Saturday, March 24, 2007

Att tävla i skönhet


I går kväll satt jag faktiskt och tittade på Miss USA. I vanliga fall brukar jag inte titta på den sortens program, men som jag skrev häromdagen har jag inte så stort utbud av TV-kanaler här.

Visst är det konstigt att de här tävlingarna finns eftersom man ju egentligen inte kan tävla i skönhet. Det finns ett ordspråk som säger att "skönhet ligger i betraktarens ögon" och visst är det så. Det jag tycker är vackert kanske någon annan inte alls finner vackert.

När jag tittade på Miss USA reagerade jag över att de flesta av deltagarna var väldigt lika varandra. Det var svårt att skilja dem åt tyckte jag. De hade samma sorts frisyr, samma leende och alla var givetvis supersmala.

Här i USA finns det en hel del så kallade "beauty pageants" för barn. De kanske även finns i Sverige numera. I dessa skönhetstävlingar blir småtjejer uppklädda och sminkade som vuxna. Tänk vilken vikt vårt samhälle lägger vid utseende och kläder.

I natt ställer Sverige om klockan till sommartid så nu är det återigen nio timmars tidsskillnad mellan Sverige och USAs västkust (Pacific time).

Bilden från Wikipedia - Rachel Smith 2007 års Miss USA

6 comments:

Annika said...

När jag var yngre brukade jag tycka att det var roligt att se skönhetstävlingar. Det tycker jag inte längre...För det är som du säger: alla ser likadana ut.
Att barn tävlar i skönhet äcklar mig till max. Har sett en hel del dokumentärer om det. Fruktansvärt!

Monica said...

Att mammor tar sina drömmar om skönhet och projicerar dem på sina barn och låter dem vara med i skönhetstävlingar för småbarn, det är verkligen stötande tycker jag.

londongirl said...

Håller med dig om att de är så lika de olika skönhetsmisserna. Det säger väl en del om vad som "anses" vara vackert.
Sådana här tävlingar för barn tycker jag är så hemska och man kan verkligen fundera på hur barnen påverkas och vilken syn man ger dem.

Anne-Marie said...

Annika: Äcklar är rätta ordet för barnskönhetstävlingar. Undras just hur de flickorna blir när de växer upp?

Monica: Visst är det stötande och att inte låta barnen vara barn när de är små.

Londongirl: Jag tror att flickorna som är med i de här tävlingarna kan få en otroligt snedvriden bild av vad som är viktigt i livet.

Anonymous said...

att de tävlar i dessa täbvlingar är för att de ska ha råd att gå i college vilket inte är gratis i usa

Anne-Marie said...

Anonym: Ja, det är säkert en av anledningarna. Och det stämmer att det kostar en hel del att gå på college/universitet i USA.