Thursday, July 24, 2008

Ambulans och brandkår

Eftersom jag bor på andra våningen har jag bra utsikt över vad som händer på "min" gata. Dessutom ser jag en del av berget Mt Shasta från mitt vardagsrumsfönster. Det är ett extra plus.:)

Jag bor i stort sett mittemot Greyhounds busstation och varje dag stannar ett antal bussar. Idag var det litet mer dramatik eftersom jag såg att en ambulans kom till busstationen när bussen hade kommit dit. Dessutom hade brandkåren kommit allra först. Jag vet inte vad som hade hänt men någon busspassagerare måste ha mått dåligt.

På mindre orter verkar det som om brandkåren ofta kommer först till en tillbudsplats och sedan kommer ambulansen. Det hände i Oregon när Michael åkte in till sjukhuset strax innan han gick bort. Jag ringde larmnumret 911 och allra först kom brandkåren till vårt hus. Det var flera personer i bilen och de började undersöka Michael. Efter en liten stund dök ambulansen upp och gjorde litet grundligare undersökningar.

När man bor på en mindre ort brukar både ambulans och brandkår komma snabbt. När Michael och jag bodde utanför Mt Shasta hade vi en så kallad "flue fire" i vår vedspis. Det innebär att sot och annat som finns i skorstenen fattar eld. Vi ringde brandkåren och de var snabbt på plats och tog hand om det hela.
Skolan jag arbetar på har en brandkårsutbildning så de finns på nära håll vilket känns bra. Vi har inget sjukhus i Weed men i Mt Shasta finns ett sjukhus som man snabbt kommer till.

En kanske oviktig detalj, men ambulanssirener låter olika i Sverige och i USA. Men det kanske alla redan vet. :)

Wednesday, July 23, 2008

Bo i en bil

Något som jag slagits av under mina år i USA är att det finns många olika alternativ för hur människor bor. I Sverige bor man i första hand i ett hus eller i en lägenhet. Här i USA finns definitivt fler alternativ.

I slutet av förra året lärde jag känna en person som bor i en bil. Det är givetvis inte en liten personbil men heller inte en jättestor RV (Recreational Vehicle). Min vän R är inte alls ensam om att bo i en bil. Det är faktiskt rätt vanligt att människor bor i olika slags "motorhomes", framför allt i varmare trakter.

För mig verkar det rätt främmande men de som gör det tycks uppskatta möjligheten att kunna vara mobila och inte fastlåsta vid en och samma plats. Givetvis är det inte lika bekvämt som att bo i ett hus eller i en lägenhet men vissa RV's är som riktiga hem med badrum, kök, vardagsrum, sovrum osv.

I min väns bil finns det plats för en liten säng, en spis, lådor och skåp och ett litet kylskåp (som egentligen är en så kallad "ice box" som man fyller med is för att kyla maten). Det är trångt och ett begränsat utrymme men det går helt klart att bo på det här sättet. Jag tror inte att jag skulle vilja bo i en bil men det verkar ju tilltala många människor.

Många människor som har "motorhomes" är så kallade "snowbirds". De bor i kallare trakter och reser söderut under vintern. Min vän hör till dessa "snowbirds". Den här sortens livsstil kallas för "RV lifestyle". Ofta finns det speciella områden där man kan parkera sin RV men det kostar givetvis en del. Vill man komma billigare undan finns det till och med Wal-Mart parkeringsplatser som tar emot RV's och som är gratis.

Ungefär så här ser min väns bil ut. Ett hem på hjul. :)

Bilden från http://saskatoon.kijiji.ca

Monday, July 21, 2008

Drive-thru hos banken

I USA finns det ofta så kallade drive-thrus - det kan vara hos banken, restaurangen osv. Jag antar att folk tycker det är bekvämt att inte behöva stiga ur bilen.

Den banken jag använder har en sådan drive-thru. Till och med kontoret i Weed. Jag har aldrig använt mig av denna drive-thru - jag tycker det är enklare att antingen gå in på kontoret eller också använder jag mig av deras ATM-maskin (samma som de svenska bankomaterna) som finns utanför kontoret.

En del av dessa drive-thrus har ett tak och att veta hur hög bilen är eller hur högt ens släp är är ju helt klart en fördel. Tydligen visste personen inte det på den här videon. :)

Sunday, July 20, 2008

Namnsdagskort

Igår kom ett fint namnsdagskort per post. Det var från min mamma. Hon brukar skriva kort till mina namnsdagar.

Den här namnsdagen infaller 24 juli på Kristina-dagen. Sista dagen i Fruntimmersveckan som ofta är regnig. Det är i alla fall vad jag minns från mina år i Sverige.

Jag har tidigare skrivit på bloggen att det i USA inte finns några namnsdagar. Här är det bara måndag-söndag som gäller. Men de svenska namnsdagarna finns i alla fall med här på bloggen.

Vi har heller inte veckonummer utan man säger bara vilket datum det är. Pratar någon nu med mig om veckonummer har jag noll koll faktiskt.

Idag var det ovanligt klart i luften och det var härligt att faktiskt kunna se berget. Igår däremot var berget försvunnet bakom brandröksdimmor. Tydligen brinner fortfarande runt 40 bränder och det är bara att hoppas att de får bukt med dem innan höstregnen kommer.

Saturday, July 19, 2008

Popcorntak


Idag var det dags att byta en glödlampa i en av mina taklampor och jag tänkte då på hur fula mina "popcorntak" är.
Bilden är lånad från http://activerain.com (Real Estate Blog)

Jag vet inte om popcorntak finns i Sverige. Här i USA är de väldigt vanliga. Alla hus
jag bott i (Hawaii undantaget) har haft ett eller flera popcorntak.
De enda rum i min lägenhet som inte har dessa tak är mitt kök och badrum.

Tydligen slog de här taken igenom på 60- och 70talen eftersom det var mycket billigare att spruta på den popcornliknande färgen än att göra ett "vanligt" tak. De har en yta som nästan ser ut som keso och de är vita.
De blir dammiga lätt, de är egentligen omöjliga att måla och ofta innehåller
de också asbest.

Jag kan ju inte göra några förändringar i min lägenhet så det är bara att leva med dessa tak men de är definitivt inte någon höjdare i amerikansk arkitektur. :)

Thursday, July 17, 2008

Majonnäs

Häromdagen skrev jag om amerikanska uttryck och att ju längre man bor här desto fler uttryck kan man använda. I morse använde jag ett annat uttryck som egentligen låter rätt konstigt om man inte vet vad det betyder. Jag sade "knock yourself out". Menade jag att den andra personen skulle slå sig själv? :) Nej, det kan betyda "go for it".

Majonnäs verkar vara en viktig del av amerikansk "matkultur". Min majonnäskonsumtion har helt klart ökat sedan jag kom till USA.

Jag växte upp i en familj där vi åt mycket färska grönsaker varje dag och vi åt grönsakerna som de var, dvs utan dressing och majonnäs. Det verkar många i USA inte göra. När Michael och jag åt vissa grönsaker kom alltid majonnäsburken fram. Framför allt när vi åt tomater, sparris och gurka. Och det var inte bara Michael som "måste" ha majonnäs till grönsakerna utan det verkar vara rätt vanligt.

Jag äter fortfarande mina grönsaker utan majonnäs men jag har märkt att jag lagt till majonnäs till olika maträtter, som en extra "smakklick" och jag använder ofta majonnäs på mina bagels.

Givetvis finns det ett stort utbud av olika sorters majonnäs men min fråga är då: Var finns lättmajonnäsen? Det lär finnas mer fettsnåla varianter men de är få. I min mataffär syns de i alla fall inte till.

Under en längre tid har jag ätit en så kallad Canola Oil majonnäs men efter att ha läst vissa saker om Canola Oil (rapsolja på svenska) är jag nu på jakt efter en annan sorts majonnäs. Sunflower Oil skall tydligen vara bra men det finns nästan inga sådana majonnäser. Jag hittade en fransk majonnäs på internet som innehåller denna olja och med frakt kostade EN burk ca $15 (ca 90:-)!! Nog för att jag gillar majonnäs men det är kanske litet väl häftigt.


Majonnäs säljs ofta i burkar här i USA. Inte i tub vilket jag tror är det vanligaste i Sverige. Jag har överhuvudtaget sett väldigt få saker som säljs i tub här och i Sverige verkar tuber bli vanligare och vanligare.

Jakten på majonnäs fortsätter. :)

Bilden från Spectrums hemsida.

Swamp Coolers

Min röst börjar återvända men jag måste fortfarande tänka på hur mycket jag pratar. Det kändes väldigt konstigt i måndags när jag insåg att jag inte skulle kunna ringa och tala om att jag inte kunde komma och arbeta. Tur att det finns email vid sådana tillfällen.

En stämbandskatarr blir ju inte bättre av all brandrök som vi har och troligen kommer att ha under lång tid. Vissa bränder har brandpersonalen tydligen gett upp att kunna bekämpa eftersom de brinner i områden som är väldigt otillgängliga. Vissa talar om att vi måste vänta på höstregnen framåt september/oktober. Det känns som en väldigt lång tid att leva med brandrök.

I nordligaste Kalifornien har inte särskilt många luftkonditionering utan vi måste öppna fönstren och ha fläktar för att kunna få det litet svalt inomhus. Det känns inte alltför kul att göra det nu när man känner brandröken så tydligt. Men vad gör man. Det går ju inte att ha fönstren stängda hela sommaren. Eftersom jag bor på andra våningen blir det varmt väldigt snabbt och här finns ingen luftkonditionering.

Därför har jag börjat fundera på att kanske skaffa något som heter Swamp Coolers. De kyler luften genom att vatten avdunstar. Det finns flyttbara Swamp Coolers som man kan flytta från rum till rum. De skall tydligen vara billigare att använda än en luftkonditionering eftersom de inte alls slukar lika mycket energi och i ett torrt klimat (som vi har här i Mt Shasta området) tillför de fuktighet till luften.

Ännu så länge har jag inte kommit särskilt långt i att hitta en Swamp Cooler men för varje dag med rök blir det kanske mer och mer nödvändigt. Om det inte var någon rök skulle det vara helt okej att öppna fönstren eftersom det brukar bli riktigt svalt här på natten. Just nu snurrar två fläktar så att jag skall kunna gå och lägga mig och förhoppningsvis kunna sova. Onsdagen har till och med blivit torsdag och jag är fortfarande uppe. :)

Här är en sorts Swamp Cooler


Bilden från: www.air-conditioner-home.com/

Tuesday, July 15, 2008

Ostar

När man flyttar från ett land till ett annat kan det uppstå små "matchocker". Sådant man varit van vid under hela sitt liv finns helt plötsligt inte.
När jag först kom hit var ostar en sådan sak. Michael log åt mig när jag försökte hitta fettsnåla ostar vilket inte var det lättaste.

I Sverige finns det många olika slags ostar med olika fetthalter. Här verkar i stort sett alla ostar jag har sett vara lika feta. Under ett tag hade de en ost i "min" mataffär som hade lägre fetthalt. Sedan togs den bort. Jag antar att det inte fanns särskilt många som köpte den.

Varför har inte fettsnåla ostar slagit igenom här? Jag har ingen aning faktiskt. Numera köper jag en ost som heter Mozzarella, som tillverkas av Tillamook, mest beroende på att det är den enda osten som jag kunnat hitta som är mindre fet.

Dessutom är amerikanska ostar inte alls lika hårda som svenska ostar. De är mycket mjukare och har inte det där lagret av vax (?) som svenska ostar ofta har. Det finns också en hel del färdig"hyvlade" ostskivor i förpackningar. De kostar mer än om man köper osten och själv hyvlar.

Jag insåg också snart att USA inte är osthyvelns "förlovade land". De jag såg till att börja med ser ut så här. De skär väldigt tjocka skivor och är inte alls praktiska. Visst finns osthyvlar som ser ut som de svenska men det behövs nog litet mer välsorterade affärer än vad vi har i Mt Shasta. Vi är nog litet "efterblivna" här. :) Jag tog med mig mina två svenska osthyvlar och genast blev det mycket enklare.


Kulturskillnader finns överallt - även när det gäller ostar.

Bilderna från Target.com (osthyveln) och Tillamook (osten).

Monday, July 14, 2008

Sjukdag

Idag var jag faktiskt tvungen att stanna hemma från jobbet. I lördags började en förkylning som sedan utvecklades till stämbandskatarr. Jag låter som om jag varit ute och festat i flera dagar. :) Förhoppningsvis skall det vara bättre i morgon så att jag kan jobba igen. Vi har ju inte särskilt mycket sjukledigt här så man vill helst inte ta av dessa timmar i onödan men idag var jag tvungen att göra det.

Även om jag varit hemma och sjuk har jag jobbat med mitt jobb som jag gör hemifrån. Det kan jag ju göra oavsett hur jag mår eftersom jag inte behöver prata med andra eller i telefon.

När jag arbetade i Sverige hade vi rätt generösa regler för sjukdagar. Det har säkert ändrats sedan jag lämnade Sverige. Genom att jag jobbar inom skolvärlden har vi säkert mer generösa regler än inom många företag. Varje månad som man arbetar och inte är sjuk tjänar man in ett visst antal timmar. Är man mycket sjuk (vilket jag som tur är inte är) går de där timmarna säkert snabbt åt. Min kollega som lämnade vår avdelning förra hösten hade problem med migrän och jag vet att han till och med fick ta av sin semester för att täcka sina sjukdagar.

Det känns i alla fall skönt att jag, genom att jag nu är fast anställd, har både sjukdagar och semester. När jag bara var tillfälligt anställd fick jag stanna hemma eller vara ledig utan betalning.

Förra veckan fick jag en glad överraskning. Min bilförsäkring som jag betalar var sjätte månad hade helt plötsligt gått ner. Jag till och med ringde till min försäkringsagent för att kolla att det stämde och mycket riktigt, det företag jag har min bil försäkrad genom (Allstate) hade sänkt sina premier. Sådant är ju bara att tacka för. :)

Saturday, July 12, 2008

Sommar i Kalifornien


Innan jag flyttade hit trodde jag att det var varmt året runt i Kalifornien. Kanske inte högsommarvärme, men varmt. Det stämde ju inte. Visst är det ett behagligt klimat i södra delen av Kalifornien i stort sett hela året men i norra Kalifornien är det, som väl framgått av bloggen, riktiga vintrar.

Även om vi har fyra årstider precis som i Sverige är våra somrar mycket längre. Det regnar dessutom oftast inte på flera månader och det är varmt. Riktigt varmt. Den senaste veckan var det rekordvarmt men det är vanligt att vi har ett par månader med temperaturer runt +30 varje dag.

Som svensk är man ju inte bortskämd med sol varje dag. När jag bodde i Sverige var jag tvungen att vara ute i solen så fort det var fint väder. Och så tror jag de flesta svenskar är. Här blir det litet mer avslappnat eftersom solen skiner varje dag. Jag ser aldrig folk sitta ute i solen och pina sig för att bli bruna.

Jag har skrivit om alla bränder som pågår. Kalifornien brukar alltid ha bränder varje år men just i år är det extremt. Jag läste precis att 20.000 brandmän från 41 stater i USA samt Puerto Rico bekämpar bränderna. Arnold har kallat in ytterligare förstärkning från Mexiko, Kanada, Australien och Nya Zealand.

När jag gick iväg idag för att vattna hos min chef var det fullpackat med bilar på vägarna. Den här helgen pågår Weed Carnevale. Det är inget jag brukar gå och titta på men många andra var tydligen där.

Jag har städat idag så där riktigt ordentligt. Genom att det är så torrt här under lång tid blir det väldigt dammigt. Dessutom putsade jag mina fönster, fast bara på insidan. Jag skrev om amerikanska fönster för ett tag sedan som inte är alldeles lätta att putsa. Litet bättre blev det i alla fall.

Friday, July 11, 2008

Handla mat


Jag var inne i Mt Shasta idag och handlade mat. Det brukar bli så att jag åker en gång/vecka och handlar det jag behöver.

Trots att Mt Shasta är en liten ort har vi sammanlagt fyra mataffärer. En stor som heter Ray's och som har affärer även på andra orter. De andra affärerna är mindre och två är till och med hälsokostaffärer. Många som bor i Mt Shasta området är hälsomedvetna. Här i USA har hälsokostaffärer oftast mycket mat förutom kosttillskott. De affärerna som finns här säljer allt man behöver och det mesta är "organic". Det innebär att varorna uppfyller vissa krav.

Även när man handlar mat finns det skillnader jämfört med Sverige. En skillnad är att man inte packar varorna själv i kassar utan det är ofta skolungdomar som är anställda att göra det. I början tyckte jag det var konstigt att inte själv packa mina varor men nu är det naturligt att någon annan gör det. Ibland önskar jag att det var som i Sverige eftersom ungdomarna ofta lägger t ex tomater och frukt längst ner i påsen och sedan tunga saker ovanpå. När jag var i Sverige senast minns jag att jag nästan glömde bort att jag själv skulle packa matkassarna. Det fanns ingen som gjorde det. :)
Man betalar heller inte för kassar. Ibland kommer jag ihåg att ta med mig egna kassar men det är inte alltid det blir av. Tar man med sig egna kassar får man ett avdrag i kassan.

Ungdomarna som packar kassar hjälper också ibland kunder till deras bilar. Ungdomarna kör vagnen och hjälper till att lasta in kassarna i bilen. Oftast är det äldre personer som blir hjälpta men de har även frågat mig några gånger. Men än så länge kör jag min vagn själv. :)

Skönt med helg nu efter ytterligare en intensiv arbetsvecka!

Bilden visar Ray's affär i Mt Shasta - från Ray's hemsida

Thursday, July 10, 2008

Amerikanska uttryck

Eftersom min hjärna inte riktigt går på högvarv - det är alldels för varmt ute, ca 35 grader de senaste dagarna, och mental utmattning efter de senaste två veckornas "kaos" på vår avdelning - har jag ingen superinspiration.

Precis som vi svenskar har en massa uttryck som vi lär oss beroende på att vi växt upp i Sverige finns det givetvis olika amerikanska uttryck. Det har tagit mig ett tag att själv kunna använda uttryck som finns här och leka litet mer med språket men nu märker jag att jag lagt mig till med en del.

"Pull someone's leg"
Man försöker få någon att tro på något som inte är sant. Det är också ett uttryck om man inte tror på vad någon säger och man tror att det är ett skämt.

"Play it by ear"
Man har ingen speciell plan utan improviserar och bestämmer sig för vad man skall göra under "resans gång".

"Get off someone's back"
Att sluta irritera och störa någon.

"Drive someone up a wall"
Någon är otroligt irriterande och man blir galen till slut.

Engelska språket är faktiskt litet lättare att leka med tycker jag. Man kan hitta på nya ord och leka med orden mer än vad man kan göra på svenska.
När jag märkte att jag kunde skoja och skämta på engelska då visste jag att jag hade kommit över någon språkbarriär.

De senaste veckorna har jag och min kollega fått "play it by ear" många gånger och vi har lyckats med en hel del. :)

Saturday, July 5, 2008

Att inte ha en hall

Det finns en hel del skillnader mellan amerikanska och svenska bostäder. Jag skrev för ett litet tag sedan om hur fönstren skiljer sig.

En annan stor skillnad är att de flesta amerikanska bostäder inte har en hall. I Sverige är det säkert mycket ovanligt. I början tyckte jag det var minst sagt underligt att inte ha en hall. Men som sagt, man vänjer sig vid det mesta.

I min lägenhet kommer man rakt in i mitt kök genom ytterdörren. När Michael och jag bodde utanför Mt Shasta kom man rakt in i vårt vardagsrum. Min chefs hus har två ytterdörrar och en leder till köket och den andra till vardagsrummet.

Var hänger man sina ytterkläder och var ställer man sina skor? Det är en bra fråga. Jag hänger mina ytterkläder och ställer mina skor i en av mina garderober som finns långt från ytterdörren.

Tar amerikaner av sig ytterskorna när de går in i sitt hus? Sällan. I början trodde jag knappt mina ögon när Michael gick rakt in i huset med smutsiga skor. Av någon konstig anledning gör jag samma sak nu. Jag försöker givetvis torka av skorna så gott jag kan utanför ytterdörren men jag tar inte av mig skorna i köket. Men om jag kommer till Sverige tar jag givetvis av mig skorna - i hallen.

Varför finns det ingen hall i de flesta amerikanska hem? Ingen aning. Det vore onekligen praktiskt.

Igår kväll var det massor med fyrverkerier här i Weed och några av mina grannar hade förvandlat parkeringsplatsen till en avfyringsramp. :) Som tur är såg jag inga bränder.

Friday, July 4, 2008

Fourth of July

Eftersom jag är uppe sent i kväll, eller snarare natt, har det nu blivit Fourth of July, USAs nationaldag. Ingen speciell dag för mig egentligen men det innebär att skolan är stängd och vi får en extra dag ledigt.

Det har inte blivit några inlägg på några dagar mest beroende på att jag inte haft mycket energi på kvällarna. Det har rått "tekniskt katastroftillstånd" på vår avdelning hela veckan. Vår chef är borta på semester och min kollega och jag har fått göra vad vi kunnat för att vi överhuvudtaget skulle kunna ha kurser som startar på måndag nästa vecka. Det är fortfarande många oklarheter kvar men vi har lyckats lösa en del. Det här är helt nya saker vi jobbat med som vi aldrig behövt ta tag i tidigare. Vi förtjänar en extra dags ledighet tycker jag. :)

När jag var och vattnade hos min chef i kväll hade de fått den nyhetstidning som finns här i Mt Shasta området. Där skrevs det att det råder fyrverkeriförbud i delar av norra Kalifornien på grund av bränderna men att Mt Shasta inte har något sådant förbud vilket en del insändare tyckte var litet konstigt. Jag kan hålla med om det eftersom Kalifornien deklarerats "state of emergency" av presidenten och det är otroligt torrt.
Vi får se vad som händer under dagen och senare under kvällen. Förra året var det många som hade fyrverkerier här i Weed. Det här är en dag då många har fyrverkerier till skillnad mot nyårsafton som går väldigt obemärkt förbi.

Trots att det alltså är nationaldag och mitt i natten har leverantören UPS öppet. Jag ringde för att hör mig för om ett paket som var på väg till mig och som blivit försenat på grund av bränderna i Kalifornien. Det fanns till och med en "levande" person jag kunde tala med. Inte dåligt!

Happy Fourth of July!