Friday, October 12, 2007

En annorlunda skoldag

Idag hade vi en så kallad "All Campus Professional Development Day" på skolan. Trots att jag bara är tillfälligt anställd hade min chef sagt att jag skulle vara med. Alla elever var lediga men personalen skulle delta i olika föredrag.

För ett par år sedan när vi hade den här dagen var det rena rama lekstugan. Kvinnan som höll föredrag pratade om något som berörde bara delar av personalen vilket gjorde det väldigt ointressant. Dessutom hade hon litet ovanliga sätt att få oss att delta - vid ett tillfälle skulle hon illustrera något och använde garnnystan. Dessa nystan skulle sedan kastas runt i rummet. När det hände tror jag att alla som var med tänkte att det fick vara nog.

I år var det helt klart mer intressant eftersom ledningen för skolan hade bestämt att temat skulle vara "Sustainability - Caring for our Environment". Det skall, under de närmaste åren, byggas några nya skolbyggnader och man har tydligen bestämt att de, i alla fall till viss del, skall uppfylla vissa miljökrav. Som svensk blir man ibland mörkrädd när man ser hur långt efter amerikanarna är när det gäller källsortering, återvinning, en "grön" livsstil osv. En av föredragshållarna sade att Siskiyou County (det är namnet på det område som Mt Shasta och de andra städerna ligger i) är otroligt efterblivet när det gäller sådant här.

Det finns väldigt få möjligheter här att kunna lämna olika slags förpackningar till återvinning, det mesta går troligen i soporna. Jag minns att jag blev riktigt chockad och ledsen när jag kom hit och såg hur dåligt det var och hur mycket som slängdes.

Det verkade i alla fall som om många i personalen på skolan är intresserade av att kunna återvinna och ha en mer "grön livsstil" så det kanske kommer så småningom.

5 comments:

Petra H said...

Belgarna är ganska bra på att återvinna, vi har tre sorters sopsäckar: vita för vanliga sopor, blå för kartong, hårdplast och metall, och gula för papper.. Dock är det inte många av mina vänner här som använder sig av detta systemet - de slänger allt i de vita säckarna.
Det är helt uppenbart en nord-syd problematik i Europa - nordeuropéerna som holländare, tyskar och skandinaver är vana vid att återvinna, sydeuropéerna "couldn't care less"! Tyvärr!

Monica said...

Vad intressant att höra om återvinningen hos dig (eller kanske brist på den). Här kör vi med källsortering. Men när jag pluggade i Borlänge så hade vi även en egen soppåse för matrester som sedan åkte in i en kompost. Jag vet inte om det fortfarane är så i Borlänge men jag tyckte att det kändes oerhört bra att dela upp soporna på detta sätt med hopp om att det faktiskt i slutändan skulle vara bättre för miljön.

Intressant att höra om nord-syd problematiken i Europa från Petra också. Hur kommer detta sig? Innebär det att vi i EU har vissa mål för det här med sophantering men att vi i Nord-Europa gör "mer"?

Anonymous said...

Jag älskar källsortering. Bra att det sprids hur lätt och viktigt det är. Heja!

Anne-Marie said...

Petra: Det är intressant att höra om dina erfarenheter - jag har nog samma åsikt som du. Sydeuropeer har inte alls samma känsla för att vilja återvinna. Svenskar verkar väldigt intresserade av och måna om miljön och det saknar jag verkligen här i USA.

Monica: Vad roligt att höra att ni har källsortering hos er. Tänk om Siskiyou County kunde bli litet mer modernt och framåt inom det här området. Det där med EU har jag ingen riktig koll på måste jag erkänna. Jag har en känsla av att Sverige alltid har legat långt framme. Jag minns när Sverige gick med i EU och fick göra avkall på vissa miljöregler bara för att EU låg så långt efter. Det är ju litet skrämmande minst sagt.

Anne-Marie said...

Maria: Var glad att du bor i Sverige och kan källsortera som man gör där. Det är lika ledsamt varje gång jag slänger något som jag vet inte går att lämna in till återvinning.