Sunday, February 12, 2017

En historiskt blöt dag i Kalifornien

Uppdatering: I eftermiddags (söndag eftermiddag) kom “emergency alerts" från Oroville Dam och den “emergency spillway" som aldrig hade använts under dammens 48-åriga historia. Oväntat mycket erosion hade skett och man började bli oroliga att den inte skulle klara av mer vatten utan helt enkelt brista. Man körde på med ännu mera utpumpning av vatten genom den andra, redan skadade “spillway" och efter några timmar började man märka av en nivåsänkning i sjön. När man befarade en bristning skickade man ut en “emergency alert" som ledde till att hela staden Oroville (ca 16,000 människor) evakuerades och ytterligare många tusen människor fick lämna sina hem på andra platser. Vid en presskonferens som avslutades bara för några minuter sedan sade man att nivån på sjön hade sjunkit litet vilket hade lett till att vattnet som kommit över “emergency spillway" hade avstannat för tillfället i alla fall. Mer regn kommer att komma under veckan och snösmältningen har inte ens satt igång ännu. Och allt vatten som nu pumpas ut 24/7 kommer ju att ta vägen någonstans. Det kommer att bli översvämningar men förhoppningsvis inte fullt så omfattande och katastrofartade som det verkade för några timmar sedan.

Eftersom jag bor i Kalifornien är detta kanske mer intressant för mig än för många andra men det här har nu blivit nyheter som sänds över hela USA. Bland annat har The Weather Channel skrivit om det som pågår.

https://weather.com/news/news/oroville-dam-spillway-california-hole-emergency

Sverige har tusentals naturliga sjöar vilket Kalifornien inte har. Här finns mest så kallade “man-made lakes". Ibland finns det även dammar i anslutning till dessa sjöar. Som jag berättade om i förra inlägget fick Oroville Dam ca 12 mil norr om Sacramento (Kaliforniens huvudstad) stora problem för några dagar sedan när en så kallad “spillway" fick skador när man släppte på vatten från Lake Oroville som ligger i anslutning till dammen. Ni kan se en bild i mitt förra inlägg hur dammen och sjön ser ut. Eftersom vi har haft väldigt mycket regn och snö under hela januari har Lake Oroville nått maxkapacitet.

Eftersom man var tvungen att släppa ut vatten körde man på för fullt i den skadade delen och givetvis blev skadorna ännu större med vatten som tog alla möjliga vägar. Den här videon är från i fredags.California Department of Water Resources (som blivit rikskändisar helt plötsligt) bedömde att det var bättre att kanske helt förstöra den “spillway" som var skadad än att ha vatten ta vägen över den “emergency spillway" som finns men som aldrig har behövt användas i dammens 48-åriga historia. Man har alltså alltid tidigare kunnat få ut tillräckligt med vatten så att sjön inte har svämmat över.

Men så i lördags morse hände det som aldrig tidigare hänt - vatten började komma ut över kanten av sjön/dammen och rinner nu - eller snarare kanske forsar - fram över kanten och ut över marken som inte har någon byggd del där vattnet kan färdas. Vad som kommer att hända tror jag inte att någon vet eftersom detta aldrig har skett tidigare. Den här videon har tagits av en “drone".Till saken hör, som jag skrev i det förra inlägget, att detta är USAs högsta damm (230 meter hög) och det är dessutom Kaliforniens näst största man-made lake som nu alltså nått maxkapacitet och mer därtill. Jag kan knappt ens föreställa mig den erosion som kommer att ske.

Myndigheterna säger att just nu finns det ingen anledning för människor som bor en bit bort i staden Oroville (jag har åkt genom den flera gånger med Greyhoundbussen) att evakuera men självklart vet ingen vad som kan komma att ske. För tillfället har vi ett uppehåll i allt regnande på några dagar men när jag tittade på prognosen för de närmaste 10 dagarna skall det regna snart igen.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har bett om “disaster relief" från USAs regering eftersom det nu svämmar över i stort sett överallt i staten efter alla oväder vi haft de senaste veckorna.

Jag var inne i Mt Shasta idag och handlade och där var snön i stort sett borta precis som i Weed men det är mycket vatten överallt. I torsdags fick vi ytterligare ca 50 mm regn.

http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-oroville-dam-videos-20170211-htmlstory.html

24 comments:

Annica said...

Ett skrämmande scenario. Vatten har en enorm kraft i sig - pyttesmå skador blir snabbt gigantiska.
När vi människor försöker ändra naturen efter våra önskemål då händer det saker. Jag tänker med fasa på om Suorvadammen i Stora Lule älv här i Norrbotten skulle brista. Det vore en fullständig katastrof. Hela Luleå älvdal skulle spolas bort och sättas under flera meter djupt vatten.
Jag hoppas att inte någon boende i Oroville-dammens farozon skadas eller förlorar sitt hem. Men efter att jag sett flera av filmsnuttarna på Youtube så ser det inte lovande ut.
Fruktansvärd torka eller omåttliga snö- och regnmängder får en att undra: Vad är det för fel på LAGOM?
Kram från norr! Där det i morse var -20 och nu är +1. I morgon har det "lovats" +7. Helt galet.

Anonymous said...


Hej Att dammen är så full att det rinner över är ett varnings
tecken.Varför evakuerar man inte.Jag hadde åkt om jag bott
nerströms.häls christer

Channal said...

Här har vi torka och jättedåligt med grundvattnet. Inget regn på länge. Det märks när man spolar på toa. Det ekar! Låter konstigt men det är sant. Läskigt med dammen. Skönt att du inte bor i närheten.

KRAM Anna

Anonymous said...

Skrämmande, måste jag säja.
Konstigt nog har det inte skrivits om Oroville Dam
i tidningarna här eller nämnts i nyheterna. Allting
snurrar ju runt Trump. Får läsa Sacramento Bee.

Ruth i Virgiia

Marina said...

Det låter verkligen otäckt! Vatten är vackert och mäktigt, men vilka krafter det har!!

Anne-Marie said...

Annica: Vad trevligt med en Annica-kommentar! :)
Som du ser i min uppdatering på inlägget blev det en väldigt dramatisk situation i eftermiddags som förhoppningsvis mattades av senare på kvällen. Men runt 130,000 människor evakuerades enligt det jag tog del av. Och det kommer givetvis att vara en osäker situation ett tag eftersom det strömmar in väldiga mängder vatten i sjön och snön har inte ens börjat smälta på riktigt plus att det kommer mer regn nu under veckan.
Vatten har en enorm kraft och kan helt omskapa områden som det forsar fram genom. Det är ett intressant element eftersom det kan vara både flytande, fast och i ånga.
Märkliga temperaturskillnader minst sagt hos dig.
Kramar!

Anne-Marie said...

Christer: Jag skrev en uppdatering av inlägget som du kan läsa eftersom det blev väldigt dramatiskt i eftermiddags med evakueringar. Faran verkar ha avtagit litet just nu men det här kommer nog att pågå ett tag med tanke på allt vatten som strömmar in i sjön och mer regn som är på väg.

Anne-Marie said...

Anna: Det låter som om ni har fått vår torka. Jag skrev en uppdatering av inlägget som du kan läsa om du vill eftersom det blev mycket dramatiskt i eftermiddags när man trodde att en del av utströmningsområdet skulle brista och många tusen människor evakuerades.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Som du såg på min FB-sida blev det väldigt dramatiskt i eftermiddags med evakueringar. Det kommer nog att vara osäkert ett bra tag. Och erosionen skall vi ju inte bara prata om. Din man skulle troligen ha varit mycket intresserad av det här. :)
Det blev “national news" först idag när det blev riktigt dramatiskt. Så fungerar media nuförtiden. De kontrollerar helt vad läsarna/tittarna får ta del av.

Anne-Marie said...

Marina: Jag höll på att skriva en uppdatering precis när du skrev din kommentar. :) Du kan läsa om du vill. Vatten är mycket kraftfullt och skapar nya vägar och kan åstadkomma stor förstörelse. Den här dammen kommer nog att vara i ett prekärt läge ett bra tag tror jag med tanke på allt vatten som rinner till.

olgakatt said...

Sedan i går kväll är Oroville bland toppnyheterna även i Sverige, både tidningar, Tv och radio rapporterar och intervjuar invånare i Oroville.
Jag har varit vid Lake Mead och Hoover Dam och Oroville ska ju vara ännu större. Nog slår naturen tillbaka, det är bara att räkna med. Människan är så korttänkt att det inte är klokt. Pengar NU, är allt som räknas. Jag önskar att litet av indianernas filosofi om samspel med naturen kunde få genomslag. Värst av allt är ju kärnkraft med avfall som ingen vet hur det ska hanteras - en dödlig present till kommande generationer.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Nu på morgonen och under dagen har nyheterna här i Sverige rapporterat om att man beordrat evakuering i Norra Kalifornien på grund av att man befarar att en damm kan svämma över. Är det den du nämer och i närheten av dig?

Hoppas allt går bra! Vilka extrema väder. Först sådan torka och nu detta.

Kram!

Anneli

Annika said...

Jo, jag såg det igår på tv, och tror det stod om det ii Wash Post också.
Otäckt är det. Må det inte brista.
OCH må alla kunna evakueras.
Är det inte det ena (svår torka) så är det det andra.
kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vad bra att man rapporterar även i Sverige om detta.
Jag har aldrig besökt Oroville Lake/Dam men jag har åkt genom Oroville flera gånger med Greyhoundbussen.
Det tragiska är att ett antal miljögrupper redan 2005 påtalade bristerna hos “the emergency spillway" och att den behövde förstärkas. Ingen brydde sig och nu sker det ingen trodde skulle ske. Jag tittade på väderprognosen för Oroville och det kommer att regna under minst en veckas tid. Inte vad de behöver just nu.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Ja, det är Oroville Lake/Oroville Dam. Det är ca 200,000 som blivit evakuerade kring Oroville och flera andra områden däromkring. Dessa människor har ingen aning om när de kommer att kunna komma tillbaka eftersom det kan dröja tills man “lagat" de områden som skadats kring dammen. Ingen vet hur lång tid det kan röra sig om.
Oroville ligger en bra bit söderut men det är ju ändå relativt nära mig eftersom staden ligger en bit norr om Sacramento.
Som jag skrev till Olgakatt kunde man ha förhindrat detta redan 2005 om politikerna lyssnat. Men pengarna styr väl som vanligt.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det blev stora nyheter igår kväll när man började evakuera alla människor. Runt 200,000 har evakuerats och många vet inte ens när de kan återvända hem. Eftersom man fått ner nivån i sjön har tydligen vattnet slutat gå över det område där “the emergency spillway" finns men den erosion som finns är helt otrolig. Djupa raviner har skapats där vattnet forsat fram och en hel väg är i stort sett bortspolad. Hur man skall kunna “laga" detta förstår inte jag. Och som jag skrivit till Olgakatt och Anneli kunde detta ha förhindrats redan för litet drygt 10 år sedan.
Kram!

Steel City Anna said...

Detta hade jag missat. Usch vad obehagligt. Jag har varit med om en stor översvämning här i Sheffield 2007. Hemskt när dammen brast och floderna svämmade över så stora delar av city kom under vatten. Massor av lägenheter och hus som förstördes, vägar, affärer och hotell skadades och en stor shopping mall fick vatten upp till övervåningen. Vi har många floder här men få sjöar, och de är ofta man made från 1800-talet. Hu om en sån damm skulle brista igen. Detta kommer att bli svårt och dyrt att reparera. Den där dammen ser extremt mycket större ut än den som brast här och det blev så stora skador.

Anne-Marie said...

Anna: Den här dammen visste jag faktiskt inte ens om (ja, så okunnig var jag :)) innan det här skedde. Har aldrig varit i Oroville mer än att jag åkt genom staden med Greyhoundbussen. Usch, vad otäckt det låter som du beskriver. Vatten är livsnödvändigt men kan också verkligen orsaka förstörelse. Idag fick faktiskt folk återvända till Oroville - jag blev förvånad att det gick så snabbt - men de har fortfarande en “evacuation warning". Det som kom fram igår var att det redan 2005 gjordes en rapport om vad som skulle kunna ske vid stora mängder vatten i sjön som ledde till att vatten “spillde över". Exakt det som beskrevs har nu skett. Ingen brydde sig om rapporten eftesom man troligen tyckte att det var för dyrt att förstärka “the emergency spillway" och kullen som leder upp till den. Man visste alltså om att det skulle bli erosion som vi nu ser men inget gjordes. Tragiskt med tanke på hur stor förstörelsen blivit hittills.

Fjärde året i Hjo said...

Vi har följt dramat på tv. Här är problemet det omvända, ingen nederbörd på jag vet inte när, ingen nämnvärd åtminstone. Mullsjön sinar och därmed också vår lilla Hjoå. Så vi får se hur det blir med harr- och öringleken i vår och höst. Mycket vatten i Vätten men bra mycket mindre än normalt. Här råder torrperiod mao.

Anonymous said...

Fy, vad läskigt!!!
Har hört om ovädret både på mitt besök i Sverige och idag å nyheterna i UK.
Skrämmande!!!!

Anne-Marie said...

Hans: Det har tydligen skrivits en del om denna damm även utanför USA. Nu har de tappat ut en del vatten för att få ner nivån. Hemskt att allt detta vatten bara går till spillo efter den 5 år långa torkan. Jag blir upprörd bara jag tänker på det.
Märkligt att det är så torrt i Sverige. Vädret styrs av jetströmmen och den har bara legat över oss i västra USA vilket har gjort att det kommit mycket nederbörd. Hoppas att ni får nederbörd.

Anne-Marie said...

Lena: Det har hänt en del sedan jag skrev mitt inlägg - har inte orkat skriva den senaste veckan. Det kom in ett otroligt oväder över Kalifornien igår - mest över södra delen - och det råder översvämningar i hela staten egentligen nu. Stora sinkholes uppstod också.

Rebekah said...

Hej Anne-Marie,
Det har varit en hel del väder-relaterade nyheter från Kalifornien. BBC som är den kanal jag oftast väljer, har varit bra på att rapportera ... både om dammen och den senaste blötan.

Hoppas allt är okay med Dig ...

Kramisar,
Rebekah

Anne-Marie said...

Rebekah: Det verkar som om det kommer att fortsätta med kraftiga vindar, regn och översvämningar några dagar framöver. Mycket tröttsamt eftersom jag har svårt att sova pga alla stora träd här. The Central Valley i Kalifornien (USAs främsta område för frukt och grönsker) har stora översvämningar. Jag såg en video där motorvägen I-5 visades och bilar och lastbilar körde genom djupt vatten. 1862 var det enorma översvämningar i bland annat Kalifornien. Vi får se om det blir något liknande 2017.
Jag har varit rätt utmattad den senaste veckan så därav tystnaden på bloggen. Hade tänkt att jag skulle skriva ett inlägg idag men annat kom emellan. Får se om jag får till ett inlägg i morgon.
Kramar!