Friday, June 9, 2017

Arbeta 10 timmar varje dag

Den senaste veckan har jag levt i något slags “dis" och varit utmattad eftersom skolan nu har stängt på fredagarna under juni och juli och många jobbar fler timmar per dag de fyra dagar vi arbetar. Därav min tystnad här på bloggen - jag har helt enkelt inte orkat. Jag har tidigare somrar tagit semester ett par timmar per dag men det kan jag inte göra längre på grund av den sortens tjänst som jag nu har. Så att arbeta 10 timmar per dag är vad jag “sysslar med" nu under ett par månader.
Min kollega som hör till den gruppen anställda som jag tidigare hörde till jobbar också 10 timmar så vi tillbringar många timmar i vårt kontor. Han skulle kunna jobba färre timmar men har valt att köra på för fullt.

Något som vi pysslar med är att skapa en helt ny design för skolans hemsida. Vi har redan gjort om själva välkomstsidan och nu vidtar ett rätt omfattande projekt att få samma stil och utseende på alla övriga sidor - det rör sig om ett par tusen sidor. Efter det att vår chef N gick i pension i höstas och skolans hemsida lades över på en Amazon cloud server (har ingen aning om vad det heter på svenska :)) har vi inofficiellt blivit skolans web masters eftersom ingen annan kan ha tillgång till de program vi arbetar med. Skolans hemsida har nu skolans färger (rött, vitt och blått) och det var skolchefen som gav klartecken till att göra denna nya design.

Min tjänst är ju litet annorlunda numera efter det att jag blev återanställd och min titel nu är koordinator för distansundervisning plus att jag arbetar med web design. Och genom att jag är koordinator är jag även chef över till exempel min kollega. En litet märklig situation ibland eftersom jag ser mig mer som hans kollega än som hans chef. Men officiellt rapporterar han till mig. En kvinna på vårt andra campus rapporterar också till mig och flera andra som bara jobbar några få timmar per vecka ute på skolor som har elever som tar videokonferenskurser.

Det är onekligen litet annorlunda att ha det ansvar jag nu har och jag känner mig nog fortfarande litet “ny" i den här rollen. Mycket av det jag gör nu har jag gjort under många år och chefsuppgifterna har jag nog egentligen gjort tidigare men min tidigare chef var den som hade sista ordet. För skolans hemsida är det bra att min kollega och jag kan fatta de flesta besluten eftersom det går mycket snabbare. :)

De senaste dagarna har vi haft svenskt sommarväder med litet svalare temperaturer och till och med regn. För ett par dagar sedan var det rena höst- eller vinterovädret som drog in med kraftiga vindar och ösregn. I slutet av veckan lär det bli över +30. Fortfarande finns det en del blommor men snart kommer det att bli för torrt tyvärr.25 comments:

Bortugal said...

Det låter ju som om du blivit befordrad, men det kanske inte bara är av godo. Mer ansvar, mer jobb... men ändå ett sorts erkännande?
Vacker bild på vackre lupiner!

Taina said...

Kul med nya utmaningar. Inte så kul att man ska behöva jobba så långa dagar dock. Här tycks de räkna antalet timmar du jobbar, inte vad du har åstadkommit. I alla fall på mitt jobb. Blir ganska irriterad på det, speciellt när mina kollegor ifrågasätter varför mina anställda kan gå hem "så tidigt", trots att de gjort sina 8-10 timmar. Då säger jag bara att de har utfört det de skulle. Kallas för effektivitet. De kan bli lite förnärmade ibland men det skiter jag i.

Lycka till i dit nya tjänst!

Gunnel said...

Låter lite mastigt med 10 timmars jobb per dag. När jag jobbade natt på lasarettet så hade vi de arbetstiderna, men på en månad jobbade vi 28 dagar så det var några dagars vila emellan. Kram

Channal said...

Ser ut som Sverige! Vackert! Lupiner och prästkragar här också. Jag har haft fullt upp jag med. Men mest med roligheter. Somnar gott om kvällarna. Blir inte mycket till ork över för bloggande. Men snart är jag ledig. Var rädd om dig och jobba inte ihjäl dig.

KRAM Anna

Anonymous said...

Hej fina bilder och blommor . Den färg varianten
tror jag inte vi har i sverige. Lupiner otroligt vackra.

Fast dom klassas som farligt ogräs. För andra växter.
När dom växer utefter asvalt vägarnna. Vacker dekoration. Prästkragarna gör mej glad. Med sina vackra blommor. Hälsningar Stig U. Från chefens plats.

Äventyret framtiden said...

Det finns inte energi till allt när man har långa arbetsdagar. Då får bloggen stryka på foten. Jag känner igen det väl. Energin saknas.
Här tror jag att man inte får jobba så långa dagar som tio timmars när man är anställd. Är dock inte helt säker. Som egen företagare så jobbar man många gånger alltför mycket och för länge. Det fanns en tid då vi jobbade 18-19 timmar i dygnet men...nej, helst inte om det går att undvika. Glädjen försvinner när det blir alltför mycket av det goda.
Du har liknande lupiner som vi har :)
Ha det bra och försök vila mitt i språnget!

Steel City Anna said...

Låter ändå som en långt bättre siuation nu på ditt jobb jämfört med tidigare. Jag har en eller ingen dag ledigt per vecka så ingen sympati från mej ;) hoppas på att snart kunna ändra mitt liv ganska rejält och få mer normala rutiner. Fina sommarblommor!

Anne-Marie said...

Åsa: Vet inte om du läst alla inlägg men det blev en annorlunda situation på mitt jobb i och med att min tidigare chef gick i pension förra hösten. Hennes tjänst ersattes inte men de bestämde sig för att skapa en ny tjänst som har en del av min fd chefs arbetsuppgifter. Jag gjorde dessa redan (utan att få betalt för dessa) och fick till och med “förmånen" att söka mitt eget jobb - två gånger!!! Skolan är litet “galen" som du ser. ;) Jag har mer ansvar och får litet mer betalt men 10 timmar per dag är litet väl mastigt. Som tur är gäller ju detta bara under ett par månader - sedan blir det 8 timmar som tidigare.
Ja, lupinerna var fina. :)

Anne-Marie said...

Taina: Ja, det har blivit en del nya utmaningar. Har dock haft en del av mina nuvarande arbetsuppgifter tidigare även om jag inte fick betalt för dem. Ingen tycks gå efter vad folk åstadkommer på mitt arbete eftersom de flesta inte skulle få vara kvar om man räknade på deras arbetsinsats. :) Folk är rätt lågproducerande och inkompetenta verkar det som. De går efter antalet timmar hos oss också. Tack! Jag har gjort det jag gör nu under lång tid med en del tillägg men nu får jag betalt i alla fall för det jag gör. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, 10 timmar är litet mastigt så på eftermiddagen blir min kollega och jag litet mer “lågproducerande". :) Det här gäller ju bara under ett par månader så det skall givetvis gå bra men min hjärna fungerar inte särskilt bra efter 8 timmar på jobbet. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Ja litet Sverige-“stuk" ;) är det med blommorna. :) Jag känner att jag lever på jobbet nu under sommaren men det är skönt i alla fall att ha tre dagar i sträck och återhämta sig litet. Ja, du har ju en lång ledighet - det har inte jag. Blir litet semester men jag har inte tjänat in tillräckligt ännu för att ta flera veckor. Dessutom tar man inte flera veckor i sträck inom skolan. Detsamma Anna!
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Tack! Lupiner är vackra. Vet inte riktigt vilka färgvarianter som finns här och vilka som finns i Sverige. Jaha, det visste jag inte att de klassas som farligt ogräs i Sverige. Såg en artikel om någon annan blomma (tror att det var jättebjörnlokan som liknar hundkäxet) som är giftig och att man skall inte plocka den. Prästkragar blir man glad av. :)
Vet precis var du sitter! :)

Anne-Marie said...

Karin: Jag hade även en del litet trista saker som hände förra helgen (okej nu) som säkert också bidrog till utmattningen under veckan. Har ju sett dina “virvelinlägg". ;) Nej, man får prioritera och välja det som är viktigast. Bloggen klarar sig utan daglig tillsyn.
I USA finns inte lagar för anställda såsom det finns i Sverige och troligen Finland. Så man kan göra litet mer som man vill. Som egenföretagare antar jag att det inte finns några regler alls egentligen. Ofta är det väl litet lättare kanske att jobba långa dagar eftersom ens företag är något man brinner för.
Lupiner är vackra och lyser upp. :)
Ha det bra du också Karin!

Anne-Marie said...

Anna: Situationen på mitt jobb är nog mera att jag nu faktiskt får betalt för det jag gör. Mycket är fortfarande konstigt och utmanande eftersom andra inte gör sina jobb och det påverkar mig och vår avdelning. Nej, förväntade mig ingen sympati. :) Ville bara förklara varför jag inte skrivit på ett tag. Jobbigt att du har långa och många arbetsdagar. Hoppas att det “rättar till sig" snart. Ja, sommarblommorna är vackra.

Marina said...

Det låter mycket, att arbeta 10 timmar per dag. Det känns inte som om det finns utrymme för så mycket mer...

Anne-Marie said...

Marina: Det är lång tid att arbeta 10 timmar tycker jag också. Men jag har ingen tala tyvärr just i den här frågan. Nej, kvällarna blir korta och man skall äta middag, diska, slappna av litet osv.

Maria said...

Långa dagar, men det låter som om du har ett givande jobb. Vackra blommor! Kram

Anne-Marie said...

Maria: Ja, det är rätt långa dagar men som tur är det bara under ett par månader. Jobbet är rätt stressigt. Helst skulle jag pensionera mig men jag vet inte om jag riktigt har råd. Funderar på det. :)
Ja, blommorna var fina. Idag har det faktiskt regnat nästan hela dagen och bara varit runt +8-10!
Kram

Från Glam till Damm said...

Oj, tio timmar om dagen låter tufft och jag förstår att luften går ur rejält efter sådana hästpass. Hoppas dock att du hinner med lite återhämtning på dina 3-dagars helger.

Jag är så glad för din skull över den nya tjänsten och hoppas att det känns lite bättre och tryggare nu när du har den nya anställningen.

Låter spännande med att designa en hemsida. Vad duktig du är som kan sådant.

Kram och ha en fin arbetsvecka!

Anneli

Annika said...

Ja, det är långa dagar. Min egen make brukar också ofta jobba långa pass. Men han jobbar hemifrån.
Dock så mkt att göra.
Ändå, det verkar som om du har det rätt bra med nya tjänsten, det är bra. Det där med webdesign låter intressant.
Du får försöka koppla av när du kan. Ta vara på veckoslut och fredagar.
Det är ju himla skönt att ligga lågt med bloggar ibland, och bloggande, och internet på det hela taget.
Kram från ett hett, hett och åter hett Reston.

Anne-Marie said...

Anneli: 10 timmar är rätt tufft. Min hjärna känns som “mos" frampå sena eftermiddagen.
3 dagars ledigt är rätt bra men jag ser fram emot när vi återgår till de vanliga arbetsveckorna.
Tack! Ja, visst känns det litet tryggare men samtidigt medför det också en hel del mer ansvar som jag ibland känner att jag hellre skulle avstå. Knepigt det där. Och jag har fortfarande målet att inte arbeta som jag nu gör.
Skolans hemsida behövde en ordentlig förnyelse och den ser annorlunda ut redan även om vi är långt ifrån färdiga.
Kram och ha det bra!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, det är litet väl långa dagar för att man skall kunna vara produktiv och få saker och ting gjorda frampå senare eftermiddagen. Att jobba hemifrån tror jag blir litet annorlunda - vet dock inte säkert eftersom jag aldrig gjort det.
Att ha mer ansvar har sina för- och nackdelar. Jag saknar min “gamla" chef ibland. Min nuvarande chef är väldigt otillgänglig jämfört med N.
Webdesign är kul och det är en anledning till att jag gillar jobbet såpass som jag gör. Och det är trevligt att min kollega och jag kan jobba tillsammans så bra med skolans hemsida.
Att ha tre dagars ledighet känns bra tycker jag men jag skulle kunna vara ledig mycket mera. :)
Förra veckan hade jag helt enkelt ingen ork att blogga. Det “tog slut" med energin när kvällen kom.
Det skall bli riktigt hett här också. Från +10 igår till runt +35 nästa helg. Helt galet.
Kramar!

Annica said...

Tio timmars arbetsdag är åtminstone nio för mycket. ;) Allvarligt talat så blir det inte mycket till liv efter sådana slavdagar. Förstår så väl att bloggen får ligga i träda. Efter tio timmar på jobbet är återhämtning det viktigaste.
Webdesign låter både roligt och spännande. En utmaning. Bra att du och din kollega kan jobba tillsammans med det projektet.
Lupiner är vackra men anses väl ha en tendens att sprida sig lite för mycket och utrota andra växter. Bilden med alla prästkragarna — så vacker! Den andas SOMMAR!
Kram från soligt norr!

Anne-Marie said...

Annica: Helt korrekt! :) Nej, det blir väldigt litet tid på kvällarna måndag-torsdag. Jag hoppas att bloggen inte skall ligga i träda men energin är helt klart inte på topp efter 10 timmar på jobbet.
Webdesign är roligt och det är ett plus i mitt jobb. Självklart vet man ingenting om vad som händer framöver - skolan kommer att få en ny chef nu i juli och flera andra högre chefer framöver.
Vi har få lupiner här. Tror inte att det är någon risk att de tar över i alla fall här.
Prästkragar är verkligen förknippade med sommar. De här växer vid en av skolans parkeringar. Såg att det även har kommit några fina, små vilda blommor i skogen kring skolan,
Kram från Weed!

Gunnel said...

Såg när jag läste igen att jag skrivit 28 dagar...ska givetvis vara 18.