Wednesday, March 25, 2020

Det här med att testa och lägesrapport.

Jag följer Siskiyou County Public Health både via deras hemsida och Facebooksida. De började lägga ut testresultat förra veckan. Innan dess fanns inga uppgifter alls hur många som var smittade eller där man väntade på resultat. Just nu finns det 3 konstaterade fall i Siskiyou county. Och det är egentligen bara de senaste två veckorna som man börjat genomföra tester i större skala här i USA. Det tog mycket lång tid att få igång det hela av olika anledningar. Bland annat hade CDC (Centers for Disease Control and Prevention) tester som inte fungerade och man fick inte igång korrekta tester. Ett antal privata laboratorier har kommit igång nu så att fler kan testas.
Förutom lokala resurser har den här hemsidan mycket bra information tycker jag och den uppdateras kontinuerligt: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Staten Washington är en av de “hot spots” där det finns flest fall och döda. Staten New York har dock gått om alla andra stater bara den senaste veckan. I Seattle i staten Washington hade man en så kallad “flu study” som pågick sedan tidigare och där upptäckte man att coronaviruset redan fanns i USA och detta var i början av pandemin innan folk egentligen visste om vad som var på gång. Trots att denna flu study fanns och man verkligen försökte att få tillstånd att göra tester blev det nej. Till slut bestämde man sig dock, utan tillstånd från den federala regeringen, att sätta igång tester. Det skrevs en artikel om detta i New York Times som man behöver prenumeration för så här finns en annan länk. Detta är en mycket intressant artikel som väldigt väl belyser hur USA troligen kunde ha kommit igång med testandet mycket tidigare men på grund av klumpiga regler och bestämmelser drogs det hela ut på tiden. Hade man kunnat testa i större omfattning hade det nog gått att begränsa smittan mycket tidigare.

https://www.boston.com/news/health/2020/03/11/coronavirus-testing-delays

I början av testandet i USA såg det ut som om antal döda var väldigt högt - mycket på grund av nursing homes i just staten Washington som tragiskt nog fick många sjukdomsfall och även alltför många äldre som gick bort. Nu har siffrorna för antal döda gått ner som tur är rent allmänt här i USA. Kalifornien, Washington och New York är de som har flest smittade just nu.

Siskiyou county har fortfarande rätt strikta regler kring vem de testar men det är ju väldigt bra att det i alla fall har blivit mer testande som pågår eftersom det är det enda sättet att få klart för sig omfattningen av det som pågår.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har skolan i stort sett stängt för alla förutom “essential personnel” och väldigt många arbetar hemifrån. Kaliforniens guvernör gick ut med att detta kan komma att pågå under flera månader som folk får sitta hemma. Det kommer att bli utmanande för många företag som får stänga och helt enkelt säga upp sin personal. Och troligen ännu mer utmanande i glesbygden. Jag vet inte vad som kommer att hända inom skolan för oss som fortfarande jobbar. Det finns inget slutdatum för “karantänen” så antar att vi får se vad som händer.

Igår var jag iväg till ett bankkontor här i Weed och där har man nu kortare öppettider och man tillåter heller inte mer än två personer inne på kontoret åt gången. Det var två kunder när jag kom så jag fick vänta utomhus. En person lämnade kontoret och dörren låstes upp och jag släpptes in och sedan låstes dörren igen. Så snabbt har samhället förändrats här i Kalifornien. Det känns litet overkligt måste jag erkänna.

Eftersom jag inte har TV-kanaler numera har jag köpt några samlingar DVDs - Friends, Seinfeld och The Big Bang Theory. Jag brukar titta på kvällarna eftersom det behövs humor också i dessa tider. Sheldon har bacillskräck och använder sig av ett preparat som det inte finns så mycket av just nu i USA - Lysol. ;)

18 comments:

Annica said...

Att testa folk är verkligen viktigt, men det görs mindre här också nu. Så alla siffror som "flaxar" omkring i media är nog inte alltid med sanningen överensstämmande. Jag har hela tiden misstänkt att mörkertalet är stort.
Overklighetskänslan blir allt större, tycker jag. Och det beror väl på att det blir fler och mer begränsningar i alla länder. Det verkar som världen äntligen har vaknat upp.
Frågan man ställer sig och som inte kommer att få något svar på länge än är ju: Hur ska detta sluta? Och hur kommer det att bli — efteråt. Blir det ens något "efteråt"?
För min egen del känns det faktiskt inte så. Jag tror att liemannen, för min del, är ett coronavirus. Så får han tag i mig så ... Jag tillhör ju flera riskgrupper, tyvärr.
Önskar dig allt gott! Var-rädd-om-dig-kram!

Karin said...

Hej Ann-Marie!

Long time... Nu när vi ska hålla oss inne blir det ju också tid att besöka bloggar som man inte sett på ett tag.

Intressanta uppgifter om läget i USA och intressant artikel!

Här hemma har vi dagliga presskonferenser med landets statsepidemiolog, som blivit rikskändis.

Jag har också hela Big Bang-serien på DVD. Dags att plocka fram och se om, det blir garanterat en hel del skratt. Men jag kan tänka mig att Sheldons bacillskräck framstår i en ny dager i dessa tider.

Annika said...

Vidriga tider, vidriga rapporter.
NYC är SÅ drabbat och siffrorna pekar bara rakt upp där, utan att man ens kan drömma om at flatten the curve.
Ja, du vet ju hur DC gjort nu. BOMMAT.
I NoVA är det inte riktigt så illa. ÄN. Men eftersom vi tillhör DC- metroarea så förvånar det mig icke om det blir så om några dar här också.
Jag har koll på smittade via en lokal app. Ja,dvs, hur mkt man nu kan lita på den ...
Tror mörkertalet är enormt stort.

SEN måste jag påminna mig om att de allra flesta faktiskt överlever denna farsot. Det är så lätt att dras med i i braskande rubriker och allmän svartsyn.
De flesta som får den behöver inte vård. OCH jag tror att jag känner folk som redan haft den, ganska nära vänner till mig.
Som jag dessutom träffade flera ggr undr tiden de var sjuka. Eller iaf, före och efter.

JA!! Så viktigt att koppla bort eländet med roliga sitcoms. Har precis sett klart Park and Recration på Netflix. SÅ kul.
Kan tipsa dig om den, och såklart om The Office, om du inte sett den.

Lysol ja, DET kan vi se oss i månen om efter :-)

AM, ha en så bra dag du kan!!
Kramar från mig!

Lena said...

Ja, man kan verkligen undra när och hur detta ska sluta...Här i Grekland sitter vi "inlåsta" sedan i måndags och det gäller först och främst fram till 6 april. Det kommer säkert att bli förlängt, tror jag. Allt är stängt förutom supermarket och apotek. Dit får man bara gå med ett särskilt ifyllt papper och id-handling. Annars har vi klarat oss relativt bra här i förhållande till andra länder. Mycket beror det nog på att myndigheterna snabbt gav oss förhållningsorder så viruset har inte spridit sig så okontrollerat. Det är bara att hoppas på att det snart är över men sedan blir väl den ekonomiska sidan allt annat än ljus.
Ha det så bra det nu går!
Hälsningar Lena

Anne said...

Bra inlägg och noggrant redogjort!
Testandet ja, det har ju varit och är en hel doktorsavhandling i sig. Precis, som du säger är min uppfattning också att det i alla fall fungerar bättre nu men inte alls på de nivåer som det borde vid det här laget. Men bättre och jag antar att allting är framsteg...Vår fenomenala guvernör fröken Brown har sina presskonferenser titt som tätt nu och det är ren komik titta på. Ena minuten säger hon A och i nästa minut B.Totalt motstridig. Ena sekunden säger hon att vi har tester nu så det räcker, nästa minut säger hon att det är Trumps fel vi inte har tester. Man kan riktigt märka hur frustrerande journalisterna är då de frågar henne "men hur är det nu, finns det tillräckligt med tester eller inte".

Helt ärligt så vet jag inte längre vad som är sant eller inte sant. Enligt Brown så är det "krig" mellan alla delstater som på samma marknad strider om att få samma, knappa utrustning och att det är rovdjuren som vinner. Jag vet inte om det stämmer, men det låter ju inte så betryggande att man delstater emellan bråkar och drar i samma antal masker och skyddsutrustning och konkurrerar på det sättet.
Testandet verkar fungera mycket bättre, oavsett vad vår Brown säger så verkar det fungera mycket bättre. Men nu när testproblemet inte verkar lika akut som nyligen så har det nu skiftats fokus till det desperata behovet skyddsutrustning för vårdpersonalen. Samt bristande respiratorer förstås men det visste vi ju det skulle bli. På Nextdoor-siten har jag sett läkare och mottagningar uppmuntra privatpersoner att donera sina masker om de har. Läget är alltså så allvarligt man bönar på ett grannsamverkans-forum till privatpersoner att lämna in allt de har. Nån site visar hur man kan sy masker om man är händig som man kan lämna in och vården tacksamt tar emot. Men du, låter inte det förfärligt. Lite u-landsvarning, ska vi börja virka masker. Jag antar att i nödläge så fungerar allt bättre än ingenting... Måtte vi nu komma ut och igenom den här megakrisen så fort som möjligt.

Till sist, att se på lättsmälta program och underhållning är precis vad vi behöver och ska göra nu. Kvällarna är vikta för tv/filmer/tv-shower här.

Anne-Marie said...

Annica: Sverige tycks inte ha samma linje som USA i flera olika avseenden. Just nu vet nog ingen vad den bästa vägen egentligen är. Men det är klart att testar man får man ju i alla fall mer förståelse för hur läget är så att säga inom ett land.
USA är ju annorlunda eftersom staterna har stora befogenheter och den federala regeringen inte kan tvinga i dagsläget. Hur det blir framöver vet man inte.
Jag är övertygad om att det kommer att bli en förändring - förhoppningsvis en positiv sådan - inom de närmaste veckorna. Att stänga ner hela länder som nu pågår fungerar givetvis inte i längden. Indien har stängt ner Wuhan-style, dvs folk får inte gå ut ens under 21 dagar. Det är 1.3 miljarder människor.
Det får vi verkligen hoppas Annica att du klarar dig undan coronaviruset. Håller tummarna.
Sköt-om-dig-kramar!

Anne-Marie said...

Hej Karin!
Trevligt att se dig här. :)
Ja, tillvaron har förändrats rätt drastiskt bara de senaste 2 veckorna tycker jag.
Jag kände att det kunde vara bra med en liten lägesrapport direkt från en del av USA. Vet ju att media ofta inte rapporterar korrekt utan mer sensationellt.
Ja, den där Tegnell vet jag inte riktigt vad jag skall tro om. Han verkar gå emot resten av världen känns det som. Har läst en del litet underliga uttalanden han har gjort.
Big Bang är en av mina favoritserier. Ja, inte visste vi att Sheldons Lysol skulle bli en bristvara 2020. ;)

Anne-Marie said...

Annika: Det är så mycket information nu att det känns som “information overload.” NYC tycks ha drabbats extra hårt. Vet inte varför. Det ser litet dramatiskt ut där just nu. Allt fler stater bommar igen. En tanke som inte ens föresväväde de flesta bara för en månad sedan.
Jag har sett att det fortfarande finns några stater som inte har dödsfall, bland annat West Virginia.
Absolut att det finns ett mycket stort mörkertal. Och som du skriver så blir de allra flesta inte riktigt allvarligt sjuka utan har kanske en ordentlig förkylning/influensa. Media bär ett mycket stort ansvar i att skapa den kris vi nu har. De har piskat upp stämningen och paniken något helt otroligt. De bör ställas till ansvar för sina handlingar känner jag. Och den ekonomiska skada media har bidragit till är skrämmande.
Man måste kunna skratta och ha litet roligt trots det som pågår. Det är bra för immunförsvaret. :)
Jag har faktiskt två Lysolsprayflaskor hemma. ;) Och kan du tänka dig - jag köpte toapapper här i Weed idag!!! Lol.
Ta hand om dig Annika och kramar!!

Anne-Marie said...

Lena: Det hade jag missat att Grekland också bommat igen. Bra i alla fall att ha en tidsgräns även om den kanske blir förlängd. Här i Kalifornien känns det litet “svajigt” eftersom den stay at home order som vår guvernör utfärdat är utan slutdatum. Ni har strängare regler låter det som jämfört med Kalifornien just nu.
Bra att Grekland tog tag i det hela på ett tidigt stadium. Ser att ni inte alls har så många fall enligt hemsidan jag lade ut en länk till.
Ja, ekonomin globalt kommer nog att ha stora problem framöver. Ingen har varit med om något liknande så det är oklart vad som kommer att hända som jag har förstått det.
Ha det bra Lena!

Anne-Marie said...

Anne: Tack!
Ja, detta testande har haft sina utmaningar men det verkar rulla på bättre nu. “Fenomenala” - lol. Ja, du vet ju vad jag tycker om vår “fenomenala” guvernor. ;)
Newsom har också dagliga presskonferenser men jag orkar inte titta på allt han säger. Jag har fått samma uppfattning om Brown att hon inte riktigt verkar ha koll på läget. Du har säkert mycket bättre insikt i vad hon sagt men det lilla jag läst verkar hon litet av en virrpanna.
Det hade jag faktiskt missat att staterna “strider” om utrustning och tester. Har läst att vissa företag som Apple, Facebook osv har stora lager med till exempel masker. Varför de har dessa kan man ju undra.
Jag visste inte innan allt detta med viruset att den utrustning som säljs i affärer som vi vanliga “dödliga” handlar i tycks ha samma slags “supply chain” som läkarvården. För mig låter det konstigt men det kanske stämmer. Jag såg en kvinna i Ray’s idag som hade en mask som absolut var hemmagjord. Sticka masker kanske inte är så bra. ;) Jag har två N95-masker sedan många år och de tänker jag behålla inför brandsäsongen som jag har en känsla av kan bli jobbig i år med mindre nederbörd än vad vi “skulle” ha haft.
Har dock känslan av att det börjar bli mer tillgång på allt möjligt eftersom industrier ställer om tillverkning osv. Det tar ju litet tid säkert att ändra samhället till en pandemi.
Ja, litet kul måste vi ha så bra med roliga och trevliga program.

Äventyret framtiden said...

Intressant, allting du skriver om. Jag är inte alls förvånad över att Covid 19 fanns där redan i pandemins början. USA är stort och många rör sig av och an i världen hela tiden. Synd att forskare och labb inte tas på det allvar som de borde tas. Men inget nytt under solen, sånt händer överallt, tyvärr.

Det man sällan berör i de här sammanhangen när rapporter skrivs är hur många som klarar sig. Nu tittar man mest på dödssiffror och smittofall. Det ger en väldigt skev bild som gör folk rädda. Många tror att man dör knall och fall om man smittas.

Vi lär ventilera Coronaviruset länge än. Jag har förstått att Finland räknar med att det värsta ska vara över först i juli.

ha det gott och var rädd om dig!
Kram över havet!

Anne-Marie said...

Karin: Ville ge litet lägesrapport och uppdateringar i ett par inlägg. Precis, det finns mycket kring forskning och läkemedel som styrs av pengar och klumpiga regelverk.
Ja, sensationsmedia har skapat mycket av paniken som vi nu ser runtomkring oss. De borde till viss del hållas ansvariga för det läge vi nu ser i världen. Det säljer att rapportera sjuka och döda tyvärr. Väldigt många har nog redan haft viruset och inte vetat om det och många blir friska helt på egen hand. Detta är ett smittsamt virus men troligen inte särskilt dödligt.
Och det finns naturliga medel - som jag kommer att skriva om - som kan hjälpa till att bli frisk och att hålla sig frisk.
Jag minns inte att det har stängts ner och blivit så stora förändringar i världen under min livstid i alla fall. Vi har haft andra större virusutbrott men inte med dessa långtgående nedstängningar. Som jag skrev hos Annika - det kommer att göras filmer och TV-serier om detta virus eftersom det har förändrat världen i grunden.
Ha det gott Karin och kram!

Gunilla Nardin said...

Det mesta som behöver sägas när det gäller Coronavirus är väl dokumenterat här, så jag har inte mycket mer att tillägga.
En riktigt skrämmande situation här i Frankrike, och först och främst i Italien just nu.
Ta väl hand om dig Anne-Marie!
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag har förstått att Frankrike också har det tufft just nu. Italien har verkligen en utsatt situation och har haft en längre tid. Har dock läst att de ofta har det tufft med lunginflammationer även när det är "vanliga" influensor så detta virus kanske gör det ännu värre. Hoppas att det mattas av överallt snart.
Ta hand om dig Gunilla och stor kram!

Lena i Wales said...

Läget ändras snabbt dagar som dessa. Svårt att hänga med i svängarna.
Många har det så svårt runt omkring i världen just nu. Genom isolering tror jag i alla fall att vi kan göra läget lite bättre.
Sköt om dig!

Malin said...

Maryland var en av de delstater som stängde skolor tidigt och begränsade grupper osv. Just nu är det 'endast'6 dödsfall alla över 60 med underliggande sjukdomar. Ungefär 1500 smittade men hur många som är inlagda av dessa vet jag inte. Vi är ännu inte under shelter in place, vilket betyder att man kan gå på promenad och liknande och de allra flesta verkar ändå tänka på social distancing. Vi försöker hålla oss till att handla en gång i veckan på vår lokala lilla coop där det inte är så mycket folk och som verkar ha nästan allt på hyllor (inte så mycket tvål och toapapper och jäst var slut) men annars som vanligt nästan.
Alla vill ju veta NÄR saker och ting kan återvända till det normala men det är det ju ingen som vet. Läste en artikel någonstans som verkade rimlig som trodde att i sommar kommer man öppna restauranger för bordsservering t ex men inte barer, stränder och festivaler där det är okontrollerat mycket folk. Lärde mig också att Sveriges grundlag faktiskt kräver att politiker följer myndigheter och det är därför Tegnell är den som briefar och inte som här en President eller guvenör. Intressant.
Skickar en cyberkram till dig

Anne-Marie said...

Lena: Saker och ting förändras väldigt snabbt. Det verkar som om det är dagliga förändringar faktiskt i många delar av världen.
Ja, att isolera sig verkar vara en sak som fungerar relativt bra. Intressant att Sverige har en annan "approach" jämfört med stora delar av världen.
Sköt om dig Lena!

Anne-Marie said...

Malin: Det låter som om Marylands tidiga implementering av att stänga ner kanske har gett ett relativt bra resultat. Även om CA är under en stay at home order kan man fortfarande ge sig ut på promenad. Det får vi verkligen hoppas skall kunna fortsätta. Jag handlar också ungefär en gång per vecka och mina affärer har haft relativt bra med varor. Toapapper tycks fortfarande vara en sak som folk “hoardar” men det är begränsningar nu hur mycket man får köpa.
Eftersom saker och ting förändras så snabbt är det givetvis svårt att veta hur allt med viruset utvecklas framöver. Vet inte hur länge ekonomin kan fungera med så mycket nedstängt som vi nu har. Mycket svår balansgång när det gäller avvägningen mellan att göra smittspridningen mindre och fortfarande ha ett samhälle som fungerar.
Det visste inte jag att man har det inskrivet i grundlagen i Sverige. Verkligen intressant. Tegnell var helt okänd för mig tidigare.
Kram tillbaka!