Thursday, June 1, 2017

Sverige hos Airbnb

Har man ett land med allemansrätt (“freedom to roam") kan man lägga ut hela landet hos Airbnb. :) http://www.businessinsider.com/sweden-lists-entire-country-on-airbnb-2017-5
Det är precis vad Visitsweden och Airbnb gjort. Hela Sverige ligger nu ute hos Airbnb-sajten som oftast hyr ut bostäder på kortare och längre tid.

Kolla till exempel in "Cozy Glade i Beech Forest" (jag älskar bokträd). Litet fakta om denna plats :)

  • Accommodates: Everyone 
  • Bathrooms: Anywhere 
  • Bedrooms: Outside 
  • Bed type: Natural Beds
  • Unlimited Check In: Whenever 
  • Check Out: 1-2 days later
  • Room type: Open-plan"

Man har onekligen litet roliga och udda marknadsföringsidéer ibland i Sverige. Som Sverigenumret som jag ringde till och en "random Swede" svarade.

Jag tog en promenad i kväll och gick förbi dessa väldoftande jasminer. Vi hade en buske i trädgården i Enebyberg som min mamma hade fått av sina föräldrar. Vilken fantastisk doft.Molnen lyste vackert en stund i kväll.

20 comments:

Äventyret framtiden said...

Ni är steget före oss när det gäller växtlighet just nu. Så väldigt vacker sistabild! Dramatiskt vacker!
Ha en fin helg Anne-Marie!

Gunnel said...

Låter som en kul sida. Den måste jag kolla upp. Allemansrätten är något som vi ska vara stolta över här. Synd bara att så många inte är lite mer aktsamma och uppför sig som om de var bortbjudna. Inte katten slänger man papper eller urdruckna flaskor på golvet om man är hembjuden till någon. Kram

Annika said...

Ja, kul det där. Läste det också.
Har aldrig saknat allemansrätten i USA, tycker det finns så många stigar, vägar, state parks, county parks och national parks och forests och skogar och leder att jag faktiskt aldrig reflekterat över att allemansrätten inte finns. Det är helt sant, jag menar det.
men visst är det UNDERBART som det är i norden med den!! Helt fantastiskt!
I Reston är faktiskt airbnb förbjudet, fastän folk hyr ju ut ändå. I DC vet jag att det blivit ett problem då vissa köper en bostadsrätt, eller flera, och hyr ut enkom. Hela tiden. Året runt. Grannarna gillar det inte, så det kan nog bli restriktioner med just det, kan jag tänka mig.
Jasminer är underbara! Och det finns få dofter som kan mäta sig med en smultronjasmin. Helt otroligt underbart doft.
Ha en fin helg!!
Kramar!!

Marina said...

Ja, jag måste säga att jag njuter av att ha tillgång till naturen på ett helt annat sätt jämfört med de, på sitt sätt underbara, grönområden som finns i Singapore. Det går liksom inte att jämföra ändå...

Annica said...

Du bjuder på vackra bilder som vanligt. Önskar bara att datorn kunde förmedla jasmindoften. :)
Också fina bilder på länkarna. Fiffig PR för Moder Svea — den borde locka hit många turister. För Sverige ÄR ju fantastiskt! Och allemansrätten ska vi vara väldigt stolta över och vara rädda om. Jag vet att mina amerikanska släktingar tyckte den var både märklig och underbar.
Ha det gott!
Kram från svala, blåsiga norr!

Anonymous said...

Vackra foton!
Allemansrättens frånvaro märks ju i Reston. Det finns inte
många områden vid de konstgjorda sjöarna, dit man kan komma
till stranden. Allt är privat.
Kommer ihåg, när vi var i Dalarna och bilade
runt. När det blev kaffedags stannade man på sidan av en väg bredvid
sjön, och om det var varmt nog, var det bara att hoppa i.
För seglarna lär det ju också vara mycket fritt betr. var man kan
lägga till. Vet ingenting om segling här. :)

Och sen har vi ju bärplockning i Sverige - och orientering!
Orientering skulle ju inte gå att anordna annat än i en park.

Ser ut att bli en perfekt helg här i bygda! Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det gick väldigt fort när det blev varmt.
Tack! Det var fina färger en stund. Man får passa på när färgerna syns. :)
Ha det gott Karin!

Anne-Marie said...

Gunnel: Airbnb finns över hela världen och listar olika objekt som är till uthyrning. Det är alltså inte permanenta bostäder utan under litet kortare tid. Ja, allemansrätten är verkligen något att vara stolt över. Väldigt märklig attityd tycker jag som många, framför allt yngre, har att skräpa ner och inte bry sig om hur de beter sig i naturen. Kram

Anne-Marie said...

Annika: Tyckte det var litet kul med hela Sverige på Airbnb. :)
Jag vet att du har en delvis annorlunda upplevelse här i USA än vad jag har. Vi har också en hel del national forests men det finns också många skyltar som talar om “private property", “Keep out" och “No trespassing". Vet inte om det beror på att det är landsbygd och att man har en annan inställning till sin mark? Men i Sverige kan man ju faktiskt vandra på privat mark även om man inte går in på en annan persons tomt.
Ja, Airbnb fungerar nog inte riktigt överallt och har hört om samma sak till exempel i Asheville i NC. Här har vi inte särskilt många som hyr ut och de som hyr ut tar ordentligt betalt.
Det finns ju både doftande och “dofrfria" jasminer men den jag passerade igår doftade mycket gott. :)
Ha en fin helg och kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Sveriges natur med stora skogar och möjligheten att vandra i stort sett var man vill är svårt att mäta sig med andra länders natur. Det känns litet mera ursprungligt på något sätt. Kan tänka mig att Singapore är mycket mera "organiserat" med tanke på naturtillgången.

Anne-Marie said...

Annica: Tack snälla! Ja, doftdator vore inte dumt. :)
Visst var det fina och trevliga hemsidor som visar vackra Sverige. Svenskarna har sina snilleblixtar ibland. ;)
Kan tänka mig att det är litet konstigt för de som inte är uppvuxna med allemansrätten. Jag tyckte det var väldigt konstigt i början här i USA att se alla dessa skyltar med begränsningar i naturen.
Ha det gott och kram från ett varmt Weed!

Anne-Marie said...

Ruth: Tack!
Intressant att du har mindre tillgång till stigar, leder och natur än vad Annika verkar ha. Ni bor ju annars rätt nära varandra. Här kan det också vara knepigt att komma till de konstgjorda sjöarna eftersom folk har byggt och har tomter precis vid vattnet.
Ja, i Sverige stannar man väl i stort sett var som helst och kan njuta av naturen på olika sätt.
Sverige har ju väldigt många sjöar och de allra flesta naturliga. Vi har mest konstgjorda sjöar här.
Svamp- och bärplockning är trevligt i Sverige. Svampar växer dåligt i torra Kalifornien och bär finns inte alls på samma sätt.
Ha en fin helg!

Channal said...

Jag som gammal scout älskar att sova under bar himmel. I en bokskog vore inte helt fel. Läckert! Doften av jasmine är svårt att slå. Snart blommar de även här.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Jag gick en termin inom scouterna och det var tillräckligt för mig. :) Bokskogar är underbara. Jasmin är verkligen en fin blomma och doften likaså.
Kram!

Annika said...

Ruth, jag fattar övh inte vad du menar med din kommentar!?? Alla sjöar har du ju tillgång till i Reston. Nej, man kommer inte ner till exakt hela strandinjen pga tomter, men du kan gå längs alla sjöar, runt dem. Stigarna leder på det sättet. De är absolut inte privata, sjöarna, och du kommer till varenda en av dem. Du kan ju tom köra bil och bara hoppa ur och gå runt.
Och jag vidhåller, behöver inte sakna allemansrätten. Och inte i Herndon heller väl? Det finns ju massor, massor med county parks, och längs potomac vet jag inte hur många vandringsleder du kan välja mellan.
Så nej, i Nova tycker jag inte man lider brist på chansen att komma ut i naturen.
Faktiskt inte, och jag är ute mkt och ofta.
Men, det är klart att det är olika på VAR man bor i US. Såklart, såklart.

Anne-Marie said...

Annika: Jag tyckte också det var konstigt med Ruths kommentar. Det låter nästan som om ni bor på två olika planeter. :) Tror att det är mer “organiserat" hos dig med tanke på tillgång till natur. Vi har enorma skogar men mycket är privat mark och man kan ofta inte komma in där plus att det finns skyltar med varning om att man inte får gå där.
Du har ju visat på alla fina vandringsleder som finns där du bor. Ser väldigt trevligt ut tycker jag. Och att ni har vatten som man kommer relativt enkelt till verkar fint. Vi har ju inte alls lika mycket vatten rent allmänt.

Steel City Anna said...

Haha ja det var en rolig annons! Kul att campa och skönt att det är så fritt i Sverige :)

Anne-Marie said...

Anna: Visst var det litet kul med Airbnb och Sverige. :) Sveriges natur är svårslagbar tycker jag. Du har det också fint. :)

Lena i Wales said...

Har inte hört talas om detta tidigare.
Härlig jasmin! Vi har en buske vid terrassen i Spanien och den doftar så härligt.
Önskar dej en fin helg!

Anne-Marie said...

Lena: Det var en litet kul grej som dök upp för ett par veckor sedan.
Jasmin har en underbar doft tycker jag.
Ha en fin helg!