Wednesday, May 1, 2019

Jury duty - inte för mig

Att bli kallad till jury duty hör till de “plikter” man har som amerikansk medborgare. Jury duty och den globala beskattningen är delar av det amerikanska medborgarskapet som jag tycker mindre bra om.

Jag blev amerikansk medborgare (är självklart fortfarande även svensk medborgare) 2011 och blev kallad första gången till jury duty på sensommaren 2012. Sedan dess har jag faktiskt inte fått någon kallelse vilket jag varit tacksam för. Men för några veckor sedan kom ett brev. Man får ingen information om vilket slags fall det rör sig om utan det står bara dag och tid när man skall infinna sig. Kvällen innan skall man ringa och få besked via ett inspelat meddelande om man behöver komma dit eller om det har blivit några förändringar. När jag ringde sades det att de som blivit kallade skulle infinna sig.

Jag åkte i god tid vilket var tur eftersom det var vägarbeten precis utanför Siskiyou County Court. Det visade sig att de hade ändrat rum men jag hittade rätt i alla fall. De har en säkerhetskontroll som man får gå igenom - precis som på flygplatser där de röntgar väskor och kläder. Rummet var fullpackat med de som kallats och efter en stund kom domaren som läste upp många förhållningsorder - både skyldigheter och rättigheter som vi hade. Den åtalade fanns också i rummet samt hans advokat och åklagaren. Det märkliga var att jag vet att jag har sett den åtalade men jag har ingen aning om var jag har sett honom. Jag har ett otroligt bra minne när det gäller ansikten.

Detta var ett fall där det tydligen fanns anklagelser om sexuella händelser som involverade barn. Och vi fick veta att det kunde ta flera veckor i anspråk. Och blir man utvald måste man alltså vara med under rättegången oavsett om man har tid eller inte. När jag blev kallad 2012 fick vi veta att parterna skulle göra upp utanför domstolen så ingen behövde vara med om någon rättegång. Denna gången skulle det bli en rättegång och alla fick ett mycket omfattande frågeformulär på ungefär 15 sidor. Det innehöll alla möjliga frågor och bland annat frågor om sexuella övergrepp.

Om en person inte kan vara “fair and impartial” kan de inte ha den personen som “juror.” Med tanke på det jag tror på skulle jag ha svårt att vara “fair and impartial.” Jag är ingen religiös person men jag tror på att det finns en god, vis och kärleksfull energi som hjälper oss människor. Dessutom tror jag på reinkarnation och karma. Låter kanske väldigt flummigt men jag har egen erfarenhet av att dessa begrepp finns.

Det mycket långa frågeformuläret hade bland annat frågor om man skulle kunna vara “fair and impartial” plus att det fanns frågor om ens “religious beliefs.” Eftersom dessa frågor fanns skrev jag det jag tror på utan att på något sätt ljuga. Gör man det kan man få problem.

Vi skulle komma tillbaka efter en dag men de ringde till mig innan dess och sade att jag inte behövde komma tillbaka. En sten föll från mitt hjärta när jag fick det beskedet :) Jag vet att en del personer verkligen vill vara “jurors” men jag skulle inte vara en bra sådan med tanke på det jag tror på plus att vår avdelning inte skulle ha kunnat fungera med bara min kollega under flera veckor.

Nu hoppas jag att det dröjer innan jag blir kallad igen och jag har gjort min plikt för denna gången.

En bok som jag läste för många år sedan som behandlar reinkarnation är "Yesterday's Children : The Search for My Family from the Past " av Jenny Cockell. Boken har blivit relativt känd som en bra "inkörsport" till detta ämne och jag tyckte det var en riktigt bra bok. https://www.amazon.com/Yesterdays-Children-Search-Family-Past/dp/0749912464

En film som bland annat visar en jury som hade en svår uppgift i södern i USA är "A Time to Kill". En mycket bra film som jag har sett ett par gånger. "In Canton, Mississippi, a fearless young lawyer and his assistant defend a black man accused of murdering two white men who raped his ten-year-old daughter, inciting violent retribution and revenge from the Ku Klux Klan." (citat från IMDb).

12 comments:

Äventyret framtiden said...

På sätt och vis så har du aldrig riktigt tråkigt Anne-Marie! Vilka uppgifter man kan få i det amerikanska samhället och som man måste ställa upp på om man vill eller inte. Intressant, verkligen.
Kanske du klarade dig undan tack vare reinkarnationen den här gången. Många har så många vanföreställningar om den synen på livet och döden, så de kanske blev "rädda". Nå, grattis till att du slapp vara med om det som du inte vill vara med om.

Ha en fin dag!

Annika said...

Det var ju ett vidrigt fall också, sexuellt ofredande mot barn. Kan nästan inte bli värre.
Det var bra att du slapp detta. Jag hoppas också att det dröjer länge tills nästa ggn du blir inkallad. Den svensk vän till mig blev kallas nyligen, men inte heller hon "passade in " i juryn. SÅ hon fick beskedet per telefon dagen innan. Hon var lättad.
Ja, tänk juryn under OJ-fallet. DE fick inte ens kontakta omvärlden under tiden, vilket fall de hamnade i. OCH vilken lång tid det tog.

Jag är agnostiker, så det får jag skriva den dagen jag bli kallad.
Men, jag tror som du på goda makter och naturens kraft och läkande.

Det var bra att du slapp. Riktigt bra.

Kramar från mig!

Malin said...

Har blivit kallad två ggr sedan jag blev amerikansk medborgare. Första gången så gick det hela vägen in i salen då vi fick svara på frågor en i taget och när båda sidorna hade godkänt tillräckligt många så fick vi resten gå. Minns att de frågade om någon kände någon annan i salen och isåfall fick de lämna. Det gällde något mindre drogfall tror jag och minns att de valde en kille som jurymedlem som själv hade blivit arresterad för innehav. Han blev jättesur. Men de var också mycket noga med att påpeka att detta är en skyldighet även om ingen egentligen ville vara där. Man får $15/dag i vårt county som betalning. Andra gången ringde jag och behövde inte komma in. Min man fick sitta en gång i en dag. En trafikolycka som involverade en polisbil. Blir man inte vald så har man ett års respis. Blir man vald så är det tre år innan man kan bli kallad igen.

Anne-Marie said...

Karin: Så kanske man kan se det. ;) April var dock en månad som verkade innehålla lika mycket some ett helt år. Det kändes så tyckte jag.
USA skiljer sig rätt mycket från Sverige. Jury duty är del av lagstiftningen i USA och man kan råka ut för både böter och fängelsestraff om man inte infinner sig.
Jag är övertygad om att de inte ville ha en “juror” med den synen på saker och ting såsom jag har. Jag kan inte vara “fair and impartial” enligt deras mycket snäva synsätt. Tror att de kanske är vana vid “konstiga typer” eftersom det finns många i Mt Shasta som har liknande synsätt som jag har. :)
Tack och ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, det verkade vara litet mer av ett “high profile case.” De hade en rätt lång lista med namn i frågeformuläret där man fick berätta om man kände till någon av dessa personer. Ingen jag kände till.
Jag var mycket tacksam att inte behöva tillbringa flera veckor som “juror”. Hade inte gått tror jag med tanke på vår avdelning på jobbet. De sade att jag var “fri” från att kallas resten av året. Vem vet, kanske det kommer kallelse nästa år. Samtidigt har jag ju inte blivit kallad på sju år så jag vet inte hur de går tillväga. USA har en del märkliga system och regler som jag tycker känns antika och inte alls särskilt bra. Som detta med jury duty och global beskattning. USA och Eritrea är de enda länder som har global beskattning. Snälla, kom in i nuvarande århundrade! ;)
Jag visste att jag kunde använda mig av “religious beliefs” (även om jag ju inte är religiös) och jag hade förberett mig. Jag hoppas att det dröjer tills nästa kallelse.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malin: Jag har hört talas om att man frågar personerna i salen och att det kan vara rätt “intima” och personliga frågor. Känns litet märkligt tycker jag. Tyckte det kändes bra att jag kunde skriva ner mina svar denna gången. Visst är det en skyldighet men samtidigt kan de inte ha en “juror” som inte kan vara “fair and impartial” - vilket jag inte hade kunnat vara. Infinner man sig inte har jag läst att påföljder kan bli böter och/eller fängelsestraff. Första dagen fick ingen betalt varken för tid eller körsträcka. Men om man blev kallad att komma tillbaka skulle ersättning utgå om jag förstod det hela rätt.
Jaha, så det är den tidsramen de går efter. Jag behövde inte bli vald 2012 eftersom parterna skulle göra upp utanför domstolen men det tog 7 år innan jag fick en kallelse. Får se hur lång tid det tar till nästa.

Channal said...

Så man kan ha dubbel medborgarskap. Låter bra! Vidrigt fall! Jag blir galen, som en igelkott när jag hör om hur barn kan utnyttjas. Usch!! Men jag säger som Pettan. Det händer mycket i ditt liv.

Trevlig helg och Kram! Anna

Anne-Marie said...

Anna: Javisst kan man ha dubbelt medborgarskap. Från och med 2001 tillät Sverige dubbelt medborgarskap. Ja, det var skönt att inte behöva vara med i en jury. Det har hänt litet för mycket under april. Förhoppningsvis lugnar det ner sig litet. Ha en fin helg! Kram!

Gunnel said...

Bra att du slapp ifrån juryjobbet. Det är inget som tilltalar mig heller, och jag är glad att vi inte har samma regler här. Filmen du skriver om har jag sett och den var mycket bra. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag var mycket tacksam att jag slapp vara med i juryn. Nej, Sverige har ju ett helt annat system betr. domstolar och jurymedlemmar. Visst är filmen riktigt bra! Tycker om den även om den har en del starka scener. Kram

Lena said...

Om man blir kallad och går dit som man ska, och inte behöver tjänstgöra, kan de inte kalla en igen på ett år. Jag blir kallad nästan varja år, men har bara behövt vara med på en rättegång, hittills.

Anne-Marie said...

Lena: Det var vad de sade till mig betr. tidsintervallen. Vissa tycks bli kallade ofta medan andra nästan aldrig blir kallade. Min arbetskollega är runt 45 (amerikan född i USA) och har aldrig blivit kallad förrän nu!