Monday, March 29, 2010

Svenska favoriter

Även om jag inte var i form att åka runt i Stockholm särskilt mycket under mitt besök alldeles nyligen fick jag i alla fall chansen att äta litet svensk mat. Mat som jag inte kan få tag på här i Mt Shasta området.

Rökt lax hör till mina favoriter och det skall vara den "svenska varianten". Den typen rökt lax vi har här är mycket fastare och hårdare och inte alls lika god som den man köper i Sverige. Litet falukorv och köttbullar blev det också. Köttbullar skulle jag ju själv kunna laga till men det har faktiskt inte blivit av. Falukorv däremot finns inte att få tag på. Räkor åt jag också ett par gånger. Och det var de små frysta, smakrika räkorna - inte de där jumbovarianterna som finns här och som inte alls är lika goda (tycker jag i alla fall).

En av mina sista dagar i Stockholm hade mamma köpt ostkaka. Det var länge sedan jag åt svensk ostkaka (som skiljer sig helt från den amerikanska cheese cake). Och den serverades med hemlagad lingonsylt. Inte alls söt utan så där litet lagom syrlig. Mums! :)

7 comments:

Lars Hultqvist said...

Du nämnde flera saker som jag saknar ofta. Falukorv är ju fantastisk, man kan ju laga hundratals maträtter med den. Ostkaka är ju gott också men jag kan leva utan den. Lax saknar jag vekligen, mer gravad lax än rökt. Jag det är svårt med mat men så mycket godare när man får chansen att äta den i Sverige.

Anne-Marie said...

Lars: Falukorv kan jag verkligen sakna ibland. Och visst kan man göra massor med falukorv. Gravad lax har jag nog inte riktigt samma saknad av som den rökta. Man får ta tillvara på maten när man är i Sverige och riktigt frossa i det man saknar.

Anonymous said...

Va finns inte lax i usa?

Lina said...

Frysta räkor?? Du får nog faktiskt försöka ta dej te Göteborg under ditt nästa Sverigebesök! Färska räkor är det bästa som finns! =)

Anne-Marie said...

Anonym: Om du läste inlägget :) så saknar vi inte lax men den har en annan konsistens och smak faktiskt än laxen man köper i Sverige. Lars och jag saknar den svenska varianten.

Lina: Ja, frysta räkor. Det är det jag brukat äta i Stockholmstrakten. Vet faktiskt inte om jag provat färska räkor någon gång. Låter verkligen gott!

Suddrik said...

Jag har faktiskt hittat frysta småräkor på en asiatisk affär här. De kallar det bara för shrimp meat. Ostkaka har jag ett fusk-recept på om du är intresserad. (Det är jättekrångligt att göra som det ska göras)

Anne-Marie said...

Suddrik: Shrimp meat har jag nog sett här också. Tycker inte att det riktigt är samma sak som de svenska, frysta räkorna. Jag tror att jag frossar i ostkaka när jag är i Sverige. :) Tack för erbjudandet!