Sunday, May 20, 2018

Skolavslutning

I fredags hade skolan “graduation", det vill säga elever som avslutat sin utbildning tog examen. Denna examen sker faktiskt innan slutproven som äger rum instundande vecka. Litet märkligt tycker jag men så har det varit sedan jag var elev vid skolan.

Jag tog min examen 2001 och fick då en så kallad Associate in Arts degree. Trots att jag hade tagit min examen fortsatte jag ytterligare ett år som elev vid skolan. Jag gjorde det mest för att kunna vara här med legal status tills dess att Michael och jag kunde gifta oss.

När man tar sin examen hör det till att man har “cap and gown" vilket är de speciella kläder som man ser i amerikanska filmer till exempel. Inom “min" skola är det blått som gäller för eleverna. Jag hyrde mina kläder så har inte kvar dem. Tyvärr är korten som Michael tog inte särskilt bra (de är dessutom papperskort) så kan inte lägga ut bilder.

Min studentexamen i Sverige firade vi en hel del. Vi hade studentmottagning i trädgården i Enebyberg med inbjuden släkt och vänner. Minns att vädret var perfekt med sol och värme. Eftersom vi inte hade någon bil hade mina föräldrar hyrt en limousine som kom och hämtade oss vid avslutningen i skolan. :)

Nu har det mesta slagit ut i naturen och som tur är har det även kommit en del regn. För ett par dagar sedan öste regnet ner under ett par timmar och det har även regnat litet till och från under de senaste dagarna. Det vore underbart om det kunde fortsätta regna till och från under sommaren men jag vet ju att så inte är fallet här utan det blir torrt, sönderbränt, hett och noll regn under många månader.Igår såg jag en imponerande regnbåge som “ramade in" Mt Shasta - som syns i bakgrunden bland molnen.

12 comments:

Gunnel said...

Vilken blomsterprakt. Jag tycker det är tjusigt med de examenskläder som används i USA. När Zoé slutade på sitt dagis hade hon något liknande i gult. Jättefint. Kram

Anonymous said...

Har du provat att fota av dina pappersbilder? Resultatet blir bättre än väntat om man zoomar in på kortet så mycket det går och håller kameran/telefonen stilla.

Steel City Anna said...

Fantastiskt foto på regnbågen!

Malin said...

Vi bor i en Universitetsstad med stort statligt universitet så här blir det avslutningar i flera dagar för att alla skall få plats. Just under dessa dagar så blir trafiken hopplös runt universitetet, men vi som bor här är ganska luttrade. Vid studenten så är ju brukligt att man har en mottagning hemma på eftermiddag/kväll trots att själva studenten kanske inte är hemma och istället är ute med kompisar. I mitt fall så var min pappa utlandstationerad men hemma just på studenten MEN hade ett superviktigt inplanerat möte med någon president från ett annat land som han inte gärna kunde rucka på. Familjen var klart med vid utspringet men det blev ingen lövad lastbil genom stan, utan iställed åt vi lunch på Grand Hotell. Det var ju något vi aldrig gjorde annars. Min mottagning var istället dagen efter och det var faktiskt kul för då var jag ju med och även en del av mina kompisar kom. När jag tog examen här så var det på höstterminen (jag hade gått en extra termin pga flytt från Hawaii). Mamma, pappa och bror kom. Vi gick endast på min "skolas" avslutning. Ganska liten, med kanske ett 20tal som gick ut eftersom det inte var den sedvanliga vårterminen. Vi skippade dessutom den stora skolavslutningen, som även om mindre än på våren var väldigt stor och man blir inte själv uppropad, endast "skolorna".

Hoppas det blir lite lugnare för dig nu under sommaren, men antar att det finns sommarkurser?

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, det är fint nu med blommorna. De amerikanska examenskläderna ser onekligen litet mer “officiella" ut än det man vanligtvis ser i Sverige. Litet kul att ha speciella kläder vid mer högtidliga tillfällen. Kram

Anne-Marie said...

Anonym: Nej, det har jag faktiskt inte provat. Kanske får prova det vid tillfälle. Tack för tips!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, den där regnbågen var speciell och hur molnen såg ut. Har inte sett något liknande tidigare faktiskt.

Anne-Marie said...

Malin: Ja, bor man i en college- eller universitetsstad kan det bli mycket trafik och annat som är på gång. Det märker jag med vårt lilla college här i Weed.
Det minns jag faktiskt inte att studenten inte kanske var med vid själva mottagningen. Tror att de jag kände hade mottagning såsom vi hade, dvs studenten var med. :)
Grand Hotell låter ju trevligt det också. Vi satt ute i trädgården i Enebyberg eftersom det var riktigt varmt och fint väder.
Eftersom jag är en 12 månadersanställd så jobbar jag året runt. Det finns en del inom skolan (dock inte särskilt många) som bara jobbar 11 eller till och med 10 månader per år. Min avdelning kommer att ha projekt att arbeta med över sommaren även om vi inte har några videokonferenskurser den här sommaren.

Äventyret framtiden said...

Pröva fota av dina bilder, det går för det mesta väldigt bra och på det sättet sparar man dem lite längre igen.
Examenskläder är knappast helt fel. Ingen utmärker sig extra, alla blir jämställda när det gäller kläderna. En bra tanke tycker jag.
Så var det här när jag konfirmerade mig för femtio år sedan. Alla bar alba, under den hade man festdressen till festtillfället efteråt.

Väldigt vackra blommor du visar, den vita som nästan ser ut som en liljekonvalj är speciell.

Ha en fin dag Anne-Marie!

Annika said...

Ja, jag har ju själv varit på graduation i dagarna fyra nu.
Oj oj, jag är fortfarande överväldigad och har inte hunnit landa, tror jag.
SÅÅÅ vackert, och så fint.
Ja du har ju sett lite på insta, och nu skriver jag om det i flera delar på min blogg, haha.
Cap and gown både när man går ut HS och UNI. Gillar det. Blir så högtidligt.
Fina examenstider nu, både här och där!!
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Har faktiskt inte tänkt på att fota papperskort. Nu har jag inte särskilt många foton här i USA som är papperskort. Fick ju lämna enorma mängder med kort och diabilder i Sverige. The art of letting go. :)
Ja, det kanske tar bort stressen litet grand som säkert finns kring examenskläder om alla ser likadana ut. Såg en del bilder som togs i fredags av personer inom skolan och eleverna har en viss sorts examskläder medan lärarna har en annan sort.
Den som ser ut som en liljekonvalj heter Solomon’s Seal. Den luktar faktiskt nästan som liljekonvaljer.
Ha en fin dag du också Karin!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, ni har firat ordentligt. Skall komma och hälsa på dig. :)
Det jag sett via Insta och FB verkar ju nästan överväldigande med allt kring denna examen. Och samtidigt mycket hjärta. :)
Ja, cap and gown är det som gäller här i USA. Man undrar om det skulle kunna gå att genomföras i Sverige med tanke på att folk så ofta verkar ta illa vid sig av olika saker och företeelser. Troligen skulle folk bli kränkta av att ha samma kläder. ;)
Ja, det är något speciellt med skolavslutningar. Minns lågstadiets när man var finklädd och det var dekorerat med blommor.
Kramar!!