Sunday, July 15, 2018

Flyga med körkort i USA - REAL ID

När jag bodde i Sverige flög jag nästan aldrig inrikes utan det var utomlands som gällde och självklart hade jag mitt pass med mig då.
Här i USA har man under mycket lång tid kunnat flyga med sitt vanliga körkort och det har fungerat som ID på flygplatsen. Jag brukar ha mitt amerikanska pass med mig eftersom jag är så van att flyga med passet och det känns som det ultimata ID-beviset.

Nu håller detta på att förändras i och med införandet av något som heter REAL ID.
https://www.dhs.gov/real-id
“Beginning October 1, 2020, the federal government will require your driver license or identification (ID) card to be REAL ID compliant if you wish to use it as identification to board a domestic flight or enter military bases and most federal facilities."

Just nu håller USAs alla stater och territorier (som Puerto Rico, Guam osv) på att bli “compliant" gällande REAL ID. Här i Kalifornien började DMV (Department of Motor Vehicles) att erbjuda REAL ID-körkort från och med den 22 januari 2018. Mitt körkort går ut 2021 och såvida det inte blir krav att ha ett REAL ID-körkort innan dess kommer jag nog att behålla mitt vanliga körkort tills vidare. Jag har ju alltid mitt amerikanska pass som jag kan använda om jag skulle behöva när jag flyger. Just nu gäller att om man inte har planer på att flyga kommer ett "vanligt" körkort att räcka.

REAL ID har några år på nacken och kravet på REAL ID-körkort har skjutits upp flera gånger. “Passed by Congress in 2005, the REAL ID Act enacted the 9/11 Commission's recommendation that the Federal Government “set standards for the issuance of sources of identification, such as driver's licenses.”

Hittade ingen bild på Kaliforniens nya REAL ID-körkort som verkade vara fri från copyright så här finns en länk till DMVs Facebooksida: https://www.facebook.com/CADMV/photos/a.10156112813303805.1073741862.76429183804/10156057475333805/?type=3&theater

Klamathon Fire som växte så snabbt och ledde till evakueringar och avstängd motorväg är nu uppe i 95% containment och de verkar tro att de skall ha den helt under kontroll idag eller i morgon. Tack och lov!
En ny brand har dock satt igång idag och den ligger närmare Weed. Steamboat Fire som startade på grund av åsknedslag. Just nu mullrar det väldigt här och det är tyvärr "torra“ åskoväder så jag har en känsla av att det kommer att bli fler bränder. Det är tydligen en hel del insatser kring Steamboat fire för att försöka få den under någorlunda kontroll men sätter fler bränder igång (det är kruttorrt här) vet man ju inte riktigt vad som kan hända. Jag har min lista på vad jag skall ta med mig (gjorde denna lista efter Boles Fire 2014) och ser till att min bil alltid har minst en halv tank. CalFire har en intensiv sommar minst sagt.

Jag nämnde Guam som är ett av USAs territorier och det här YouTube-klippet är en klassiker "Hank Johnson U.S. Representative for Georgia's 4th congressional district, serving since 2007. "My fear is that the whole island will become so overly populated that it will tip over and capsize" Johnson later said that he was joking that the island would capsize.: Jag vet inte om han var allvarlig eller skojade men komiskt är det. :)

12 comments:

Annika said...

Mitt körkort går ut i mars nästa år.
Så då måste det bytas, no matter what.
Det blir väl Real-ID då.
Skogsbränderna är ju för grymma. De härjar ju i delar av Sverige nu också i den stora torkan.
Otäckt.
Nu sticker jag till norden, så jag kommer inte att vistas bland bloggar på ett tag nu.
Ha det så gott.
KRAMAR!!

eastcoastmom said...

Jag fixade nytt amerikanskt körkort förra veckan, med Real ID. Faktiskt precis samma process och samma dokument som när våra tonåringar tog körkort för 3 resp 1 år sen. Inte så komplicerat. Men det tog tid att vänta på DMV... Så otroligt dåligt att man måste göra i princip allt där och inte online...

Steel City Anna said...

Att resa blir bara mer och mer krångligt!

Otäckt med bränderna.

Har är det knastertorrt överallt. Kan inte minnas att jag upplevt en sådan här sommar förr.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, går körkortet ut är det ju säkert vettigt att byta mot REAL ID. Det verkar vara nästa steg här i USA.
Ja, jag har förstått att bränderna finns även i Sverige eftersom det är så torrt.
Jag skulle åka till affären i kväll (när den värsta hettan lagt sig) och tyckte att det luktade litet rök igen. Mycket riktigt, en brand hade startat i kväll. De verkar ha fått relativt bra kontroll men det blir troligen inga uppdateringar förrän i morgon.
Jag har sett att du är ute på resande fot. :) Den där räkmackan såg ju väldigt god ut. ;)
Ha en riktigt fin sommar i “höga Nord".
Kramar!!

Anne-Marie said...

AM: Jaha, du har redan fixat ditt REAL ID. Kan tänka mig att det måste ordnas på plats hos DMV första gången. Har inte koll på om man kan förnya online senare. DMV i större städer kan ju vara mycket tidsödande. Vår DMV i Mt Shasta kan ha kö också ibland men har man tur går det snabbt.

Anne-Marie said...

Anna: Ja, visst blir det mer och mer krångligt. Det var riktigt roligt att flyga när jag var yngre men nu känns det mest jobbigt och som om man är en brottsling nästan.
Vi hade en brand som startade i kväll. Tror att de har fått rätt bra kontroll över den men får vänta till i morgon bitti när det troligen kommer fler uppdateringar. Låg närmare Weed än de andra två som vi haft den senaste tiden.
Nej, Sveriges torka är ovanlig. Och har hört/läst att det brinner även där på vissa håll.

Mimmi i MA said...

Jag var tvungen att förnya mitt KK i December förra året, och då kunde man inte skaffa Real ID här i MA än, utan det kom några månader senare. Maken förnyade sitt KK för en vecka sedan, och då hade han valet att skaffa vanligt KK (förnya online), eller skaffa ett Real ID KK (tvungen att åka in till RMV), han valde vanligt då han har ett Passport ID. Jag skall passa på att skaffa ett Passport ID samtidigt som jag skaffar mitt Amerikanska Pass (när jag väl blir medborgare - skall skicka in nu i helgen), för då behöver jag inte byta ut mitt KK innan det går ut och det blir lag på Real ID. 🙂

Gunnel said...

Jag minns så bökigt jag tyckte det var att behöva legitimera mig varje gång jag åkte hem från Danmark. Under alla år så långt tillbaka jag minns bara åkte vi över utan varken pass eller körkort. Kram

Anne-Marie said...

Mimmi: Ledsen att jag inte svarade med en gång - känner av hettan och brandröken.
Det verkar som om staterna har väldigt olika “schema" för att rulla ut Real ID. Kalifornien ligger rätt långt efter vissa andra stater. Har man pass eller det du nämner behöver man ju egentligen inte i nuläget i alla fall ett Real ID. Mitt körkort går ut 2021 så om det inte blir tvång av någon anledning kommer jag att ha kvar mitt vanliga körkort och mitt amerikanska pass om jag flygger.
Lycka till med medborgarskapsansökan! Hoppas att den går snabbt igen.

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, passkontrollen vid gränsen mellan Danmark och Sverige ställde till det men jag antar att det var enda lösningen när den infördes. Trodde att man tagit bort gränskontrollen tills vidare. Har inte riktigt hängt med på just den biten. Kram

Lena i Wales said...

Jag tycker alltid att det känns tryggare att flyga med passet, man vet aldrig.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Jag tycker att passet känns väldigt bra när man flyger. Har alltid använt mig av pass här i USA. Ha det fint!