Att bo i en nanny state
Minns ni filmen Mary Poppins med Julie Andrews? Jag såg den som liten flicka men har nog aldrig sett om filmen av någon anledning. Annat var det med Sound of Music (också med Julie Andrews) som jag har sett otaliga gånger.
Mary Poppins är en magisk nanny som kommer till en familj i London där barnen får vara med om allt möjligt spännande.
Att ha en magisk nanny är något helt annat än att bo i en “nanny state" vilket jag tycks göra. Kalifornien verkar ha utnämnts till den ultimata nanny staten med otaliga regler hur man anser att människor skall få leva sina liv. Nanny state: "a government that tries to give too much advice or make too many laws about how people should live their lives."
Har man bott i Sverige är man rätt van vid att staten bestämmer över mycket som rör de enskilda människorna - kanske en anledning till att så många svenskar bor här? De kanske känner sig hemma?
Bara för någon vecka sedan skrev Kaliforniens guvernör in permanenta vattenrestriktioner som en ny lag som kommer att träda i kraft 2022. Då blir det ett maxtak på 55 gallons per dag och per person som blir tillåtet fram till 2030 när det går ner till 50 gallons per dag och per person. 55 gallons är ungefär 208 liter. Jag använder inte i närheten så mycket vatten men har man en större familj och har barn kan det säkert bli svårare att uppfylla dessa krav.
Självklart skall man spara vatten och framför allt när man bor i en stat som är halvöken. Jag gör det automatiskt utan att egentligen tänka på det men jag har fått känslan av att många slösar vatten. Framför allt slösas det något helt otroligt med bevattning av alla gräsmattor som inte alls hör hemma i Kalifornien.
Exakt hur detta skall kunna övervakas vet jag inte just nu. Kanske man kommer att ha en speciell vattenpolis som kontrollerar. Det pratades det om för ett par år sedan när torkan var som värst. Det kommer säkert att bli många som reagerar och tycker att detta är alltför mycket en nanny state. Den som lever får se.
http://sacramento.cbslocal.com/2018/06/08/new-california-water-law-restrictions-shower-laundry/
20 comments:
"Nanny state", det var faktiskt ett passande namn (säkert passande på många platser!). Och Mary Poppins, åh den filmen älskar jag - och våra barn! Nu blev jag nästan sugen på att se den igen, kanske skulle gå och låna några barn någonstans så det är legalt att se den...;)
Förstår mej inte på folk som slösar med vatten under torka. Ser sprinklers i villträdgårdrna här med nu fastän det inte regnat på evigheter. Men en nannystate vill jag helst slippa också :)
Det uttrycket har jag aldrig hört förut, men det passar in. Visst behövs det lagar och förordningar, men ibland är de helt huvudlösa. Kram
I veckan som gick fick jag verkligen spara på vatten. ;) Men än värre var det att inte ha avlopp. Det är nyttigt ibland att leva primitivt. Man får sig en tankeställare. Men att bo i en "nanny state"? Nej tack!
Kram!
Marina: Det är ett väldigt passande namn tycker jag. :)
Jag vet faktiskt inte varför jag inte sett om Mary Poppins. Borde kanske göra det också. Tror nog att du kan se den utan barn. ;)
Anna: Nej, det är väldigt konstigt att man till exempel anser att en gräsmatta är så viktig. Jag minns att vi vattnade gräsmattorna i Enebyberg när det blev torrt men på den tiden var det litet mer jämnt klimat.
Kalifornien liknar Sverige på många sätt ifråga om staten som “lägger sig i" detaljer så nog inte så olikt mot att bo i Sverige faktiskt. ;)
Gunnel: Det man väl säger ibland i Sverige är “storebror staten" så det kanske kan vara något liknande.
Kalifornien har väldigt många regler och lagar och det känns ibland som “micro management" faktiskt. Kram
Annica: Ja, att ha det som du hade det kan vara utmanande. Visst är det bra att leva primitivt ibland. Och just det där med vattentoaletter är ett stort slöseri med vatten anser jag. I Sverige är det väl standard i stort sett överallt numera att ha snålspolande toaletter och de kommer mer och mer även i USA.
Nanny states och “storebror" liknar varandra rätt mycket. ;)
Kram!
Fattar inte hur man skulle kunna kontrollera det per person? Tänk om man har gäster eller äger en AirBnB eller föder ett barn och skall ha rätt till ytterligare vatten? Man kan naturligtvis bötfälla någon som vattnar gräsmattan eller tvättar bilen men annars verkar det mycket svårt att begränsa? Alla människor i CA som har pool då?
Även i Sverige är det mycket torrt just nu har jag förstått.
Hej, ja man kommer nog få uppge hur många som bor i en fastighetsedan räknas det ut på års basis om man kommer över normen. Med typ bötesavgift. Här har folk lärt sig att få offra gräsmattan. Flera är med på den övertygelsen.
Man har sett krisen i denna värmen. Det brukar va normalt ibland i augusti med riktig torka men i maj juni aldrig förr. Efter en hård vinter låg vi två månader efter i växtlighet sedan efter ett tag två månader före. Så vilken omställning. Först tyckte dom flesta att det va skönt med värme. Men sen när bränderna började insåg man att detta va rena katastrofen. Hälsningar Stig D
Malin: Problemet är att man har skrivit under lagtexter utan att veta hur det hela skall genomföras i praktiken. Känns bekymmersamt och onekligen bakvänt. Precis, det finns ju många olika slags situationer för ens vattenkonsumtion. Ja, pools kanske blir ett minne blott, vem vet. Det var detta jag försökte få fram i inlägget med att Kalifornien är en nanny state.
Ja, har hört att det brinner skogsbränder och är väldigt torrt. Trots all snö som stora delar av Sverige hade under vintern.
Stig: Eftersom man skrivit under lagtexter utan att exakt veta hur detta skall genomföras tror jag att själva bötesbiten blir knepig. Läste någonstans att det kan bli vattenföretagen som får ta hand om den biten. Verkar som om det kan bli mycket komplicerat.
Ja, svenskarna är ju svältfödda på värme och sol. :) Men om det blir långvarit hetta och torka får man kanske ställa om sig även i Sverige. Vi är ju vana vid långa, heta och torra somrar här i Kalifornien så tror att många anpassar sig. Men självklart finns det också många som inte bryr sig om hur mycket vatten de använder och “kör på" som vanligt.
Det blir intressant att se vad som händer om CA delas i tre stater, som föreslaget. Då får vi här i norr gott om vatten för oss själva.
Vatten är en lyxvara och något som man ofta tar för givet, ända tills torkan sätter in. Jag är van att vara sparsam med vatten och i all synnerhet sköljvatten och liknande. Jag använder en balja att tvätta grönsaker och liknande i, så att jag sen kan ge det smutsiga vattnet åt blommorna. Vi har egen brunn med mycket vatten, men när grundvattnet sinar så vet man aldrig. Här har lantbrukarna det torrt så in i h-e så de kanske ser sig tvungna till att nödslakta för att vinterfodret redan har tagits i bruk. Nu förstår man bättre hur de länder har det som verkligen har vattenbrist. En liten gnutta förstår man i alla fall.
Jag antar att det är via vattenmätare som man kan hålla koll på mängderna som används. Alla vattenbolag brukar ha sådana som man läser av per elektronik. Vi som har eget vatten behöver inte uppge något men de som hör till bolag gör det ändå per automatik. Förmodligen har ni också något liknande system?
Hälsningar från ett torrt Åland. Några få åskskurar har fallit men blåst bort ungefär samtidigt som det har regnat.
Lena: Ja, man undrar om det verkligen skulle godkännas av USAs högsta instanser. Jag tycker att det vore bra om State of Jefferson bildades - vi behöver inte San Francisco. De är alldeles för stora och har helt andra förutsättningar.
Karin: Alldeles rätt. De allra flesta människor tar vatten för givet - i alla fall i de rikare länderna. Låter som en bra användning av vattnet som ni har.
Oj, är det så torrt hos er. Hemskt att behöva ta till nödslaktning.
När Michael och jag bodde på Hawaii hade vi en så kallad catchment tank där regnvattnet samlades. Det fanns inget kommunalt vatten i det området där vi bodde. Det är relativt vanligt med sådana tankar i alla fall i den östra delen av the Big Island. Under några veckor kom det knappt något regn och oj vad vi fick snåla. Jag är vanligtvis sparsam även numera med vatten och kommer inte i närheten av dessa mängder som man talar om som gränsvärden.
Det jag läste var att vattenbolagen skulle hålla koll på något sätt men det verkar som om ingen vet hur det hela skall gå till trots att man skrivit under lagtexterna. Vi har vattenmätare här i Weed som läses av manuellt.
Hälsningar från ett torrt och varmt Weed!
Älskar Mary poppins!
Har dock lite svårt med allt övervakande liknande Sverige. Här i UK har man inte mycket koll på något, fast kommer det en ny lag ska den helt plötsligt följas till punkt och pricka, men rätt snart har man glömt bort det igen.
Vattenbrist har vi inte problem med i år. I och för sig har det inte regnat speciellt mycket, men heller inte mycket sol.
Ha det bra!
Precis, vatten tas lätt för givet och slösas mkt med.
Inte bra.
När vi var i CA 2016 fick man be om vatten på restaurangerna, det kom inte automatiskt, som det gör här. PÅ hotellen ombads man att inte duscha länge, och på ett ställe bad man att toaletterna skulle spolas bara om man gjort nummer 2, haha!! Sen kunde man vänta tills fler hade kissat och spola då, hehe.
Otrolig torka var det ju då.
ja, det gäller nog att anpassa trädgårdar och övrigt till det klimat man bor i. En grön gräsmatta funkar inte riktigt eftersom den kräver så mkt vatten om det torrt.
Antar att de kommer att hålla koll via vattenmätare?
Låter som om det är rätt mkt vatten som får användas ändå.
Kramar!
Lena: Jag vet faktiskt inte varför jag inte blivit lika begeistrad av Mary Poppins som av Sound of Music.
Sverige har mycket övervakande och USA likaså. Även om folk inte tror det många gånger. betr. USA
Skönt att ni inte har vattenbrist. Det påverkar hela samhället.
Ha det bra!
Annika: Vatten tror jag att de allra flesta här i västvärlden tar för givet. Nej, litet mer försiktighet hur mycket man använder vore önskvärt.
Haha, ja det var ju litet speciellt på hotell med den sortens begränsningar. Här tror jag att man alltid har fått vatten på restaurangerna men vårt område kanske är litet annorlunda.
Gräsmattor borde egentligen förbjudas i Kalifornien tycker jag. De hör inte hit och är enorma vatten“bovar". Fattar inte varför folk envisas att ha dessa gröna ytor som ingen verkar utnyttja trots allt. Kanske en statussymbol.
Eftersom man skrev under dessa lagar utan att veta hur de skulle kunna efterlevas antar jag att det blir en “överraskning". Kanske som Nancy Pelosi och hennes berömda uttalande om Obamacare “You have to pass the bill to find out what is in it" (eller något liknande). ;)
Jag använder väldigt litet vatten tror jag jämfört med många. Har nog med mig det hemifrån och från tiden vi bodde på Hawaii.
Kramar!!
Post a Comment