Sunday, July 1, 2018

Kalifornien i 3 delar

Skulle Kalifornien kunna bli tre stater? I november när det är midterms och val inom andra områden här i USA kommer detta förslag att finnas på ballots (valsedlar) här i Kalifornien.
https://www.theguardian.com/us-news/2018/jun/13/california-split-into-three-states-proposal-vote-tim-draper

Förslaget kommer från Tim Draper, “billionaire venture capitalist and Bitcoin investor" som fick ihop tillräckligt med underskrifter för att detta skulle kunna ske. Även om människor i Kalifornien skulle rösta “ja" till att dela upp Kalifornien är det mest troliga att detta förslag inte kommer att gå igenom andra instanser, bland annat US Congress.

Planen är alltså tre stater: Northern California som skulle omfatta den nordligaste halvan av staten inklusive San Francisco, Silicon Valley och Sacramento; Southern California, som skulle sträcka sig från Fresno till gränsen till Mexiko och California som skulle omfatta sex kustlän mellan Los Angeles och Monterey.

Kalifornien är litet mindre än Sverige till ytan men har runt 38 miljoner invånare. Staten är som ett eget land faktiskt och tidigare var det en av de största ekonomierna i världen. Eftersom staten är så stor och har så många invånare skiljer sig förhållandena enormt mellan till exempel Silicon Valley och glesbygden där jag bor. Men vi har samma regering i huvudstaden Sacramento för hela staten vilket gör att de beslut som fattas inte riktigt passar hela staten.

För några år sedan skrev jag om State of Jefferson som har varit på tapeten sedan 40-talet här i nordligaste Kalifornien och sydligaste Oregon. Den lösningen tror jag mer på än att dela upp staten i 3 delar. De förhållanden vi har här är unika jämfört med andra områden. State of Jefferson-flaggan finns här och påminner om rörelsen. :)
http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/09/en-ny-stat-dar-jag-bor.html
Ser att länken till State of Jefferson-hemsidan nu går till något annat. Här är en mer aktuell länk: http://soj51.org/

Instundande vecka blir litet kortare än vanligt eftersom USAs nationaldag, Fourth of July, infaller på onsdag. De som kan har kanske tagit ledigt några extra dagar eftersom det inte blir någon långhelg. Skolan har givetvis stängt på onsdag men de andra dagarna arbetar vi.

Beach Boys som satte musik till Kaliforniens atmosfär.

14 comments:

Gunnel said...

Jag har bara besökt södra delen av Kalifornien, närmare bestämt San Diego, så jag känner inte till så mycket om resten av staten. Verkar ändå otroligt om det skulle gå att dela upp i tre delar. Jag kan förstå att all beslut inte passar överallt. Så är det ju här också. Kram

Steel City Anna said...

Kalifornien är större än jag tänker mej det. Men man hör ju mest om de stora städerna. Jag är generellt inte så för att man delar upp mer och mer. Det var inte så länge sen Skottland röstade om självständighet. Jag tycker det blir konstigt om man bara ska dela upp makt och beslut till delar som är lika istället för att se olika delar av ett land som en tillgång och vara flexibel. Jag tycker överlag att det saknas vidare perspektiv och tankar på hur beslut påverkar långt över de egna närmaste gränserna i politiken. Det är mycket mer inåt än utåt. Fast vi ska vara så globala och marknaden är känslig och beroende av samarbeten och att vi delar på en och samma planet. Det är en utveckling jag inte förstår. I takt med att vi får mer kunskap om hur världen fungerar, alla vetenskapliga framgångar etc så går vi mer back to basic som nåt slags feodalsamhälle. Jag tänker ibland att vår art är inte så smarta som vi tror och vi tog oss vatten över huvudet med alla våra uppfinningar för helst vill ändå sitta i vår grotta och vakta :)

Haha ja det blev en lång tankebåge detta men så kan det bli :)

Channal said...

Wow, Kalifornien lite mindre än Sverige och 38 miljoner invånare. Det har jag aldrig tänk på. USA ÄR STORT!! Att dela staten i tre delar låter inte helt fel. Tänker på att vi har kommuner, hela 290 stycken och 20 landsting.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Gunnel: San Diego är verkligen annorlunda jämfört med den allra nordligste delen. Det är nästan som olika länder. Tror att det kan stöta på motstånd att dela upp staten men vem vet. Besluten som fattas i huvudstaden Sacramento är inte riktigt anpassade till hur det är här i glesbygden. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Kalifornien är en stor stat både till ytan och framför allt till hur många som bor här. Självklart är det de stora städerna som det talas om. Glesbygden är inte riktigt lika intressant. Samma antar jag i Sverige.
Jag minns omröstningen i Skottland och det är litet som i Kalifornien. Jag vet faktiskt inte hur “vanligt folk" känner inför detta att dela upp staten. Tror att en del har tröttnat på att det inte tas hänsyn till hur olika de olika delarna av Kalifornien faktiskt är.
Håller helt med dig om att utvecklingen tycks gå åt fel håll med mer förstörelse av planeten trots all kunskap som finns. Tänk bara på Monsanto som har “tagit över" stora delar av det som odlas i USA. Människorasen har fortfarande väldigt mycket att lära sig. :)

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det är väldigt många som bor här. Men det är de stora städerna som San Francisco och Los Angeles som har de största befolkningarna. Los Angeles med alla förorter har runt 12-13 miljoner människor.
Och så har vi bara runt 45,000 människor i Siskiyou County som är ett mycket stort county och mycket glesbefolkat. Vi får se hur det går i omröstningen i november.
Kramar!

Annika said...

Jasså, jaha ... där ser man.
Nej, det lär knappast gå igenom. Det tror inte jag heller.
Det finns starka krafter som vill att Northern Virginia ska bli egen stat också, men det lär aldrig ske. Namnet skulle bli New Dominium. Det är väl främst folket i NoVA som vill slå sig ut med sin starka ekonomi.
Men nej, jag tror aldrig det kommer att ske.
JA; USA är SÅ stort. SÅ mkt större än många tror.
Mellanårsvalet blir sjukt spännande på så många sätt.
Kramar!

Anneli said...

Hej Anne-Marie, Tusen tack för alla dina fina kommentarer hos mig! Intressant inlägg...Ja, USA har ju till exempel North Carolina och South Carolina, North Dakota and South Dakota, tja...så det kanske blir en uppdelning med politik som gynnar det specifika området. Men så där känner vi lite till mans i Sverige också...politikerna i Stockholm bestämmer saker som absolut inte gynnar folk på glesbygden. Vi har Miljöpartisterna i Stockholm som tycker att vi skall cykla och åka kommunalt överallt och som vill höja bensinpriserna ännu mer så att folk skall sluta åka bil. Men på landet kan det vara 3 mil till närmaste affär och 5 km till postlådan och bussar som går två ggr om dagen. Ja, då måste man ju åka bil. Galet!

Ha en trevlig 4th of July!
Kram, Anneli

Lena i Wales said...

Idag är det ju Independence Day och också min och makens bröllopsdag, fast vi firade den redan i måndags och tisdags, så idag är en ganska vanlig dag här.
Intressant det du skriver om delningen och om staten som den är nu.
Ha en skön nationaldag!

Annica said...

Intressant förslag men blir knappast verklighet. Tyvärr är det väl så, i alla länder, att ju större regioner landet är indelat i, desto fler människor som känner sig utanför och maktlösa. Besluten tas långt från dem, berör inte just deras liv och miljö och blir dessutom svåra/omöjliga att få ändring på.
Jag tycker också att State of Jefferson låter vettigare för er del. Ungefär samma livsbetingelser.
Önskar dig en skön och jobbfri 4th of July! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Minns att du har nämnt vid något tillfälle att din stat också har en rörelse beträffande “utbrott" av någon del. Delen som jag skulle höra till (Northern California) skulle också ha SF/Bay Area och Silicon Valley som “draghjälp" men samtidigt är deras förutsättningar inte alls desamma som våra här i “obygden".
Jag skulle gärna se att State of Jefferson bildades eftersom de “counties" som skulle vara med i den har liknande förutsättningar och utmaningar. Litet fattigare och mer landsbygd.
USA är så stort och har så många delar att det är svårt att riktigt förstå. Jag har ju ingen aning om till exempel hur det är att bo där du bor.
Happy 4th! Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Varsågod! :)
Du som bott i Kalifornien vet ju litet hur olika delarna är i denna jättestat. Tror dock att en eventuell uppdelning kommer att stöta på patrull i US Congress. Men det vore kanske bra att ha litet mindre delar som kan fungera bättre. Som jag skrev till Annika skulle det vara bra för oss där jag bor att ha en stat som fokuserar på våra förutsättningar och utmaningar. Det går ju inte att ens jämföra glesbygden med Silicon Valley till exempel.
Ja, hur man resonerar i Sverige förstår inte jag. Att bo i Stockholmsområdet och inte ha bil fungerar bra - det gjorde ju jag i många år. Men att bo i nordligaste Sverige utan bil går inte. Miljöpartiet har jag inte mycket till övers för men det är en annan diskussion. :)
Happy 4th! Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Grattis till er bröllpsdag! Ja, idag firar säkert de flesta i USA. Jag tar det som en vanlig dag faktiskt.
Du har ju varit med om “utbrott" i UK och omröstningar så det verkar ju vara något som kanske ligger i tiden.
Tack! Ha en fin bröllopsdag!

Anne-Marie said...

Annica: Antar att du som bor norrut i Sverige kanske har samma upplevelse ibland att besluten fattas långt bort och ofta är fokuserade på Stockholm och andra större städer.
Allt som är stort blir svårmanövrerbart och otympligt. Det känns som om Sacramentopolitikerna lever i en helt annan värld än vad vi gör och de förstår inte våra förutsättningar alls. Ja, State of Jeffersom vore bra och det var på gång på mer allvar för några år sedan men blev väl troligen “nedklubbat" av folk i Sacramento.
Tack så mycket för det fina kortet! Verkligen passande dagen till ära. :)
Kramar!