Tuesday, December 1, 2015

Turist för en dag

Efter mer än två veckor av grått, grått och mer grått och knappt ljusa dagar sken solen idag. Det blåste kallt men det var härligt att dagen blev ljusare och man fick se blå himmel.
Därför var det perfekt att åka till Gamla Stans julmarknad och insupa litet Stockholmsatmosfär. Många gånger när jag har varit i Sverige har det varit så fullt upp att jag inte hunnit med att vara turist. Det var jag idag.

Gamla Stan är verkligen en mysig del av Stockholm med sina trånga gränder och kullerstensgator. Just nu pågår julmarknaden vid Stortorget som jag ville besöka. Julmarknaden i Gamla Stan har funnits sedan 1837 så den har onekligen långa anor. Man skall nog egentligen vara där på kvällen med alla mysiga ljus men det gick inte för mig eftersom jag knappt hade kunnat komma “hem“ då med tanke på glesa bussförbindelser.

Jag gick runt bland bodarna där det såldes olika slags mat, klädesplagg och prydnader. Det blev inget inhandlat och det berodde mycket på att jag har noll utrymme i mitt baggage.

Som alltid är alla bilder klickbara.


Eftersom jag inte hade något inplanerat den här dagen tog jag en ordentlig promenad i Gamla Stan, gick på kullerstensgatorna och beundrade alla fina, gamla hus. Det som är så speciellt med Gamla Stan tycker jag är att det bor människor här så det är en levande stadsdel.

Storkyrkan som ligger nära Stortorget.

Passerade bland annat Mårten Trotzigs gränd som är Stockholms smalaste gränd med bara 90 cm.Bestämde mig för att promenera tillbaka till Östermalmstorgs tunnelbanestation och gick utmed vattnet där alla båtar finns. Där blåste det riktigt kallt men det blev i alla fall några bilder. Visst är Stockholm vackert även på vintern!

Kungliga slottet - såg dock inga kungligheter utan bara en vakt som stod utanför i snålblåsten.


Vandrarhemmet Af Chapman.


Anrika Grand Hôtel med det gröna taket.
Vid Nybroplan såg jag dessa älgar som troligen är väldigt vackra när lamporna tänds på kvällen.


Även om jag inte skulle vilja bo i Stockholm idag har denna vackra stad självklart en plats i mitt hjärta eftersom jag är född här och bodde i Stockholmsområdet tills jag flyttade till USA. Tycker denna fina låt med Lasse Berghagen passar som avslutning. :)

42 comments:

Anonymous said...

Ja, visst är Stockholm vackert! Önskar dej en trevlig hemresa och det ska bli spännande att så småningom få höra vad dina framtidsplaner kommer att bli. Lycka till med vad du än bestämmer dej för.
Hälsn. Lena

Monica said...

Vackra foton på vår huvudstad! Stockholm är verkligen vackert alla årstider tycker jag, inte alla vintrar man har tur med lite snö på taken men tänk vad fint det är och julkortsvackert! Gamla Stans julmarknad är fin, något som består och är lika år från år, kul det med. Du gjorde en fin rundvandring, är roligt att fantisera om husen och vilka som bor här idag, skulle vara trevligt att testa:-). Min bror hade kollegor som bodde så fint där och de brukade gå lucköppningsvandring, undrar om de har den ännu? Olika hus var utvalda och hade något fint dag för dag i december fram till julafton. Ha det så bra nu och hoppas du hinner med mera trevligheter innan du återvänder till ditt hem i USA.

Gunnel said...

Det är julmarknadsdags lite överallt. Speciellt kul tycker jag det är när man kan besöka dem i gamla kvarter. Det blir lite mer mysstämning då. Stockholm är en vacker stad, som jag tyvärr sällan besöker. För mig är det enklare att åka till Köpenhamn. Ha det gott.

Anonymous said...

Hej, vilka vackra bilder. Det är vackert, jag har gått runt där.
Då fans inte digitalkamror. Skulle bara fota och njuta. Kul att det har
sparats denna kulturskatt. Som fortfarande lever. Tack att du tog oss med på
denna vandring. Hälsningar Stig.

Channal said...

Vilka fina bilder! Det är så vackert i Gamla stan. Vill också besöka julmarknaden där. Så juligt och mysigt. Påminner mig om Kajsa Kavats som står och säljer polkagrisar.

KRAM Anna

Rebekah M said...

Vilka härliga bilder ... känns som jag var med på promenaden. Jag älskar Stockholm, trots att jag aldrig haft förmånen att bo där. Har alltid velat, men det är ju det här med lägenheter. Konstigt nog längtar jag ännu mer efter Stockholm nu när jag har lämnat landet än jag gjorde när jag bodde i Sverige.

Senaste sverigeresan tog jag mig tre dagar i Stockholm, i slutet av vistelsen. Jag tycker om att ta bilder, och det kändes som jag aldrig hade haft tid att "göra Stockholm rättvisa". Jag vandrade också runt bland gränderna i Gamla Sta'n. En sång som jag ofta tänker på i samband med Stockholm är Lasse Tenanders "Lisa".

Marina said...

Stockholm är verkligen vackert! Jag måste erkänna att jag tillhör de som aldrig varit sådär jätteförtjust i Stockholm tidigare, men eftersom jag numer gör rätt frekventa besök (har ju hälften av familjen bosatt där) så tycker jag mer och mer om staden ju mer jag upptäcker.

Anonymous said...

Gamla Stan och Stockholm är verkligen trevligt! Har ju en son där så kommer dit ganska ofta.
Njut av Sverigetiden!

Desiree said...

Jag gillar Gamla Stans julmarknad. Den ar fin och mysig. Haller med de andra om att Stockholm ar en vacker stad. Efter att ha levt I lilla Basel nagra ar nu sa upplever jag Stockholm som en ganska stressing storstad med mycket folk overallt. Det ar alltid kul att var turist I sin egen stad man upptacker mycket pa det sattet.
Kramar!

Steel City Anna said...

Gick nastan samma promenad i somras. Ser att klottret ar kvar som jag blev sa upprord over da :) Finns varre saker att bli upprord over nu :) Gamla stan ar vackert, sarskilt med julpynt. Ser ut att vara ganska lugnt med folk ocksa!

Jag har aldrig tankt pa att Akersberga ligger sapass langt bort. Forstar att det ar lite pyssel med bussarna.

Annika said...

Så fint! Älskar den julmarknaden. Köpte en ljuslykta där då jag var hemma sist, den hänger i mitt ena fönster året om.
Så mysigt att strosa runt i Gamla Stan. OCH i Sthlm, just den där rutten tar jag varje gång jag är hemma. ÅÅÅ ja, de där älgarna måste vara sååå fina då de tänds. Nu får jag hemlängtan av dina bilder. SNART är det dags för mig att fira jul i Sthlm, känner det djupt inom mig!! Nästa år kanske.
Älskade hemstad!!!
Tack för denna bildbomb.
Kram

Anne-Marie said...

Lena: Jag var så glad att det blev en heldag med sol så att jag kunde få litet trevliga foton.
Tack! Ja, nu får vi se hur allt kommer att bli framöver. Känns litet underligt att inte ha exakta planer men läget i Sverige blev ju litet annorlunda än vad jag hade kunnat föreställa mig innan jag åkte från USA.

Anne-Marie said...

Monica: Tack! :) Jag var mest tacksam att det inte var snö och halt eftersom jag måste vara väldigt försiktig numera när jag går pga en allvarlig stukning av en fotled för några år sedan.
Jag passerade den här julmarknaden för väldigt många år sedan på kvällen men har aldrig besökt den som jag nu gjorde.
Det är trevligt att folk bor i Gamla Stan och att stadsdelen blir mer levande på det sättet. Vilken trevlig vandring som du berättar om. Har inte hört talas om den men den kanske finns också nuförtiden.
Tack! Jag kommer att bo hos en annan vän de sista dagarna innan jag åker tillbaka till USA eftersom jag måste vara närmare Arlanda än vad jag är nu.

Anne-Marie said...

Gunnel: Gamla Stan passar som “scen“ för en sådan här julmarknad. Håller med dig om att julmarknader helt klart passar bättre i äldre miljöer.
Köpenhamn var väldigt länge sedan jag besökte. Minns inte ens när. Ha det bra du också!

Anne-Marie said...

Stig: Tack! :) Roligt att du följde med på vandringen från hemmaplan.
Gamla Stan är en fin kulturskatt som jag hoppas man fortsätter att bevara för framtiden.

Anne-Marie said...

Anna: Tack! :) Gamla Stan är en mysig del av Stockholm.
Känner inte till Kajsa Kavat och polkagrisar men det låter trevligt det också. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Tack! Roligt att du var med på promenaden. :)
Stockholm är en vacker stad året runt men det bor litet väl många människor här för min smak - jag är ju lantis numera ;) - och priserna på bostäder skall vi inte tala om. De är absurda.
Stockholm kan man tillbringa mycket tid i eftersom det är en stor stad men man bör nog komma på sommaren när det är litet varmare. Den låten känner jag inte till faktiskt.

Anne-Marie said...

Marina: Stockholm vore inte alls lika vackert utan allt vatten. Men så kallas ju staden ibland också för Nordens Venedig.
Om man håller sig utanför de områden som har mest trängsel går det rätt bra. Inne i City är det alldeles för mycket folk för min smak.

Anne-Marie said...

Lena: Du som är reseledare har säkert dina egna tankar om en stad som Stockholm. Har sett dina bilder från Stockholmsområdet.
Tack! Jag åker nästa onsdag vilket skall bli skönt.

Anne-Marie said...

Desiree: Av någon anledning hade jag fått för mig att julmarknaden skulle ha varit större. Men den var fin som den var.
Stockholms vatten är vad som gör staden till vad den är.
Håller helt med dig om att Stockholm är alldeles för stressig och man ser väldigt mycket fattigdom och misär numera samtidigt som folk lever i sina “bubblor“ i sina mycket dyra bostäder.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Jag minns inte de bilderna hos dig men jag skall kolla och se om jag hittar dem.
Klottret var litet märkligt tyckte jag också. Nej, numera finns det större och mer allvarliga saker att ta tag i och fundera på.
Jag gick också på Västerlånggatan men där är det alldeles för turistigt. Det fanns inte särskilt mycket pynt utmed gatorna utan mest i en del affärer.
Min väns bostad ligger ca 2 mil norr om Åkersberga ute på landet nästan och det går få bussar dit.

Anne-Marie said...

Annika: Tack! Jag har tyvärr ingen plats alls för saker. Mitt baggage var fullt redan när jag kom hit. Men det är okej att bara titta också. :)
Jag tror att man har sina rutter utmed vattnet. Minns dina bilder som också ofta visar utsikterna vid vattnet.
Älgarna var kul tycker jag. Synd att det inte var tillräckligt mörkt när jag var där. Tror att det var kanske 8 stora älgar.
Vad fint att du fick uppleva Stockholm litet grand genom mina bilder. Vet hur mycket du tycker om Stockholm.
Varsågod! Kramar!!

Annica said...

Gamla stan är ju en perfekt plats för julmarknader. Vilka i sig är bland det trevligaste i marknadsväg man kan besöka. Det är alltid extra mysigt att vandra runt kring juletid och titta och smaka på allehanda saker, mer eller mindre julrelaterade.
För några år sedan vandrade jag omkring i precis samma kvarter men då var det augusti och ingen marknad i sikte, men väldigt trevligt ändå. Det är något visst med Gamla stan! :)
Ha en skön "lill-lördagskväll"! Kram från ett snötäckt - och 8 minusgradigt - norr!

Anonymous said...

Åh vad avis jag blir nu! Det ser verkligen mysigt ut att få vara där. Kan inte minnas när jag själv besökte julmarknaden i Gamla Stan. Måste ha varit ganska ung tror jag. Fina bilder!

Susanna B.

Anne-Marie said...

Annica: Den här julmarknaden verkade ha litet mer kvalitet på det som såldes vilket var trevligt. Inget krimskrams egentligen.
Jag tror att Gamla Stan är trevlig att vandra i oavsett tid på året. Det är något visst med de kullerstensbelagda gränderna och gamla husen.
Kram från ett milt Åkersberga!

Anne-Marie said...

Susanna: Nu vet jag litet mer vem du är. :) Vår gemensamma vän Annika har skvallrat. ;) Kul att du också hittat hit och kommenterar.
Gamla Stan och julmarknaden är verkligen fina att besöka. Jag har inte varit i Sverige mer än en gång kring juletid sedan jag kom till USA. Eftersom solen sken igår var det perfekt att turista.
Roligt att du gillade bilderna - tack!

Från Glam till Damm said...

Vilka mysiga bilder! Ja, jag säger då det...Stockholm i mitt hjärta...

Jul i Gamla Stan är något speciellt.

Ha en fin kväll.

Kram!

Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Roligt att du tyckte om bilderna. :)
Jag tyckte att Lasse Berghagens låt kunde passa. Den är ju verkligen folkkär.
Gamla Stan är verkligen en mysig del av Stockholm. Julmarknaden känns som en fin tradition.
Ha en fortsatt fin kväll du också! Kram!

Anonymous said...

Bry Dig inte om den här kommentaren ... please :-) Jag ville bara prova och se hur det blir när man loggar in på det här sättet. /Rebekah

wendy said...

mailat dig,mvh wendy

Anne-Marie said...

Rebekah: Okej, jag bryr mig inte. ;)

Anne-Marie said...

Wendy: Har mailat dig.

Rebekah M said...

«I caved» ... jag gav upp och flyttade den till WordPress i alla fall. Nu hoppas jag bara att vi kan hålla kontakten ändå?!

kaffetassen

Krönikören said...

Visst är Stockholm vackert, speciellt Gamla Stan. Det känns lite konstigt att läsa om den ur en "turists" ögon :) Hoppas jag har tid att åka på julmarknaden, det var några år sedan nu.

Anne-Marie said...

Rebekah: Tack för ny adress. Hinner inte riktigt med bloggarna just nu men det blir snart. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, Stockholm är en vacker stad. Jag kände mig litet som en turist men självklart är Stockholm “min“ stad också. :)

Ikas USA said...

Vackra Stockholm! Jag har ganska nyligen hittat din blogg och det är jag glad för, många intressanta inlägg och kommentarer. Jag har bott i USA i 5 år nu och jag känner igen mig i många av dina och dina läsares tankar. Tack för att du delar med dig!

Min plats i solen said...

Vilka fina bilder Anne-Marie och tack för denna fina vandring genom vår vackra huvudstad. Stockholm är sannerligen en vacker stad. Oavsett årstid. Och just ikväll är det dessutom lite extra festligt med Nobelfestligheter. :)

Jag hoppas att du får en bra resa hem till USA och att du får en fin jul. Är säker på att ett spännande och intressant 2016 ligger framför dig. Nya vägar att vandra och nya äventyr. Det kommer bli bra.

Ta hand om dig kära du!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Ika: Välkommen hit! Roligt att du hittat till min blogg. :) Och jag har skickat ett meddelande till dig via FB som svar på dina frågor. Visst är Stockholm vackert.

Anne-Marie said...

Lotta: Tack! :) Ja, Stockholm är vackert och kan tänka mig att det var litet extra vackert med tanke på alla Nobelfestligheter som pågick häromdagen.
Jag kom i onsdags kväll till USA och har haft fullt upp med en massa praktiska saker efter så lång bortovaro från mitt hem.
Vi får se vad som händer 2016 och hur allt utvecklar sig.
Ha det gott kära Lotta! Kram!

Äventyret framtiden said...

Stockholm i mitt hjärta också, även om jag skulle ha svårt att bo där. Tror jag. Man är ju till sist och syvende rätt anpassningsbar när det kommer till kritan. Tack för trevlig marknadsdag, vandring i Gamla stan och mot Östermalm.

Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Nej, Stockholm skulle jag inte alls vilja bo i men det är fint att besöka. Roligt att du följde med på vandringen. :)
Kramar!