Sunday, June 10, 2018

Pengar i Sverige

Förra året bytte Sverige ut en stor del av sina pengar och äldre sedlar och mynt blev ogiltiga. Eftersom jag inte har varit i Sverige sedan hösten 2015 har jag en del pengar som jag inte ens kommer att kunna växla in innan de blir helt ogiltiga. Inget att göra åt men litet konstigt tycker jag det är att man förklarar pengar ogiltiga. Det gör man inte i USA även om nya “upplagor" av sedlar och mynt kommer ut.

Trots detta stora pengautbyte blir Sverige mer och mer ett samhälle där man inte hanterar kontanter. Många tycker detta är bra och föredrar alla elektroniska transaktioner. Andra är litet mer återhållsamma och säger att det behöver finnas olika slags betalningsmedel i ett land. Här i USA finns fortfarande alla möjliga sorters sätt att betala på - kort (kredit/debet), checkar, kontanter, money orders osv. Jag föredrar att ha litet fler valmöjligheter såsom vi har här i USA och jag betalar oftast med kontanter när jag handlar i affärer. Om jag handlar via nätet använder jag oftast PayPal om jag kan.

Dagens Nyheter hade alldeles nyligen en artikel som handlade om den frustration en del utländska turister känner när de inte enkelt kan betala under sitt besök i Sverige på grund av enkelspårigheten att vilja göra det mesta kontantlöst. En invändning var enligt artikeln “En annan kritik som finns bland vissa turister är att det används betalsystem som kräver svenskt bankkonto eller svenskt mobilabonnemang, vilket stänger ute utländska konsumenter." Har man ett sådant system blir det ju omöjligt för till exempel utländska turister att ta del av olika tjänster.

När jag har berättat för folk här i USA att svenska banker oftast inte har pengar numera tittar de förundrat på mig och skakar på huvudet. För mig är det en oxymoron att en bank inte har pengar som man kan ta ut förutom i en bankomat.

Jag tror att det är viktigt att Sverige inte stänger ute turister och även äldre som bor i Sverige. Äldre kanske inte har samma tillgång till elektroniska tjänster som yngre personer har. Det behöver finnas alternativ till elektroniska pengar.
https://www.dn.se/ekonomi/turister-klagar-over-kontantlost-sverige/

Mt Shasta häromdagen. Jag blir lugn inombords av att titta på berget. Det ser stabilt ut på något sätt trots att det är en vulkan som kan få våldsamma utbrott.

41 comments:

Malin said...

Håller med dig. Jag har faktiskt använt kontanter nästan uteslutande i Sverige de senaste åren och det har fungerat bra, men jag har ju inte swish tex. Och att man helst skall ha kod till sitt kredit kort, det har ju inte alla från utlandet. Håller med om banker. Man kan bara ta ut 5000 Skr per dag (om man inte förbeställer) och endast vissa banker har tillgång till kontanter. Det innebär ju också att barn kanske måste ha ett betalkort samt mobil för att kunna swisha bara för att köpa en glass! Dessutom har vi ju själva mobilproblemet. Annat system i Sverige. Jag har en "sverige" mobil som jag aktiverar när jag är där, men har ingen lust att betala 10 dollar per dag för att min amerikanska mobil skall fungera också. På så sätt har det blivit like krångligare, och kan tänka mig att utländska turister blir frustrerade. En gång i tiden hade man ju tom resecheckar när man åkte utomlands.

Lena said...

Ja, visst är det tokigt att man på vissa ställen blir vägrad att betala med kontanter. Helt förståeligt blir turister frustrerade när de möter ett sådant beteende. Något annat tokigt läste jag i nedanstående artikel:

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/gunnar-hittade-300-000-kronor-riksbanken-beholl-pengarna/

Ha en bra dag,
hälsningar Lena

Channal said...

Visst är det läskigt! Pengar får inget värde. Bara att slänga upp kortet eller swisha! Det var länge sedan min bank slutade med kontanter. Har nästan aldrig några kontanter själv. Inte klokt hur det har blivit. I Japan ville de bara ha kontater. Mer sunt tycket jag.

KRAM Anna

Bikerbride said...

Att Sverige byter ut sedlar och mynt med jämna mellanrum är nog inte bara för att hålla de som gör tryckplåtarna sysselsatta. Det är nog snarare så att de blir av med en hel del svartpengar som ligger och skräpar. Helt plötsligt blev de värdelösa. Och om de vill växla on så får de frågan vart pengarna kommer ifrån.

Mira said...

Jag håller med, jag är inte myndig (15 år) och det tog tills 7an innan jag skaffade bankkort, och då skaffade jag det bara för att fler och fler afffärer slutade ta emot kontanter. Jag ville ju kunna följa med kompisarna och köpa en glass tex, utan att behöva dra med föräldrarna.

Men du pratar också om att det inte går att växla in pengarna, du kan inte gå till motsvarande Forex bank och växla de svenska pengarna till USD i USA? Annars kan man posta de till någon viss adress, inom typ 10 år. Men då tar de en kostnad på 500kr och sedan får man tillbaka de "nya" sedlarna.

Men att de gamla pengarna (baserat på vad jag läst nu då) blir/är ogiltiga är som ovanstående sa pga mycket svartpengar samt att Sverige har/hade bland världens smutsigaste pengar. Alltså att det är så mycket baciller på pengarna menar jag nu då.

Någon får gärna rätta mig om jag har fel, MvH bor i Sverige. Hoppas alla har en fortsatt trevlig natt!

Taina said...

Helt galet om du frågar mig! Reser ju en del till Sverige i tjänsten och blir så frustrerad ibland att jag struntar i att betala spårvagn till exempel då jag knappt vet var och hur man betalar för en biljett. Har inte blivit ertappad än. Sist jag var där och skulle gå på en restaurang var jag tvungen att ladda ner deras app och BESTÄLLA maten via appen. Så opersonligt och stelt. Varför kallar de sig själv för restaurang överhuvudtaget kan man ju undra.
Ha en fortsatt trevlig kväll.

Mimmi i MA said...

Måste bara säga att jag tycker Bikerbride's teori är ett väldigt dyrt och opraktiskt sätt att göra svarta pengar ogiltiga - de är ju trots allt riktiga pengar. Just satin... ;) För övrigt tycker jag att det ständiga pengabytet i Sverige är sanslöst, OCH att man gör tidigare versioner ogiltiga - det skulle aldrig gå hem här i USA (amerikaner är inte lika lättpåverkade av vad Mamma Staten säger, hi hi).

Gunnel said...

Det är då verkligen inte turistvänligt med den penningpolicy som finns i Sverige. Den är egentligen korkat för alla. Visst ska det finnas valmöjligheter. Det finns det när det gäller allting annat, och pengar är viktigt för att allt ska fungera. Kram

FREEDOMtravel said...

Jag håller faktiskt med om att det kan vara lite frustrerande ibland att inte kunna använda kontanter. För mig är det oftast ok, men det är säkert värre för äldre och turister. Men jag kan oxå tycka att det är frustrerande när det inte går att handla med kort, som händer i vissa länder i Europa till exempel. Det är inte alltid lätt att ha kontanter i rätt valuta, så knepigt när det inte finns alternativ.

Anne-Marie said...

Malin: Jag använde kontanter när jag var i Sverige hösten 2015 men det är ju ett tag sedan så det har säkert blivit svårare nu. Jag har ju två svenska bankkort så klarar mig om de fortsätter att ha bankomater. Det där att de flesta av bankerna inte har kontanter mer än i bankomater är märkligt tycker jag.
Det exempel du ger med barn som swishar för att köpa glass känns något absurt måste jag säga. :)
Jag köpte en enkel mobiltelefon när jag var där 2015 eftersom jag inte hade en “fast plats" som tidigare när mamma levde. Vet inte ens om den fungerar nu. Har en enkel mobil även i USA som jag vet inte skulle fungera i Sverige.
Ja resecheckar hade jag flera gånger när jag reste på 70- och 80-talen. Det var tider det. :)

Anne-Marie said...

Lena: Just det att man måste ha vissa slags “kopplingar" i Sverige för att kunna utnyttja vissa tjänster stänger ju ute turister som inte bor i landet. Inte precis inbjudande för att få fler att komma till Sverige.
Oj, så tråkigt för mannen som inte fick behålla pengarna efter pappan. Och så fel. Det där att kontanter kommer från brottslig verksamhet har urartat. Det är på liknande sätt här i USA att man misstänker kontanter. Väldigt tröttsamt.
Ha det fint!

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror också att en hel del inte har koll på hur mycket de gör av med om de betalar med kort. Har man kontanter är det mer påtagligt och man vet vad man har i plånboken. Min mamma hade inte tyckt om utvecklingen i Sverige alls. Sverige har gått för långt i sin önskan att bli kontantfritt. Man ser inte till de som inte kan eller vill leva på annat sätt. Det har blivit ett kontrollsamhälle som inte är trevligt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Bikerbride: Den teorin har jag faktiskt inte hört men man vet aldrig. Ja, hur man skall kunna bevisa att man tagit ut pengar från en bankomat och kanske inte sparat kvittot gör det ju nästan helt omöjligt att kunna bevisa att man inte är en brottsling. Sverige har blivit ett kontrollsamhälle utan like.

Anne-Marie said...

Mira: Det där att inte ens kunna köpa en glass utan ett kort är fullständigt absurt. Folk i USA skulle inte acceptera att det var så. Inte än i alla fall. Litet mer ruter i folk här. ;)
Där jag bor i glesbygden finns inga sådana ställen som du pratar om för att kunna växla pengar. Man hade ett år på sig att växla in pengarna från förra sommaren och det verkar inte som att jag kommer att åka till Sverige innan dess. Det är inga stora summor så jag överlever. :)
Tror nog att sedlar och mynt är lika skitiga här i USA. Varför skulle de vara så smutsiga i just Sverige?
Ha en fin tisdag!

Anne-Marie said...

Taina: Ja, det där att betala för kollektivtrafiken (om man inte har ett kort såsom i Stockholm till exempel) verkar vara väldigt komplicerat. Vet inte ens om jag skulle klara av det! ;)
Jag skulle inte kunna äta ute om det blev så överallt i Sverige eftersom jag inte har en smart phone. Men så konstigt det låter att du inte kunde beställa från en person. Fattar inte varför Sverige har valt denna väg med opersonlig teknik.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag håller med dig men numera vet man inte vad svenskarna håller på med. ;) Visst är det konstigt och opraktiskt med alla sedlar och mynt som så ofta blir ogiltiga i Sverige. Nej, det skulle folk i USA aldrig gå med på. Litet mer krut i amrisarna skulle jag vilja påsta som tur är. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, man verkar stänga ute folk och det borde väl inte vara önskvärt tycker jag. Håller helt med dig att det måste finnas alternativ. Framför allt för äldre som kanske inte har smart phones eller varken kan eller vill lära sig den senaste tekniken. Min mamma hade inte varit glad om hon varit med om utvecklingen. Kram

Anne-Marie said...

Helena: Jag tror att en hel del äldre personer inte är lika “bekväma" med den nyare tekniken. Min mamma hade inte klarat av att vara utan kontanter. Och man tycker ju att man borde se till turistnäringen i Sverige. Det är en balansgång med de olika alternativen. Tycker att som vi har det i USA är rätt bra faktiskt.

Annika said...

Jag har nästan aldrig kontanter här heller. MEN visst ska man kunna använda dem! Allt annat är galet.
jag skulle köpa tunnelbanekort på automat i Sthlm häromåret. Automaten TOG inte utländska kort!! SÅ frustrerande. Så då fick jag gå till en bankomat och ta ut cash och köpa i spärren. Tur att de säljer dem där också. Iallafall GJORDE. I fjol somras mellanlandade jag bara på ARN, var inte alls i Sthlm då utan bara i Österbotten. Sist jag var hemma i Sthlm var 2016. Inga probs då att använda cash. MEN å andra sidan vet jag inte om jag ens skulle kunna lösa SMS-biljetter etc på mina utländska kort? Tveksamt.
Jävligt jobbigt för turister. Helt otroligt konstigt system faktiskt. Absolut, mkt bättre här där det faktiskt finns alla möjliga valmöjligheter när man ska betala. Underlättar för samtliga.
Karolina var där /sthlm/ med fyra amerikanska kompisar i fjol somras. HON hade ogiltitga sedlar fr tidigare år med sig, men hon lyckades få en bank att byta ut dem till giltiga sedlar. FASTÄN tiden gått ut. DET är ma gal det! Så visst fick hon giltiga sedlar fastän det var alldeles för sent att byta ut dem. Egentligen. OCH ja, hon gjorde det på svenska också ;-)
Klok typ på den banken som lät henne byta ut dem, haha. men ja, visst byter Sverige sedlar och mynt alltför ofta. Larvigt och dyrt.
Kramar!

Anneli said...

Hej,
Jag gillar kontanter och känner mig jättesur på att man försöker att göra Sverige till ett kontantlöst samhälle. I morse på nyheterna sa de att över en miljon svenskar hamnar utanför systemet, och framför allt äldre människor som inte har datorer eller smartphones och saknar därför möjlighet att göra elektroniska transaktioner. Jag tycker att det är fruktansvärt. Vi blir också ett enormt sårbart samhälle.
Ha en fin dag!
Kramen, Anneli

Steel City Anna said...

Det hände förra veckan att jag försökte betala med gamla mynt ... fick slänga dem. Kändes konstigt!

Jag känner mej helt tvingad att köpa en ny telefon här. Gillar det inte alls.

Äventyret framtiden said...

Jag tycker att hela systemet är så fyrkantigt. Valmöjligheter behöver finnas. När man kommer utifrån in i Sverige, vilket jag också gör ibland, så känns det frustrerande. Dessvärre har Nordea, som också finns här på Åland (inte min bank och blir det inte heller) börjat kräva liknande av sina kunder som man gör i Sverige. Helst ska man inte använda kontanter alls, trots att det står i lag att kontanter är ett medel som man får använda.
Här har pensionärsföreningen protesterat starkt och uppmanat sina medlemmar att byta bank om inte ändring sker till fördel för de äldre.
Bra rutet tycker jag.
Ditt berg är så vackert, ge det en klapp för mig om du kommer så nära någon gång. Ha det bra Anne-Marie!

Mira said...

Om du pratar om spårvagnen i Götet, där finns i några (sett mest i Linje 11) att man betalar med kort i en liten automat, ofta i mitten. Sedan har man biljetten. Annars finns en app som heter Västtrafik To Go där man kan swisha (blir ett problem antar jag, om du inte har svenskt bankkonto eller swish finns i landet du bor i, ingen aning) eller så kan man betala på något mer sätt i appen. Ytterligare ett allternativ är ju västtrafik kortet då, förmodligen det mest praktiska eftersom det laddas i tex pressbyrån. Men samtidigt förstår jag din frustration, o Västtrafik har haft på tapeten att ta bort korten (lär inte inträffa detta året iallafall). Jag som bor i Sverige kan bli förbannad på den bristande informationen i kollektivtrafiken och förstår mig ibland inte på hur kollektivtrafiken fungerar. Så jag förstår att andra med blir frustrerade, eller rent ut förbannade.

Resturangen du pratar om, jo sådanna finns. Men långt ifrån alla. Finns en som heter Pinchos och de tar bara beställningar genom deras app.

Vet inte ens om du pratade om Göteborgs spårvagnar, eller någon annan stads spårvagnar, bara en ren gissning. Hoppas iallafall du kunde få någon nytta av min långa text här, oavsett så förstår jag inte heller varför sverige ska ha allt så digitaliserat och problematiskt för de som inte bor här. Det äe ju komplicerat för oss sol bor här till och med... *stönar*

Ha en bra dag :D

Mira said...

Vet inte varför pengarna skulle vara smutsigare här i sverige o det var absolut en tankeställarel. Kan inte komma på någon rimlig anledning faktiskt...

Men, nja, 1 år är det att byta in pengarna hos de vanliga bankerna. Sedan har man ytterligare 10 år på sig att byta in de hos någon myndighet, minns inte vilken. Men dit tar de en avgift. Detta fick jag både sms och post i brevlådan om, så det bords stämma.

Ja, jag håller iallafall med er alla, jag adopterades till sverige när jag var 10,5 månader, har bott här sedan dess och är nu 15. Har problem att förstå det svenska sättet att tänka, butiker slutar ta emot kontanter och man satsar massvis med pengar på att byta ut pengarna till nya sedlar, känns ganska ologiskt. Dessutom är det helt oöjligt att leva med bara kontanter, enligt mig. De byggde om en mataffär nära här var jag bor och flytta till ett nytt hur vara 50m bort, om ens så. Det är alltså fräscha lokaler och den invigdes för kanske en månad sedan. I affären finns det 2 kassor som betjänas av kassörer där man bara kan betala med kort, runt 10 betalningstationer där man bara kan betala med kort och behöver självskanna (ICA) för att kunna betala. Sedan finns det EN kassa där man betjänas av en kassörska som man kan betala med kontanter i. Kort sagt kan vi säga att affären är näst intill kontantfri... har hört att de vill ta bort kontanter för att minimera riskerna för brott då kontanter är en värdehandling. Det förstår jag, men man måste hitta en ersättningslösning, tänk bara på alla Svenskar som bor i utlandet, eller turister som inte kan svenska, eller äldre som har svårt med det digitala. Enligt mig är utanförskapet stort och Sverige lever i en digitaliserad värld utan tillgängliga, enkla, praktiska allternativ för den/de som inte "följer strömmen".

Hoppas ni alla har en bra dag!

Annica said...

Det kanske tyder på att en liten "tillnyktring" är på gång i Sverige vad gäller det här med det alltmer kontantlösa samhället. Fler och fler börjar ifrågasätta det. Hoppas det blir en riktig folkrörelse.
Senast igår berättade en väninna att hon varit in på Lagerhaus och hittat en söt anteckningsbok för tio kronor. Hon råkade just ha en "guld"-tia i fickan men när hon gav den till kassörskan så fick hon höra: "Vi tar inte emot kontanter längre." Så väninnan var tvungen att ta fram sitt bankkort och betala anteckningsboken med det. För tio kronor! Det är ju sjukt!
Och att Sverige nu bytt sedlar och mynt igen är ännu sjukare. Vad ska vi ha dem till??? T.o.m. riksbankschefen har morrat över att man inte alltid kan betala med kontanter.
Vårt samhälle blir allt tokigare och sårbarare. Allt medan vi medborgare låter oss fösas omkring som en skock mesiga får.
Ha det gott, Anne-Marie! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Javisst skall det finnas alternativ till kort och elektroniska transaktioner.
Jag vet inte riktigt hur det fungerar med utländska kort i Sverige - har hört litet olika information - men då jag har mina svenska bankkort har jag kunnat ta ut kontanter i bankomater tidigare. Eftersom det går så fort i Sverige med avvecklingen av kontanter vet jag inte hur det är nu - har ju inte varit i Sverige sedan hösten 2015.
Man tycker ju att turistnäringen borde kunna driva denna frågan i Sverige eftersom detta problem att inte kunna använda kontanter måste påverka antalet turister som kommer.
Kul att Karolina lyckades byta sedlarna. :) Hon kanske använde den litet mera “forceful" amerikanska stilen fast på svenska. ;) Jag får nog ta det med ro att mina sedlar och mynt inte gäller vid nästa Sverigebesök - vet inte alls när det blir i skrivande stund.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag gillar kontanter mycket pga att man kan vara litet mer anonym och att inte allt man gör kan spåras. Även om det gäller så enkla saker som att handla mat.
Min mamma hade varit upprörd om hon varit tvungen att vara med om utvecklingen i Sverige. Hon tyckte om kontanter och sade att om det blev europengar i stället för svenska kronor skulle hon strejka! ;) Och hon var verkligen inte tekniskt “begåvad" utan kände sig tafatt vilket säkert en hel del äldre kanske gör.
Det blir väldigt sårbart om allt kräver elektricitet och fungerande elektronik.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Låter rätt absurt att man måste slänga mynt men vad gör man. Jag kommer nog att spara mina sedlar och mynt som kuriosa. Vem vet, kanske de kommer att bli värda enormt mycket framöver. ;)
Mobiltelefoner verkar vara det som Sverige numera är baserat på. Har man ingen smart phone står man sig slätt. Förstår att du inte gillar att behöva skaffa en ny telefon.

Anne-Marie said...

Karin: Fyrkantigt var ett bra ord och det är precis så det är numera känns det som. Tror att bankerna och andra finansiella institut inte bryr sig så mycket om vad som står i lagen om jag skall vara helt ärlig. De har så mycket pengar och stora vinstmarginaler att de verkar tro att de kan göra vad som helst. Nordea har ju flyttat sitt huvudkontor till Finland. Fick precis ett brev om detta - har Nordea som bank.
Jättebra att folk säger ifrån. Om ingen säger något tror dessa jättar att de kan göra precis som de vill.
Jag kan ge berget en telepatisk klapp. :)
Ha det bra du också Karin!

Anne-Marie said...

Mira: Vet inte vem som nämnde Götet - jag avsåg Stockholm. Eftersom jag växte upp i Stocksholmsområdet har jag bara erfarenhet därifrån. När jag var där hösten 2015 köpte jag ett kort som man kan åka med i hela Storstockholmsområdet. Vet inte om det går att köpa det med kontanter nu.
Fram till 30 juni 2018 kan man sätta in pengarna på sitt bankkonto. Efter det blir det en mer komplicerad process via Riksbanken som tar en avgift.
https://www.riksbank.se/sv/sedlar-och-mynt/sedlar/att-losa-in-ogiltiga-sedlar/
Ja, man har skapat en väldigt snäv “nisch" i Sverige hur man hanterar pengar. Inte alls bra som jag ser det. Visst kan det kanske minska brott men jag tror mer på att de vill ha kontroll. Med kontanter kan man inte alls kontrollera på samma sätt. “Storebror" är en stark kraft i det svenska samhället med mer och mer kontroller och inskränkningar inom alla områden, till exempel att inte kunna skriva vad man vill på hemsidor och sociala medier.

Anne-Marie said...

Annica: Det är bara att hoppas att fler börjar ifrågasätta det enkelspåriga som nu verkar råda i Sverige.
Visst är det sjukt att inte kunna betala med kontanter. Jag ser människor här ta fram sina kort för små avgifter som kanske 3-4 dollar. Tar mycket längre tid och många verkar inte veta hur de skall göra när de väl kommer till kassan och skall betala.
Det verkar vara litet en oxymoron kring Sveriges sedel- och myntbyte. Det märkliga är att så många i Sverige inte säger ifrån mer. Efter att ha bott i USA så länge har jag litet svårt för det mesiga (ursäkta, men har inget bättre ord) klimatet i Sverige. Litet mer jäklar anamma skulle behövas.
Ha det gott och kram!

Anneli said...

Anne-Marie, Jag håller med dig fullständigt om det där att använda kontanter så att inte varenda transaktion man gör kartlägger och spårar en som privatperson. Jag tror faktiskt att det är vad det hela handlar om i Sverige! Kontrollsamhället! Storebror skall veta exakt var dina pengar kommer från, hur du rör dig i samhället och vart dina pengar tar vägen. Helt sjukt att ingen ifrågasätter och protesterar. Men jag tror att de flesta svenskar är för godtrogna och för vana att redovisa varje steg för staten att de inte fattar vad det hela handlar om.
Kram, Anneli

Femte året i Hjo said...

På resor utomlands ser jag till att ha kontanter med mig. I fickan. Här hemma klarar jag mig bra utan, fast jag vet att många klagar, mest äldre. Jag räknas inte som purung längre heller. De nya mynten och sedlarna vi fick förra året kommer jag aldrig att lära mig ordentligt. Särskilt inte mynten. För övrigt finns alldeles för mycket mynt i euroländerna. Tja.

Anne-Marie said...

Anneli: Jag tycker att olika myndigheter vet tillräckligt om oss redan. De behöver inte veta exakt vad jag handlar. USA har givetvis koll också men kanske inte riktigt på samma sätt. Tror att människor har vant sig och tycker det är praktiskt. I FB-grupperna jag är med i för svenskar i USA har detta tagits upp några gånger och de som tycker om kort fattar inte hur sådana som jag tänker utan de höjer korten till skyarna. Ja, svenskar tycks vara litet godtrogna och blåögda. Bra till viss del men ibland måste man säga ifrån.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Utomlands finns nog fler alternativ än i Sverige så då behövs det nog kontanter ibland. Min mamma hade inte tyckt om hur Sverige har blivit med sin syn på pengar. Vi har också en hel del mynt i USA men jag har vant mig och tycker det fungerar bra.

Mira said...

Ja precis! Riksbanken heter det. Jo dit är en med komplicerad process och är inte värd så mycket om man inte har typ flera tusenlappar förmodligen. Du har absolut en poeng med det att man vill ha kontroll (tur att man är laglig då ;)). Jag var i Stockholm i höstas (bor nära götet, därmed spenderas mer tid där) och där köpte jag ett acces kort (förmodligen det du pratar om då det funkr i hela srhlm-området) på Pressbyrån vid Gullmarsplan. Den tog fortfarande kontanter i höstas men förmodligen gör den inte det inom iallafall en snar framtid.
Jag personligen har inte alls tänkt på detta med kontanter eftersom jag mest använder kort, nu när jag har det. En annan sak jag tycker är absurt när jag börjat tänka på detta med kontanter, efter att läst setta på din blogg, är att min brors skola (vi går i olika skolor eftersom jag valt en skola som inte drivs av kommunen) organiserar en skol fest typ varje sommar och vinter innan lovet. Då finns aktiviteter som kostar typ 5kr till 10kr att göra. Så vinner man en liten söt godispåse, typ. Sen går pengarna till klasskassan och i åk 6 slutligen till klassresan, eftersom varje klass har hand om varsitt sånt spel. Även där har pengarhanteringen näst intill försvunnit, o inte tar de kort heller. Det är swish som gäller. Den skolan har upp till årskurs 6, vilket innebär att eleverna är mellan 5 och 13 år. Många, eller iallafall en del av bankerna här i sverige har en "gräns" för att barnet måste fylla 13 för att få ha bankkort samt swish. Alltså spelar det ingen roll om föräldrarna skulle godkänna det vid 6 års ålder, banken säger nej. Här känner jag att anordnar man en rolig sak för eleverna på skolan, så måste alla kunna delta på samma vilkor, oavsett vilken bank familjen valt att använda sig av!
Nu när jag börjar tänka efter blir jag mer och mer sur på systemet, liksom jag tycker det fungerar ganska problemlöst för mig men det betyder ju absolut inte att det fungerar problemlöst för alla andra.

Anne-Marie said...

Mira: Tror att de flesta tycker om det kontantlösa samhället men samtidigt stänger det ute vissa grupper och de tycks man inte bry sig om.
Ja, Access-kortet var det jag tänkte på. Med det kan man åka långt i Stockholmsområdet.

Mira said...

Ja, kontantlöst samhälle är det nog som du säger många som uppskattar. Men lite längre än näsan räcker bör de kunna tänka... det är ju simpla vardagssaker som inte ens går att utföra utan bankkort och internetbank och hela tjofräset. Läste någon stans att de mataffärer som inte tar kontanter alls (sådanna finns), då får man gå till tex pressbyrån och ladda något motsvarande presentkort och använda i affären.
Ja, angårnde access-korten så fungerar de i stockholmsområdet. Anledningen att jag babblade på om spårvagnar var för att jag såg någon skriva om det ovanför, och för att jag själv bor bara 45min från Göteborg där de flesta spårvagnar finns och eftersom min släkt bor där så är jag där en del. I västsverige använder vi Västtrafikkort vilket är en motsvarighet till access korten bara att det är MYCKET krångligare här i västsverige. Tycker stockholms likaltrafik system är mycket enklare. Det är bara att blippa kortet och gå genom spärrarna (typ) men här ska det hållas koll på zooner och om man ska genom zoonerna ska man klicka + och vart zoonerna går måste man ha i huvudet för det står ingenstans på papprerna vid hållplatserna. Det är ju omöjligt för turister att veta om vart zoonerna går och inget jag som turist skulle tänka en tanke på. Du har tur som är från stockholmsområdet, iallafall när det gäller lokaltrafiken!

Bikerbride said...

Vi är mitt i att avveckla vårt liv här i Sverige. I mitten av juni sålde vi den näst sista motorcykeln, en Triumph 2014 års modell. När mannen som köpte den skulle hämta den ett par dagar senare, så hade han den dåliga smaken att betala KONTANT. Till råga på allt, gav jag honom ett kvitto på köpet. Jag behöll ingen kopia, då jag liksom hade pengarna istället. Så till saken. Jag ringde Nordeas kundtjänst för att få reda på vilket bankkontor som hanterar kontanter och fick uppgift om det. Han talade bestämt om för mig att det var bäst att jag hade kvitto på köpet. Vilket jag inte hade. Kanske kunde de nöja sig med utdrag från transportstyrelsen på ägarbyte. Sagt och gjort. Printade ut det och traskade iväg till banken med min sedelbunt. Efter 40 minuters väntan så var det äntligen min tur. Nobben. Fick inte sätta in pengar på mitt konto eftersom jag inte hade kvitto. Har varit tvungen att kontakta köparen och bett honom fota kvittot. Hoppas på bättre tur på fredag. Alternativet är insättnings automater typ bankomat fast omvänt. Men, de har beloppsbegränsningar samt, trot om ni vill, så om man sätter in för stora summar på gör kort tid så får man brev hem där de ifrågasätter varifrån pengarna kommer. Har du inte någon tillräckligt bra förklaring och underlag, riskerar du att de STÄNGER dina konton.

Spirello said...

när bytte usa pengar senast? 50 talet?

Anne-Marie said...

Spirello: USA har bytt sedlar mycket senare än så. Här finns en historik till exempel för $20-sedeln. Men skillnaden mellan USA och Sverige är att man inte gör de äldre pengarna olagliga vad jag vet och det tycker jag känns mera logiskt än hur man har genomfört pengabyten i Sverige.
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_twenty-dollar_bill