Sunday, June 19, 2011

Nektarmat

Idag är det Fars Dag här i USA. Min Gmail hade en påminnelse att "Call Dad." :) Kan tänka mig att många pappor blivit uppvaktade idag här i USA.

Eftersom det blivit varmt tyckte jag det kunde vara läge att hänga ut min kolibri"utfodrare" . Jag vet faktiskt inte om det finns kolibrier "downtown" Weed men när jag bodde i Lake Shastina hade jag en liten grupp som troget kom och åt.

Kolibrier är vanliga i Kalifornien och det finns många olika sorter. De äter nektar från blommor. Utfordrar man dem finns det nektarersättning. Det är en rödaktig vätska som är sötaktig för att likna den naturliga nektarn.


De är mycket små och har en fantastisk förmåga att stå stilla i luften och till och med flyga baklänges! Flera gånger när jag satt utomhus i Lake Shastina misstog en kolibri mig för en blomma om jag hade en en rödaktig T-shirt och trodde att jag var mat. :) Eftersom jag inte sett några fåglar ännu får det bli en lånad bild från Wikipedia - den här sorten kom till mig i Lake Shastina - Anna's Hummingbird.


Några av de mest välkända kolibrierna kan man se varje jul i svensk TV. De finns med i Kalle Ankas Jul när Kalle Anka befinner sig ute i djungeln. :)

Jag hoppas att några små kolibrifåglar skall hitta fram till mitt hus under sommaren.

12 comments:

Anna's kitchen said...

Åh så underbart det måste ha varit att få besök av sådana fina fåglar. Vilken näbb de har, ser nästan overkliga ut.
Håller tummarna att du snart får besök.

Lotta said...

Fina dem är! Kolibrier skulle jag gärna få besök av.

Själv sitter jag och hoppas på att se lite eldflugor just nu

Kram!

Anne-Marie said...

Anna: De är så fina. När de står stilla i luften "surrar" vingarna. Vi får se om de finns i det området där jag är nu. Har inte sett några häromkring vad jag minns, men man vet ju aldrig.

Lotta: Jag gillar verkligen de här fåglarna. Delvis kanske beroende på att de känns litet exotiska. Man är ju inte precis van vid dem från Sverige. ;) Eldflugor tror jag inte att jag sett i "verkliga livet". Hur gick det? Såg du några" Kramar!

Fröken fräken said...

Jag önskar att jag kunde ha en en sån, tyvärr då skull mina katter ta dom, men dom är så fina.

Pettas said...

Fantastiska fåglar!
Tänkte på dem igår kväll när vi stod på trappan och såg på en stor svärmare i kaprifolen. De påminner nämligen om kolibrifåglarna.
Hoppas du får många sådana till dig i sommar.
kramar!

em said...

De är jättefina!
Lite lustigt hur de dras mot rött - vi fick in dem i garaget stup i kvarten, och det var jättesvårt att fösa ut dem. Så kom vi på att det var den röda knoppen på snöret som man drog ned garageporten med, som de trodde var en blomma. När vi målade plastknopparna vita, slutade de leta nektar i garaget!
Hoppas din nektar lockar till sig några kolibrier.
Margaretha

Annika said...

Ja, de är underbara!
Ibland kommer det ngn till min täppa, men det händer inte ofta. Ibland vet jag inte om det är en större insekt eller en kolibri, och ofta har jag nästan missat de små söta fåglarna.
Å, AM, eldflugor dansar bland träden varenda kväll. DE är helt underbart fina att se på i mörkret!!
Kram!!

Desiree said...

Kollibirs är så himla söta och fina. Vi hade också en sådan där Hummingbird feeder i Alabama och det kom kollibris dit och åt med jämna mellanrum. Helt otroligt hur de flaxar med vingarna.
Kram!

Lotta said...

Jag tror jag såg några ikväll, men jag vill se flera! Tror det blir fler och fler nu

Kram!

Anne-Marie said...

Fröken Fräken: Ja, att ha fåglar när man har katter går väl inte riktigt ihop tyvärr. Du får titta på kolibrierna på avstånd. :)

Karin: Ibland ser man knappt att det är en kolibri eftersom de är så små. Men vingarnas ljud avslöjar dem alltid. Har inte sett några ännu och har heller inte sett några andra kolibri-"matare" på den här gatan. Får se vad som händer. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: De måste följa färgerna väldigt och inte se vad det är för objekt egentligen. Din garagehistoria var onekligen litet lustig. :) Vi får se om de tycker om "downtown" Weed.

Annika: De kanske inte finns lika mycket överallt. Annars skulle man ju kunna tro att dina trakter, med all grönska och alla blommor, vore "mums" för dem. :) Tänk jag tror inte att jag har sett eldflugor. De finns säkert här men jag har inte sett dem. Tycker jag borde ha sett dem eftersom jag har bott där det finns litet gatubelysning osv. Kanske jag ser dem en dag. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: De är så vackra med många olika färger. Ofta litet metalliska färger som skimrar i solen och ändrar färg beroende på hur solen lyser. En gång tittade jag i kikaren på de som kom när jag bodde i Lake Shastina och jag upptäckte massor med färger som jag inte såg utan kikaren. Kramar!

Lotta: Eldflugor eller kolibrier? Kul med vilket som. :) Kramar!