Wednesday, May 8, 2019

Mt Shasta - andligt centrum eller drogmecka?

Mt Shasta är en annorlunda småstad. Troligen är den rätt unik faktiskt. Den kallas ofta för ett andligt centrum och människor som bor här känner sig dragna hit av olika anledningar, bland annat på grund av vårt mäktiga berg.

Michael kom till Mt Shasta 1987 när staden fortfarande var en “lysande punkt” för andliga sökare. I augusti 1987 skedde något som kallades The Harmonic Convergence. “The Harmonic Convergence is the name given to one of the world's first globally synchronized meditation events, which occurred on August 16–17, 1987. An important part of the Harmonic Convergence observances was the idea of congregating at "power centers."[4] Power centers were places, such as Mount Shasta, California,[5] Mount Fuji,[6] and Mount Yamnuska[7] where the spiritual energy was held to be particularly strong.” Citat Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_Convergence
Jag minns att Michael berättade om alla aktiviteter som pågick och spännande människor han träffade då.

När jag kom till Mt Shasta 1997 var staden fortfarande ett centrum för andliga sökare och den var en livfull, liten stad med en spännande energi. Tyvärr har staden numera till stor del tappat energin och livfullheten. Exakt varför vet jag inte men jag har sett utvecklingen under alla år jag har bott här. Allt fler hemlösa och kringdrivande “transients” har dragits till det här området och polisen tycks inte göra tillräckligt för att skapa en bättre miljö. Som jag skrev om i det här inlägget förstörde dessa transients den fina campingen i Lake Shastina. http://bo-i-usa.blogspot.com/2017/10/lake-shastina-campground-end-of-era.html

Den allra senaste utvecklingen är att Mt Shasta av någon outgrundlig anledning tycks vilja bli ett drogmecka med cannabis som ledstjärna. Jag står med på en emaillista som drivs av en kvinna i Mt Shasta och det har varit en strid ström av email på sista tiden som handlat om det som pågår med cannabisindustrin som helt tycks vilja förändra Mt Shasta till något slags drogmecka.

Cannabis är lagligt i Kalifornien både for “medical and recreational use.” Och i Mt Shasta vill man nu skapa en cannabisindustri där man har gett 6 företag 20 stycken licenser för att utveckla denna industri. Jag har inte ens ord för detta beslut. Runt 80% av “communities” i Kalifornien har sagt nej till denna typ av utveckling. Men inte Mt Shasta tydligen.

Dessutom har man fattat ytterligare ett helt vansinnigt beslut i Mt Shastas City Council vilket innebär att minska avståndet mellan industrierna och områden där det finns skolor, dagis osv. Det avstånd som de allra flesta städer, som har cannabisindustrier, tillämpar är 1000 feet men även 600 feet förekommer. Mt Shasta å andra sidan har nu beslutat att minska avståndet till 450 feet! Är de som beslutar drogpåverkade eller finns det någon slags “maffia” här som styr staden?

Den 22 april var det ett möte i Mt Shastas City Council som tog “hus i helvete” och där många invånare uttryckte sitt missnöje och oro inför utvecklingen. Det finns läkare, tandläkare och många andra som nu hotar med att flytta härifrån och helt enkelt lämna staden. Just nu pågår en namninsamling för de som bor i Mt Shasta där man kan skriva på att man vill riva upp det beslut som fattades 22 april. Jag kan inte skriva på eftersom jag inte bor i Mt Shasta. Jag vet inte alls hur många som har skrivit på och det finns de som är för mer cannabis och de som vill få bort företagen.

Ett email som skickades ut för någon vecka sedan beskrev det som tydligen har pågått under ett par år och som nu syns i de beslut som fattats. Stämmer det som emailet gick in på har det skett utpressning, överenskommelser “under bordet” och andra skumraskaffärer.

Mt Shasta är en turiststad och tydligen börjar människor i andra länder dra öronen åt sig när det gäller resor hit. Sker inga stora förändringar tror jag att Mt Shasta kommer att bli en stad med mycket stora problem och man kommer att förlora turister i omfattande skala.

Mt Shasta borde i stället för cannabis satsa på turister och inkomstkällor som är sunda och hållbara. Vem vill bo i eller besöka en stad där det stinker cannabis i var och vartannat gathörn. Även Weed (och här kan man ju göra sig lustig över namnet ;) ) har “cannabis dispensories” där folk kan köpa olika typer av cannabisprodukter men jag har inte hört talas om någon mer omfattande industri som söker sig hit.

Det är bara att hoppas att mer förnuft och klart tänkande slår igenom mycket snart. Gör det inte det kommer Mt Shasta mest troligt att bli en stad i förfall.

En hemsida som skriver och berättar om det som pågår i Mt Shasta: https://www.mountshastacommunity.org/

Den här bilden togs för många år sedan när jag och C hade besökt Burney Falls. Inte ofta jag ser den sidan av Mt Shasta - berget ser olika ut från alla väderstreck.

14 comments:

Lena i Wales said...

Mycket intressant. Så annorlunda mot Sverige och lite annorlunda mot UK.
Synen på cannabis är ju så olika i olika länder. I Sverige väldigt strikt, i UK sett på lättare och tydligen helt fritt i hos dej och i Holland. Om detta finns naturligtvis många åsikter.
I Wales och i övriga UK finns, som man säjer, lite friare städer.
Hemskt är dock att maffian oftast kommer in så fort det gäller droger. Om de styr brukar det gå över styr och turismen försvinner.
Svårt det där med fritt och reglerat. Vad jag kände när jag bodde i Sverige var att allt vår sååååå reglerat och svenskarna gjorde och visste alltid bäst hur man skulle styras, både i Sverige och på andra platser. Perfekt kan också ibland bli tråkigt och strikt, som det var och delvis är med alkoholen i Sverige, statligt styrt monopol.
Hoppas man kommer fram till ett bra beslut och att alla kan samsas.

Annika said...

Ja, det är svårt det där. Egentligen tycker jag att de ska släppa det fritt i alla stater.
Förstår ju att ni tycker det är trist att ha lodare på gator och torg som bara driver omkring. Inte bra. Alls. För ngn.
På min resa över USA låg brajalukten tung över somliga städer, ffa New Orleans, Vegas och även i LA. Men, jag känner ju den lukten här hos mig från och till (fast det inte är lagligt i VA. ÄN), och i DC är det fritt fram, där är det legaliserat.
Fast ja, jag tycker man ska legalisera det. Jag vet att det är en hel debatt i sig, och vi behöver inte gå in på den.
That being said, klart jag fattar att ni tycker det är tråkigt att Shasta gått från ett andligt centrum till ett brajacentrum. Givet.
Jag hoppas att man återigen ska kunna locka till till sig turister som vill dit. platsen är ju SÅÅÅ vacker, och som gjord för vandringar och utomhusliv.
Det är tråkigt att höra att lodarna lyckats ta över. Oftast märker man ju inte just den biten i större städer där det är är legaliserat, men det är klart att det märks på en liten ort.
Tråkigt.
Funderar du på att dra upp dina bopålar? Jag vet ju att du pratat mkt om det.
Hoppas att man kan hitta en gyllene medelväg i vackra Shasta.
Kramar

Gunnel said...

Sy synd om turisterna uteblir, men det fodras nog en upprustning då inom flera områden. Är de styrande inte medvetna om problemen eller varför har det blivit så? Kram

Äventyret framtiden said...

Jag kan tänka mig att berget är en dragkraft i sig för sökande människor av olika slag. Många som söker hamnar snett ibland och där kommer drogerna lätt in. Jag tycker inte om att man legaliserar cannabis. Här har det också varit fråga om att göra det men tillsvidare har man inte gjort det. Drogberoendet har stigit oroväckande mycket hos oss på vår lilla ö i havet och många gånger kan det börja med någonting väldigt lättsamt och legalt....t.om. nikotin kan vara början till en annan användning. Så många mår dåligt och vill dämpa ångest osv...
Cannabis i medicinsk användning är hårt kontrollerad här. Men också här finns röster som vill legalisera den helt. Jag tror inte på det för min del. Jag förstår överhuvudtaget inte att man ska behöva droga sig.
Absolutist är jag inte men måtta med allt.
ha en bra dag och tack för ett intressant inlägg igen Anne-Marie!

Hans Nilsson said...

Hej Anne-Marie. Det var ett tag sedan jag läste din blogg, men detta inlägg såg jag. Trist utveckling du beskriver, det kommer sällan ut något bra av det. Men om inte annat kan en bra sak vara att det sätter igång tankar och planer om framtiden.
Trevlig helg
Hans

Malin said...

Trist verkligen. Våran lilla stad har också förändrats sedan vi flyttade hit julen 1997. Vi bor i ett fattigt county med generellt dåliga skolor och mycket våldsbrott. Detta är erkänt, men vår lilla stad på 1000 hushåll ligger nära ett stort universitet och har litegrand förskonats från dessa problem. Dock har det skett en förändring med de som bor här. När vi flyttade in var det mestadels 'vita' arbetar och medelklass familjer som bott här länge. De var äldre mestadels pensionärer. Vår lilla grundskola var tom stängd då det inte fanns tillräckligt med barn. Skolan öppnade dock åter år 2000 och då skiftade befolkningen till barnfamiljer ofta invandrarfamiljer där fler familjer (olagligt) delade bostad. Inget fel med ändring, men ett annat sätt att se på boende. T ex så är det många som inte bryr sig om sina hus och trädgårdar, bilar står trasiga på gräsmattan osv. Trist. Trots detta är det en fin liten stad som har eget styre, egen polis och aktiv boys and girls club.
Här är en artikel.

https://www.washingtonpost.com/realestate/keeping-it-green-and-friendly-in-the-mayberry-of-the-beltway/2019/05/01/4d3f6368-6782-11e9-8985-4cf30147bdca_story.html?fbclid=IwAR233tSvaKK_YIgVaJ_n-sQVpNPeROfHK95cNuJL97HWEHEbkKc-hmNC1yU&utm_term=.8650efa68492

Jag vet inte om man kan lägga in en länk i kommentarerna?

Anne-Marie said...

Lena: Ja, cannabis har verkligen “slagit igenom” här i USA. Nja, helt fritt i USA är det inte. Federal nivå tillåter inte cannabis men olika stater legaliserar drogen ändå. Holland har jag förstått har mycket cannabis i omlopp.
Här i mitt område finns något som kallas “old boys’ club” som innebär att folk som känner varandra i maktpositioner håller varandra om ryggen även om det innebär illegala aktiviteter.
Ja, i Sverige är ju mycket väldigt reglerat och vi ser ju resultatet där av dessa regleringar.
Ja, vi får se hur det går i Mt Shasta och om beslutet som fattades i april rivs upp eller inte.

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet att många tycker som du när det gäller att släppa cannabis fritt.
Jag är allergisk mot doften och mår illa och får huvudvärk så skulle helst se att drogen helt förbjöds. Tycker det är hemskt att känna skunkdoften i alla möjliga sammanhang. Ibland stinker klassrummen i skolan av “pot.” Usch.
Mt Shasta har valt fel väg inom många områden och polisen verkar vara i maskopi med den “förslumning” av staden som man tydligen tillåter och ingen i maktposition verkar bry sig om sker. Mycket tråkig utveckling.
De hemlösa bussas in till vårt område från andra i Kalifornien har jag hört. Troligen för att man vet att polisen inte gör så mycket. Rent ut sagt för jävligt. Jag skulle helst se att man satte alla dessa drogmissbrukare och hemlösa på bussar och bara körde iväg dem. Skicka dem till Alaska ut i skogen.
Jag kan inte flytta än eftersom jag inte kommer att göra det jag gjorde när jag först kom till USA, dvs levde av mina besparingar. Det gör jag inte om. Så jag måste arbeta ett tag till innan jag kan pensionera mig. Och om skolan finns kvar och jag har ett jobb stannar jag nog tills vidare här. Vi får väl se om Weed brinner upp under sommaren. I så fall är det ju inte svårt att ge sig av.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Turisterna kommer säkert att bli färre om cannabisutvecklingen fortsätter. Ja, de styrande verkar vara de som driver på att det skall bli fler cannabisföretag. Tydligen tror man att det skapar fler arbetstillfällen vilket inte stämmer mer än bara marginellt. Kram

Anne-Marie said...

Karin: Berget har helt klart en dragningskraft och även starka energier. Absolut att en del som “söker” hamnar sett och söker sig till droger i stället.
Jag tycker också det är fel att legalisera cannabis. Skönt att man ännu inte har legaliserat det hos er. Trafikolyckor pga cannabis har ökat markant här. Folk kör påtända och självklart har de inte samma omdömesförmåga som om de inte var påverkade. Det är förbjudet att köra med cannabis i kroppen men självklart bryr sig folk inte om det. Blir otroligt trött på all omdömeslöshet.
Jag har inte använt och kommer inte att använda droger i någon form. Har faktiskt aldrig rökt en cigarett. Litet vin drack jag när jag var yngre men det är mycket länge sedan. Att avstå droger i alla form känns som något självklart för mig.
Roligt att du tyckte om inlägget. :) Ha en fin helg Karin!

Anne-Marie said...

Hej Hans,
Det var länge sedan jag såg dig här på bloggen - roligt att du tittade in. :)
Jag tror att det krävdes något mer drastiskt - som att en del mycket omtyckta läkare och tandläkare sade att de skulle ge sig av - för att folk skulle vakna upp ur sin “slummer”. Vi får väl se om det är för sent eller inte.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Malin: Det verkar som om det pågår en förändring i hela världen inklusive USA och Sverige som inte alltid verkar vara till det bästa för invånare och städer.
Jaha, även ni har känt av “förändringens vindar”. Låter ju inte så skoj med det du beskriver. Jag bor nog i en rätt unik del av Kalifornien där det bor mest vita. Runt 80-85% vilket är mycket högre än i de allra flesta delar av Kalifornien. Även om det här är en fattig del av Kalifornien så finns här en vilja till förändring som går emot den galna politiken i den här staten. Tyvärr har politikerna i Sacramento ingen aning om hur det är här och de fattar beslut som inte fungerar här.
Jodå, artikeln gick jättebra att gå in på genom URL-länken. :) Skall läsa hela under helgen.

Channal said...

Tråkigt när man ser att något fint blir till det sämre. Jag säger FY F-N för droger. Har sett hur det förstör många fina människor. Cannabis, piller o alkohol. Om det är under kontrollerande former i medicinskt syfte ok. Men inte när det blir ett beroende. Har nyligen sett filmen om Whitney. Så tragiskt livsöde. Tom hennes dotter. Finns många som har förstört sina liv med droger.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det känns litet trist tycker jag att Mt Shasta har gått en sådan här väg som tycks leda till droger och problem som kommer med drogerna och de människor som använder dessa.
Jag håller helt med dig beträffande droger. Man kan ta tag i problem både på fysisk och psykisk nivå utan att alltid behöva dra in droger. Självklart behövs de ibland för olika hälsotillstånd men inte “recreational cannabis” som de flesta använder sig av här i mina trakter.
Kram