Saturday, December 9, 2017

"Ugly" kläder :)

Jag hade tänkt skriva det här inlägget för ett par dagar sedan men då skolans hela nätverk (telefoner, internet, email osv) brakade ihop blev det litet väl stressigt. Det var inget min avdelning kunde göra något åt men vi drabbades eftersom våra videokonferenskurser behöver tillgång till internet. Förhoppningsvis håller sig nätverket litet mera stabilt framöver.

Klädkulturen i USA och Sverige skiljer sig en hel del åt tycker jag. Självklart är det olika i olika delar av USA och hur folk klär sig. Det skiljer sig även åt mellan storstäder och mindre städer. Vi i glesbygden klär oss annorlunda än de som bor i till exempel New York.

Något som finns och som man kan skratta åt och förundras över är “ugly" kläder :) Det finns både "ugly suits" och "ugly sweaters" som är populära så här års. Jag vet inte vilka människor som köper den här typen kläder men uppenbarligen köps dem eftersom detta är ett fenomen i USA. Jag har inte sett "ugly" kläder här i Mt Shasta-området men kollar man på nätet finns det ett stort utbud och i större städer finns den här typen kläder även i vissa affärer.

Dessa kläder tycks framför allt komma kring julen och de har en historia som sträcker sig en bra bit bakåt i tiden. Efter en period när de inte var så populära fick de en comeback i början av 2000-talet och nu tycks de ha en etablerad plats i det amerikanska samhället.
Den här länken ger litet bakgrund till "ugly"-fenomenet. http://newsfeed.time.com/2011/12/22/a-brief-history-of-the-ugly-christmas-sweater/

Eftersom man i Sverige gärna tar efter amerikanska fenomen och högtider undrar jag om även denna trend kommer till mitt gamla hemland. Jag är dock tveksam eftersom jag har svårt att se människor i till exempel Stockholm våga klä sig så här med tanke på hur modemedvetna folk är där och hur noga det är att man inte skall avvika från trenderna. ;) Men man vet aldrig.

Den här videon dök upp i mitt Facebook-flöde för någon vecka sedan och nog har dessa "ugly suits" något visst. :)

26 comments:

Marina said...

Det går inte att blunda för att även om de där kläderna verkligen är "ugly" så är de himla kul samtidigt!

Gunnel said...

Jodå, det finns affärer här som annonserar om att de säljer just "ugly sweaters" inte fula tröjor, för det måste var något helt annat, eller????? Egentligen är inte de där tröjorna som jag sett så fruktansvärt fula. De flesta har haft renar på bröstet med massor av paljetter, och ofta Merry Christmas också med paljetter. Lite onödiga kläder kan jag tycka, för de passar bara att använda till jul. Sen får de väl packas ner bland julpyntet till nästa år. Ha en trevlig andra advent.

Bettan said...

Just tröjorna har jag sett på olika ställen. Den roligaste hittills var en "Rudolf med röda mulen" tröja som blinkar och sjunger. Ungefär som ett spelande julkort. Lite för mycket för mig, men skrattade gott när jag tänkte på sensationen om jag hade fått på den på min sambo.. Han gillar INTE sånt, så det kommer inte att hända.
Kram

FREEDOMtravel said...

Jag har sett lite jultröjor i affärerna här i år. Tror inte att det är nån stor grej dock, vad jag vet.

Anonymous said...

He, he, he, det där såg ju kul ut, men ingenting som jag själv skulle klä på mig. Men om jag skulle vilja väcka uppmärksamhet, då vore det en helt annan sak.

Mvh Skogåsbon

Annica said...

Härligt udda och uppfriskande! :) Just till jul kan väl männen få vara "lite" extra färggranna om de känner för det. Vissa av tröjorna är jättesnygga. Tycker i alla fall jag.
Här finns en man som både sydde själv och lät sy sina kostymer (och huvudbonader) och de var rena rama färg- och mönsterexplosionerna. Första gången jag såg honom komma gående på en gata i stan trodde jag han hörde till någon cirkus eller ett tivoli. Senare intervjuades han i tidningen och berättade att han gillade färg och tyckte att herrkläder var alldeles för grå och trista; det behövdes lite mer stuns.
Kramar!

Hittade den här videon om mannen på youtube, där kan man se en del av hans garderob.
https://www.youtube.com/watch?v=bJzshIuJXNs

Anne-Marie said...

Marina: Visst är de kul samtidigt som de är rätt fula. :)
Jag skulle nog själv aldrig köpa en “ugly" tröja till exempel men de fyller tydligen en funktion trots allt.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jaha, de har kommit även till Sverige. Inte så konstigt kanske. Jodå, ugly sweaters är det vi har också med just den typen motiv som du beskriver. Även om de inte är direkt fula (en del är fula men de flesta inte tycker jag) kallas de “ugly" av någon anledning.
Ja, inte kan man använda dem annat än till jul så det hela känns litet onödigt håller jag med om.
Ha en fin vecka!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Intressant att de här tröjorna har kommit även till Sverige. Inte direkt förvånande dock. Haha, ja, det låter ju litet “over the top" med en tröja som blinkar och sjunger. :) Inget för mig.
Förstår din sambo. Jag skulle heller inte vilja ha en sådan tröja.
Kram

Anne-Marie said...

Helena: Tror att det här fenomenet är större i USA än i Sverige. Litet kul att det kommit till Sverige också. Tror att de flesta svenskar inte är intresserade men man vet aldrig. :)

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Ja, litet kul är de. :) Nej, det krävs nog en viss sorts personlighet för att frivilligt köpa en sådan tröja eller kostym.
Uppmärksamhet får man nog - troligen mer i Sverige än i USA. :)

Anne-Marie said...

Annica: Ja, udda är de helt klart. :) Tror att de som köper ugly kostymer troligen använder dessa vid julfester. Tror inte att någon går till jobbet med en sådan. ;) Det finns helt okej tröjor och det finns även en hel del som är hemska.
Kul med videon! Ja, nog är han färgstark och annorlunda. Tror att folk skulle må bra av att ha litet mer fantasi i sina kläder. Det finns ett rockband som heter Aerosmith och han som är “lead singer", Steven Tyler, har också väldigt speciella kläder. :)
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Kläderna är kul, granna och roliga att titta på. Skulle nog tro att bara trenden kommer hitåt så går vi nog alla i de mest märkliga kombinationsmönster och färger man kan tänka sig. Kanske det är det som ska göra vår värld lite grannare och gladare. Nu är ju allt så himla grått och svart och tråkigt. I klädväg. Synd nog. När det finns så vackra färger.
Jag hoppas att den där galenskapen sveper in över Skandinavien. Vi behöver färg, galenskap och många skratt.

Steel City Anna said...

Tycker detta är himla kul. Stort här med, men imporerat från er tror jag. Jag har en del jultröjor ;)

Anne-Marie said...

Karin: Visst är de här kläderna litet kul samtidigt som jag nog inte skulle vilja ha renar och julgranar på mina tröjor. :) Men färgerna är roliga. Som du säger är allt väldigt grått och mörkt i klädväg i Sverige och kanske även Finland/Åland.
Absolut. Mer tokerier och galenskaper åt skandinaverna! :)

Anne-Marie said...

Anna: Jaha, du är en "ugly sweater" fantast. ;) Kul! England och USA verkar likna varandra en hel del. Har märkt det när jag läser Lena i Wals blogg.

olgakatt said...

Jag har sedan många år en kjol jag sytt i amerikanskt tyg med tomtar och juldekorationer på. Den är i ”broom stick-modell”. Jag har den bara på julafton och alla ungar älskar den. Som Karin säger, färg och galenskap behöver vi mer av!

Annika said...

Jomen, det där har blivit trend. Nu kan du se unga snygga killar som utan problem går omkring i ugly xmas sweaters etc. Eller som när jag var i NYC i helgen, killar med sådana kostymer på barerna. SÅG iofs bara en. Men på gatorna var det fullt av ugly sweaters etc.
Så det har liksom gått ett mode i det där. Affärerna dignar av ugly sweaters.
MINNS för kanske 5-10 år sen, då var det äldre damer som hade monopol på ugly sweaters. Det var bara de som bar dem.
Idag är det liksom ALL GO!!
Det ar nästan roligare förr, lättare att garva åt. OCH känna stor sympati för dessa damer som spred julglädje, iaf blev jag glad av att se dem.
Nu, nej nu kan man inte dirket le åt dem längre.
Det unga gardet, och även de äldre, har gjort ugly sweaters till en stor grej. OCH tja, lite kul är det ju!!
Jag äger ingen. Faktiskt inte, tro't eller ej, haha.
Jag älskar att ALLT blir så galet och vrickat i juletid. Blir glad och prillig av det.
Jomen, ugly xmas-sweaters finns hemma också. Men vi har FULARE här, och det ska vi vara glada över :-)
HAHA!!
Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kul att du kan sy egna kläder. Jag gjorde det under en period som yngre men har inte ägt en symaskin sedan jag flyttade hemifrån. Ja, nog behövs det litet mer färg och galenskap. I Sverige verkar väldigt många kläder ha mörka färger.

Anne-Marie said...

Annika: Har faktiskt aldrig sett en ugly sweater här i Weed eller Mt Shasta! :)
Häftigt att folk faktiskt använder “ugly" kläder såsom du berättar om. De där kostymerna är ju helt klart annorlunda.
Eftersom vi knappt har några affärer här där jag bor har jag faktiskt aldrig sett ugly sweaters. Kanske det finns något enstaka exemplar men inget jag har sett.
Tänk att det blivit en sådan trend. Kanske som motvikt mot alla “normala", litet tråkiga kläder kanske?
Visste inte att det var litet äldre damer som var föregångarna. Good for them! :)
Nej, jag äger heller inte någon. Har aldrig gjort och kommer troligen aldrig att äga någon. :)
Så vi slår Sverige när det gäller ugly kläder? ;) Tur det. Tror inte att svenskarna kan komma upp i amerikansk nivå på varken Halloween, Black Friday eller ugly sweaters. Så det så! ;)
Kramar!!

Anonymous said...


Hej! I dag när jag skriver detta så är det den 13 december.
Jag har några frågor:
1. Firar de Lucia i USA?
2. Påse med saffran (lusskatt) finns det?
3. Finns ingresserna som man har till en pepparkaksdeg?

från Carina

Lena i Wales said...

Vet ju inte hur det är i Sverige, men har inte sett det i UK, men bor ju på en liten plats, så det kan vara olika här också.
Jag gillar dessa over the top kläder, kul att någon vågar spöka ut sig, speciellt vid jul!
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Carina: Verkar inte ha svar på alla dina frågor tyvärr.
1) Nej, Lucia firas inte i USA.
2) Jag har aldrig köpt saffran I USA men det lär finnas. Verkar säljas mest i glas“burkar" i stället för påsar. Tror att saffran i USA inte är riktigt likadan som den i Sverige.
3) Jag har aldrig bakat pepparkakor i USA så har inget eget recept men det finns säkert liknande ingredienser även om det inte finns exakt samma. Här är ett recept på nätet: http://allrecipes.com/recipe/15272/gingerbread-cookies-ii/

Anne-Marie said...

Lena: Det verkar som om Anna (i Sheffield) har tröjor så de finns tydligen men kanske inte överallt.
Tror att folk i USA och troligen England är litet modigare än svenskarna. ;)
Ha det gott!

Femte året i Hjo said...

HM rasar på Stockholmsbörsen. Hänger inte med i näthandeln tydligen. Kanske vore ugly något att satsa på? Eller inte. Rätt kul ändå.

Anne-Marie said...

Hans: Jaha, det hade jag inte sett att HM inte klarar sig så bra. Ja, vem vet kanske ugly-trenden vore något för dem att haka på. :)