Sunday, July 2, 2017

The Window och 4th of July

Det är inte ofta numera som jag tittar på gamla, svartvita filmer. När jag växte upp var dock allt i svartvitt på TVn eftersom Sverige fick färg-TV först 1970. Då sändes det bara 6 timmar färg-TV per vecka och det hela började som ett aprilskämt. 1962 lurades tittarna att tro att man kunde se färg-TV om man satte en nylonstrumpa över TVn. :) Mina föräldrar köpte inte färg-TV förrän i början av 80-talet så jag tittade på svartvita program länge.

På 40-talet gjordes många bra svartvita filmer med stjärnor som John Wayne, Ingrid Bergman, Cary Grant, Katharine Hepburn, Clarke Gable, James Stewart, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, Judy Garland, Rita Hayworth och många fler.
http://www.ranker.com/list/1940s-movie-stars/ranker-film

Det var på den tiden när skådespelarna talade väldigt väl och man förstod allt de sade. :) Nyare filmer på engelska har jag faktiskt svårt ibland att förstå allt utan att ha text.

Häromveckan slötittade jag litet på TV och hamnade på den kanal som sänder gamla filmer oftast i svartvitt - Turner Classic Movies heter den. Filmen som sändes var bara ungefär en timme lång - äldre filmer kan ju ofta vara litet kortare jämfört med nyare filmer.

Det visade sig vara en thriller från 1949 - The Window - med en ung pojke som en av huvudrollsinnehavarna. Han bevittnar en kväll ett mord som sker i en lägenhet i huset där han bor och man får sedan följa hur han utsätts för hot av de som är mördarna. Och hur han klarar sig.
Filmen var riktigt bra och spännande och jag kan rekommendera den trots att den har många år på nacken.

Just nu finns hela filmen hos YouTube. Ofta tas filmer bort så detta kan vara tillfälligt.På tisdag är det 4 juli och USAs nationaldag. Jag har inga direkta planer eftersom jag aldrig kommit in i att fira denna dag. Michael firade den inte och det har inte blivit att jag firar den. En helt vanlig tisdag för mig.

Happy 4th of July and Independence Day säger jag redan nu!


Bilden lånad från 4thofjuly1776.com

10 comments:

Gunnel said...

För oss är 4:de juli något speciellt, för det är Ulrikas namnsdag. Jag får nog ta och leta upp den där filmen. Har aldrig hört talas om den. Jag tycker också det är svårt och höra vad skådespelarna säger idag. Egentligen är det tokigt att man ska behöva ha en text för att kunna följa med i handlingen. Kram

Channal said...

Älskar gamla svartvita klassiker! De håller sig än. Den filmen är riktigt spännande. Har sett en nyare Verisign från 89-talet med Isabelle Hupert, "Vittnet i fönstret". Skulle vilja se den igen.

KRAM Anna

Lena said...

Jag minns också många bra svartvita filmer som man såg på TV förr. Jag gillade bl.a. Gary Grant, Humprey Bogart, dansfilmer med Fred Astaire och Ginger Rogers.
Det var en tröst att höra att även du kan ha svårighet med att förstå nya filmer. Vi har ju text här men jag försöker ändå att följa med i talet men det är hopplöst svårt ibland. Har då tänkt att jag tappat min engelska fast skriven engelska går ganska bra.
Trevlig sommar, Lena

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja då förstår jag att 4:e juli är litet speciellt. :)
Du kan titta på filmen via datorn kanske? Ja, det där med att uttala ord tydligt och väl försvann tydligen. Skådespelare förr kunde verkligen uttala allt så att man hörde tydligt. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Just den här filmen kändes väldigt “fräsch" tycker jag trots att den var från 1949. Kul att du har sett den. Jaha, det visste jag inte att det kommit en nyare version. Ofta görs det ju nya versioner eller uppföljare av populära filmer.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Här i USA har vi kanaler som bara sänder de här äldre filmerna. Det kanske ni har även i England. Fred Astaire och Ginger Rogers var verkligen bra med sina dansfilmer.
Jag har svårt att förstå allt som sägs i nyare filmer och TV-serier. Mycket på grund av att folk inte talar väl utan de “sluddrar" och talar otydligt. Känner mig lastgammal när jag skriver det. ;)
Ha det bra!

Annika said...

Gillar fjärde juli, en dag med stor känsla.
Firar den gärna, och gjorde det också :-)
Men, det är såklart skönt att bara vara också. Ta det lugnt och njuta av en fin och ledig dag.
Jag brukar arkivera textningen på filmer, AM. Både på Bluray, dvd och på min apple tv. Jag missar så mkt om jag inte samtidigt har texten, det gäller faktiskt även på svenska filmer.
Så det tycker jag du ska börja aktivera också. Även på vanliga tv:n kan välja closed captioning.
Kram!

Anonymous said...

Har inte sett filmen du talar om. Trodde first att det var
"Rear Window" med James Stewart och Grace Kelly, gjordes senare.
Samma tema. Stewart är hemma sjuk och ser nånting på gång på
gården osv. osv. Väldigt spännande. Gillar de gamla filmerna
utan alla s.k. special effects och med dialog med utsökt språk och,
som du sa, uttalande. "A Patch of Blue", "Guess who is coming to dinner",
och många andra.

The Fourth -min favorithelgdag; inga kort att skriva, inga presenter, ingen kalkon att laga till . What´s not to like? :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att jag hade haft mer känsla om Michael hade firat fjärde juli. Men det gjorde han inte. Helt okej för mig att inte fira men vet ju att detta är en mycket stor dag här i USA.
Jag har alltid closed caption/text på min TV. Skulle missa rätt mycket annars. Och som du säger det gäller även svenska program. Jag skrev mest om uttal osv för att påtala att förr kunde man “enunicate" mycket, mycket bättre än nuförtiden.
Kramar!

Anne-Marie said...


Ruth: Det var en helt ny film för mig men den var riktigt bra. Jodå, den du nämner har jag också sett. Det finns kanske flera filmer med samma slags tema.
Förr kunde de visa en hel scen utan att “hoppa runt" med bilden. Nuförtiden tycker jag man blir litet lätt vimmelkantig när man tittar på TV. Och det gäller både filmer och andra program.
Man kunde verkligen tala tydligt i äldre filmer. Minns inte när det blev “sluddrigare" tal men minns att det var en film (minns nu inte vilken film det var) som blev “trendsättare" att inte tala väl. Och sedan följde alla andra efter.
Fjärde juli firas säkert av de flesta. Det är bara jag som är litet “konstig". ;)