Tuesday, June 20, 2017

Nu är det sommar på riktigt

Beroende på var man befinner sig i världen infaller sommarsolståndet vid litet olika tidpunkter. Här i nordligaste Kalifornien inföll denna händelse redan i kväll medan Sverige hade sin ljusaste tid tidigt på morgonen den 21 juni. Här i Kalifornien är det fortfarande den 20 juni.

När jag bodde i Sverige minns jag att jag blev litet lätt deppig när sommarsolståndet kom eftersom jag visste att det var startskottet för mörkare tider igen. Självklart är det ljust under lång tid under sommaren innan mörkret märks. Här i Kalifornien finns det ingen anledning att hetsa upp sig över att det vänder eftersom det aldrig blir så mörkt som i Sverige under vintern. Det är rätt skönt faktiskt.

Vi hade värmerekord igår och jag läste om att staden Phoenix i Arizona hade +121F (det är ca +49 Celsius) vilket ledde till att flygplan inte kunde lyfta. På grund av den heta luften räckte banorna inte till! Som tur var hade vi det inte så varmt.

https://www.usatoday.com/story/travel/nation-now/2017/06/19/its-so-hot-phoenix-they-cant-fly-planes/410766001/

Det är bara att konstatera att sommaren har kommit med besked och hettan och värmen skall fortsätta hela veckan fram till början av nästa vecka.

Den här videon har ingenting att göra med sommarsolståndet men jag såg den häromdagen och tyckte att den var litet kul. Michael Jackson, King of Pop, var ju en mycket duktig dansare och gjorde the “moon walk". Kolla videon med dansare långt före hans tid men till hans musik. :)

14 comments:

Lena i Wales said...

Sommaren har också kommit hit till Wales, har haft 30 grader de senaste dagarna och det är väldigt mycket för att vara Wales.
Önskar dej en fin sommar!

Steel City Anna said...

Älskar ljuset, detta är en underbar tid! Kul med the moonwalk.

Annika said...

Ja, sommar är det minsann.
Fullt ut.
49 graders värme låter fullkomligt vidrigt. Fy sjutton alltså.
Tur att ni inte har den värmen iaf.
Här är det runt 30-33, men fuktigt, så det känns varmare.
Ja, nu vänder det igen med ljuset. MEN det tar ju ett tag innan det märks. Går inte att jämföra ljuset här med det hemma.
Kul med alla gamla duktiga dansare som moon walkade före sin tid :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Kan tänka mig att +30 i Wales är ovanligt. Mitt minne av Wales är regn och moln. :) Det kommer att bli väldigt varmt här under helgen. Och hettan som vissa platser har känns farlig till och med. Det har varit +45 eller mer på vissa platser.
Ha det fint!

Anne-Marie said...

Anna: Ljuset är speciellt i Sverige den här tiden på året. Här är det kolsvart under natten, vilket jag faktiskt föredrar numera. Antar att England är ljusare med tanke på latituden.
Visst var videon litet kul och vilka dansare!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, sommaren kom med besked. För litet drygt en vecka sedan regnade det och var +10 här.
+49 fattar jag inte ens hur man klarar av. Låter farligt tycker jag. Nej, så varmt kommer det nog inte att bli - hoppas jag i alla fall.
Vi hade väldigt fuktig värme/hetta i måndags och jag är så ovan vid fuktig värme numera att jag blir påverkad av fukten. Tycker till och med att fuktigheten i Stockholm är litet jobbig när jag varit där på sommaren och innan jag hunnit ställa om mig.
Numera bryr jag mig inte om att det vänder eftersom det aldrig blir så påtagligt mörkt här i Kalifornien. Rätt skönt faktiskt.
Ja, de där dansarna tycker jag var fantastiskt duktiga och nog ser man var Michael Jackson fick sin inspiration från. :)
Kram!

Gunnel said...

Jag känner igen en del av de gamla videoklippen. rasmus och jag kollade in dem när vi skulle lära oss Moon walk. Vi blev aldrig så bra som de som är med på you tube. Trevlig helg

Channal said...

Älskar Fred Astair!! Han kan dansa! Igår hade vi årets längsta dag. Kvällarna är ljus och jag tänker inte på Lucia än! +49 grader!! Helt galet!! Imorgon hoppas vi att regnet vill stanna hemma här i Sverige.

Glad midsommar och Kram! Anna

Anonymous said...

Jättekul att få se oldtimers Moonwalking.
Så skickliga - och dom tycktes ha kul.
Annika har talat om vädret här, så jag behöver
inte säja nånting.

Ja, jag har läst om den intensiva hettan out West.
Tror Death Valley satte record.

Anne-Marie said...

Gunnel: Kul att du och Rasmus provat på Moonwalk. :) Det tar nog lång tid att bli så duktig som YouTube-dansarna. Ha en fin midsommar!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är Fred Astair fantastiskt duktig och han kunde verkligen dansa. Tänk att få dansa med någon som är så duktig. Jag gick en buggkurs hos Lasse Kuhler och dansade med honom vid ett par tillfällen. Nej, Lucia verkar litet avlägset nu. ;) Vi har nu “heat advisories" och “heat warnings" hela helgen. Det kanske bli att gå till jobbet och svalka av sig litet. Ser inte fram alls emot helgens hetta. Vi tar gärna emot litet regn.
Ha en fin midsommar och kram!

Anne-Marie said...

Ruth - tror att det är du. ;)
Visst var de fantastiskt duktiga dansarna från svunna tider. Och man kan se var Michael Jackson fick sin inspiration från.
Nu har vi “heat advisories" och “heat warnings" hela helgen. Ser inte alls fram emot den här hettan eftersom jag inte har någon luftkonditionering.
Föredrar det litet mer “svenska vädret". :)

Anonymous said...

Hej!
Härligt klipp med gammal moonwalk.
Allt över +25 blir för mkt för mig men det är nog en vanesak nu har vi på midsommaraftonen kl 2 ca +12 ute i skärgården på dagen var det +25 så skönt lagom för mig. Gillar din blogg med videoklipp du hittar som väcker minnen och även att du berättar om din vardag och olika saker som är annorlunda i USA. Jag förstår att du måste prioritera o inte blogga varje dag då du har ett arbeta att sköta och sen haft problem med din arm/axel finns så många bloggare som skriver varje dag med bilder på vad de åt till frukost o sen vad resten av familjen åt???
Ger inget att läsa.
Tack för en bra Blogg och Trevlig Midsommar till dig!
Birgitta S

Anne-Marie said...

Hej Birgitta!
Visst var de gamla dansklippen härliga.
Jag tycker också att +25 är behagligt. Men Kalifornien har varma somrar och de har blivit varmare. +12 mitt på natten är väl inte så ovanligt i Sverige. Låter som om ni hade perfekt väder för midsommarafton.
Roligt att du tycker om den “blandade kompotten" på bloggen och tack för att du läser. :)
De här arbetsdagarna som varar 10 timmar är rätt utmattande måste jag villigt erkänna. Då har jag inte mycket ork över mer än till att äta middag, diska, kolla litet på datorn, kanske titta på TV och lägga mig.
Ja, bloggar där man mest berättar om vad man åt känns litet ointressanta måste jag hålla med om. Då skriver jag hellre litet mer sällan och kanske har något mer intressant att skriva om.
Fortsatt glad midsommar!