Wednesday, March 28, 2007

Posten i USA
Jag brukar betala mina räkningar via internet. Det är så skönt att slippa skriva checkar (många använder fortfarande checkar i USA) och man slipper undra när kuvertet med räkningen och checken skall komma fram med posten.
Min erfarenhet är att posten inte är så där jättesnabb i USA. Ibland kommer också kuvert bort eller så tar de flera veckor att komma fram.

Anne skrev nyligen om ett paket från Sverige som hon väntat på i flera veckor. Min mamma brukar skriva brev till mig då och då och de kan ta allt från 4 dagar till 2 veckor. Samma sak om jag skickar något till Sverige. När jag skulle skicka ett kuvert till Sverige för ett par år sedan frågade de på posten vad kuvertet innehöll. När jag undrade varför de var tvungna att veta det sade de att all post från USA till utlandet röntgas efter 11 september. Kanske det är likadant åt andra hållet. Anne, hoppas att tullen inte tagit ditt paket utan att det kommer.

Det finns några positiva skillnader mellan posten i USA och Sverige - till USAs fördel:

- Det finns fortfarande en massa postkontor (t o m på en liten ort som Union) där man kan uträtta alla möjliga ärenden och personalen vet vad de håller på med. Alltså inte någon liten hörna i en ICA-affär där man i stort sett inte kan göra någonting.
- Det är lördagsutdelning av post här i USA. Så var det i Sverige när jag var barn.
- Man kan skicka paket från USA till Sverige med ytpost. Det kan man inte göra från Sverige till USA utan man måste skicka allt med flygpost vilket blir jättedyrt. Visst är ytpost långsamt men om man har ett tungt paket blir det mycket billigare.
- Där jag har bott kan man lägga utgående post i sin egen brevlåda. Det finns en liten röd flagga på brevlådan som man fäller upp och så tar brevbäraren med sig brev som man är för lat att gå till posten med. Väldigt praktiskt!

Det är också mycket billigare fortfarande att skicka brev i USA jämfört med Sverige.Bilderna från Wikipedia

9 comments:

Annika said...

En jul, för länge sen, var det ngn som faktiskt stal vårt julpaket från Sverige. I paktet låg klappar, godis, foton och tidningar...Det enda som kom fram, 4 månader senare var en liten del av kartongen, den med vår adress på. Det var för jävligt SURT!!!
Litar inte på posten här sedan dess. Nyligen skickade jag EXPRESSbrev till min mormor. Det tpg nästan en vecka innan hon fick det. Men ibland går postgången fort, har fått brev och vykort hemifrån som bara tagit tre dagar över Atlanten.
På postkontoret i Reston tycker jag dom anställda nästan alltid är SURA...

SweFlo said...

Jag gillar till största delen den amerikanska posten. lördagsutdelning är ju toppen! Säljer en del på eBay, och det är bara att betala och skriva ut porto och ge paketet direkt till brevbäraren eller lägga på låda om det får plats. Använder mig av ett postkonto på macken rakt över gatan om jag ska skicka utomlands. Det värsta var när jag skickade julklappar (vanlig flygpost). Det skickades i november och kom fram i februari! Taskigt! Dessutom har jag fått med brev och sånt i paket från Sverige som inte var mitt, de blandade väl ihop vid koll. Och stulna grejjer har jag varit me dom också, sånt som försvann när de kollade paketet...

Matildas fikarum said...

Jag har bara fått ett paket stulet under alla år, och det var för att brevbäraren här la det bredvid vår brevlåda som ligger precis bredvid en busshållplats! Lycklig blev väl den som fick våra familjefoton och vad det nu var. Det är så trist att folk ska sno post.

Desiree said...

Jag gillar att man kan lägga utgående post i sin egen brevlåda och bara fälla upp den där röda flaggan. Väldigt praktiskt.

Anne-Marie said...

Annika: Varför stjäl folk andras paket? Helt oförståeligt och otroligt fult gjort. Förstår att ni blev ordentligt sura.

Sweflo: Välkommen hit! Ytterligare en utlandssvensk. Kul! Visst är lördagsutdelning bra. Helt otroligt med hur lång tid det kan ta för posten. Vart går den? Till Månen?

Matilda: Mycket märkligt med människor som stjäl andras post. Vad kan de ha för glädje av era familjefoton?

Desiree: Visst är det bekvämt med att posten hämtas upp. Konstigt att det inte finns i Sverige.

nina said...

Det känns betryggande (?) att läsa att posten kan vara så seg i USA.

Så då kanske mitt brev kommer snart ändå? Det har varit på väg från Sverige till en postbox Florida i en månad nu...

Blev så inspirerad av ditt inlägg att jag skrev ett eget om hur posten "fungerar" i Costa Rica.

Passar på att tala om att jag gillar din blogg, hittade hit från Matildas fikarum och brukar slinka in här för jämnan.

Anne-Marie said...

Nina: Välkommen hit. Jag kollade in din blogg som verkar jättetrevlig och intressant. Lämnade en kommentar på ditt post-inlägg.

Matildas fikarum said...

Ja, fast de visste ju inte att de var familjefoton innan de öppnade. Allt fanns på en CD! De trodde väl att det var filmer eller nåt.

Niklas Eriksson said...

Måste fråga, skall skicka en liten present till en vän i USA. Måste de betala tull & moms på det, eller? värdet är ca 400 sek.

/Mvh Niklas