Tuesday, October 23, 2007

Elda för kråkorna

Nu när det har börjat bli kallare har jag ju varit tvungen att sätta på värmen i min lägenhet litet då och då. Idag var ett undantag eftersom det var riktig sommarvarmt.

Hus i den här delen av Kalifornien är inte välisolerade. Snarare tvärtom. Jag har märkt att min lägenhet blir riktigt kall om det blåser ute och det gör det ju rätt så ofta. När jag bodde i Lake Shastina var det samma sak. Så fort det blåste blev det svinkallt inomhus.

Svenska hus kan ju ibland vara för välisolerade men här är det absolut ingen risk för det. Min första vinter här blev litet av en chock då jag inte alls var van vid hur man värmer upp hus i det här området. Jag var ju van vid från Sverige att det fanns element i alla rum och att de var påsatta mer eller mindre under vintermånaderna. Här är det väldigt vanligt att man inte allas värmer upp hela huset eller lägenheten utan i första hand det rum där man är.

I det hus där Michael och jag bodde fanns det så kallade "electric baseboard heaters" och de är dyra att ha igång. Vi var tvungna att använda dem på bottenvåningen eftersom det inte fanns någon annan uppvärmning där. På övervåningen hade vi en vedspis. Och det var inte en spis som vi eldade i för att det var mysigt utan det var för att värma upp huset.

I huset i Lake Shastina fanns det en salig blandning av sätt att värma huset: elektriska element som man kunde flytta från rum till rum, en så kallad "monitor heater" som drevs med fotogen (många har en tank med fotogen utanför sitt hus), en sofistikerad anläggning som användes för både uppvärmning och luftkonditionering och som också drevs med fotogen. I min lägenhet har jag bara elektriska element.

Jag har vant mig vid att leva i en mycket svalare bostad än vad jag gjorde i Sverige eftersom det är dyrare att värma bostaden. I min lägenhet i Sollentuna ingick el och uppvärmning i hyra och jag hade ingen aning om vad det kostade.

Men en gemensam nämnare är att man ofta "eldar för kråkorna" eftersom husen inte alls är bra isolerade. Det känns som om vi har en lång vinter framför oss och det är bra att jag har varma tröjor och tofflor.

10 comments:

Saltistjejen said...

Här brukar de bränna igång värmen under vintern och det är nästan svårt att dra ner på den. Det brukar vara superhett inomhus och jag har många gånger tänkt att det nog inte är särskilt miljövänligt. Många öppnar fönstren för att det blir för varmt inomhus. Jag menar vad är DET?!?!?!??? Att ha max värme inne så man svettas och sedan inte kunna dra ner den utan måsta öppna fönstren så man inte ska svettas ihjäl... Inte så miljövänligt näe.

Petra H said...

Ibland undrar jag om det bara är i Skandinavien som vi kan bygga varma hus!? Min bror bodde i Skottland i nga år, som vi frös hos honom, som vi även gjorde i Australien i juli, jag frös i Italien, Schweiz och Belgien när jag bodde där (jag snackar om vintrarna så klart). Och nu i Spanien, Os föräldrar har inte centralvärme i huset utan de har en vedkamin plus några elektriska element som man flyttar runt i de olika rummen.
Nu ska jag åka dit på lördag och jag vet redan vad som kommer att vänta mig - KYLA! Det blir ju inte bättre av att de bara har filt och lakan, inga varma täcken... Hu, vad kallt det är!
Jag hoppas att du kommer att kunna hålla dig varm i vinter!
PS I Storbritannien sägs det att pensionärer fryser ihjäl varje kall vinter för att de inte har råd att värma upp sina otäta hus..

SweFlo said...

Ja någon isolering har jag aldrig märkt av i Florida-hus, men vi har inte speciellt kallt här heller, kanske någon minusgrad ett par nätter om året! Fast bra isolering borde väl kunna hjälpa till att hålla huset svalt på sommaren? Vi har elvärme som använder samma system som ACn, dvs du byter till värme, sätter önskad temperatur och värmen sätter igång då temperaturen går under den inställda. Man kan dessutom stänga luftblåsen i de rum man inte behöver värma, det måste ju vara ganska ekonomiskt... :-)

Desiree said...

Det där med att elda för kråkorna känner jag verkligen igen. Vårat hus är ganska dåligt isolerat och vi har tex bara englasfönster. På vintern sipprar verkligen värmen ut och på sommaren sipprar kylan från AC:n ut. Fattar inte riktigt varför man inte isolerar husen bättre här.

Annika said...

Tack, skriver under..Snacka om att man eldar för kråkorna på vintern. Så fort det kryper under minusstrecket här blir huset (byggt 76)ISKALLT. Det trots både värme-pump och baseboard heaters.
SÅ dåliga fönster, så dåligt isolerat. TUR att man har gosiga tofflor och en massa filtar. jag hatar att frysa så jag brukar brassa rätt varmt här. Vi har höga elräkningar kan jag säga...Ska försöka dra ner lite i vinter, om inte annat för miljöns skull...
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det låter ju nästan litet som i Sverige där det i lägenheter ibland kan vara svårt att reglera värmen. När jag har varit på besök hos min mamma under den kalla årstiden brukar jag nästan alltid klaga. Det är så varmt. Nej, inte verkar det speciellt miljövänligt att ha värmen på max och att man inte själv kan reglera hur varmt eller svalt man vill ha inomhus. Det måste vara så att ni har någon slags centralt reglerad värme och inte som här där varje lägenhet (jag kan ju inte säga att det är så överallt) har sina egna element.

Anne-Marie said...

Petra: Jag instämmer med mig i din undran. Kanske det bara är i kalla Norden som det finns riktigt välbyggda hus. Intressant att höra om kalla bostäder i många andra länder. De måste vara mer härdade än vi svenskar. Jag har helt klart blivit mycker mer tolerant mot att ha det svalare inomhus än vad jag var när jag först kom hit. Jag har i alla fall ett härligt, varmt täcke och det är jag glad för. Du får kanske skicka ett riktigt varmt täcke om det inte finns att köpa i PR.
Otäckt med människor som fryser ihjäl och det är säkert vanligare än vad man tror.

Anne-Marie said...

Sweflo: Florida är ju litet speciellt eftersom det inte finns någon lång, kall vinter. Visst måste det vara så att ett mer välisolerat hus också kan hålla värmen ute under sommaren. Om min lägenhet hade varit mer välisolerad hade det säkert inte varit så varmt som det var i somras. Att värma bara vissa rum är det de flesta gör här. Jag har aldrig värmen på i hela lägenheten. Helt annorlunda än vad det var i Sverige.

Anne-Marie said...

Desiree: Englasfönster låter ju inte så där jättebra. Helt klart ett energislöseri både på sommaren och vintern. Men det verkar som om det är så man bygger på många håll här i USA. Jag var på väg att hyra en liten lägenhet för ett par år sedan som bara hade englasfönster. Det hade inte varit bra här eftersom det blåser så mycket under vintern och är flera månader när det är lika kallt som i Sverige.

Anne-Marie said...

Annika: Verkligen roligt och intressant att höra om hur du och andra har det här i USA. Uppenbarligen är byggtekniken här inte den bästa. Man kan verkligen undra varför det inte byggs bättre. Antar att det är dyrare och att man inte "ser längre än näsan räcker". Varma tofflor, koftor och filtar är ett måste för mig också. Jag har, som sagt, härdat mig eftersom jag inte vill betala alltför mycket för elen. Jag hoppas på att det kan vara litet varmare långt in i november. Kram!