Sunday, June 12, 2011

California Poppy och vallmofrön

Idag var det dags att inviga trädgårdsslangen som inköptes i fredags. Tydligen var jag inte helt glasklar i mitt inlägg - slangen kostade tyvärr inte bara $1. Den kostade nästan $10 hos Fred Meyer. Men det var rätt billigt trots allt - det finns en hel del trädgårdsslangar som kostar runt $30.

Min bil blev tvättad och det var på tiden. Innan jag åkte till Sverige var det så kallt att jag inte kunde tvätta bilen men nu har vinterns smuts tvättats bort. Medan jag var ute vid vägen och tvättade kom glassbilen. Det var första gången jag såg den sedan förra säsongen. Glassbilen här har faktiskt fler trudelutter än Hemglassbilen. Jag hörde Hemglassbilen när jag var i Stockholm och påmindes om denna entoniga låt som man hört tusentals gånger.


Solen sken tidigare idag och jag såg då några California Poppies som blommar på den obebyggda tomt som finns bredvid mitt hus. Hade jag varit litet snabbare hade jag kunnat fota blomman helt utslagen. När jag var klar med biltvätten hade moln dragit in så blommorna hade stängts.
Här kommer en lånad bild (från Wikipedia) också på utslagna California Poppies.


Den här blomman är Kaliforniens statsblomma. Man tyckte att de gyllene blommorna passade Kaliforniens andra namn, "The Golden State". Poppy betyder vallmo på svenska. Vallmofrön använs ju inom matlagning. Den här blomman har även använts medicinskt av indianstammar i Kalifornien. Äter man vallmofrön kan det upptäckas i urinen vid provtagning och den substansen liknar opium. Det finns ett avsnitt av Seinfeld där Elaine äter mat med vallmofrön och testar positiv för opium vilket gör att hon inte kan åka med sin chef på en exotisk utlandsresa. Till slut får hon "låna" urin av Jerrys mamma. :) Ett avsnitt i sann Seinfeld-anda.

Kalifornien har en hel lista med olika statssymboler. Bland annat är Kaliforniens statsdryck vin, statsträdet är Redwood och färgerna är blått och guld. Dessutom har Kalifornien sin egen flagga, precis som alla andra stater.

14 comments:

Pettas said...

Jag har för mig att min mormor kallade blomman till sömntuta när jag var barn. Tror att den heter så på svenska

Ha en fin dag!
kramar!

Desiree said...

Vad fint med dessa gyllene poppies. Här i Sverige är de ju mer röda i sin färg. Men otroligt vackert med fälten man kan se på Öland och Gotland med poppies. Fröna är riktigt goda.
Kram!

em said...

En av mina favoriter, med härliga barndomsminnen.
Karin, visst är det sömntuta!(Eschscholzia californica)
Margaretha

ROXANNA - KAMP EFTER CANCERN said...

Tittar in :)

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Jag lär mig alltid något nytt när jag kikar in här hos dig vännen. :) Idag har jag lärt mig om California Poppies. Tack för det! :)

Här har också bilen städats och fixats idag. Det är fördelen med att man ska köra barnen och deras klasskompisar till och från skolutflykter: bilen blir städad. ;) Tyvärr håller den ju sig inte så fin speciellt länge här på landet. Grusvägarna sätter snabbt sina spår. Men idag glänser den. ;)

Ta hand om dig Anne-Marie och ha en riktigt fin vecka!

Kram Lotta

Annika said...

Absolut är det en sömntuta!!
Sådana har vi massor av i Finland på vårt ställe vid havet. FINA!!
Jadu, det var ett äkta Seinfeld avsnitt det!! älskar Seinfeld!
HAHA!!
KRAM!!!

Cari said...

Muffins med poppy seeds och citron är så gott.

Fröken fräken said...

Jag älskar poppies, det finns ju givetvis många här uppe I Oregon också. Men Dom röda är nog min favorit

magdalena said...

Fina poppies du har har. Har nog inte sett några här än. Jag tyckte det var ett bra pris för slangen. Var själv och shoppade en ny häromdagen och det kostade ca $30, men behövde en lång och köpte 100 ft. De är en hel del symboler att hålla rätt på, men vi har ju landskapsblommor hemma oxå. Ohios flagga kan man inte missa eftersom den är överallt. Likaså Buckeye som man ser jämt. Tyckte de var väldigt liberala här eftersom lövet från den ser ut som marijuana vid första anblicken. Tack och lov insåg att det inte var sådana dekaler på alla bilarna. Kram

Anne-Marie said...

Karin: Det verkar som om du och andra som kommenterat har samma namn. Det var något nytt för mig. Ha en bra dag du med! Kramar!

Desiree: Jag har nog aldrig sett fält av vallmo i Sverige. Visst är de vackra. Fröna är goda även om det var länge sedan jag åt t ex bröd med vallmofrön. Kramar!

Margaretha: Och där fick vi även det latinska namnet. :) Tack för mer information.

Anne-Marie said...

Roxanna: Välkommen hit! Titta gärna in igen. :)

Lotta: Hejsan! Vad bra att jag kan komma med litet ny information. :) Bilen håller sig inte särskilt välstädad länge här heller eftersom vi också har mycket landsbygd häromkring. Jag måste städa bilen även inuti - det gjorde jag inte igår. Ha en riktigt bra dag och stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Har hört beteckningen sömntuta men visste inte att det var vallmon. Man lär sig alltid något nytt. Tänk vad mycket kunskap som finns inom bloggvärlden. Jag har sett alla Seinfeldavsnitt flera gånger och tycker fortfarande de är roliga. Kramar!

Cari: Det är faktiskt en kombination som jag inte är så förtjust i. Chokladmuffins är min svaghet. :)

Anne-Marie said...

Fröken Fräken: Det var länge sedan. Roligt att se dig i bloggvärlden igen. :) De röda är också väldigt fina. Hade inga röda häromkring som jag kunde fota.

Magdalena: Kanske inte vallmon växer i dina trakter. 100 ft lång slang kan jag tänka mig kostar en del. Jag köpte 50 ft. Egentligen behövde jag inte så lång slang - troligen hade 25 ft räckt. Men det fanns inga 25 ft i affärerna konstigt nog. Kollade in "din" flagga på sidan jag länkade. Har faktiskt aldrig sett den flaggan tidigare. Buckeye och utseendet på blad var också något nytt för mig. Fick faktiskt slå upp Buckeye i mitt lexikon för att se vad det var på svenska. Såg faktiskt hästkastanjer i närheten av min mammas lägenhet. Kramar!

emilie said...

Jag vill också bo i USA, det är det högsta målet jag har i livet! :o :)