägg som målats och dekorerats eller "konstgjorda" ägg som fyllts med choklad eller annat godis. Jag har något svagt minne av att mina föräldrar hade gömt en påskhare (gjord av choklad) någonstans i villan.

Påskharen eller Easter Bunny är något man ofta ser i USA kring påsken. Påskharen kom ursprungligen från Tyskland och hade med sig ägg. En liten filmsnutt med många söta påskharar.Även om jag inte firar påsk "slog jag till" med en lunchsmörgås med skivat, hårdkokt ägg och Kalles Kaviar. :) Jag har litet Kalles just nu tack vare en snäll kompis utanför Portland. Tack A!


Har ni ätit ägg och annan påskmat? Målat ägg?

Önskar alla en Glad Påsk!

33 comments:

Spirello said...

var iallafall mycket påsk pynt och saker redan 2 månader innan påsk för 2 år sedan när vi var i usa på walmart

Annica said...

Än så länge har jag inte ätit något ägg, men påsken fortsätter ju i två dagar till så jag hinner nog. :) Så mycket annan påskmat har det inte heller blivit, bara lite sill och "småplock".
Om mindre än en timme kommer sommaren till Sverige. Haha! Klockan 02:00 blir den ju plötsligt 03:00. Detta årliga trams! Det är så larvigt så klockorna borde stanna istället - i ren protest! ;)
Men solen strålade i alla fall fint hela påskaftonen (till sen eftermiddag) och med 3-4 plusgrader så var det en skön vårvinterdag.
Önskar dig en härlig Easter Sunday! Ha det gott!
Påskig kram!

Annika said...

Smörgåsen ser god ut! Jag åt en lax-eggs benedict till lunch. Den var riktigt god. Men det var också så mycket påskfirande det blev. Inte mycket nostalgi när det gäller påsken för mig tror jag men jag tycker det är fint och färgglatt med allt påskpyntet, äggen, påskliljorna etc. på andras bilder :) . Kram

Anne-Marie said...

Spirello: Jodå, det finns en hel del påsksaker i affärerna men det är ju inte alls samma stora helg som i Sverige med flera helgdagar och många traditioner.

Anne-Marie said...

Annica: Sill är inte alls dumt. Vi har ingen inlagd sill i affärerna där jag bor så vill man ha det måste man antingen beställa via nätet eller åka till en större ort.
Min äggsmörgås var riktigt god. :)
Tramset med sommartiden som vi hade för ett par veckor sedan är verkligen onödigt. Vi har vinter/normaltid bara ca 4 månader numera. Litet längre i Sverige vad jag vet. Tycker inte om att förlora en timme.
Jaha, du har fortfarande såpass kylslaget. Skönt i alla fall med sol. Här var det runt +14 och mulet idag.
Ha en fortsatt fin påskhelg! Skickar en påskig kram tillbaka! :)

Anne-Marie said...

Annika: Smörgåsen var riktigt god faktiskt. Din lunch låter också riktigt smaskig.
Nej, ingen nostalgi hos mig heller. Visst kan det vara fint med litet fjädrar och färger. Inget jag har men man kan ju se på det via andras bilder. :)
Kram!

FREEDOMtravel said...

Vi firar inte mycket alls faktiskt. Vi har ätit ägg med Kalles till frukost ;) Sedan har det blivit finlunch på restaurang med familjen och lite mer påkostade middagar (lammfilé bland annat) med lite vin. När jag var barn var det mer firande med påskkärringar och sådär ;)

Äventyret framtiden said...

Jag/vi är som du, vi firar inte särskilt mycket men lite pynt och förstås god mat gäller. Men det gör det ju alltid i och för sig.:)
I år blev vår påsk annorlunda. Uffe blev sjuk och ligger på sjukhus men vi försöker göra det bästa av det hela.

Ha en fin dag!

Kramar!

Channal said...

Den mackan blev jag sugen på! Gott! Vi har påskris med fjädrar. Det är så fint! Påsken är kyrkans största helg. Frankrike som är katolsk firar inte påsken som ni i USA. De vill vara religionsneutrala. Konstigt! För mig är påsken mysig. Inte lika hektisk som julen.

KRAMAR Anna

Anonymous said...

Påsk firas verkligen annorlunda i Sverige än på många andra ställen, såsom många andra högtider. Firas inte samma i UK heller.
Ha en bra ledighet!

Marina said...

I år blev det ingen påskmat alls av olika anledningar, men det blev påsk ändå! Påskharen gör för övrigt små försök att komma in i de svenska hemmen på påsk också. Han gömmer faktiskt lite ägg här också ibland...

Steel City Anna said...

Glad pask! Vi ska fira ordentligt imorgon och ikvall. Borjat knapra pa mitt gigantiska chokladagg och varit pa en laaaang katolsk gudtjanst, manga vackra psalmer, smockfull kyrka upp till balkongerna! Tyvarr ar det riktigt kallt idag och blasigt annars hade jag gatt en runda och tittat pa lamm. Kanske imorgon.

Mimmi i MA said...

Inget firande hos oss - jag gjorde som du, åt en macka med ägg och Kalles till frukost. 😉

Jag orkar liksom inte hålla på alla de gamla svenska traditionerna, även om jag gillar dem. Makens familj har alla flyttat från MA (sista lasset gick för 6 månader sen), och alla vänner firar Easter Sunday med sina familjer, så det är bara vi två och Barney. Jag skall laga lite "festligare" mat till middag ikväll, men that's it. 😃

Charlie sa ... said...

Glad Påsk Anne-Marie! Din äggsmörgås såg ju så god ut, var tvungen att göra en jag också ;-)

Vi firar lagom, lite pynt och så (har tur som har både Ikea och en Skandinavisk butik nära) och lamm ikväll. Vädret har varit jätteskönt. Blir mest i gasen av att blommas och knoppas och att det är ljusare!

Hoppas du har haft en skön helg!

Stor varm kram
Lotta

Charlie sa ... said...

Ps. operationen gick mycket bra. Känner mig i god form en vecka senare. Tack för omtanken!

Anne-Marie said...

Helena: Ägg med kaviar är inte dumt. :)
Finmiddagar med lamm låter gott. Ibland är det trevligt att äta litet mer påkostat.
Skärtorsdagen är väl egentligen Sveriges svar på Halloween.

Anne-Marie said...

Karin: Oj, det låter inte bra med Uffe. Var precis inne hos dig och läste och lämnade ett "avtryck". Så trist när sådana saker händer men som du skriver så kunde det ha varit värre. Tänker på er.
Man gör påsken till vad man vill. Som en vanlig helg eller mer.
Varm kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag minns att vi alltid brukade ha påskris med fjädrar i mitt barndomshem. Och en del påskpynt som påskkärringar, ägg osv. Inget sådant nu dock hemma hos mig.
Det visste jag inte att man inte firade påsken i Frankrike. Intressant.
Påsken är nog litet mer avslappnad för de flesta om man jämför med julen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Sverige tycks verkligen ha gått in för att fira påsken med många olika traditioner.
Inte förvånande att England och USA kanske liknar varandra litet grand igen.
Ha en fin påsksöndag!

Anne-Marie said...

Anna: Gigantiskt chokladägg låter spännande. ;)
Har aldrig varit med på någon katolsk gudstjänst. Kanske de firar mer? Du brukar ha söta lamm runtomkring dig så hoppas att du kan ta dig dit. :)
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Mimmi: Macka med ägg och kaviar är gott. :)
Kan tänka mig att det blir litet annorlunda för er om ni inte har släkt i närheten. Kanske Barney får litet extra god mat? ;)
Jag äter som vanligt och nöjer mig med ägget och kaviaren.

Anne-Marie said...

Lotta: Men vad bra att jag kunde inspirera med ägg- och kaviarmacka. :)
Har man svenska/skandinaviska butiker i närheten blir det nog helt annorlunda. Hade jag en IKEA närmare än 40 svenska mil skulle jag nog också ta mig dit.
Lamm har jag inte ätit på länge men det åt vi litet då och då när jag växte upp.
Det har varit litet omväxlande moln och sol här men ingen riktig värme. Alldeles för tidigt för det hos oss men trots allt kommer det att bli varmare nu till veckan.
Vad skönt att höra att din operation gick bra.
Glad Påsk och varm kram!

Anne-Marie said...

Marina: Nu ser jag att jag inte svarade på din kommentar. Sorry.
Påsken blir vad man gör den till. :)
Påskharen har väl inte så långt till Sverige eftersom det tycks vara en tysk tradition från början.

Maria said...

Jag blir lite avis på din kaviar macka ;) Måste nog beställa hem lite.

Jag tycker din liknelse mellan påskkärringar och Halloween är bra. Försökte förklara för ena kompisar här i Kalifornien, och Halloween verkade vara den enda logiska liknelsen.

Hayley och jag målade ägg och var på "Easter egg hunt" igår.

Anne-Marie said...

Maria: Du har kanske litet närmare till IKEA i Sacramento för att köpa kaviar direkt på plats. Men det är långt till närmsta både från dig och mig. Tror att det inte finns någon IKEA-affär mellan Sacramento och Portland.
Jag tycker också att Halloween och skärtorsdagen/påskkärringar är en rätt bra liknelse. Inte riktigt samma sak, men nästan.
Ja, såg ju bilderna från er egg hunt. :) Hon är så söt Hayley.
Kram!

Gunnel said...

Påsken är inte lika stor högtid som julen, men jag gillar att pynta alltid, så nog åker det fram en del påskgrejer här. Jag vet att Daniel brukar var med på äggjakter, men det är inget som vi haft i vår familj. Påskhare har vi däremot, men bara som prydnad inomhus.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Hoppas du hade en skön påsk trots att denna vecka betyder jobb för dig och inte Spring Break :-)

Vi har varit i Stockholm och njutit av alla fina blommor och påskfjädrar. Härligt att komma iväg lite.

Jag brukar också göra crepes, med skinka och champinjonstuvning som fyllning :-) Det var länge sedan nu men ditt inlägg fick mig att tänka på rätten igen. Det är också gott med räkfyllning och på hösten kantarellstuvning. Oj, nu blev jag hungrig!

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Desiree said...

Pasken och andra religosa hogtider som firas I Europa firas ju oftast inte alls I USA forutom julen. Jag har inte fargat agg men vi at agg till frukost. Just hardkoka med lite kaviar pa ar riktigt gott.
Kram!

Tredje året i Hjo said...

Hej, Anne-Marie! Vi har ätit mycket gott under påsken, bl a ägg. Men ägg äter jag varje dag, till frukost om inte annat. Ägg är bra mat heter det ju numera. Vilket jag har misstänkt hela tiden. Påsken är en lång helg i Sverige. Vi har haft huset fullt av barn (vuxna) med respektive, och två halvgamla hundar. Trevligt när de kommer men heller inte otrevligt när de åker. Tycker nog de också.

Anne-Marie said...

Gunnel: Har ju sett litet hur du har det hemma hos dig inför påsken.
Det verkar som om många upplever att just påsken är litet mer avslappnad jämfört med julen.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag lämnade precis en kommentar hos dig på din fina "bildbomb" från Stockholm. :)
Skolan är väldigt lugn denna veckan och det är rätt bra faktiskt.
Nu blev jag också hungrig när du började prata om fyllda crepes! :) Min mamma gjorde crepes med just champinjon- och räkfyllning.
Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Påsken verkar vara en rätt liten högtid i USA. Kanske en del kyrkliga personer firar mer.
Kokt ägg med kaviar är väldigt gott. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Hans,
Jag läste precis och kommenterade hos dig och såg att ni ätit ostron. Det går säkert bra det också. :)
Påsken är en riktigt ordentlig helg i Sverige med flera lediga dagar. Inget vi vet om i USA. :)