Sunday, October 7, 2007

Några slutliga tankar om mitt Stockholmsbesök

När jag bodde i Stockholm reagerade jag inte särskilt ofta över att det är en riktigt stor stad. Det gör jag nu när jag kommer på besök. Efter att ha bott på mindre orter i så många år har jag vant mig vid en mindre stads lugnare tempo. Många människor i Stockholm verkar otroligt stressade och, som sagt, inte alltid så artiga. Visst finns det en hel del fördelar också med att bo i en stor stad som t ex utbudet av affärer. Sedan uppskattar jag givetvis alla bussar, tunnelbanor och tåg. Det är fantastiskt att kunna åka inom ett så stort område och komma i stort sett vart man vill.

Stockholm är absolut en av världens vackraste städer, framför allt på sommaren. Jag har en plansch hemma med en vy av Stockholm och i förgrunden finns Gamla Stan. Andra som sett den här planschen har haft kommentaren att Stockholm är fantastiskt vackert.

Jag känner fortfarande rätt ofta att jag saknar naturen som finns i Stockholmsområdet. Under mitt besök gick jag ut i skogen som finns i närheten av min mammas lägenhet och kände att jag skulle vilja bo där det finns den sortens natur. Det är ju helt klart inte på 1000 m över havet (som jag nu bor på).

Människor i Stockholm är ofta väldigt trendigt klädda och jämför jag med där jag bor är Stockholm rena modestaden. Mobiltelefonerna tycks gå hand i hand med denna livsstil. Att alltid vara tillgänglig verkar litet överdrivet tycker jag och man kan ju inte åka buss eller tunnelbana utan att behöva lyssna på dessa samtal. Visst har folk här i Mt Shasta området också mobiltelefoner men det verkar vara litet mer så att de inte används hela tiden.

Jag är verkligen glad att jag åkte när jag gjorde. Hade jag väntat ett par veckor hade jag nog inte kunnat åka med tanke på det som hänt på jobbet. Vi får se när jag kan åka igen.

4 comments:

Saltistjejen said...

Anne-Marie,

hahaha!!!! Jag känner precis tvärtom!!! :-) Nu sedan jag bott i NYC i ca 2 år så tycker jag Stockholm är en liten mysig stad. Inte alls så stressig utan lugn med völdigt lite trafik och lågt tempo! Fast det måste man tala tyst om när man är där eftersom alla klagar över stessen i stan. om man då lyckas häva ur sig att man tycker det känns idylliskt, lugnt och småstadsaktigt tittar folk konstigt på en! :-o

Men jag tycker verkligen det. Nu när jag var hemma i Stockholm njöt jag verkligen av lugnet! Tystnaden och självklart även det som nämner, att Stockholm är en fantastiskt vacker stad!!! :-)

Jag älskar Stockholm och jag kommer alltid att ha den staden i mitt hjärta. Men jag kände även en stor glädje av att komma tillbaks till NYC och pulsen och livet här.

Annika said...

Precis som Saltis tycker jag nog också att Sthlm känns litet...
Men sp mysigt och underbart, och man hittar precis överallt (eller nästan då)
Staden är bäst i världen!!!
Ja, och amen, till det trendiga. Det kan nästan kännas lite löjligt. Håller med om mobiltfnerna...Hela tiden rings det, och för att inte tala om allt SMS:ande.
Kram!

Desiree said...

Visst är Stockholm en vacker stad. Men folk är rätt stessade och inte så trevliga men däremot trendiga som du säger. Tur att du lyckades komma iväg då du gjorde så att du fick chansen att åka till Sverige innan det strulade till sig på ditt jobb. Hoppas det ordnar sig och att det blir en lösning som blir bra för dig av det hela.

Anne-Marie said...

Saltistjejen: Egentligen är jag ju en storstadstjej men efter 10 år på mindre orter har jag tydligen ställt om mig. Det förstår jag att Stockholm nästan verkar vara en liten stad jämfört med NYC. NYC är ju en otroligt stor stad med högt tempo. Jag tror att jag skulle föredra en mellanstor stad, större än där jag bor nu men inte fullt så stor som till exempel Stockholm.

Annika: Jag känner mig som "kusinen från landet" när jag kommer till Stockholm. Här i mitt område är folk nog otroligt icke-trendiga. Det är ju glesbygd och landsbygd. Men vad är det med alla mobiltelefoner. :)

Desiree: Alla städer och orter har sina för- och nackdelar. Folk har definitivt blivit mer och mer stressade verkar det som i Stockholm. Minns mina år då jag jobbade inne i Stockholm och trängdes bland folk på tåg och bussar. Det kan jag verkligen leva utan.