Saturday, May 5, 2018

Hawaii The Big Island - vulkanutbrott och jordbävningar

Jag läste igår att det var oroligt på the Big Island med början till vulkanutbrott och jordbävningar men idag smällde det ordentligt. En 6.9 på the Big Island! Wow! De har inte haft en så stor jordbävning sedan 1975. Jag fick en mindre chock när jag kollade på jordbävningshemsidan som jag brukar kolla varje dag.

Kilauea som vulkanen heter har egentligen haft pågående utbrott i större eller mindre skala sedan början på 80-talet men idag blev det en helt ny “nivå" på utbrotten.

Tydligen kollapsade en del av vulkanen och magman tog nya vägar under marken och helt plötsligt blev det akut kris i ett annat område en bit därifrån. Leilani Estates - som jag passerat många, många gånger när vi bodde på Hawaii - såg stora sprickor i marken och vägarna och magma började komma upp ur dessa. Och inte bara magma utan även en giftig gas (sulfur dioxide) som är riktigt farlig att andas in.

Man har evakuerat en del människor och delar av Pahoa och Punaområdet (där vi bodde) är helt klart olämpligt att befinna sig i. Nationalparken där vulkanen befinner sig har stängt till stora delar. Och ingen vet vad som kommer att hända. Kommer vulkanen fortsätta att ha utbrott och magman sprids eller kommer det att lugna ner sig? Detta är oklart just nu.

Jordbävningen på 6.9 chockade många på the Big Island och som jag skrev i början av inlägget har man inte haft så stora jordbävningar sedan 1975. När Michael och jag bodde där var vi med om några mindre som var korta och knappt kändes. Idag såg jag ett par videor där marken skakade ordentligt.

Även om jag inte alls saknar Hawaii och det var länge sedan jag bodde där kändes det påtagligt när man talade om platser som jag besökt många gånger. Hade vi fortfarande bott i detta område hade jag varit orolig och rädd just nu.
Här är en video som visar en del av det som nu pågår på öns östra sida.Och här är en hemsida som har en intressant video och en artikel.

http://www.hawaiinewsnow.com/story/38087728/new-kilauea-eruption-triggers-house-fires-as-hundreds-evacuate-area

20 comments:

Steel City Anna said...

Skönt att slippa oroa sej över vulkaner åtminstone! Tur att du inte bor kvar där.

Äventyret framtiden said...

Jag hörde och såg just i Tv-rapporten om vulkanutbrottet. Stackars alla människor som är där just nu. Gaserna är hemska. Nu hade ett par tusen människor evakuerats till någon annan ö, om jag förstod det rätt.
Naturkrafter är ingen barnlek. Jag ryser....så hjälplösa de måste känna sig de som är i närheten.
Det känns säkert lite extra det hela för din del då du känner igen platserna. Själv känner jag mig lyckligt lottad som bor här där det nästan inte händer någonting allvarligt med tanke på naturen.

Gunnel said...

Vulkanutbrott är skrämmande. Lite svårt att sätta sig in i hur det är när man aldrig varit i närheten av något liknande. Kram

Gunilla N said...

Fruktansvart med vulkanutbrott och jordbavningar. Forstar att du kanner starkt nar det hander pa Hawaii... eller nagon annanstans. Har upplevt ett skak har en gang, och det var riktigt otackt maste jag saga, trots att det "bara" var en 5a. Hoppas att det inte varar alltfor lange bara, manga har ju blivit evakuerade och lamnat sina hem.

Ha en fin vecka Anne-marie
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Anna: Nu bor jag ju granne med en vulkan även här i Weed. :)
Den är inte aktiv som den på Hawaii är men anses fortfarande kunna få utbrott. Skillnaden mellan den på Hawaii och Mt Shasta är att den jag bor granne med nu är otroligt destruktiv om den får utbrott. Har du sett filmen Dante’s Peak? Det är den sortens vulkan Mt Shasta är.
Den på Hawaii är en annan sorts vulkan som får litet “lugnare" utbrott, dvs man behöver inte utrymma ett mycket stort område vilket man skulle behöva om Mt Shasta fick ett utbrott.

Anne-Marie said...

Karin: Nu har antalet hus som förstörts av lavan stigit till 30 i Leilani Estates och allt fler öppningar i marken har uppstått.
Har inte läst att man evkuerat människor till de andra öarna men många har fått lämna just detta område på Hawaii.
Naturkrafter är starka och skrämmande. Och vi människor tror att vi inte berörs och bygger på olämpliga platser.
Ja, litet mer “nära" känns det givetvis för mig eftersom vi bodde relativt nära det område som nu drabbats. Annars känns året på Hawaii som ett annat liv och litet avlägset.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har heller inte varit i närheten av ett vulkanutbrott. Det året som Michael och jag bodde på the Big Island var vulkan väldigt lugn som tur var. Och Mt Shasta ser lugnt och fridfullt ut men det är ju också en vulkan. Kram

Anne-Marie said...

Gunilla: Som tur är har jag bara varit med om några få mindre jordbävningar. En i Mt Shasta och 2 eller 3 på Hawaii. Eftersom jag tycks dras till vulkaner ;) - inget medvetet val vad jag vet - hoppas jag att jag slipper uppleva ett stort vulkanutbrott.
Nu har 30 hus förstörts av lavan på Hawaii och allt fler öppningar i marken har uppstått. Jag är tacksam att jag inte bor där.
Stor kram!

Från Glam till Damm said...

Hej,
Det där känns lite läskigt men det är ju väldigt riskabla områden att bo på också. Hoppas allt lägger sig, för båda mina flickor skall till Hawaii i sommar...

Kramen och ha en fin dag!

Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Nu har tydligen 35 hus förstörts av lavan och ytterligare sprickor öppnats upp i marken. Känns väldigt “svajigt" där just nu.
Ja, det får vi hoppas att det har lugnat ner sig tills dess att dina döttrar skall åka dit. Ingen vet ju hur länge detta kommer att pågå som jag förstått det just nu.
Kramar!

Annika said...

Jag läste om det.
Otäckt.
Jag skulle nog också vara lite rädd om jag bodde där.
Jordvävning har jag varit med om här för ngra år sen, 5.8 mätte det.
DET var otäckt. OCH jag fattade inte vad det var först. Tavlor föll i golvet. Minns ffa ljudet, som ett muller.
Trodde det var ett plan som höll på att störta.
US geological survey huvudkontor ligger granne med mig här i Reston, så via dem brukar jag kolla om det skett ngn jordbävning i närheten.
Kollar absolut inte varje dag, bara ibland.
Lite intressant så där.
Kram och må stora jordbävningar hålla sig borta.

Femte året i Hjo said...

Dramatiskt så det förslår. För oss i Sverige ter sig naturen inte alls så farlig. Fast jo, skogsbränder och översvämningar förekommer. Verkar tillta. Jordbävningar och vulkanutbrott är vi förskonade ifrån. Hawaii ligger långt härifrån - men Island nära förstås. Hoppas Kilauea lugnar ner sig snart.

Channal said...

Otäckt med alla naturkatastrofer! Såg lite på TV om de som fick evakuera.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Annika: Tydligen uppstod två nya sprickor idag där magma kommer fram och ytterligare ett hus har förstörts. Mycket har hänt sedan jag skrev inlägget.
Jag skulle tycka det var obehagligt att bo så nära som vi faktiskt gjorde eftersom man inte vet hur lavan finner nya vägar.
Minns så väl jordbävningen hos dig och att jag läste om det du var med om.
Jaha, det visste jag inte att du bor “granne" med USGS.
Jag är intresserad av geologi - tog flera kurser när jag var elev på colleget - och följer faktiskt jordbävningskartan dagligen.
Tror att om det blir “the big one" här på västkusten kommer den att komma ute i Stilla Havet precis utanför Oregons kust. Där finns det en “platta" som skulle kunna åstadkomma en mycket stor jordbävning med en förödande tsunami som effekt. Att bo vid en kust känns litet onödigt och dumdristigt när man bor i ett område med jordbävningar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Ja, det här var dramatiskt tycker jag eftersom jag bott alldeles i närheten under 1 år. Nej, Sveriges natur är litet mera beskedlig verkar det som.
Ja, Island har ju haft en hel del vulkanutbrott. Minns att ett utbrott påverkade flygtrafiken för några år sedan.
Ja, man får hoppas att det lugnar ner sig litet på Hawaii.

Anne-Marie said...

Anna: Tydligen fick stora delar av Leilani Estates evakueras - mycket pga den giftiga gasen.
Har sett nästan overkliga bilder av lavan som slukar allt i sin väg.
Kramar!

Annika said...

Ja himmel, de bilder man fick se av magman var grymma. Fy fasiken. OCH alla brinnande hus, och skräcken. OCH hur den rann fram, och hur snabbt det gick.
Hemska scener.
Precis, bor verkligen bara ett stenkast från USGS :-) Mindre än 2 km från mitt hus.
:-)

Anne-Marie said...

Annika: Nu pratar de till och med om “explosive eruptions" som en möjlighet. Och tydligen har man flyttat en massa explosivt material från en “power plant" som ligger väldigt nära magmans “väg’. Förhoppningsvis blir det inte så illa.

Lena i Wales said...

Vulkanutbrott är skrämmande!

Anne-Marie said...

Lena: Visst är de! Och tydligen fortsätter det att öppnas upp fler sprickor i det här området. Vi får se om det blir mer explosiva utbrott eller inte.