Sunday, February 26, 2017

Varför är Sverige så intressant?

Sverige har verkligen varit i strålkastarljuset den senaste tiden. Saker som inte hänt men som hände trots allt litet senare. Journalister som uttalar sig oklart och folk som inte är vad de sägs vara. Vet inte riktigt vad jag skall säga om allt som är och har varit på gång. Skall bli intressant att se hur bilden av Sverige utvecklas framöver. Som svensk försöker jag hålla koll på nyheterna så gott jag kan. :)

Det som hände i Rinkeby för ungefär en vecka sedan fick mycket stora rubriker här i USA. Och ingen verkar riktigt förstå hur det som skedde faktiskt fick fortgå som det gjorde.
Min mamma arbetade som lärare under ett antal år i Rinkeby innan hon gick i pension i mitten av 90-talet. Redan då berättade hon att det var stökigt med 60-70 olika nationaliteter inom den skola där hon arbetade.

Annars tycker jag att Sverige ofta omnämns i olika sammanhang. I filmer och TV-shower nämner man Sverige titt som tätt och det känns alltid litet lustigt att höra vad de säger. En av de mer kända “svenskarna" är The Swedish Chef i The Muppet Show. ;)Ingmar Bergman gjorde Sverige känt med litet deppiga och svarta filmer under 50- 60- och 70-talen. En av hans mer kända filmer är "Det Sjunde Inseglet".Den “svenska synden" (“Sveriges liberala och naturliga syn på sexualitet och nakenhet" enligt Wikipedia) spreds över världen med några filmer som fick stor uppmärksamhet. "Hon dansade en sommar" från 1951 var en av dem.Något som är ett faktiskt begrepp som också har sitt ursprung i Sverige är “Stockholmssyndromet" eller “The Stockholm Syndrome" (det "är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna fångar mot sin vilja utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna och tar parti för förövaren mot polisen“ enligt Wikipedia). Begreppet uppstod 1973 när Norrmalmstorgsdramat pågick med bankrånare som tog gisslan. Samtidigt som Norrmalmstorgsdramat pågick låg Gustav VI Adolf på sin dödsbädd. Jag minns att vi fick skriva uppsats i klassen om båda dessa händelser.

Senare har svenska musiker, kompositörer och producenter låtit tala om sig. ABBA var den grupp som satte Sverige på musikkartan och sedan har det bara fortsatt. Numera är svenskarna eftertraktade inom musikvärlden.
Jag minns så väl ABBAs "Dancing Queen“ som de framförde dagen innan Kungen och Drottningen skulle gifta sig. Och den står sig fortfarande även om den är 40 år gammal nu. Musik med stil. :)Sverige är ett litet land men verkar låta höra tala om sig i många sammanhang.

25 comments:

Anonymous said...

Intressant att höra hur Sverige ses i USA.
Jag måste säja att jag inte alls hänger med i svenska nyheter och vet inget av vad som hänt i Rinkeby nyligen.
Däremot föreläser jag ju om Sverige här i UK och det är alltid intressant att se vad folk här vet om Sverige. Först säjer de bara ABBA, men sedan visar det sej att de vet mycket mer när jag tar upp olika ämnen.
Ha det bra!

Steel City Anna said...

Ja, Sverige rymmer lite av varje :) långt ifrån lagom! Här står det inte så mycket om Trump och Sverige men jag såg en ironisk blombukett häromdagen i en park med pray for Sweden och BBC hade en relativt saklig artikel om läget.

Anonymous said...

Hej kan bara hålla med dig. Sverige har fått mycket reklam.

Ja musiken vi är värdsledande där. Helt otroligt. Och det
bara fortsätter. Hälsningar Stig.

Äventyret framtiden said...

Jag antar att Sverige fick extra mycket "reklam" via Trumpens uttalande om vad som händer /Rinkeby. Men Sverige är ju välkänt för att vara solidariska mot människor på flykt och det kan ju sticka en sådan (Trump) som är emot flyktingar.
Sverige är ju också välkänt för goda idrottskvinnor o män, musiken,
förmågan att använda språk, Nobel och inte att förglömma, det svenska kungahuset.
Hälsningar från ön mellan Sverige och Finland :)

Äventyret framtiden said...

...sticka en sådan som Trump i ögonen...skall det vara förstås :)

Fjärde året i Hjo said...

Svårt att se sig själv i spegeln. Alice Theodoresco i GP är alltid läsvärd http://www.gp.se/ledare/teodorescu-sprickan-i-kristallen-1.4171791

Annika said...

Ja, och igår på AA-galan när Jimmy Kimmel bad om ursäkt för Trump och "last night in Sweden" när Linus Sandberg vann Oscar för bästa Cinematografi för LaLa Land.
Lite väl mkt Fox och fejk för mig. Som Nils Bildt etc.
Blir mest bara förbannad. Skrattar uppgivet, men skrattet kan mkt väl fastna i halsen.
Sverige o svenskar har mkt att vara stolta över i världen, tycker jag.
OCH jag har bara (hittills) fått positiva reaktioner över att jag är svensk. DET kan ändras, landet håller ju på att bli mkt mer främlingsfientligt, och det går ganska snabbt.
Har också sett det där ironiska Pray for Sweden.
jaja, vi får se vart det bär, både här och där.
Kram!

Annika said...

Jag hade riktigt roligt åt den där "svenska experten" som Fox intervjuade för ett par dag sen - Nils Bildt! Presenterades som Swedish National Security Advisor - ingen människa i Sverige visste vem han var. Tydligen hade han pluggat i England men inte avslutat sin utbildning, bott i Japan rätt länge och sen kommit till USA 1994....och suttit i fängelse i Virginia i ett år. Lysande Sickan.... Nästa gång kommer väl Fox bjuda in "the Swedish Chef" som expertkommentator på svensk politik :)

Det här tror jag är orsaken till intresset för Sverige:
Demokraterna - speciellt Bernie-anhängarna - använde och använder Sverige ett positivt exempel, allt som USA inte är men som de skulle vilja bli. Den "nordiska modellen."
För republikanerna är det viktigt att visa att Sverige misslyckats med sina experiment med välfärden och öppenheten/invandringen, att den nordiska modellen inte funkar. Jag tror det är därför de hamnar på nyheterna med jämna mellanrum.

Fast det hjälper säkert också mycket att svenskarna ses som blonda sexgudar som gör sig bra på TV.... ;) (tyvärr så kom aldrig blond-sexgud/sexgudinne-fén till min vagga när jag var liten ;) ).
Kram

Annika said...

PS. Jag måste säga att jag alltid tyckt att det är rätt korkat när amerikaner börjar fundera på de nordiska länderna som modeller för sin egen politik och sina egna system - Sverige är ett pytteland med 10 miljoner invånare. USA har 319 miljoner eller nåt sånt. Oavsett om den svenska modellen lyckats eller misslyckats så är det helt orealistiskt att tro att den kan importeras till en federal stat av den här storleken....

Anne-Marie said...

Lena: Just nu verkar man se Sverige som ett delvis misslyckat experiment när det gäller immigration och hur det har hanterats.
Rinkeby hade upplopp och polisen gick inte in med insatser förrän efter ett bra tag. Bilar sattes i brand osv.
ABBA är väl en av de “företeelser" som folk vet mest om. UK ligger ju inte så långt från Sverige så de kanske vet litet mer än amrisarna. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Sverige är ett intressant land på många sätt. Men jag tycker nog att det var mer intressant när jag växte upp.
Det verkar ha avtagit litet med rapporteringen om Sverige här i USA men nu är det här ett ämne som folk känner till på ett helt annat sätt än vad de gjorde för bara en vecka sedan. Kanske det visar sig vara bra att man belyste situationen i Sverige.

Anne-Marie said...

Stig: Sverige fick nog litet väl mycket reklam på ett sätt som de inte hade trott och velat. Men det kanske behövdes.
Musikindustrin är verkligen ett område där Sverige har haft och har stora framgångar. Kul att det finns så många duktiga svenskar där.

Anne-Marie said...

Karin: Det var helt otroligt vilken effekt hans uttalande fick. Nätet “exploderade" med artiklar, twitterkommentarer osv.
Ja, det finns mycket i Sverige som är värt att uppmärksamma. Mitt inlägg hade blivit mycket långt om jag hade tagit med allt. :)
Kungahuset har nog fått stor dragkraft i och med alla nya kungligheter. Svensk Damtidning har mycket att rapportera under många år. ;)

Anne-Marie said...

Hans: Tack för länken. Kloka ord från henne. Ett problem i Sverige är att man oftast inte kan diskutera utmanande problem utan allt skall vara så korrekt. Man måste också kunna prata om det som är jobbigt.

Anne-Marie said...

Annika: Situationen har blivit så infekterad här i USA att det egentligen inte går att ha samtal längre om vad som pågår. Det är två läger som är i krig med varandra.
Det är svårt att få en överblick eftersom nyheterna avlöser varandra och man vill “bräcka" varandra med den senaste hemskheten - oavsett om den är sann eller inte. Tragiskt att det har blivit så tycker jag.
Jag har heller inte fått några negativa reaktioner på att jag är svensk. Inte ännu i alla fall. Här i glesbygden vet jag inte om folk är lika med i allt som händer som i större städer.
Ja, vi får se hur det blir med allt. Kram

Anne-Marie said...

Annika: Ja, Nils Bildt var en mystisk typ. ;) Man undrar varför han var inbjuden överhuvudtaget. Jag var inte speciellt imponerad heller av Anne-Sofie (journalisten för Expressen) och hennes sätt att prata om situationen i Sverige. Ja, jag tror att the Swedish chef hade klarat sig bra i studion. :)
Ja, det kanske är så att man har en kamp som pågår mellan demokraterna och republikanerna med Sverige som slagträ. Sverige har förändrats väldigt mycket som land de senaste 10-15 åren och det kanske är dags att omvärdera och se på hur detta ser ut idag. Men som jag skrev till någon annan så är klimatet i Sverige sådant att man inte får prata om vissa saker tyvärr.
De där blonda sexgudarna/gudinnorna är nog litet överreklamerade tycker jag. :)
Kram

Anne-Marie said...

Annika (igen): Alla länder har sina unika egenskaper och system och det måste man självklart ta hänsyn till om man skall anpassa modeller till ett annat land.
Jag vet faktiskt inte hur/om man skulle kunna ta efter Sverige i ett jätteland som USA med så många olikheter mellan staterna och inom staterna. Verkar svårt.

Anonymous said...

Hej!

Har läst din blogg ett tag nu och nu känner jag att jag måste lägga in en kommentar. Antar att en del av er som kommenterar situationen här i Sverige inte bor här nu?
Bilar och byggnader brinner här varje natt, ambulanspersonal får sten kastade eller raketer skjutna på sig när de ska hjälpa, poliser väljer att inte göra nånting i vissa områden för att inte "reta upp" folket där, här begås våldtäkter/försök varje dag här som det inte skrivs nånting om, tjejer i skolorna blir trakasserade och blir kallade det ena och andra, barn som är på lekplatser blir rånade och enligt polisen är det "vardagsmat" nu!!!

Det görs sådana nedskärningar i "välfärden" nu att kvinnor får föda i bilen för att bb-avdelningar läggs ner för att spara, och de kan ha både tio-tjugo mil att köra eller det är fullt på det sjukhuset som ligger närmast så de får fortsätta till nästa. Och Sahlgrenska i Göteborg ska nu ha omföderskorna till att gå hem efter 6-8 h efter förlossningen för att spara.
Våra äldre fick på några boende korv och bröd till nyårsafton för att spara, och de har dragit in så att de får halva ägg till frukosten, eller så kan man få bo i containrar när boendet ska byggas om. Har man otur att hamna på sjukhus är sannolikheten stor att du får ligga mååånga timmar och vänta på akuten för att sen läggas i korridoren på nån överbelagd avdelning.

Hur det ser ut på många skolor behöver vi inte prata om.

Att sen inte tjejer/kvinnor kan gå till badhusen utan att bli antastade är en annan historia.

Och som det sista för att betala hela kalaset att hjälpa människor på flykt, som enligt EU är ekonomiska migranter till största del, är att de beskattar oss ännu mer (och även tar ifrån biståndsbudgeten) så att folk får det svårare och svårare att få vardagen att gå ihop. Men jag antar att svenska folket är så främlingsfientliga och rasistiska som inte vill ha det så här, suck.

Mvh Anna

Annica said...

När jag var i USA på 1970-talet hördes det knappt några nyheter alls om Sverige. Man visste att Volvo och Saab var svenska bilar och att Björn Borg var duktig i tennis. Men annars var kunskaperna - och nyheterna - om vårt lilla land i norr mycket begränsade.
En negativ sak med Sverige är att man alltid ska vara så politiskt korrekt och helst inte tala om de problem som finns. När "Pelle och Maggan Svensk" vågar framföra sina åsikter (som just då inte är helt "pk") så haglar ord som naivitet, omänsklighet, rasism, främlingsfientlighet, egoism, girighet, SD-vän, o.s.v. över dem. Detta fenomen har eskalerat skrämmande mycket de senaste åren.
Men om politiker och andra makthavare verkligen lyssnade till vad det mumlas om i det svenska folkhemmet, bland vanligt folk, så skulle det definitivt bli vettigare beslut och bättre planering. Nu får man istället ta till panikåtgärder när den politiska linjen visar sig orealistisk och ohållbar. Och DÅ går det plötsligt att tala lite friare.
Nej, vanligt folk hörs för lite.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Välkommen till kommentarsfältet. :)
Det du beskriver är saker som vi som inte bor i Sverige läser om. Flera som kommenterat bor i Sverige så de kanske har liknande upplevelser som du beskriver.
Att det brinner bilar är väl rätt klart efter många händelser i till exempel Malmö och nu i Stockholmsområdet. Jag har själv inte sett detta när jag varit i Sverige men jag har heller inte rört mig i de områden som är mest utsatta. Att Polisen har ett tufft jobb tror jag vi kan konstatera - framför allt med en polischef som borde ha avgått för länge sedan.
Jodå, jag har läst om födsel i bilar och nedläggning av sjukhus. Det verkar ju ligga i linje med “nedmonteringen" av vården som pågår och har pågått i Sverige under en längre tid.
Omsorgen och vården för de äldre är verkligen inte bra. Jag fick ju se en del av detta när min mamma hade hemtjänst under ca 1 år innan hon gick bort. Det var inte hemskt men heller inte bra. Jag är mycket tacksam att hon inte behöver vara med om det som sker och hur de äldre inte har något värde nästan alls i Sverige.
Sverige har stora problem och vem som skall lösa dessa tror jag inte någon vet. Och hur de skall lösas.

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det var nog litet mer begränsat med nyheterna om Sverige på den tiden. Internet fanns ju till exempel inte då.
Jag tror att många tycker och tänker i “stugorna" i Sverige men som du säger så vågar man inte riktigt tala om högt om vad man tycker pga pk-stämpeln. När polisen Peter Springare uttalade sig om situationen för honom och många andra poliser fick det ett väldigt gensvar. Den stödgrupp som bildades hos FB för honom har snart 200,000 medlemmar. Det visar tycker jag vad folk egentligen känner.
En bok som släpptes i januari i år av nationalekonomen Tino Sanandaji har blivit en storsäljare och har sålts slut trots ett par upplagor. Den heter Massutmaning och beskriver problemen kring Sveriges invandringspolitik och Tino gör det med fakta. Intressant tycker jag att den typen bok blir en storsäljare.
Ha det bra! Kram!

Steel City Anna said...

Jag som bor i ett land där man faktiskt lyssnade på folket och lät dem ta ett kanske världsomfattande beslut att lämna EU och ändra Europa på ett eventuellt radikalt sätt - vi får se efter årets stundande val i Nederländerna, Frankrike och Tyskland, är lite skeptisk till om det verkligen är ett sätt att göra världen bättre. Välfärden (när det gäller sjukvård, inte bidrag i stort), som jag tycker är långt bättre än Sveriges monteras nu inte bara ned utan går mot total privatisering. Rasism mot allt och alla, flyktingar, asylsökande, migranter, vad man nu vill kalla människor med ett annat medborgarskap, rika asiatiska studenter väljer någonannanstans att studera nu och betala sina dyra avgifter. Här är det också extremt höga både ekonomiska-, säkerhets- och kunskapskrav på uppehållstillstånd och medborgarskap jämfört med Sverige. Terrorhotet är ständigt högt här ändå. Sedan finns det otroliga resurser här, städer som frodas, levande landsbygd, en liberal marknad där det är lätt att vara företagare och relativt låga skatter som gör att detta land trots allt kan klara sej bra i framtiden utan tillgång till EUs marknad och de kunskaper och samarbeten man missar när utländska talanger söker sej till andra platser - allt detta har tyvärr inte Sverige heller, och ett stängt Sverige skulle få det långt mer problematiskt. Det är tråkigt att politiken blivit så polariserad och att man får mycket på köpet från det extrema högerhållet bara för att man vill ha en mer restriktiv invandring. Det gäller förvisso samma sak åt andra hållet.

Det var lite tankar som kom upp när jag läste kommentarerna :) sen kan man ju vara som min kollega också, som när vi diskuterade Trumps eventuella investeringar i vården här, sa att men det är ju jättebra, då kommer vi ju tjäna mera! (Jag jobbar på ett privat företag). Ett helt annorlunda sätt att se på saken helt enkelt. Det är helt klart enklare att diskutera här och högre i tak. Förutom allt detta med bränder och upplopp och otrygghet så oroar jag mej för hur jag skulle hantera det här med att vara PK om jag flyttade till Sverige. Som en socialliberal människa är man ensam i världen just nu :)

Anne-Marie said...

Anna: Tack för att du delade med dig fler tankar om hur tillståndet i världen är. Som vi skrev tidigare - något stort verkar vara på gång och möjligen är det något väldigt omvälvande och mindre trevligt som kommer att ske. Jag vet inte om det spelar någon roll egentligen var man befinner sig. Och jag vet inte om man egentligen kan veta hur det är om man inte befinner sig på just en plats. Jag märker ingen skillnad i lilla Weed nu efter valet i USA. Hittills är det samma “klimat" här som tidigare.

Anonymous said...

Det är intressant hur ofta lilla Sverige gör rubriker här i USA.

Anne-Marie said...

Maria: Ja, det är intressant att Sverige figurerar så ofta i massmedia. Troligen finns det någon klurig anledning som jag inte känner till. :)