Saturday, July 7, 2018

Kalifornien brinner - State of Emergency

“More than 2,600 wildfires have been reported so far this year in California, burning about 53,000 acres, according to Cal Fire. At this point last year, more than 2,300 fires burned 38,000 acres during one of the state's worst years for deadly and destructive fires. The five-year average during that same time frame for California is nearly 2,500 fires and 24,000 burned acres." Från NBC Los Angeles: https://www.nbclosangeles.com/news/local/Photos-Fire-Southern-California-2018-Smoke-Burning-Stats-List-484514001.html

I torsdags kväll ringde en vän som bor i Colorado och undrade om allt var okej eftersom hon hört om en brand i mina trakter. Jag visste ingenting just då eftersom det inte luktade rök och jag hade inte sett någon rök i luften.
Under några dagar den gångna veckan har det blåst väldigt mycket och branden hade startat på torsdagen norr om staden Yreka. Branden spreds blixtsnabbt och gick från 0 till 8,000 acres på 12 timmar. Idag, lördag, är den uppe i nästan 22,000 acres och ligger bara på 5% “containment." Den har nu kommit in över gränsen till Oregon och trots många som bekämpar den verkar den vara svår att få under kontroll. Den stora motorvägen I-5 stängde till och med i båda riktningarna under ca 12 timmar natten mellan torsdag och fredag. Vår guvernör utfärdade en “State of Emergency" för Siskiyou County vilket innebär att mer resurser sänds till det området.
https://www.gov.ca.gov/2018/07/05/governor-brown-declares-state-of-emergency-in-siskiyou-county-due-to-klamathon-fire/

Den lilla staden Hornbrook ser ut som Weed gjorde efter the Boles Fire 2014 och en person har omkommit hittills. Man tror att branden kommer att spridas ännu mera. Från CalFire “Extreme fire behavior with movement in multiple directions. Natural and cultural resources are threatened on the Klamath National Forest and the Rouge River-Siskiyou National Forest. Threatened and endangered species habitat are threatened on the Cascade-Siskiyou National Monument and Soda Mountain Wilderness. CAL FIRE Black Mountain Repeater and Verizon cellular towers on Horn Peak are currently threatened. Interstate 5 was reopened on 7/6/18 but remains threatened. Private timber land on the west side of the incident is currently threatened. The Yreka Western Railroad is currently threatened."

Idag när jag vaknade stack röklukten i näsan och berget var insvept i rök. Det är jobbigt för mig som allergier att vara utomhus eftersom både hals och ögon påverkas. Min bil hade aska såg jag när jag skulle åka in till Mt Shasta för att handla.

Det verkar nu som om Kalifornien varje år drabbas av stora och förödande bränder. Inget jag vill vara med om så trots att jag inte har någon som helst aning om vart jag skall ta vägen så måste jag troligen göra en kraftansträngning och ta mig härifrån. Jag är trött inte bara på torkan och bräderna utan även på politiken i Kalifornien och de höga kostnaderna.

Mt Shasta i morse. Röken har inte lättat och jag håller mig inomhus.

20 comments:

Steel City Anna said...

Låter jobbigt och otäckt. Och det verkar inte som att detta är något som kommer att bli bättre. Det är svårt att veta vart man ska bo nuförtiden!

Annica said...

Det var inte mycket som syntes av Mt Shasta på den bilden. Vilken rökridå! Måste vara väldigt jobbigt att andas den luften. Det skulle jag inte klara ens i fem minuter.
Ja, nog verkar det klokt att börja packa flyttlådorna. Weed framstår inte som den ideala framtidsplatsen. Kanske inte Kalifornien överhuvudtaget. Hoppas du snart hittar något tänkbart och bra alternativ att slå ner bopålarna på. Vill du bo kvar i USA så har du ju "några" ställen att välja bland. ;)
Sänder kram och flera nypor ren, frisk norrbottnisk luft att andas. :)

Bettan said...

Usch, det låter inget vidare! Förstår att det bli jobbigt på många sätt, och oroligt.
Ja, det kanske är dags att packa och flytta? Du har ju skrivit om din önskan att röra på dig förut, så varför inte..
Hoppas de får kontroll på bränderna snart!
Vi har extremt hög brandrisk här nu, i vilket fall i södra och mellersta Sverige. Tom börjar vissa ställen få brist på vatten. I Västra Götaland får man inte ta vatten ur små och mellanstora vattendrag längre.
Jag kan inte minnas att vi har haft en sådan sommar någon gång. 25-30 C hela maj och en bit in i juni, och efter två lite kyligare (torra) veckor är nu värmen tillbaka här i Göteborg. Det är snustorrt överallt, och bönderna har stora problem med att få ihop till foder till djuren. De börjar redan prata om nödslakt till hösten om de inte får hjälp.
Även om det är skönt med värmen hade det verkligen behövts regn nu!
Kram :)

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det är jobbigt med röken eftersom man inte kommer undan den utomhus. Det blev faktiskt riktigt klart några timmar eftersom vindarna måste ha vänt men nu är röken tillbaka och jag såg inte berget innan det blev mörkt.
Nej, att veta vart jag skall ta vägen är inte lätt eftersom jag inte har någon naturlig annan plats.

Anne-Marie said...

Annica: Nej, Mt Shasta var dolt av rök stor del av dagen. Det lättade under några timmar men nu är röken tillbaka igen tyvärr. Jag har nyst nu i kväll när jag försökt öppna några fönster för att få in litet svalare luft.
Det brinner på väldigt många platser i Kalifornien så denna staten verkar vara “körd". Det hade varit litet enklare om jag haft en naturlig plats att åka till. Kvinnan som ringde från Colorado vill lämna den staten av olika anledningar. Ja, vi får se hur detta kan lösas.
Kram och tack för den friska, nordliga luften! :)

Anne-Marie said...

Lisbeth: Det som är jobbigt med dessa bränder är att man aldrig vet vart de tar vägen och hur de sprids. Den här branden fick ett explosionsartat förlopp pga de kraftiga vindarna och att det är så väldigt torrt här.
Jag har förstått att det är väldigt torrt på många håll i Sverige. Om det till och med är vattenbrist är det rätt extremt känns det som.
Usch vad tragiskt om de måste nödslakta djur. Hemskt om det blir så.
Här kommer det mest troligt inte att regna på lång tid eftersom Kaliforniens sommar är väldigt torr. Det vore underbart om det kom regn - utan åska och blixtar - som kunde hjälpa till att släcka branden här och alla andra i Kalifornien.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Ja, ni har det inte så särskilt roligt i Kalifornien för tillfället. Dessvärre så verkar det som om de är årligen återkommande, de här stora bränderna.
Packa och res därifrån Anne-Marie! Vänd näsan i olika riktningar och känn efter. Självklart vet jag att jag är rätt lättsinnig i mitt uttalande nu, men jag vet också att du önskar förändring. Sen är det förstås långt ifrån lätt att förändra livet vad gäller jobb och boende. Jobb kan man ju inte bara plocka fram hur som helst. Men stort lycka till, ta chansen om du får den.

Gunnel said...

Det låter inte alls trevligt det du beskriver om bränderna. jag hade nog försökt komma därifrån så snabbt som möjligt, men jag förstår att det är inte så enkelt. Hoppas det löser sig på bästa sätt för dig. Kram

Taina said...

Fy vad tråkigt! Håller alla tummar och tår för att de ska kunna få bukt med denna brand och att du ska kunna vara i säkerhet.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, de här riktigt stora och förödande bränderna verkar tyvärr vara ett återkommande inslag i Kalifornien. Så var det definitivt inte när jag först kom till USA.
Tack för dina peppande ord. :) En flytt kommer att kräva en hel del eftersom jag inte är tillräckligt gammal för att kunna pensionera mig. Om jag kunde det skulle jag troligen bara åka iväg någonstans. Men tyvärr så finns ju pengarna som ett “ok" i samhället och jag måste också ha pengar. Men det är mycket möjligt att jag bara måste “hoppa" utan att ha någon som helst säkerhet. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, de här bränderna är inte alls trevliga eftersom de numera verkar så svåra att få bukt med. Att flytta mer planerat kräver en hel del men man kan ju också “hoppa" utan någon som helst säkerhet. Det kanske blir så men jag känner också att jag börjar bli litet för gammal att bara ge mig iväg utan någon som helst ekonomisk säkerhet.
Tack och kram!

Anne-Marie said...

Taina: Ja, det är bara att hoppas att det inte börjar åska och blixtra vilket skulle skapa de absolut värsta förutsättningarna. Vindarna tycks ha lagt sig en hel del i alla fall. Det är fortfarande många som bekämpar branden och de visade igår ett mycket stort flygplan som de tagit in i alla fall tillfälligt. Jag håller också tummarna att allt skall gå bra.

Annika said...

OTÄCKT! Kan inte ens föreställa mig faktiskt.
ja, kanske bäst att flytta till en annan plats i US nu. Östkusten tex ;-)
MEN då får du en hemsk luftfuktighet under sommaren istället, och allt annat nytt såklart. Inte lätt det där. Inte alls.
Ja, jag hoppas att denna brand inte ska bli värre. Fy sjutton så tungt det är med alla dessa bränder i CA under somrarna. OCH denna då, som uppstod av att ngn oansvarig eldade fastän det var förbjudet. HEMSKT.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, det är otäckt och efter Boles Fire 2014 har jag nog blivit litet “traumatized" eftersom den branden kunde ha slukat fler hus än vad den gjorde.
Ja, östkusten verkar blötare vilket vore trevligt. :) Jag har ju bott med mycket hög luftfuktighet på Hawaii under 1 år och det är jobbigt men samtidigt kanske bättre det än att brinna upp. Jag har ju bara besökt Washington DC, NYC och Ashville för väldigt länge sedan och bara som turist under en kortare tid. Troligen stor skillnad att bo där och givetvis stor skillnad mot Kalifornien ifråga om kultur och annat som jag troligen inte ens känner till.
Branden har växt ytterligare nu till ca 35,000 acres och 30% containment. 2700 brandmän bekämpar den och det finns en Global Super Tanker som verkar komma en gång per dag och dumpar en massa brandbekämpningsmedel.
Kramar!

Anonymous said...

Du skrev lite om pension innan, vid vilken ålder går man i pension i USA och hur fungerar det med pension pengar? Har förstått att skatt och saker som sjukvård och skola fungerar mer än olika i Sverige och USA. Så det skulle vara roligt att få veta lite om hur det fungerar och hur man försörjer sig som pensionär :D
Det är väldigt tort här i sverige med och vattenförbud i ett flertal kommuner. Visst är det skönt med värmen och solen, men jag tar hellre regn någon/några dagar emellanåt än stora "omöjloga" skogsbränder. Hoppas skogsbränderna ger med sig i CA, så du kan andas frisk luft igen!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie du har gjort flera försök att lämna dit
älskade Mt shasta och Weed.Kommer det verkligen gå att
flytta.Kanske du skall försöka att ta ledigt från jobb
och resa runt och se om du kan trivas någon annanstans.
Byt in lilla bilen mot någon som du kan sova i typ
Ford connect (billiga)med få mil.Och inred själv (billigt)
se på google häls christer

Anne-Marie said...

Anonym: Jag kan faktiskt inte alls så bra alla detaljer kring pensioner i USA. Eftersom jag inte har haft råd att sätta in pengar på en 401K som många sparar i kommer jag att ha dåligt med pension. Och det gäller både min pension från Sverige och i USA. Har inte jobbat “tillräckligt" länge någonstans egentligen. En del går i pension runt 61/62, en del vid 65 och andra vid 67 här i USA. Ja, skatter, sjukvård och skola fungerar annorlunda i USA. Som nästan allt annat i USA också.
Jag har förstått att det är väldigt torrt i Sverige denna sommar. Man behöver ha ett omväxlande väder med både sol och regn. Eftersom vi kommer att ha sol och torrt flera månader framöver (så är somrarna oftast i Kalifornien) kommer det säkert bli fler bränder på olika platser.
Nu har vi faktiskt haft helt klart ett par dagar med bara litet rökdoft i luften. Men vänder vindarna kan det bli rök igen.

Anne-Marie said...

Hej Christer, jag har nog egentligen bara gjort ett ordentligt försök att lämna Weed/Mt Shasta vilket var hösten 2015. Annars har jag nog mest bara skrivit och funderat högt om att lämna. Men jag är tacksam att jag inte stannade i Sverige med tanke på hur utvecklingen ser ut nu.
Vill nog ha kvar min mindre bil också i alla fall tills vidare. Att köpa en RV/camper van vore nästa steg. Det har dock blivit ont om dessa bilar till ett rimligt pris men jag har inte gett upp. Jag har tankar på Montana eftersom jag tycker det är trevligt med stora ytor och få mäniskor. :)

Anneli said...

Hej Anne-Marie,
Ja, det där är så läskigt varje år med de stora bränderna och andra naturkatastrofer som Kalifornien får uthärda. Jag skulle absolut flytta någon annan stans. Florida? Hurricanes! Jag tror du skulle trivas i Ashville, North Carolina.
Ha en fin dag och tusen tack för dina kommentarer hos mig!
Kramen, Anneli

Lena i Wales said...

Fy, vad otrevligt med dessa bränder.
Hoppas det går bra för dej!