Wednesday, May 23, 2018

Att vara om sig och kring sig

Jag berättade tidigare om “mardrömmen" i år med min deklaration. Det jag inte skrev om var att jag strax efter det att den var avklarad fick ett brev från företaget där de sade att de inte längre skulle handlägga deklarationer framöver. Det var daterat dagen efter det att deklarationerna skulle vara inlämnade och jag fick känslan av att detta var planerat sedan en tid och kanske var anledningen till att allt blev så konstigt med min deklaration.

Jag utgick givetvis från att alla blanketter skulle skickas in och att allt var frid och fröjd. Men nej, så enkelt skulle det inte vara visade det sig.
Eftersom det hela drog ut på tiden hade företaget ansökt om uppskov med att lämna in några blanketter vilket godkändes av skatteverket. I brevet som jag fick stod det att de inte hade några utestående ärenden beträffande deklarationen men jag såg också att brevet var ett “massutskick" så undrade om detta verkligen stämde.

För några dagar sedan fick jag en “inre signal" att kolla med Kaliforniens skattemyndighet. I USA görs en “federal tax return" till IRS och en statlig till FTB (Franchise Tax Board) här i Kalifornien. Jag har ett konto via hemsidan för FTB och när jag loggade in där såg jag att ingen deklaration var inlämnad. Detta var alltså ungefär en månad efter det att sista inlämningsdagen hade passerat.

Jag skrev till företaget och undrade vad som hade hänt. Jag fick inget svar igår men som tur var kom ett svar idag. Det visade sig att den person som hjälpt mig mot slutet av den mycket långa och utdragna processen hade slutat vid företaget. Av någon anledning hade man inte skickat in mina olika blanketter elektroniskt utan de låg kvar i “kön" och hade troligen inte upptäckts om jag inte hade kollat! Vilken tur att de hade bett om uppskov i alla fall - och att jag kollade.

Detta företag visade sig inte fungera på något sätt under processen med deklarationen. Allt gick snett och om man kunde ge betyg på deras hemsida skulle jag ge ett minusbetyg. Helt otroligt att så inkompetenta personer får fortsätta att bedriva sin verksamhet.
Har jag inga oförutsedda förändringar ifråga om inkomster osv kommer jag att göra min deklaration på egen hand nästa år. Eftersom jag såg fel detta företag gjorde tror jag nog att jag skall klara av det hela. :)

I eftermiddags hade vi åska och regn. Det är sällan jag ser ösregn så som vi hade i eftermiddags. Dropparna var stora och under en stund höll “min" gata på att “svämma över" nästan. Jag har sett sådant här regn bara några få gånger under alla år jag bott här.

Och på Hawaii fortsätter vulkanutbrottet med oförminskad styrka. Lavan har nu nått havet och den har även kommit väldigt nära ett kraftverk. Detta kraftverk har fått vidta “katastrofåtgärder" eftersom de har haft explosiva material och även “wells" som används för att utvinna energi från jorden/marken. Stora sprickor har uppstått i marken och blir allt fler och större inom området som är aktivt. Jag känner tacksamhet varje dag att jag inte bor där.

20 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag tror också att du klarar av att deklarera själv nästa gång. Sämre än det har gjorts nu kan det inte göras. Så skamligt av företaget att inte sköta andras ärenden på bästa sätt. Det måste kännas jobbigt och tur att du har en inre röst som får dig att agera. Nu hände ju saker tack vare den, tack och lov.

Förstod redan på Annikas (Reston) blogg att ni har mycket regn där i era trakter just nu. Hoppas det fyller på tillräckligt och att ni snart får solsken igen. Det är sällan som lagom är hemma i dagar som dessa. Klimatförändringarna märks av och det med besked.

På Hawaii lever de sin mardröm just nu. Hoppas, hoppas att vulkanen snart slutar spy ut sitt innehåll, att den lugnar sig för århundraden framöver.

Ha en fin dag Anne-Marie!

Anonymous said...

Hej du klarar av deklarationen skälv. Du är mer noga än dina
dyra experter. Som dom hanterat det är inte bra. Synd att det är så långt bort annars hade jag hjälpt dej. Jag tycker det är kul när det är krångligt. Har hjälpt många genom åren inga problem. Oj att det regnade så. Om 2 - 3 veckor får ni säkert vårt varma väder. En lång tid. Hälsningar Stig D

Steel City Anna said...

Sånt här blir jag så arg på. Men man får se dom som lärdomar och tror absolut du kan deklarera själv. Men jag skulle aldrig kunnat göra såhär mot nån, varken privat eller på jobbet. Så hänsynslöst.

Bikerbride said...

Det känns som en bra idé att vara påläst på skattesystemet. Dock känns det som det nästan är ogörligt. De har ju fler blanketter än befolkning (nja överdrivet). Men man vill ju inte ställa till det för sig. Har sett lite klipp från Hawaii. Säger som du, glad att inte bo där. Jag lider med dem. Hoppas det finns slut på utbrottet snart. Vårt flyg går den 5 augusti. Enkel resa. Känns så himla bra. Kanske vi ses irl någon gång 😉.

Anneli said...

Hej Anne-Marie,
Ja det gäller att vara om sig och kring sig. Jag är alltid lite paranoid och har superkoll själv för jag litar inte alltid på att allt görs som det skall göras. Du verkar ha många turer hit och dit vad gäller deklarationen. Hoppas allt löser sig och att du får in en bra rutin.

Mina flickor skall till Hawaii i sommar så man får hoppas att de vulkaniska aktiviteterna håller sig till bara en ö.

Ha en fin helg!
Kram, Anneli

Channal said...

Stackare! ORKA med massa papper hit o dit! Hoppas det löser sig för dig. Fin helg till dig!

Soliga Kramar Anna

Lena i Wales said...

Men vilken skattehistoria. Fy, vad jobbigt! Hoppas det löser sig.
Hoppas du trots allt få en bra och avkopplande helg!

Malin said...

USCH med deklarationen, men som andra skrivit. Du har ju faktiskt mycket bra koll själv numer. Inte värt pengarna när man blir behandlad så du har blivit.
Deklaration skulle ju kunna vara så enkel som i Sverige för de allra flesta men det skulle ju inte hela den industri som vuxit upp runt skatter i USA vinna något på. Tror inte det finns ett annat land i världen där det fungerar som i USA då vanliga människor måste få hjälp.

Gunnel said...

Så mycket strul du haft med din deklaration. Jag hade nog också försökt själv, för du blev knappast mycket hjälpt av de här personerna. Jag tänker på så enkelt jag deklarerar här hemma. Det är som natt och dag. Kram

Malin said...

PS. Betala lite extra för audit protection nästa gång (om du gör själv) så får man hjälp OM det skulle bli audit. Det gör vi. Man kan ju liksom inte göra mer än sitt bästa.

Anne-Marie said...

Karin: Jag skall försöka deklarera och förhoppningsvis får jag med allt som behövs. Det känns som om jag skall klara av det. Ja, den där inre rösten är bra att ha. :)
Nu har det värmts upp ordentligt de senaste 2 dagarna. Idag var det soligt och riktigt varmt. Har en känsla av att vi nog inte får så mycket mer regn på lång tid nu men vem vet, kanske det har ändrats så som mycket annat när det gäller vädret.
Det har varit väldigt aktivt på Hawaii. Alltfler “öppningar" uppstår och lavan skjuter i höjden som ett mäktigt skådespel. Lavan har nu nått den “geothermal plant" som finns och vad exakt som kommer att hända där verkar ingen veta.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Stig: Jo, jag tror också att jag klarar av att göra deklarationen själv. Men om det tillkommer något som jag inte varit med om kan det bli knepigt.
Tack för erbjudandet om hjälp men den amerikanska deklarationen är väldigt annorlunda jämfört med den svenska - därav alla företag som hjälper människor med deras deklarationer. Men du kanske skulle fixa det också. :)
Nu har det blivit mycket varmare här och soligt och torrt. Det blir nog inte mycket regn framöver.

Anne-Marie said...

Anna: Ja, jag har också varit frustrerad och upprörd under denna “resa" med deklarationen. Som tur är har jag inte förlorat tålamodet under hela processen utan varit professionell i förhållande till företaget. Det kan man ju dock inte säga om chefen som var otrevlig utan anledning. Ja, man blir inte klok på folk.

Anne-Marie said...

Bikerbride: Ja, absolut. Jag tycker dock att det är svårt att förstå hur IRS skriver och fattar väldigt litet egentligen. Jag har lärt mig genom den skatteadvokat jag var tvungen att anlita för 3 år sedan (det var innan du hade hittat min blogg) och tydligen lyckades jag snappa upp en hel del. USAs skattesystem är möjligen världens mest komplicerade skattesystem - därav alla företag som hjälper privatpersoner och företag med deras deklarationer.
Jag följer dagligen vad som pågår på Hawaii eftersom det fortfarande känns litet som “hemma" och det ser verkligen inte bra ut med fortsatta utbrott och lavan som sprider sig mer och mer.
Vad spännande att ni har ett datum för er flytt! Jag hoppas att vi kan ses någon gång. :)

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Tror att du och jag liknar litet varandra när det gäller att vilja ha koll på allt möjligt. :) Anledningen till att jag har flera olika blanketter beror ju på mina bank- och pensionskonton och att jag ligger över olika gränser pga arvet från min mamma. Jag hoppas att det inte blir några förfrågningar från IRS utan att allt är avklarat nu.
Om inte hela eller delar av Big Island “kapsejsat" ;) tror jag nog att det är okej att besöka Hawaiiöarna. Men det verkar som om utbrotten av lava fortsätter i oförminskad styrka. Och lavan har nu kommit till den geothermal plant som finns i området.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Det var litet kämpigt denna gången med allt tjafs kring deklarationen. Förhoppningsvis är allt avklarat nu.
Ha en fin vecka Anna! Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det var en utdragen skattehistoria denna gången. Man får inte ge sig och man måste vara påläst. Och inte vara rädd för att säga ifrån när det verkar vara fel.
Helgen blev litet oväntat “avhuggen" pga ett fall i skogen. Får skriva mer om det.

Anne-Marie said...

Malin: Det märkliga är att “min" advokat verkar tycka att företaget gör ett bra jobb. Men det kanske är annorlunda i relation till hans företag och hur det är i relation till en privatperson. USA har nog möjligen världens mest komplicerade skattelagar och som du säger har det ju vuxit upp en hel industri kring deklarationer. Hade jag bara 1040 och 540 att skicka in vore det litet enklare men jag har ytterligare några blanketter som jag numera måste skicka.

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, den här gången var det mycket strul. Det enda jag egentligen fick hjälp med (som jag inte hade kunnat själv) var att jag nu vet hur jag skall fylla i utbetalningarna från min svenska, privata pensionförsäkring. Ja, Sverige och USA går inte att jämföra när det gäller deklarationer. Kram

Anne-Marie said...

Malin: Ja, det kanske är en bra idé med audit protection. Vet inte exakt vad det innebär men får kolla upp det. Eftersom jag såg fel som företaget gjorde i år, verkar det som om jag har relativt bra koll.