Tuesday, December 22, 2015

Dan före dopparedan

Även om det fortfarande är den 22 december på västkusten i USA låtsas vi att det är den 23. :) I Sverige har det varit den 23 ett antal timmar redan.

Dan före dopparedan - den 23 december - och en dag som var fylld med förväntningar när jag var liten. Som bekant firar jag knappt jul numera men så har det inte alltid varit utan jag var en helt vanlig tjej som firade jul som alla andra gjorde. Tror att jag var i 20-årsåldern när jag och mina föräldrar egentligen slutade att fira jul. Julklapparna försvann först, sedan julgranen medan litet julmat alltid fanns kvar.

Den 23 december brukade vi ta in julgranen och de elektriska ljusen sattes fast i granen. Det var min pappa som fick äran att sätta upp dem. :) Huset fylldes av en fantastisk doft och det kändes som jul. Det är märkligt det där med julkänslan som kom allteftersom december fortskred och späddes på ytterligare om det fanns snö.
Jag brukade sedan klä julgranen på julaftons morgon och det var kulor, tomtar, flugsvampar (har aldrig riktigt förstått det där med flugsvamparna faktiskt - någon som kanske vet varför man har svampar i adventsljusstakens mossa och julgranen), glitter och även svenska flaggan i långa band under några år.

Julpyntet hade redan satts upp i huset. När jag var liten hade vi mycket julpynt och jag minns att jag nog satte fram det mesta. En kyrka som spelade någon av julsångerna var en av min mammas favoriter och den hade hon ända tills dess att hon var för dålig för att orka pynta.

Den 23 var det inte lätt att somna och jag minns att jag ofta hade svårt att sova stor del av natten eftersom allt var så pirrigt inför julafton. Själva julafton fram till julklappsöppnandet var en MYCKET lång dag.

Nordligaste Kalifornien har haft mer vinter än vad delar av Sverige har haft och det snöade rätt ordentligt under helgen. Det talas om snö till julafton så det kanske blir en vit jul. Numera bryr jag mig inte om det vita - tycker nog att det är enklare att ha barmark men jag vet att många "måste" ha en vit jul. :)

När jag kom tillbaka till Weed tog jag fram min adventsljusstake och den lilla julduken som jag köpte via eBay förra året. Jag hade ju gjort mig av med alla små juldukar som mamma hade.


Något som jag har lyssnat en hel del på under december via datorn är Sveriges Radios Bjällerklang. Ett trevligt program med non-stop musik som inte är låst för oss som befinner oss utomlands. Jag gillar deras musik och den här låten har de spelat en del. Tycker den passar dan före dopparedan. :)

22 comments:

FREEDOMtravel said...

Visst var det mycket spänning och förväntan inför jul när man var barn! Inte riktigt samma sak nu, men det ska ändå bli trevligt. Vi ska äta lite julmat och på juldagen ska vi hem till min mamma. Önskar en riktigt fin jul!

Gunnel said...

Jag minns att jag alltid hade så svårt att somna dagen innan julafton. På julaftons morgon åkte vi tåg till farmor och farfar och firade julen där. Det var nästan det bästa som fanns på hela året. Jag önskar dig en riktigt God Jul.

Annika said...

Ja, den 23 december var en speciell dag. Älskade den då jag var liten, och än idag förstås.
Då kom julen in i huset, härligt.
Numera kommer julen in i mitt hut mkt tidigare, men det vet du :-)
Jag hade också en julkyrka som spelade Stilla Natt, tror den gick sönder sen. MEN vacker var den.
Ja, jag hade så svårt att sova natten mot julafton. Vilket PIRR!!
Här blir det en grön och varm jul. Otroliga värmerekord på östkusten slås nu. INTE kul.
Alls.
Skulle så gärna byta med dig.
Önskar dig en God Jul!!
Stora julkramar från mig!!

Channal said...

God Jul och ha en fin uppesittarkväll!

KRAM Anna

Steel City Anna said...

God jul! När jag var liten var den här dagen nästan roligare än själva julafton. Första skinksmörgåsen på hårt bröd efter midnatt. Uppesittarkväll på TV. Så mysigt.

Rebekah M said...

Din jul, som Du beskriver den, var nästan identisk med min barndoms jul. Dofterna och allting som var förknippat ... man blir lätt lite nostalgisk när man tänker på det. MEN jag tror att hade man helt plockat bort julklapparna så vet jag inte hur pirrigt det hade egentligen varit.

Så gulligt med duken och el-ljusstaken. Jag har aldrig köpt nå't på eBay, men nå't sån't där skulle jag gärna vilja ha. Kanske till nästa jul.

God Jul!

Anonymous said...


Hej, fugsvampen i granen var nog en återkoppling till skogen. Jag tyckte det
var mysigt med flugsvampar i granen. Men senare försvann flugsvamparna.
Hälsningar Stig.

Marina said...

Önskar dig en riktigt god jul!

olgakatt said...

Som jag minns det från barndomen julpyntade vi på julaftons förmiddag. Dessförinnan var det fusk! Jag lyssnade också mycket på radion på julafton. Numera tycker jag om att lyssna på P1 lillejulaftons kväll vilket jag gjorde i går medan jag förberedde mat jag tar med mig i eftermiddag dit vi åker för att fira med familjen. Barmark och plusgrader tackar jag för, det gör bilresor säkrare.
Önskar dig en fridfull jul!

Desiree said...

En riktigt God Jul till dig Anne-Marie. Lite julfint med duken och adventsstaken. Hi hi nej jag har inte heller någon aning om varför man dekorerar med flugsvampar. För att de är röda? För att vi fortfarande som svenskar har en liten Viking inne i oss? ;-)
23:e minns jag var något av en låååång dag. Man bara väntade på att det skulle bli julafton. På julaftonsmorgon fick vi öppna varsin klapp jag och min bror så att våra föräldrar skulle få lite lugn och ro och slippa tjat om julklappsöppning hela dagen lång.
Ha en fin jul och en varm julkram till dig.

Annica said...

Som barn var väntan på julklappsutdelningen rena rama transportsträckan. Det var som om klockan plötsligt tick-tackade sig fram i snigelfart. Tidigt på morgonen hade hela familjen lyssnat till "Lill-Per" i radion (sändes 1942-1956) och från 1957 till 1965 var det "Nicke Lilltroll" som var obligatorisk radiostund.
Julgranen togs alltid in kvällen före julafton och sedan kläddes den på morgonen; det var bra för då hade man något att pyssla med i väntan på tomten. Och precis som Desiree skriver här ovanför så fick mina bröder och jag också öppna varsin julklapp på julaftonens morgon. Ett smart drag av trötta föräldrar för att få lite lugn och ro tills det var dags för den stora klappöppningen.
I hela huset doftade det av gran och hyacinter, knäck och pepparkakor, skinka och lutfisk. Och så fanns det läsk och julmust! Efterlängtade drycker eftersom de inte förekom under vanliga dagar.
Underbara minnen av barndomens härliga jular.
Önskar dig en fin och fridfull helg!
Julkramar från ett vitt och vackert Norrbotten!

Anne-Marie said...

Helena: Julen är barnens högtid i första hand. Men visst kan man ha mycket trevligt även som vuxen.
Ha en riktigt fin jul - God Jul!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det låter som en mycket trevlig tradition ni hade. Min farmor brukade alltid komma till oss i Enebyberg och fira jul. Önskar dig en riktigt God Jul!

Anne-Marie said...

Annika: Ditt inlägg fick igång mina minnen av just den 23/12 och att det var pirrigt och förväntansfullt.
Kyrkan som mamma hade var fin och det var riktigt stämningsfullt med musiken som spelades. Allt pynt försvann när hon gick bort.
Fattar inte varför det fortsätter att vara så varmt hos er. Antar att jetströmmen nu har parkerat sig med varmt i öster och kallt i väster. De senaste vintrarna har det varit tvärt om.
Ha en riktigt God Jul kära Annika!
Stora Julkramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Önskar dig också en riktigt God Jul. Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Låter som en riktigt mysig dan före dopparedan som ni hade. :)
Önskar dig en riktigt God Jul!

Anne-Marie said...

Rebekah: Tror att jularna var rätt lika varandra på 50- och 60-talen. Jag är född i början av 60-talet. Nej, hade julklapparna tagits bort hade pirret nog varit minimalt. :)
Elljusstaken köpte jag från Hemslojd.com som finns i USA. Julduken fanns faktiskt hos en kvinna i Sverige som sålde "vintage" julsaker via eBay.
God Jul till dig också!

Anne-Marie said...

Stig: Ja, det kanske stämmer att det var någon slags koppling till skogen. Och flugsvampar är ju röda och fina. :)

Anne-Marie said...

Marina: Önskar dig detsamma!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vi pyntade några dagar innan jul men inte alls som i USA där många har julpynt och julgran en hel månad innan själva julhelgen.
Låter trevligt med kombinationen radioprogram och matlagning. :)
Nej, att köra i vinterväglag är inte roligt.
Önskar dig en riktigt God Jul!

Anne-Marie said...

Desiree: Flugsvampar är ju vackert röda så de kanske var de svampar som passade bäst. Men jag undrar varför just svampar skulle med i julgranen? Kanske som Stig skriver att det är en koppling till skogen.
Jag fick vänta till efter Kalle Anka har jag för mig med julklapparna. Först skulle vi äta jullunch, sedan Kalle Anka och därefter julklapparna. Japp, mycket låååång dag. ;)
Önskar dig kära Desiree en riktigt God Jul! Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Jag lyssnade också på Nicke Lilltroll men minns inte om jag lyssnade just på julmorgonen.
Jag fick inte en enda julklapp förrän rätt sent på eftermiddagen och nog var det en lång transportsträcka.
Just dofterna verkar ge väldigt starka minnen och nog tycks just dofter vara mycket nära förknippade med julen.
Önskar dig också en riktigt God Jul! Här singlar en del snöflingor ner mot marken just nu. Julkram till dig!