Sunday, December 20, 2015

Det vita berget

Mt Shasta har mest varit insvept i moln sedan jag kom tillbaka till Weed. Det ena ovädret efter det andra har dragit in över västkusten och vintern känns mer som den brukar göra med regn, snö och blåst. Fortfarande råder torka i större delen av Kalifornien men alla hoppas att El Nino-fenomenet skall hjälpa till att minska torkan denna vinter. Både i Washington och Oregon har man haft översvämningar med mycket stora regnmängder.

När Mt Shasta äntligen syntes häromdagen och en stund idag var det ett snöbeklätt berg som dök fram och det var trevligt att se den vita snön lysa mot himlen. Så skall berget se ut. :)I morse snöade det ordentligt under ett par timmar men senare på dagen kom solen fram några timmar och snön började smälta. Jag åkte in till Mt Shasta för att handla och det fanns snö på alla berg och kullar runtomkring. En ovanlig syn efter 2-3 vintrar med mest barmark.

Jag uppskattar de längre dagarna i nordligaste Kalifornien efter en mycket mörk andra halva av november i Stockholmsområdet. I Weed gick solen idag upp vid 7.30 och ner vid 16.45 - litet drygt 9 timmar dagsljus. Det är en stor skillnad mot Stockholm där man idag bara har 6 timmar dagsljus.

Mt Shasta kommer nog att få mer snö de närmaste dagarna eftersom prognosen mest visar regn och snö framöver och Mt Shasta Ski Park har öppet. De kunde inte hålla öppet förra året vilket var en stor besvikelse för många men den här vintern verkar det redan finnas en hel del snö. Jag åker inte skidor men det finns många skidentusiaster som bor här och även turister som kommer hit för att åka skidor. Deras Facebooksida visar bilder och man behöver inte vara inloggad för att se dessa. https://www.facebook.com/skipark

20 comments:

Annica said...

Oj, vad du har mycket ljus! Så många soltimmar!;) Här idag går/gick solen upp 09:54 och ner 13:03, alltså får solstrålarna lysa över oss i 3 timmar och 9 minuter. Är det mulet råder skymning hela dagen. Men jag hör till dem som inte alls lider av mörkret - jag tycker det är mysigt.
Ovanför Polcirkeln är det polarnatt, solen orkar inte över horisonten och syns inte alls. Men vi som bor här i norr tar ju igen ljusbristen (med råge!) under sommaren. :)

Vad fint med ett snötäckt Mt Shasta. Hoppas ni får en vinter som gör skäl för namnet. Och som så småningom kanske kan mildra torkan en aning. Lite extra trevligt med vitt fluff till jul.
Ha det gott! Kram!

Rebekah M said...

Sanslöst vackert! Man inser sin litenhet. Blir man van att se det mäktiga berget när man bott där ett tag?
Efter sju år uppskattar jag oceanen fortfarande lika mycket.

Ser Du några örnar där uppe?

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det är stor skillnad i antal timmar med dagsljus om man jämför med Sverige och framför allt norra Sverige.
Jag märkte när jag nu var i Sverige att jag verkligen tyckte att mörkret var väldigt påtagligt och litet jobbigt.
Att ha mörker (24/7) under flera veckor skulle jag ha svårt faktiskt att klara av - trots sommarens ljus.
Mt Shasta ser ut som det "skall" göra just nu i alla fall och fler oväder är på väg in. Just nu tycks torkan i alla fall ha gjort ett uppehåll men tydligen krävs det lång tid med nederbörd för att det skall bli som det var tidigare.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Berget Mt Shasta är magiskt faktiskt. Ja, man vänjer sig tycker jag men visst fångas blicken av detta majestätiska berg. Där jag bodde tidigare i Weed hade jag utsikt över delar av berget från det fönster där jag hade min dator och skrivbordet. Nu måste jag tyvärr gå ut på gatan men det syns så fort jag stiger ut utanför dörren.
Jag saknar vatten här eftersom det är rätt långt till havet och väldigt få sjöar.
Jag har sett "bald eagles" ett par gånger men de är relativt sällsynta.

Gunnel said...

Vilka bilder! Så tjusigt! Jag tvivlar på att jag kommer och få se någon snö den här årstiden. Det känns som vår i luften, så jag kan väl inte påstå att jag längtar efter något vitt. Kram

Desiree said...

Dina vyeer av Mt.Shasta ar otroligt vackra. Du har aven mer dagsljus an vad vi har I Basel eftersom Weed ligger pa sydligare bredgrader. Alla de dar gra dagarna I Stockholm da det aldrig blir ljust egentligen aven om solen har gatt upp tycker jag ar varst. Vissa manader kan det ju vara sa lite som bara nagra ynka timmar med sol pa hela manaden. Naturen I dina trakter ar valdigt vacker trots torka. Hoppas ni fortsatter att fa mer sno som kan battra pa situationen lite mer.
Kram!

Maria said...

Underbart vackert!Traffade en trevlig tjej fran Shasta i helgen. Hon var oxa mycket glad for all sno.
kram

Annika said...

Hos mig går solen upp 7:24 och ner 16:49. Däremellan står ju solen mkt högre på himlen än vad den gör hemma.
Ja, ni lär nog få en blöt vinter hos er, och det är bra. PÅ tiden.
Här är det så milt att man nästan blir rädd.
Gläd dig åt snön, avis!!
Här ska det bli otroliga 23 grader på julafton.
Mt Sashta är så vackert och magiskt.
Kramar!

Anonymous said...


Mt shasta är mycket vackert.Hoppas du hittar någonstans att
trivas i det stora usa. Merry christmas Anne-Marie

kram christer

Anne-Marie said...

Gunnel: Tack! :)
Jag är absolut ingen vinterfantast och har hellre barmark. Uppe på berget får det gärna snöa. :)
Sverige verkar ovanligt varmt för årstiden just nu.
Kram

Anne-Marie said...

Desiree: Mt Shasta har inte visat sig mycket sedan jag kom tillbaka till Weed men litet glimtar har vi fått.
Ja, Weed ligger litet längre söderut än vad Basel gör. Just nu är klockan runt 16.30 och det är fortfarande rätt ljust ute.
Jag vet precis vad du pratar om betr. de där gråa dagarna som aldrig blir riktigt ljusa. Vi hade flera sådana i november i Stockholmsområdet och det var rätt deprimerande tyckte jag.
Idag drog ytterligare ett oväder in med snö/regn så det har nog kommit ännu mera snö uppe på berget.
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! :) Jag tror att många är tacksamma för regn och snö även om det blir litet bökigare när man skall ta sig runt med bilen.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det intressanta med USA tycker jag är att hela kontinentala USA ligger så långt söderut som det gör. Reston ligger på en litet sydligare breddgrad än vad Weed gör men annars ligger vi nästan i jämnhöjd. Skillnaden är givetvis att jag bor ca 1000 m över havet och du på havsnivå.
Nej, att ha så varmt som ni har det nu verkar inte roligt.
Jag tar hellre barmark - framför allt efter det att jag föll för 3 år sedan - men Kalifornien behöver verkligen all väta vi kan få.
Det är något visst med Mt Shasta. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Christer: Mt Shasta är ett magiskt berg och ser så olika ut pga hur vädret är osv.
Vi får se framöver hur allt utvecklar sig.
Happy Holidays!

Gunilla Nardin said...

Hejsan! Har kommer ett litet livstecken ifran mig.
Forst o framst vill jag onska dig God Jul och ett Gott Nytt Ar , da jag hoppas du kommer till klarhet om ditt nasta steg i livet.... Sa nu ar du hemma igen i Weed...och snoar gor det ocksa! sa underbart, kanske ett litet uppehall i torkperioden, forhoppningsvis.
Vi har forhallandevis mycket milt vader har i sodra Frankrike,det ar ju inte riktigt normalt, men man tar tacksamt emot sol och bla himmel anda..
Vi kommer att fira en mycket spartansk jul, eftersom, vi haller pa med renovering och flytt. Men sonen med flickvan kommer ner ifran Paris, sa lite julmat maste ju inforskaffas anda.
Men inte helt fel att fira enkelt tycker jag , det gor visst du ocksa vill jag minnas.Har inte sa varst mycket julstamning har heller for den delen , har inte ens pyntat i ar. Men det ar helt okej for mig iaf.
Berget ar sa fint ,snoklatt och ser som du sager "normalt" ut , precis som det ska vara.
Tror inte att sa manga skidstationer har satt igang har , med detta milda vader,fast Under jul o nyar sa brukar snokanonerna ga varma.

Ha det nu riktigt gott AM
Skickar dig en Stor Julkram
Gunilla

Äventyret framtiden said...

Av rent egoistiska skäl är jag jätteglad att du fortfarande bor kvar vid foten av Shasta :)
Den dag du inte är där längre kommer jag att sakna berget.
Vi har ju på sätt och vis blivit bloggvänner vi också, berget och jag.

Ha det gott Anne-Marie!

kram

Steel City Anna said...

Forstar att det kanns skont att se sno pa berget. Valdigt vackert!

Morkret ar jobbigt men nu gar det iallafall at ratt hall igen. Vi har morkt vid fyratiden sa aningen langre solljus an sodra Sverige tror jag.

Anne-Marie said...

Gunilla: Så roligt att få ett livstecken från dig. :)
Ja, jag är tillbaka i Weed och får smälta alla intryck från Sverigevistelsen.
Det har varit en hel del oväder som dragit in över västkusten sedan ett antal veckor tillbaka. Berget ser verkligen ut mer som det brukade göra vilket är både bra och trevligt.
Det verkar ovanligt milt även i Sverige - hade inte läst om att det var riktigt milt även i Frankrike. Jag skulle gärna se litet sol eftersom det varit mulet i stort sett hela tiden sedan jag kom tillbaka till Weed för ca 2 veckor sedan.
Jag firar egentligen ingen jul nuförtiden men det är okej det också.
Önskar dig också en riktigt God Jul och Gott Nytt År!
Stor julkram till dig också!

Anne-Marie said...

Karin: Helt okej med egoistiska skäl. :)
Berget är en vän till mig också. Litet mera direkt kanske eftersom jag ser det varje dag - eller ofta i alla fall så här års. Ibland täcker moln berget under litet längre perioder under vintern.
Ha det gott Karin! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Hade det inte regnat och snöat som det nu gjort under en period hade torkan blivit extremt farlig tror jag. Nu finns hopp att den lindras om det fortsätter med nederbörd.
Jag trivs med litet längre dagar skall jag villigt erkänna. :) Helt rätt att det går åt rätt håll nu.