Saturday, March 21, 2020

Jobbet och viruset

Väldigt mycket har hänt sedan jag skrev här senast. Hela världen har ändrats i grunden känns det som. Coronaviruset har gjort att den värld vi har upplevt vara relativt stabil nu känns som ett gungfly. Så upplever jag det i alla fall.

Jag har följt viruset sedan slutet av januari så har samlat på mig väldigt mycket information vid det här laget. Och jag har definitivt inte bara följt mainstream media eftersom de ofta mörkar och inte berättar sanningen. Dags att skriva nu om viruset och det som pågår här i USA och i övriga världen - kommer nog att bli flera inlägg.

Kalifornien befinner sig nu i en lockdown på obestämd tid, dvs det skulle kunna pågå hur länge som helst. Här finns den “executive order” som guvernören Newsom proklamerade. https://covid19.ca.gov/img/N-33-20.pdf. Newsom har till och med talat om att sätta in USAs “national guard” om det skulle behövas framöver. Jag vill inte se militär på gatorna men skulle inte alls bli förvånad om det blir så. Några andra stater har också beordrat sina invånare att “stay at home” - Illinois, Nevada, Connecticut, New York (staten) och New Jersey. Oregon verkar också vara på gång med en “stay at home order.” Eftersom saker och ting ändras mycket snabbt kommer det säkert vara fler inom en snar framtid.

Här i Kalifornien har alla “non-essential businesses” stängt och folk ombeds att stanna hemma så mycket som möjligt. En helt annan linje än vad Sverige nu tycks ha. Den här länken från en .gov (dvs officiell hemsida) som skapats för COVID-19 här i Kalifornien förklarar bra vad som gäller just nu: https://covid19.ca.gov/stay-home-except-for-essential-needs/. Man kan till exempel inte klippa håret just nu eftersom det är en så kallad "non essential business." Kanske blir att klippa sig själv framöver.

Min skola har genomgått mycket snabba förändringar bara den senaste veckan. Det började med att kurserna ställdes in i tisdags eftersom lärarna behövde ha tid att föra över dessa till distansundervisning. Den kommande veckan har skolan Spring Break och ingen undervisning så då har de ytterligare litet tid att arbeta med detta. I och med Newsoms “stay at home order” beslutades det i torsdags kväll att skolan inte skulle vara öppen mer än för “essential personnel” och alla andra antingen skulle jobba hemifrån eller ta ledigt. Det verkar som om min kollega och jag - som ju utgör en stor del av distansundervisningen inom skolan - nu kommer att arbeta hemifrån. Ingen vet hur länge eftersom skolan har lagt i stort sett alla kurser på distans till och med terminens slut vilket är i mitten av maj.

Igår var första dagen när vi jobbade hemifrån vilket kändes konstigt. Och troligen kommer vi att göra detta under lång tid. Min avdelning har haft väldigt mycket att göra den senaste tiden eftersom vi är distansundervisningsavdelningen och skolans web masters. Det har varit otaliga uppdateringar för skolans hemsida och mycket att göra för att hjälpa skolans lärare att kunna ha sina kurser på distans. Redan innan allt detta skedde verkade det som om vi skulle få ha kvar våra jobb men i dagsläget vet jag ingenting hur det kommer att bli på lång sikt med tanke på att just Kalifornien inte har något slutdatum för sin “stay at home order.” Det känns väldigt drakoniskt tycker jag. Men så är också Newsom en person som verkar ha den typen sätt att arbeta. Jag har inga problem att säga att jag definitivt inte är en fan av vår guvernör. Tycker att det mesta han gör är fel.

Jag skulle ha rest till Washington DC under spring break nästa vecka för att förnya mitt svenska pass men har självklart ställt in denna resa. Vi får se när och om jag kommer att kunna resa dit. Som tur är kan jag förnya mitt svenska pass här i USA om det skulle gå ut. I Sverige kan jag inte längre förnya passet eftersom jag inte har någon nära släkting som kan intyga att jag faktiskt är jag. Och jag har mitt amerikanska pass som jag självklart kan förnya här i USA. Jag tror att det kommer att bli ett helt annat resande framöver och kanske helt andra krav för att ens kunna resa. Hela flygbolagsbranschen kommer nog att se annorlunda ut. Jag kommer dock att ha semester trots allt eftersom jag känner att jag behöver en liten andningspaus i allt galet som pågår.

Sådant jag kommer att ta upp i andra inlägg är Wuhan i Kina där allt startade, eventuella ursprung för detta virus, vad som sker här i USA och hur man sumpade chansen att stoppa spridningen i den utsträckning vi nu har på grund av undermåliga sätt att testa, preparat som kan hjälpa om man blir smittad. köphysterin av bland annat toalettpapper osv. Stay tuned!

Skolan hade satt upp hinder igår så att inte vem som helst kunde köra in. De är borta nu men vi får se vad som händer på måndag. Eftersom jag bor precis bredvid skolan ser jag ju allt som händer där. :)

13 comments:

Från Glam till Damm said...

Ojojoj...Jadu hur det har blivit i Kalifornien. Här hemma jobbar vi som vanligt i skolan men äldre har man gett rådet att de skall isolera sig socialt. Jag ser fram emot att läsa dina kommande inlägg.

Ta hand om dig!

Kramen och ha en fin helg!

Anneli

Freedomtravel said...

Ja, visst är det en konstig situation. Jag har också läst väldigt mycket, och inser att det är komplext. Är väldigt glad att vi får gå ut i Sverige. Det utnyttjar vi, och väljer framför allt naturområden just nu. Önskar dig en fortsatt fin helg!

Annica said...

Hela världen lever i en mycket overklig verklighet just nu. Egentligen är det en global mardröm vi befinner oss i. Och i den är vi för lång tid framöver. Den finns där, 24/7.
Inte nog med att detta pyttevirus redan dödat tusentals människor och kommer att döda tusentals fler, kanske även mig själv och/eller någon när och kär. Dessutom kommer all världens länder att gå in i en svår ekonomisk kris. Eventuellt med en djup depression som följd. Det vi ser och upplever, nu och här, är bara början.
Min uppfattning är att världen borde ha "ropat varg" mycket tidigare. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Vi skulle sett till att vi haft gott om skyddsutrustning och annat material hemma. Nu finns det tydligen inte ens så det räcker till all sjukvårdspersonal utan man får ta till alla möjliga nödlösningar. Skandal. Och vi ser — återigen — att Sverige t.ex. borde ha behållit sina beredskapslager. För VAD som helst hända, NÄR som helst. Sverige har ingen automatisk evig garanti för att slippa krig, sjukdomar och andra katastrofer. Hoppas vi minns det hädanefter. Hittills har vi bara haft tur.
Skickar en var-rädd-om-dig-kram!

Annika said...

Fint att se dig tillbaka igen trots omständigheterna!

Ja, här är vi ju väldigt beroende av vår IT-enhet i nuläget när alla måste förlita sig helt på online-plattformarna.

Håller nog med föregående talare att vi borde ha förberett oss bättre på en pandemi. Vi visste länge att det bara var en tidsfråga innan ett virus som var både luftburet och svårbotat (just nu) skulle dyka upp och spridas igen. Ändå kändes det otänkbart att det skulle hända och ingen hade förberett sig.

Själv har jag inget emot att vara i husarrest faktiskt! :) Introvert som jag är. Jag hoppas bara att jag inte blir sjuk och att OM jag blir sjuk så finns det sjukvårdsalternativ tillgängliga. Och sen tycker jag väldigt väldigt synd om alla egenföretagare och folk som redan är på marginalen som har det väldigt jobbigt nu iom att allt stängts ner.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Ja, man tror inte riktigt sina ögon och öron med allt som har hänt. Och det har gått väldigt fort de senaste par veckorna.
Jag har förstått att man i Sverige har en litet annan syn på det här viruset än vad man tycks ha i till exempel USA.
Ta hand om dig Anneli och Kram!

Anne-Marie said...

Helena: Det är en mycket underlig situation. Jag har hört och läst flera kommentarer från olika människor att detta är något helt “unprecedented” som väldigt få har upplevt.
Vi kan gå ut i Kalifornien men de säger att man inte skall ge sig ut bland människor direkt utan vara mest hemma. Promenader verkar dock uppmuntras. Är man flera skall man ha “social distancing” Jag var ute på en härlig promenad i solen idag i skogen kring skolan. Dock själv så behövde inte “distance myself.” ;)
Ha en fortsatt fin helg du också!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det känns overkligt faktiskt och har gjort det mer och mer allteftersom tiden har gått. Jag tror också att detta kan pågå under relativt lång tid. Frågan är hur den globala ekonomin kommer att se ut om 6 månader. Det känns som en global “reset” på något sätt. Och att det blir något helt nytt som vi inte riktigt kan se just nu. Förhoppningsvis blir det något bättre än det vi har haft tidigare.
Det där med att planera för en pandemi verkar inte något land ha gjort vad jag har kunnat läsa mig till. Jag blev faktiskt litet chockad när jag fick veta att skolan inte har någon “emergency plan” framför allt då vi hade Boles Fire här 2014. Då skulle man verkligen ha skapat en sådan plan. Nu arbetar man tydligen med det men staten Kalifornien gick litet snabbare framåt än vad skolan hann med.
USA har också brist på sjukvårdsplatser och utrustning. Landet har ca 330 miljoner människor och bara litet drygt 900,000 sjukvårdsplatser. Och givetvis ännu färre intensivvårdsplatser och respiratorer. Det är skrämmande. Nu har tydligen sjukvårdsskepp kommit till exempel till New York och Kalifornien.
Tack för email! Svarar snart.
Stora kramar tillbaka!

Anne-Marie said...

Annika: Tack! Jag kände att det var dags att dela med mig litet av vad som pågår. :)
Skolan har något som heter Canvas som sitt LMS (Learning Management System) och jag är del av vårt Canvas Admin-team. Det har varit bråda dagar att få lärarna - som inte redan har kurser genom Canvas - att komma in i systemet osv.
Ja, att förbereda sig verkar många ha svårt för. Som jag skrev till Annica blev jag litet chockad när jag fick veta att skolan inte har någon “emergency plan” framför allt då Boles Fire orsakade så stor skada i Weed.
Har du sett filmen Contagion? Den verkar vara en “profetia” nästan med tanke på vad som sker nu.
Jag har heller inget emot att vara hemma även om det kommer att bli konstigt att egentligen bara vara hemma under lång tid. Vi får se hur detta kommer att bli. Skolan har stängt på obestämd tid så detta kan ju bli långvarigt. Ja, det får vi hoppas att du klarar dig och att du kan få hjälp om det behövs. Såg en väldig massa militära fordon som tydligen kommit till San Diego. Vet ju att det finns militär där alltid men detta verkade litet mer än “vanligt”.
Kram!

Annika said...

De sa att Army Corps of Engineers skulle sättas in om det behövdes för att utöka sjukvårdskapaciteten så det kanske är nåt sånt det handlar om? Vi har ju rejält dåligt med sjukhusbäddar i staten hör jag.

Vi använder Blackboard här - det har varit prat om att gå över till Canvas men det har inte hänt än. Men mest har det varit Zoom som strulat när 30,000 elever ska försöka streama det samtidigt om jag förstått det hela rätt. Själv gick jag rätt lowtech och låter stommen av kurserna vara utvidgade powerpoints med lite extra "bling". När det lugnar ner sig lite försöker jag kanske spela in en del av mina föreläsningar med en share med powerpoints men jag har studerande som åkt tillbaka till Brasilien och England så synchronous teaching verkar dumt på det sättet. Nästa vecka ska jag försöka komma ihåg hur man sätter ihop ett automaträttat multiple choice quiz på Blackboard. Kan bli intressant - Blackboard använder jag varje termin men MC-quizzes gjorde jag senast 2009 eller så...Jag misstänker att det ändrats lite sen dess. Så, ja, kan tänka mig att du har många panikslagna lärare i händerna just nu. Hoppas att du inte sliter ut dig och att units finanser klarar den här krisen!
Kram igen

Malin said...

Ja verkligen en helt annorlunda värld på bara någon vecka för oss. Maryland var en av de första delstaterna med att vidtaga åtgärder. Skolorna stängdes i måndags. Alla som kan jobbar hemifrån. Restuaranger får endast köra ut ellr ha hämtmat. Alla indoor malls är stängda. Inga grupper över 10 stycken. 1000 av National Guard upkallade och 1200 till står redo. Alla emissions testing center skall göras om till corona testing drive through. Alla college skall vara online resten av terminen och graduation är inställt. Metro, buss och rail går ned i 50% och endast de som måste resa till jobb skall använda dem. Men man får gå ut och gå så länge man håller avstånd och än kan affärer som inte tillhör en mall ha öppet. Det skall bli intressant att se hur Sverige klarar detta. Det är en svår avvägning. Det måste ju finnas ett efter också och en ekonomi som inte kollapsar. Men när detta så småningom är över så kommer det att ta lång tid att återhämta sig. Vi har tur. Makens jobb var redan gjort för att jobba hemifrån. Vi ligger inte i en riskgrupp. Vi försöker att handla färre gånger i veckan. Än så länge har vi toapapper;) Men jag tror det är viktigt att inte tänka domedagstankar. Mentalt måste man tänka positivt. Hoppas du får vara frisk.

Annika said...

PS. Nej, rättning. Nu kom jag på varför det var extra militär i San Diego igår - de stängde ju gränsen förutom för handel!

Anne-Marie said...

Annika: Jag hörde nu i eftermiddags att National Guard nu är deployed till CA, WA och NY. De säger att det inte är “martial law” men vet inte om jag riktigt tror på att det kanske inte kommer att bli undantagstillståd.
USA har bara litet drygt 900,000 sjukhussängar vilket är skrämmande med en befolkning på ca 330 miljoner.
Vi har aldrig haft Blackboard. Innan Canvas hade vi Etudes. Det är säkert utmanande för en del lärare att göra om sina kurser till online. Eftersom jag inte är lärare har jag inte haft så mycket direkt med dem att göra och hur de skall göra om sina kurser utan det är en annan person inom skolan som är lärare och jobbar med distansundervisningsdelen. Jag är mer på “back end” inom vår Canvas Admin och ser till att de har Canvas “shells” och att de har konton så att de kan komma in i systemet.
Allt sker så snabbt att man knappt hinner med. Och jag tror att detta kommer att pågå under mycket lång tid tyvärr. Inte bara veckor, utan månader. Förhoppningsvis inte år.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Intressant att höra hur ni i Maryland har det. Låter väldigt lika hur det är i Kalifornien. Det är så konstigt att se samhället stänga ner. Inget någon av oss har varit med om under vår livstid. Jag hoppas verkligen att man skall kunna gå ut och promenera och att vi inte blir inlåsta i våra bostäder som i Wuhan där man ju bommade igen bostäder och helt enkelt förhindrade folk att ge sig ut. Har sett otäcka videoklipp med folk som inte klarade av att våra fångar i sina egna hem utan hängt sig och hoppat från balkonger. Jag skulle inte kunna sitta inlåst i mitt hem i flera månader.
Läste idag att man har gjort prognoser på kanske 30% arbetslöshet i USA framöver. Då kollapsar ju samhället och jag tycker det verkar som om vi redan gått förbi kraschen på 20-talet. Frågan är hur länge det kan komma att ta innan samhällena blir något så när normala. Jag tror dock att inget kommer att bli helt som tidigare. Den tiden är förbi.
Ha det bra och hoppas att du också får vara frisk!