Monday, June 4, 2018

Det här med vulkaner

Jag bor granne med en vulkan - Mt Shasta. Detta enorma berg som ser så lugnt och stillsamt ut nu. När jag först kom hit visste jag egentligen ingenting om vulkaner men efter några kurser inom skolan förstod jag mycket bättre att det finns olika slags vulkaner som har olika slags utbrott.

“Min" vulkan skulle få ett mycket våldsamt utbrott om det blev så. Vulkanen på Hawaii har litet “lugnare" utbrott. Eftersom jag är intresserad av geologi har jag givetvis följt det som händer på Hawaii och känner tacksamhet varje dag att jag inte bor där längre. Igår läste jag att man uppmätt ca 5200!!! jordbävningar i den sydöstra delen av Hawaii under den senaste månaden. Vulkanutbrottet verkar fortsätta i oförminskad styrka och de bilder jag har sett ser nästan overkliga ut.

Så här såg det ut idag när stora mängder lava nådde havet.Igår fick en aktiv vulkan i Guatemala ett explosivt utbrott med så kallade “pyroclastic flows". Om jag har förstått det kom utbrottet helt utan förvarning och många överraskades. Det är ett sådant här våldsamt utbrott som Mt Shasta skulle få - förhoppningsvis med litet förvarning.Jag går absolut inte omkring varje dag och tänker på att jag bor granne med en vulkan som skulle kunna få ett utbrott. Men det är bra att veta vad man kan förvänta sig av ett utbrott och att följa med vad som pågår. Ring of Fire är den “cirkel" som finns runt Stilla Havet och som har aktiva vulkaner, bland annat de som finns här i nordligaste Kalifornien och i Oregon och Washington.

Igår tog jag en kortare promenad och fotade vår vulkan, i ett av skolans fönster. :) En litet annorlunda vy av Mt Shasta.

18 comments:

eastcoastmom said...

Vi besökte Mt St Helens när vi gjorde en lång RV-trip i Oregon och Washington. Vilken förödelse det utbrottet skapade! Skrämmande med vulkaner.

Annika said...

Nej, det är ju så, man kan inte få omkring att tänka på "om det skulle hända", "tänk om" etc.
Men visst, det är läskigt med både vulkaner, jordvävningar, orkaner och mkt annat.
Dock, att jämt tänka på det orkar man inte. MEN ja, absolut måste man veta vad man ska göra om det värsta händer. Det gäller annat också, som terror eller andra katastrofer .
Gillar bilden av Shasta i fönstret.
Hoppas blogger skärper sig nu, tristast är det att eventuellt jha förlorat folk som inte längre kan kommentera. Mail-funktionen har jag aldrig haft aktiverad, men som du vet godkänner jag kommentarer som är äldre än sju dagar :-)
Ha det så gott.
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Fönsterbilden är fin, riktigt fin! Mt Shasta har ju på sätt och vis blivit ett berg som känns nästan som en vän vid det här laget, även om jag vet att det är dig vänskapen handlar om. Men du är förknippad med Mt Shasta och vulkanen. Naturens krafter, makter och allt som hör till är spännande, ibland lite väl spännande. Ofattbart att vulkanutbrotten bara fortsätter på Hawaii. Arma människor.
Ha det gott vid foten av ditt berg!

Steel City Anna said...

Man vill inte fundera för mycket på vulkanutbrott nej :) Vi får hoppas att den hos dej håller sej lugn! Eyafjällajökull orsakade problem i UK i evigheter med askmolnet som blev och man kunde inte flyga. Det minns jag väl. Att bo vid aktiva vulkaner, det kan inte vara lätt. På håll är de ganska intressanta. Åkte och tittade på vulkanerna på Lanzarote en gång, det var jättekul.

Malin said...

På något sätt skönt att bo på en del av östkusten där det sällan blir mer än översvämningar, vilket så klart inte är kul, men normalt väldigt lokalt isåfall. Sällan orkan, inga skogsbränder eller jordbävningar att tala om och absolut inga vulkaner. Naturligtvis bor vi nära DC så en terrorattack är väl mer trolig isåfall, men just större naturkatastrofer är nog ganska ovanligt.
Vulkanen fascinerar mig och det är ju nästan INGET människan kan göra. De har inte funnit ett sätt att skifta lava, som en tsunami fortsätter den att komma! Hörde att det eventuellt är ett 10-tal som nu är avskurna från omvärlden. Att de inte evakuerar?! Nu måste ju räddningstjänst utsätta sig för en massa farligheter. Jag förstår desparationen, men man kan ju faktiskt inte göra någonting mot lava. Får hoppas att ditt berg håller sig lugnt i många årtionden till!

Anne-Marie said...

AM: Mt St Helens är exakt samma slags vulkan som vi har här i Mt Shasta-området. Den på Hawaii är helt annorlunda med tanke på hur våldsamma utbrott det blir. Vulkaner är intressanta och skrämmande.

Anne-Marie said...

Annika: Nej, att oroa sig för vad som kan hända går inte men att vara medveten om och känna till hur till exempel Mt Shasta skulle “bete sig" vid ett utbrott tycker jag känns viktigt. Att ha en medveten vaksamhet kanske man kan säga. :)
Roligt att du tycker om bilden - tack!
Ja, att inte få email kan man ju leva utan men att inte kunna kommentera är verkligen inte bra. Har inte haft det problemet själv (peppar, peppar) som tur är.
Ja, nu vet jag att du har 7-dagarsgränsen. :) Jag har 21 dagar.
Ha det fint och kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Tack och roligt att du tycker om fönsterbilden!
Jag tror att Mt Shasta kan dela med sig även till Åland. :)
Ja, bor man här blir Mt Shasta som en del av en pga sin storlek och dominans över hela området.
Hawaii verkar vara något som kommer att pågå ett tag - tyvärr. Nu talar man om kanske flera hundra hus som förstörts bara de senaste 1-2 dagarna.
Ha det gott Karin!

Anne-Marie said...

Anna: Mt Shasta ser väldigt stillsam och lugn ut just nu men man vet aldrig. Ja, Islands vulkaner kan ställa till det. Minns ett år när jag var i Sverige och inte visste om jag skulle kunna resa tillbaka som planerat.
Jag gillar geologi och är glad att jag gick de kurserna som elev eftersom jag lärde mig mycket om både jordbävningar och vulkaner.
Vet inte varför jag bott och bor i närheten av vulkaner. Litet märkligt.

Anne-Marie said...

Malin: Det verkar som om just översvämningar har blivit vanligare på östkusten. Såg den väldiga flash flood som var i Ellicott City, MD, bara för 1-2 veckor sedan. Ni har nog också haft mer stark kyla och oväder på vintrarna nu de senaste åren än vad ni hade förr tror jag.
Jag tycker också att vulkaner är fascinerande. När Michael och jag bodde på Hawaii var Kilauea väldigt lugn. Vi såg inga tecken på utbrott alls då. Läste ikväll att vulkanen i Guatemala fått ett nytt utbrott!
Ja, förhoppningsvis är jag långt bort om Mt Shasta vaknar till liv.

FREEDOMtravel said...

Väldigt speciellt att bo granne med en vulkan! Jag gjorde faktiskt det ett år också, när jag var utbytesstudent på Island och bodde på Västmannaeyjar ;)

Anne-Marie said...

Helena: Visst är det litet speciellt att bo granne med en vulkan. Just det ja, du har bott på Island. Det är verkligen en annorlunda plats med både vulkan och inte många träd.

Gunnel said...

Din vy över vulkanen är väldigt tjusig, men jag tror inte jag skulle vågat bo så nära. Men det är klart att naturkatastrofer kan hända var som helst, så man kan inte gå och tänka på det ständigt. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Man vänjer sig att bo när en vulkan. Tydligen dras jag till dem. :) Inte avsiktligt men av någon anledning.
Sverige är nog rätt lugnt för det mesta i alla fall när det gäller naturkatastrofer. Här i USA är det vanligare och mer förödande. Kram

Lena i Wales said...

Lite oroligt är det ju med vulkaner, men skulle som du inte oroa mig för att bo nära en.
Ha det bra!

Channal said...

Så hemskt med dessa naturkatastrofer!! Vi är så små när det händer!

Wow, spegelbilden är amazzzing!! Läckert!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Lena: Nej, man kan inte gå omkring och oroa sig. Men visst skall man vara informerad. Framför allt då Mt Shasta är en “farlig" vulkan om den skulle få utbrott.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det som pågår i Hawaii verkar historiskt eftersom USGS (USAs “statliga" myndighet för till exempel jordbävningar) har sagt att så många jordbävningar som skett den senaste månaden brukar vara normalt under 1 år (möjligen) på Hawaii! Och den intensitet som en av utbrottshärdarna har är inget de sett vid andra utbrott.
Tack! Det är rätt coolt hur berget speglar sig i detta fönster.
Kramar!