Wednesday, June 15, 2011

Är hon skyldig?

Min trogna PC har fått ett virus. Det hände i kväll när jag besökte en av mina "dagliga" hemsidor. Nu är det min äldre Mac-dator som får dra hela lasset. Helt plötsligt hade något installerats utan mitt medgivande. Jag ringde min jobbkollega D som fixat min dator en gång tidigare så nu hoppas jag att han skall fixa den igen. Tur att man har folk i sin omgivning som kan sådant här. Han sade att det här viruset är mycket lurigt eftersom det helt plötsligt installeras utan att man har en aning om att det skett. Microsoft XP Internet Security 2012 heter det och jag är tydligen inte ensam om att ha råkat ut för det. Hoppas, hoppas att min PC blir okej igen.

En rättegång som tilldragit sig mycket stor uppmärksamhet här i USA är rättegången mot Casey Anthony, som just nu pågår i Florida. Casey är en ung kvinna som anklagas för att ha mördat sin dotter.

När Caylee Anthony (Caseys dotter) försvann i juni 2008 var det förstasidesstoff i USA. Många TV-program tog upp det här försvinnandet eftersom det fanns så mycket oklart och konstigt kring det hela. Jag såg ett TV-program för ett par månader sedan om fallet och jag kan bara hålla med - något är verkligen inte som det skall.

Casey Anthony rapporterade sin dotters försvinnande först flera veckor efter det att flickan försvunnit. Bara det gör ju att misstankarna åker i taket. Enligt Casey var flickan hos en nanny och därför visste hon inte allt kring sin dotters förehavanden!?! Dottern var då bara 3 år gammal. Det har funnits mycket motsägelsefull information och underliga skeenden kring det här fallet. Casey och hennes föräldrar vidhåller att Casey är oskyldig. Åklagaren har yrkat på dödsstraff.

Framtiden får alltså utvisa vilken dom Casey får. Som sagt, åklagaren har yrkat på dödsstraff. Jag kommer aldrig förstå och vill heller inte förstå den här delen av USAs historia och kultur som har med dödsstraff att göra. Uppemot 80% av USAs befolkning är för dödsstraff när mord begåtts! Den här mentaliteten är totalt främmande för mig.

Det finns några få stater som inte har dödsstraff, bland annat Alaska och Hawaii. Annars har de flesta stater i USA dödsstraff. Texas leder med 468! dödsstraff som genomförts sedan 1976. Kalifornien ligger litet blygsammare till med "bara" 13. De brott som föranleder dödsstraff är för det mesta mord men det har funnits även andra orsaker. De här brotten ligger litet bakåt i tiden och skulle idag troligen inte leda till den här typen av straff.

Så här skrev DN i november förra året om det massiva stöd som finns i USA för att ha kvar dödsstraffet:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/massivt-folkligt-stod-for-dodsstraff-i-usa

Att bli uttagen att sitta som jurymedlem vid en sådan här rättegång måste vara bland det svåraste som finns. I USA är man skyldig, som amerikansk medborgare, att ställa upp som jurymedlem om man blir kallad till en rättegång. Det finns möjligheter att kunna bli ursäktad, men till slut måste man nog ställa upp. Jag har ännu inte blivit kallad till någon rättegång i Siskiyou County och jag tror att jag föredrar om de inte kallar mig. Vi får se om det kommer någon kallelse.

Bland annat den här hemsidan följer rättegången mot Casey Anthony och har massor med information:

http://www.orlandosentinel.com/news/local/caylee-anthony/

Här befinner sig manliga fångar i Kalifornien som står på en så kallad "death row list". Det är San Quentin fängelset.


En mycket stark film om en man (Gene Hackman) som väntar på sitt dödsstraff och vars barnbarn kämpar för att han skall bli benådad heter The Chamber. Gene Hackman är mycket bra i den här filmen.

The Chamber: http://www.imdb.com/title/tt0115862/

16 comments:

em said...

Jag tänkte faktiskt på det där med att vara tvungen att sitta i en jury, när du blev amerikansk medborgare. Inte särskilt populärt bland dem jag känner.
Dödsstraff är helt obegripligt - av många skäl.
Margaretha
som hoppas att du
blir av med ditt
virus snart

Desiree said...

Hoppas att din kollega kan hjälpa dig med din dator. Usch det där med datavirus är jobbigt när man drabbas.
Jag minns fallet med Casey Anthony. Jag tycker det verkar jättesvårt att veta om hon är skyldig eller inte. Det kommer inte bli lätt för den kommande juryn att fatta beslut i det här målet. Här hänger det nog jättemycket på advokaterna och hur de presenterar bevis osv. Dödsstraff tycker jag man borde tagit bort för länge sedan.
Kram!

Pettas said...

För min del är det helt obegripligt att man som människa kan sätta sig över en annan människas liv, oberoende av vad den har gjort. Med vilken rätt kan man döma någon till döden? Hemska tanke att så många som åttio procent vill ha dödsstraffet kvar i USA. Det är ju hedenhös...

Hoppas du får ordning på din dator, håller tummarna!
Karin:D

Annika said...

Ja, det där är ett sådant märkligt fall, med så många underliga omständigheter.
Dödsstraff är jag helt och hållet emot. Den mördade blir inte mer levande för att mördaren dör, om så ändå vore fallet hade det väl varit förståeligt, men SÅ är det ju inte.
Så, nej, dödsstraff är helt obegripligt. Sy in dem på livstid istället. Amerikanska fängelser är ju inte precis ngn lull-lull värld.
jag bor i en stat där de är snabba att dela ut dödsstraff. Skrämmande nog.
Men menar du verkligen att 80% är FÖR dödsstraff i USA?
Det låter helt sanslöst i mina öron...
Faktiskt. De flesta jag känner är emot det, men så bor jag i en rätt liberal del av landet också...
ja, ett av de mer kända juryfallen var ju OJ Simpson, där satt juryn isolerade på ett hotell under de månader rättegången tog. de fick absolut inte influeras av omvärldens tyck och tänk.
Att bli kallad till jury-duty är väl den enda nackdelen med att vara medborgare, men oftast är det ju lätta fall som fortkörning, snatteri etc...
KRAMAR!!!

Anonymous said...

Är inte heller för dödsstraff.
Men det är svårt att vara hundra procent säker på vad man skulle ha för uppfattning och känslor om ens eget barn tex skulle råka ut för en våldtäktsman. Bli utnyttjad och fördärvad för livet. Kanske finns det ett fåtal människor som har förbrukat sin rätt att leva genom att upprepa hemska brott gång efter gång tills de en dag blir fast och får sitt straff.
Marie

magdalena said...

Hur märkte du att du hade virus? Tycker INTE om sådana, såklart. Jag har något som kallas för VIPRE som skydd och hoppas det funkar. Jag är hopplöst dålig på att följa nyheter ibland, men hörde oxå om den rättegången och såg lite på nätet för att få grepp om vad det handlade om. Men jag har lite svårt för när seriösa otäcka handlingar blir TV show. Kram

olgakatt said...

Tur du har en Mac som back-up! Otroligt att nån kan tycka det är kul att sprida datorvirus.

Otroligt också att det finns så många barbarer som pläderar för dödsstraff i länder som ska föreställa civiliserade.

Anonymous said...

Jag tycker dodsstraff ar helt OK om man ar bevisat skyldig utan tvivel. Varfor betala for att nagon ska sitta i fangelse hela deras liv? Kanske skulle dom ha tankt pa det innan dom mordade nagon? Nej, dodstraff ar bra och gar valdigt humant till. Mer humant an dom fortjanar. Fangelserna ar ju overfulla som det ar i alla fall.

Lotta said...

Nej, helt emot dödsstraff.
Hoppas det löser sig med den här rättegången och huruvida hon är skyldig eller inte. Det gör ont varje gång jag ser bilderna på den lilla söta dottern.

Tack för filmtipset, hittade filmen på Netflix!

Kram

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag var självklart medveten om plikten att sitta i en jury om jag blir kallad, men samtidigt kan man ju inte låta det stoppa hela processen att bli amerikansk medborgare. Jag vet att folk kan bli ursäktade flera gånger men det går nog inte hur länge som helst. Dödsstraff och mentaliteten i USA förstår jag inte. Min kollega fick min dator idag så jag hoppas att han gör underverk. :)

Desiree: Jag håller tummarna att D kan få min dator att bli pigg igen. Just det här viruset är väldigt lurigt eftersom det kan finnas på vilken hemsida som helst. Jag vet inte hur länge rättegången kommer att pågå men den verkar uppmärksammas väldigt mycket i USA. Ja, dödsstraff känns förlegat på något sätt. Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Jag vet inte varför man i USA har en sådan annorlunda mentalitet kring just det här. Läste att man i USA verkar tycka att det delvis har med moral att göra. Men jag håller med dig, det är svårt att förstå. Jag hoppas också att min dator blir pigg och kry igen snart. Kramar!

Annika: Jag tyckte det verkade vara väldigt många underliga omständigheter kring Casey Anthony när jag såg TV-programmet för ett par månader sedan. Jag fick känslan nästan att hon inte riktigt är frisk "uppe i knoppen" - det är min personliga uppfattning. Det som sades i artikeln var att 80% var för när det gäller mordfall. Sedan var det litet andra siffror beroende på hur man hade frågat folk om olika saker. Mycket främmande för mig också att förespråka ett sådant straff. KRAM!

Anne-Marie said...

Marie: Som Annika säger, sy in dem på livstid och se till att de inte kommer ut igen. Alldeles nyligen läste jag att man planerar att släppa ut massor med fångar här i Kalifornien pga Kaliforniens dåliga ekonomi!!! Vad kommer då att hända? Skall vi ha alla dessa brottslingar ute i våra samhällen? Det verkar ju inte heller klokt.

Magdalena: Viruset upptäcktes av mitt virusprogram men tydligen kom det igenom trots allt. Det som hände var att jag helt plötsligt inte kunde göra i stort sett någonting utan det enda jag fick upp var något som imiterade Windows Security Center och som ville att jag skulle klicka på vidare. Eftersom jag är otroligt försiktig med sådana här saker (det blir man om man jobbat för Google och surfat runt till alla möjliga konstiga sidor) hoppas jag att det inte infekterat datorn alltför svårt. Håller med dig om att det inte känns bra när det nästan blir TV-show av hemska händelser. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja, min Mac fungerar även om den är långsammare. Tyvärr kommer jag inte kunna lägga ut bilder som jag tagit eftersom mitt fotoprogram kräver ett nyare operativsystem än vad Macen har. Och jag kan konstigt nog inte kommentera hos dig och andra som har inlagt den där koden som man skall skriva in innan kommentaren publiceras. USA är ett våldsamt land egentligen med en våldsam historia. Många krig, mycket våld och en annan mentalitet än vad till exempel vi svenskar har.

Anonym: Alla har rätt till sin egen åsikt. Du verkar vara i en minoritet men det är en helt annan sak.

Anne-Marie said...

Lotta: Sådana här rättegångar kan säkert ibland bli väldigt långdragna. Dödsstraff känns totalt främmande tycker jag. Folk i USA har nog en litet annan mentalitet än vad vi svenskar har. Hoppas att du också tycker filmen är bra. Det är ingen film man sitter och småskrattar till men den är bra och stark. Kramar!

Annika said...

The green mile är ju också så BRA, den spinner på detta tema.
Har du sett den?'
Kram igen, AM!! Ha en fin helg!!

Anne-Marie said...

Annika: Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Tack för tipset! Ha en härlig helg i din fina trädgård. :) Kramar!