Saturday, June 11, 2011

Dollaraffärer

Igår blev det en tur till södra Oregon och staden Medford tillsammans med C. Vi hade inte träffats på riktigt länge så det var roligt att ses.

När man åker till Medford passerar man den högsta delen av motorvägen I-5 (I-5 går från södra Kalifornien till Kanada) som heter Siskiyou Summit. Där kan det vara riktigt otrevligt på vintern med massor med snö och vägen stängs ibland av just där. En del lastbilar får problem i de branta backarna och igår såg vi resterna av en lastbil. Det enda som fanns kvar var hjulen och en del av botten på lastbilen. Resten hade brunnit upp. Tydligen hade hela bilen stått i lågor bara på några minuter och man hade till och med fått stänga av I-5 under en kortare stund:
http://www.oregonlive.com/pacific-northwest-news/index.
ssf/2011/06/commercial_truck_fire_closes_siskiyou_pass_
driver_uninjured_1.html


Vi hann med ett antal affärer, bland annat en affär som heter "The Dollar Tree". Allt kostar en dollar! och man kan till exempel köpa mat, presenter och rengöringsprodukter. Vi har faktiskt även en sådan affär i Yreka - dit jag åker ibland och handlar. Affären i Medford var emellertid mycket, mycket större och hade massor med bra saker. Jag köpte litet smått och gott, bland annat spagetti. Den här typen av affärer växer explosionsartat i USA eftersom många amerikaner har det kärvt ekonomiskt. Att kunna handla varor som bara kostar 1 dollar är egentligen rätt fantastiskt.

Vi besökte också en affär som heter Fred Meyer. De har allt mellan himmel och jord och vi besökte deras trädgårdsavdelning. Jag köpte en slang för att kunna tvätta min bil ;) och för att kunna vattna de rosenbuskar som växer utanför mitt hus. Dessutom har de bensin som ofta ligger lägre än de flesta bensinstationer. Bensinpriserna har faktiskt gått ner i Weed medan jag var i Sverige. Till största delen troligen beroende på att en bensinstation (som inte hör till bensin"maffian") började sänka sina priser och de andra stationerna följde efter.

Vi hann även med lunch på en restaurang som heter "Olive Garden" Det var en trevlig restaurang med snabb service och vänlig personal.

Trots att jag inte varit mycket i Weed på sista tiden var det trevligt att komma ut och se litet annat. :)

Några av de saker jag köpte i Dollar Tree affären.


Det går fortfarande att köpa vanliga glödlampor. 100W lamporna har försvunnit i år vad jag vet men 40 och 60 W går fortfarande att få tag på.
En trädgårdsslang är alltid bra att ha.

11 comments:

Anonymous said...

Dollar affärerna är ju suveräna.Fast vissa saker skall man väl kanske inte köpa där har vi märkt.Här i Sverige fanns det åtminstone förr,en kedja som hette 10:an och allt kostade 10 kr.
Vi hade en jätte bra Dollar General affär i Merritt Island men när vi kom tillbaka i mars så var den nedlagd tyvärr.

Jeanette said...

Hej!
Jag har en jättekonstig fråga, jag undrar om du någonsin varit med om en government shutdown? Jag ska börja plugga i Minnesota och där har det gått ut varningar om att detta antagligen kommer att ske 1 juli. Har du någon erfarenhet av detta så dela gärna med dig!
Kram från Jeanette

Anna o Jan - Man ser floden said...

Vi som är födda på 1950-talet kommer väl ihåg EPA-varuhusen. EPA = Enhetsprisaktiebolaget. Vilket det enhetliga priset var har jag ingen aning om. Det enda intresse jag hade var att komma till deras leksaksavdelning så fort som möjligt. Och så kommer jag ihåg att i vår lilla stad var de bland de första som sålde mjukglass.

Desiree said...

Jag kan tänka mig att de där dollar butikerna är poppis. Jag har dock undrat över att det finns många olika butiker som heter just något på Dollar om de alla säljer liknande grejer eller har samma koncept. Dollar General, Dollar Tree, osv det finns ju ytterligare butiker med Dollar i namnet.

Liza said...

En vattenslang för $1 var inte dåligt! Jag var inne på 99 cent-affären igår och slogs av hur mycket folk det var där. Men tänkte samma som du att det är fler som har det kärvt ekonomiskt nu. Jag brukar inte handla där ofta, knappt en gång i året men de håller på att bygga en runt hörnet från mig så det kanske blir lite oftare. Jag föredrar Dollar Tree för de har bättre grejer för barn och bra kalas/potluck/helgdags-grejer, och städgrejer såklart. Jag brukar köpa arbetsböcker åt barnen så de kan öva att skriva och räkna mm under sommaren. Bra böcker kan man hitta ibland också. Mat brukar jag inte köpa på dollar-affärer för det mesta är faktiskt billigare på Walmart (deras eget märke).

Lotta said...

Bra grejer du köpte, allt för en dollar! Vattenslangen var ett kap. Även om den bara håller en sommar.

Det finns flera liknande kedjor. Smart att köpa tvål, rengöringsmedel osv när det ofta är ingen skillnad på varorna. Har man speciella önskemål är dollarkonceptet inte det bästa. Jag brukar hitta marmelad, spunches och sånt där som är helt ok.

Kram

Anne-Marie said...

paandrasidanatlanten: Välkommen hit! Nej, jag skulle verkligen inte handla allt jag behöver i en dollar affär. Men vissa saker går bra. Man lär sig efter ett tag vad som fungerar. Synd att er affär hade försvunnit.

Jeanette: Välkommen hit! Nej, jag har aldrig varit med om en government shutdown. Det var nära ögat för hela USA tidigare i våras att få en government shutdown men det undgick vi med några timmar. Hade inte hört att Minnesota var nära en sådan shutdown men hittade den här länken: http://www.startribune.com/politics/statelocal/123693874.html
Jag skriver inte så mycket på bloggen om den urusula ekonomin i USA men litet har jag skrivit om det. Mitt inlägg om body scanners fick en kommentar att jag hade en domedagsblogg (litet förvånande) så det verkar som om det lilla jag skriver kan uppfattas så. Sanningen är att USA har otroligt stora ekonomiska problem som blir större och större. Det är ingen domedagsprofetia utan sanningen. Det verkar som om ingen vet vad som kommer att hända i Minnesota. Hoppas att allt går bra för dig.

Anne-Marie said...

Anna & Jan: EPA minns även jag (trots att jag är född på 60-talet). De faruhusen fanns tills jag var runt 10 tror jag. Aha, det visste jag inte att EPA stod för den beteckningen. Intressant. Leksaksavdelningarna brukar väl dra de flesta barn. :) Och mjukglassen.

Desiree: Kan inte alla detaljer kring Dollar-affärerna men det jag vet är att många människor handlar där pga en kärv privatekonomi. Jag har hittat vissa saker som jag brukar handla där. Det mesta av det jag handlar köper jag inte där eftersom ju kvaliteten inte alltid är den bästa.

Anne-Marie said...

Liza: Jag kanske inte var helt klar i mitt inlägg - vattenslangen fick jag betala mer för eftersom jag köpte den hos Fred Meyer. Dollar Tree hade inte sådana lyxsaker. ;) Visste inte att det även fanns en 99 cent affär. Dollar Tree har helt klart vissa saker som är okej. Nej, jag köper bara spagettin där när det gäller mat. Den är helt okej och kostar den bara en dollar är det ju inte fel.

Lotta: Som jag skrev till Liza kanske jag var litet oklar betr. vattenslangen. Den fick jag betala nästan $10 för hos Fred Meyer. Fortfarande rätt billigt. Jag har hittat vissa saker som jag brukar köpa hos Dollar Tree men det mesta av det jag köper blir hos helt "vanliga" affärer. Kramar!

Annika said...

Dollar Store finns hemma i sverige också!!
I vissa delar av landet. Den heter Dollar store, men de uttalar store som STOR-E, där också, och är väl lite av billiga boden där med.
Den svenska affären som en ggn fanns hette "femman och tian", och EPA minns jag också.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Det visste jag inte att Dollar Store finns även i Sverige. Finns de ute på landsbygden eller i de större städerna? Femman och tian har gått mig spårlöst förbi. Jag reagerade över hur otroligt dyra alla affärer är i Stockholm. Kramar!