Sverige - lägesrapport 20 november 2015
Länktillägg: Tala om att tongångarna i Sverige förändrats den senaste veckan bara. Den här typen artikel hade inte skrivits för bara ett par veckor sedan. Den talar om precis samma saker som jag har berört i inlägget: http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sverige-gar-sonder--och-lofven-tittar-pa/
Den senaste veckan har jag tagit del av flera intressanta artiklar som äntligen tycks belysa saker som jag tänkt och känt under lång tid. De handlar alla om att politiker och andra ledande inom Sverige tycks vara antingen helt handlingsförlamade eller fega att fatta obekväma beslut eller vara som strutsen, det vill säga stoppa huvudet i sanden. Eller kanske de är “all of the above“. Det står i alla fall klart nu att Sverige är på väg in i ett läge som är otroligt allvarligt.
Minns ni SAS-chefen Jan Carlzon? Den mycket framgångsrike affärsledaren på 80-talet som fick flygbolaget SAS att bli det mest punktliga i världen. När “min“ skola gick igenom olika kriser för några år sedan hade skolchefen sagt till alla anställda att vi var välkomna att prata med honom om idéer och förslag vi hade för att kunna få skolan på rätt köl igen. Jag satte faktiskt upp ett möte med honom och tog då upp en del av de idéer som Jan Carlzon hade. Vet inte hur stor effekt det hade men jag gjorde i alla fall vad jag kunde.
Jan Carlzon höll ett anförande för någon vecka sedan på Kvalitetsmäsann i Göteborg där han talade om ledarskap förr och nu men han tog även upp den stora flyktingströmmen till Sverige. Han sade bland annat ”öppnar man sin famn måste man också öppna sina ögon”. Vad Jan Carlzon avsåg var att man självklart skall ta hand om människor på flykt men man måste också kunna ta hand om dem och ha en plan (detta har jag efterlyst under flera månader) och ett politiskt ledarskap. Jag håller helt med Jan Carlzon om att detta tycks saknas i dagens Sverige. Artikeln skrevs av News55: http://www.news55.se/artiklar/jan-carlzon-sverige-har-brist-pa-politiskt-ledarskap-i-flyktingfragan/
Affärsvärlden skrev också om saker som jag tycker borde vara självklara. Om storleken på flyktingströmmen fortsätter knäcks landets statsfinanser skriver man. Självklart håller det inte i längden att ta emot 10,000 nyanlända varje vecka och bibehålla det svenska samhället på den nivå som människor vant sig vid. Eftersom Sverige är politiskt korrekt har det hittills tydligen varit belagt med litet tabu att diskutera ekonomin när det gäller att ta emot flyktingar. Nu har man börjat inse inom regeringen att man måste göra besparingar inom olika områden och då kan man ju undra var dessa kommer att komma från. Kommer dessa att drabba redan svaga grupper i Sverige? Fattigpensionärer? Sjukvården? Skolan? Troligen kommer alla områden att få ta del av mindre pengar.
Känslan jag får när jag nu följer massmedia på “första parkett“ är att ingen hade kunnat förutse att det skulle komma så många på så kort tid (de veckor jag varit i Sverige har runt 70,000-80,000 människor kommit) och att man nu litet yrvaket tycks inse att det inte håller rent ekonomiskt. Och att situationen ändras timme för timme och dag för dag. Men fortfarande kvarstår frågan - hur klarar man av allt rent ekonomiskt. http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3945039.ece
Alla vet väl att man i Sverige inte tar till stora ord eller dramatiserar saker och ting i onödan. Nu börjar det dock komma information som talar om en mycket snabbt annalkande kris av stora mått.
Det finns en myndighet i Sverige som heter “Myndigheten för samhällsskydd och beredskap“ (MSB) som nu har börjat tala om att man snart troligen inte kan upprätthålla viktiga samhällsfunktioner som att säkerställa personers liv och hälsa. “Även med aktörernas nu vidtagna åtgärder föreligger stora utmaningar för värnandet av målen för vår säkerhet, främst med avseende på liv och hälsa samt samhällets funktionalitet.“ Det låter minst sagt allvarligt och skrämmande med tanke på vad det rent praktiskt kan innebära. MSB säger till exempel att det kommer att bli “undanträngningseffekter“ inom sjukvården vilket innebär att man inte kan ta emot alla patienter. Det borde vara en mycket stor varningssignal till alla som sitter i en beslutsfattande position i Sverige.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article21788152.ab
Sveriges regering fattade för en vecka sedan beslutet att införa gränskontroller. Antalet människor som söker sig till Sverige har inte minskat trots denna åtgärd.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/antalet-asylsokande-pa-ny-rekordniva/
Migrationsverket kan inte längre garantera boende för de som kommer. Den gångna natten fick människor sova utomhus.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flyktingar-tvingades-sova-utomhus/
Fredrik Reinfeldt talade om att Sverige skulle bli en humanitär stormakt. Tanken kanske var god men verkligheten gör sig nu påmind när rent praktiska saker i det svenska samhället börjar falla samman och ett Sverige där människor får sova utomhus i november och där man kanske inte kan få sjukvård är allt annat än humanitärt.
Sveriges statsminister vill att andra länder skall ta större ansvar inom EU. Det också en god tanke men då andra länder inte tycks följa statsministerns uppmaning måste man kanske nu fatta obekväma beslut i Sverige. Eftersom svenskar är konflikträdda (det har jag sett när jag jämför Sverige och USA) kommer detta givetvis att bli en stor utmaning. Den stora frågan är dock - vad kommer att hända om man inte fattar stora och kanske utmanande beslut?
Tack för ordet!
31 comments:
Reinfeldt hade ett öppet hjärta, men som du säger ingen riktig plan. Och igår framträdde Löfven och sa att nu var ingen tid för partikäbbel. Sedan sa han att Sverige varit naiva och räknade upp de åtta åren med Alliansen vid makten. Så talar en stor statsman. Den mannen åtnjuts inte stort förtroende från Hjo.
Såg Löfvens uttalande igår, att "vi varit för naiva".
Ja, det skriver jag också under på. Verkligen.
Ibland måste stora, svåra, obekväma beslut tas. Tycker att svenska politiker är så flata, det gäller samtliga partier, ingen törs säga, eller göra, ngt alls. Det är knappt de ens törs andas om det som är svårt.
Jag erkänner, jag ÄR orolig för Sverige. För Europa övh.
Ja, du sitter verkligen på första parkett nu och ser allt. När jag var hemma för ett par månader sedan var det ju bara i början av de stora strömmarna.
Visst, jag tycker också att de länder i Europa som inte tar emot SKA ta emot flyktingar. Alla kan inte komma till endast ett fåtal länder. Jag tycker också att vissa av USAs guvernörer får lyfta lite på sin skygglappar och välkomna flyktingar, det är ju många stater som vägrar ta emot. Helt fel, tycker jag, de flesta som flyr är ju ändå rädda, ensamma och flyr vidriga förhållanden. Men, en handfull länder kan inte ta den stora, stora ström som kommer. Det måste finnas en ände.
Dags att bli tuffare, mkt, mkt tuffare.
Tänker mkt på detta.
Kramar!
Hans: Jag tror att det kan ligga annat också bakom Reinfeldts tal. Tror inte alls att det bara var ett öppet hjärta faktiskt. Men en plan fanns inte och det tycks fortfarande inte finnas.
Jag tror att Löfven talade en hel del om terrorn och jakten på den misstänkte terroristen och att Sverige (dvs regeringen) varit naiva. Jag tycker de flesta politiker är “nissar“ som inte verkar särskilt bra varken i Sverige eller i USA.
Annika: Jag tror att Sveriges regering varit onödigt naiv. Litet “skyddad verkstad“ över det hela.
Tror också att regeringen kommer att få fatta många obekväma beslut framöver som kommer att svida. Och ta konflikter. Folk verkar så otroligt rädda för att gå in i sådant som man tror kan bli till en konflikt.
När jag bokade min resa i slutet av juli hade jag inte en aning om att det skulle bli så här. Litet väl “intressant“ för min smak. :)
Jag tror inte att Stefan Löfven kan få andra länder att ta emot fler såvida det inte blir tvingande åtgärder. Och Sverige måste nog ge upp sin längtan efter att vara en humanitär stormakt tror jag. Man har gjort mycket men nu måste man ju också se till att det faktiskt fungerar för de som bor i Sverige och för de som kommit.
I USA tror jag att det är en helt annan situation och jag läste någonstans på FB (någon hade länkat till en tidning tror jag) att processen kommer att bli hård för de som kommer: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34870724
Ja, det här som sker i Europa och Sverige är stort. Mycket stort och jag hoppas att man skall klara av allt men det jag ser verkar mer än utmanande.
Kramar!!
Jag tro också att det även låg andra motiv bakom Reinfeldts agerande. Han verkade driven av personlig avsky mot Sverigedemokraterna. Så primitivt får inte en regeringschef agera. Synpunkter ska värderas för sitt innehåll, inte efter vem som levererar dem. Nu tvingas ju politiker efter politiker att medge att vi nog skulle ha talat om volymer och kostnader.
Tyvärr så tror jag att avskyn för SD blockerade vettiga beslut som borde ha kommit tidigare.
Svenskarna liknar alltför mycket ett fiskstim. Alla rör sig åt samma håll, och alla är rädda för att trängas ut ur stimmet.
Det var verkligen intressant att läsa detta inlägg. Jag håller med om att Sverige nu står inför en stor kris som de tidigare inte varit med om. Det har skiftat i opinionen snabbt. Vi var ju i Sverige i början på oktober och då var det helt andra toner. Då skulle Sverige öppna sina armar för alla. Jag är inte alls emot att hjälpa folk men man började redan då undra om hur Sverige skulle ha möjlighet och ha råd att ta emot precis alla. Nu en månad senare är det ett helt annat läge. Ännu har vi i Europa inte sett slutet på något sätt av flyktingkrisen och det allvarliga läget i mellanöstern. Jag tror tyvärr att SD kommer att kunna vinna mycket på allt det här.Det var intressant att ta del av några av artiklarna som du har med i inlägget. Har inte hunnit läsa alla men vill fortsätta läsa fler av dem. Hela läget och framtiden i europa känns allvarligt just nu. Fler och fler länder stänger sina gränser för att de inte klarar av att ta emot fler ekonomiskt samtidigt fortsätter flyktingströmmarna att öka. Jag håller med Annika om att svenska regeringen var för naiva. De trodde aldrig att det skulle bli så många och att det skulle vara något temporärt. Det här kan bli en lång historia som kan få väldigt långa konsekvenser.
Jag känner mej ganska pessimistisk. Och orolig för framtiden. Läste i Metro idag att en engelsk hjälplinje överöses av telefonsamtal från barn som frågar om tredje världskriget börjat. Jag undrar hur det kommer att bli.
Jag tror ingen politiker i hela Europa, någonsin hade minsta aning om hur stor flyktingströmmen skulle komma att bli.
Nu är vi där, och ingen vet hur detta ska tacklas. Finns inga planer, och allt verkar gå på en höft. Men man måste ändå inse att dessa människor flyr för sina liv,och att vi i deras situation hade gjort precis likadant. Så hur det än påverkar Sverige och andra EU länder, är Europa skyldiga att ta emot dessa människor. FÖR vem som kan hjälpa dem på plats nu ..i ett land där det råder fullständig anarki.Men det viktigaste är att alla medlemmar tar sitt ansvar. Sverige kan inte stå ensam, eller nästan. Då vacklar hela systemet, och det hjälper ju varken immigranterna eller oss själva.
Tror att frankrikes president Holland var precis lika naiv som Reinfeldt och kompani. om inte mer, som inte höjde säkerhetsnivån innan terrorattackerna inträffade i Paris, det fanns skäl att göra det.Kanske hade utgången kunnat bli åtminstone något lindrigare.
Man undrar hur det ska sluta..
Gunilla
Jag och min familj ska flytta tillbaka till Sverige från USA om några månader efter att ha bott här i drygt fem år. Jag känner mig helt ärligt jätteorolig när jag läser nyheterna om de senaste månaderna. Jag är främst bekymrad över mina barn, deras framtid, deras möjlighet till bra utbildning i grundskolan tillgång på sjukvård osv. Min son har astma och det har känns jätteviktigt med tillgång till läkare och vård när det behövts. Här har han sin egen pediatrician och de har öppet alla dagar i veckan (även söndagar och helgdagar), så det har bara varit att ringa om vi behövt en tid samma dag. Alltid snabb och bra hjälp. Jag inser att att det är verkligen inget vi kommer kunna räkna med i Sverige. Under många år har man också kunnat läsa larmrapporter om hur barn i Sverige mår allt sämre psykiskt och att tex ätstörningar och ångest ökar långt ner i åldrarna, hur ska man kunna hjälpa dem nu när man inte ens kunde det förut. Otäckt, vet inte om det kommer bli så många år i Sverige för oss.
Anna: Jag tror verkligen att det låg en hel del annat också bakom Reinfeldts uttalande. Hela debatten har blivit otroligt “infekterad“ i Sverige tyvärr och människor vågar inte säga vad de tycker för att de är rädda att bli stämplade som både det ena och det andra. Det allra viktigaste, som jag ser det, är att ha en öppen diskussion och framför allt nu när man måste hitta lösningar på helt nya saker som aldrig tidigare förekommit.
Fiskstimmet är en rätt bra liknelse. :) Det ser man i olika sammanhang i Sverige.
Desiree: Jag kom när du och C var i Sverige i början av oktober och jag håller med dig om att det var rätt annorlunda tongångar då. Det är rätt svårt att ta in tycker jag att ett land kan förändras så snabbt som nu skett. Självklart är det inte enkelt att hänga med men man måste kunna “think outside the box“ och jag ser inte det direkt hos de svenska politikerna.
Självklart måste man hjälpa till under en kris som denna men man måste ju också se om det går rent praktiskt. Om det inte går rent praktiskt måste man ta till lösningar (outside the box) och ta in människor som är bra på att hitta nya lösningar och se vad man kan göra. Läste senare idag att kommunerna i Sverige inte vet vad de skall göra för att hitta boende för de som nu kommer att åläggas kommunerna att ta hand om. Finns det inte boende, vad gör man då? Där kommer helt nya lösningar in eller beslut som kanske är utmanande.
Skulle det vara val idag skulle det nog inte vara omöjligt att SD vann flest röster.
Läste också idag att Sverige vill att Danmark skall ha gränskontroller varpå Danmark sade att Sverige nu får nu ta konsekvenserna av sin immigrationspolitik. Inte ens grannländerna kan enas just nu. http://www.thelocal.se/20151120/sweden-calls-on-denmark-to-implement-border-checks
Kram!
Anna: Inte konstigt om man blir pessimistisk just nu tycker jag när så stora saker sker. Och i Mali var det idag ett gisslandrama där många människor fick sätta livet till. Detta fick dock inte alls särskilt stora rubriker tycker jag.
Tredje världskriget kanske redan har börjat även om det inte ser ut som de tidigare stora krigen i början av 1900-talet.
Gunilla: Sjävklart skall man hjälpa till så gott det går men då måste man också (som jag skrev till Desiree) börja tänka utanför “ramarna“ och klarar politikerna inte det då måste de ta in folk som kan. Just nu känns det väldigt stelbent tycker jag. Man klarar inte av den mängd som kommer (boende, skola, andra sociala tjänster osv) och man vill att andra länder skall ta sitt ansvar. Andra länder verkar inte ta sitt ansvar (till exempel Danmarks svar idag till Sverige: http://www.thelocal.se/20151120/sweden-calls-on-denmark-to-implement-border-checks) och då måste man börja komma på helt nya lösningar och fatta en del beslut som kanske är stora och ovanliga.
Terrorutvecklingen i Europa är skrämmande och kanske har alla varit naiva. I Mali var det ett gisslandrama idag där rätt många människor fick sätta livet till och liknande grupperingar (som vi ser i andra länder) tros ha varit inblandade. Dessa tycks finnas överallt.
Ja, man kan verkligen undra hur det kommer att sluta.
Kram!
Anonym: Jag förstår att du känner oro eftersom situationen i Sverige (och säkert i andra delar av Europa också) förändras så snabbt. Nästan dag för dag.
I Sverige finns ju inte riktigt samma servicenivå (har kanske aldrig funnits) inom sjukvården såsom det finns i USA. Om nu sjukvården drabbas såsom MSB framställer det är det svårt att veta exakt hur det kommer att påverka patienter. Läget tycks som sagt ändras mycket snabbt och ingen verkar veta från dag till dag hur det kommer att bli. Men att MSB ser allvarligt på det hela råder väl ingen tvekan om.
Skolan i Sverige har jag ingen direkt erfarenhet av sedan jag själv gick i skolan - vilket är väldigt länge sedan nu. Men ofta läser man ju om kaoset i många svenska skolor, omotiverade elever, frustrerade lärare och ingen respekt i klassrummet.
Det är en stor skillnad mellan Sverige och USA när det gäller respekt för vuxna och mer ordning och reda. Det vet man bara om man sett det på plats i USA och vet hur det faktiskt fungerar.
Japp Bra skrivit Anne-Marie.Det är 1april varje dag i toklandet
The rookis regeringen slänger på allt man har i en sista
grand finale godkända av oppositionen.Världshistoriens sämsta
styre peak idioti STÖN kram christer
Christer: Tack! :)
Ja, så kan man kanske se det med 1:a april. ;)
Man kan undra ibland hur diskussionerna och tänkandet går inne i Riksdagshuset.
USA har heller inget särskilt bra styre. Fast där finns det fler som har och vågar uttala litet mer avvikande åsikter. I Sverige vågar man inte göra det alls på samma sätt.
Ha det bra!
Det är ju mest politiker och makthavare som varit naiva. Jag tror väldigt många svenskar, under flera månader, haft en känsla av "hur ska det här sluta?". Överallt har vanligt folk pratat om det, men de som haft ansvaret har varit tysta.
Man har inte behövt vara speciellt synsk för att inse följderna av denna situation. Ett land klarar inte av att nästan ensamt ta hand om dessa enorma flyktingströmmar. Vårt samhälle kommer att falla sönder och samman och därmed sluta fungera.
Det värsta och mest skrämmande är att detta kan resultera i allt större motsättningar och oroligheter. Och risken är stor att de utsatta människor som sökt sig hit för att slippa krig och elände möts av ett samhälle som inte mäktar med att ta emot dem på ett vettigt och bra sätt. Sverige går nu på knä och det blir våra kommande generationer som får kämpa och försaka för att få landet upp på fötter igen.
En sak till som, inte minst, de senaste dagarna satt fokus på: Hur många terrorister har i massinvandringens skydd kunnat smyga in i landet? Denna fråga ger en stor anledning till oro.
Politiker och andra "nedtystare" har under lång tid haft konstiga förebilder, nämligen de där tre aporna på rad som finns i alla möjliga modeller - de som håller för ögon, öron och mun. Ser inte, hör inte, talar inte. Dagens svenska politik i ett nötskal.
Någon har nyligen sagt att svenskarna är humanismens fångar. Så sant!
Tack Anne-Marie för detta inlägg om ett viktigt och högaktuellt ämne. När jag läser kommentarerna syns också att de flesta har en annan syn än ledande politiker. Jag är också rädd för att eftersom vi inte tar tag i problemet kommer det leda till lägre levnadsstandard, fler konflikter mm. Kort sagt en stor förändring av det Svenska samhället.
Annica: Tror också att det är som du säger att det mest är de som sitter i styrande positioner som varit naiva - antingen medvetet eller omedvetet.
Nej, jag tycker det är rätt självklart att om ett land tar emot väldigt många nya så kommer olika funktioner i samhället att fungera annorlunda, troligen sämre eller kanske helt sluta att fungera. Det är ju verkligen inte “rocket science“ att inse en sådan sak. Det finns ett visst antal bostäder, ett visst antal människor som arbetar inom olika områden osv. Läste så sent som igår hos DN att Stockholms kommuner är mycket upprörda över hur man hanterar fördelningen av flyktingar och en person sade: “ Att staten helt blundar för den faktiska brist på bostäder vi har när de anvisar flyktingar gör mig upprörd. Det är så naivt att tro att det här ska fungera, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.“ Finns det inte bostäder så finns det inte. Man kan ju inte bygga fungerande bostäder över en natt eller två.
När svenskarna drabbas personligt av en sämre samhällsfunktion det är då det kommer att finnas risk för motsättningar. Dit har vi inte riktigt nått men det tycks ju ligga nära i tiden. Det är alltid när det blir på ett personligt plan som människor inser vad som hänt.
Ja, det där med terroristhotet och hur många som kommit in bland de som kommit är oroande. Plus de hundratals svenskar som frivilligt anslutit sig till olika organisationer.
Jag skulle ha haft aporna på en bild! Tänkte på det innan jag skrev inlägget men så glömde jag bort det.
Hans: Tack för att du uppskattade inlägget! Jag var litet undrande hur det skulle mottas men det verkar som om de som kommenterat verkar ha en liknande känsla av tillståndet i Sverige.
Jag tror att Sverige inom en mycket nära framtid kommer att se annorlunda ut på rätt djupgående sätt och det är (som jag skrev till Annica) först när det märks på det personliga planet som det blir mer märkbart för “vanligt folk“.
Du anlände verkligen tillbaka till Sverige i en väldigt orolig tid Anne-Marie. Jag antar att du funderar på hur du själv vill göra och vart du vill bo. Kanske vart som är bäst och smartast att bo. Denna fråga är verkligen inte lätt med tanke på allt som händer i Sverige och Europa just nu. Jag tror att övriga länder i Europa tar sitt ansvar och gör så mycket de kan och mäktar med i flyktingfrågan. Tyskland tar emot massor. Grekerna på knäna som står på den yttre kanten av EU.
Man blir också förbannad då man läser att personer som kommit som flyktningar till Sverige kan fritt fram åka tillbaka och strida för IS. Först nu börjar kontrollerna av papper och pass bli lite bättre men detta hade behövts göras redan från början. Jag är glad att jag själv inte bor i Sverige just nu. Schweiz har tagit emot en hel del flyktingar men Sverige har tagit emot långt fler självklart. Känns som om läget är mer allvarligt i Sverige. Jag känner intuitivt att risken är större för en samhälls kollaps i Sverige. Vad händer med alla som inte får boende och tak över huvudet? Blir det ghetton och kåkstäder nu lite överallt om det fortsätter att strömma in flyktingar som tidigare? Blir det folk som driver omkring som hemlösa på gator och i tunnelbanan? Bilden av Sverige förändras snabbt nu och läget är ju minst sagt allvarligt.
Anne-Marie,
Detta är ett av de bästa blogginläggen jag läst på länge! Tack för det! Ett otroligt viktigt ämne och du gör klockrena observationer.
Jag tror att svensken, gemene man, inte ifrågasätter mer för de är rädda att bli stämplade som rasister. För så fort man har reservationer här över det som försegår blir man anklagad för att vara någon slags rasistisk översittare. Suck! Skulle Sverige vara lite strängare skulle flyktingar bli kvar i andra länder i EU och då skulle dessa länder bli tvungna att ta sin del av ansvaret som i nuläget absolut inte fördelas lika på något sätt bland alla EUs medlemsländer, trots tidigare överenskommelser som till ex. Dublin avtalet.
Jätte intressant ämne och jätte intressant att läsa alla kommentarer.
Kram, Anneli
Desiree: Ja, tiden sedan jag kom till Sverige kan nog sägas vara den mest turbulenta i modern tid i Sverige tror jag med tanke på antalet kriser och förändringar som skett. Och detta har alltså skett på mindre än 2 månader. Helt otroligt tycker jag med tanke på hastigheten på alla förändringar.
Jag kom med inställningen att Sverige kanske var en möjlighet och att det nog mest var hur jag själv skulle uppleva landet efter så många år i USA. Nu känns det inte alls så utan nu handlar det mest om huruvida ett land i sönderfall (jag tror faktiskt det snart kommer att bli så illa) är något jag vill vara med om. Jag tror vi bara har sett toppen av isberget med kollapsen i Sverige.
Tyvärr tror jag att det kommer att “hit home“ hos allmänheten först när det blir personligt och då är det riktigt allvarligt.
Jag måste komma tillbaka till USA och komma litet mer bort från det som pågår här just nu.
Det där med svenskar som åker och strider med IS och sedan får komma tillbaka utan påföljder är lika absurt som mycket annat som pågår. Man undrar vart vanligt vett och sans har tagit vägen i Sverige.
Många bra frågor du har. Troligen har ingen några svar i dagsläget.
Kram!
Anneli: Åh tack! Vad glad jag blir av dina ord. :)
Jag har noga följt allt som hänt här i Sverige sedan jag kom och sett denna blixtsnabba förändring som skett på mindre än två månader.
Den där rasiststämplen är så gammal och förlegad att man nästan blir illamående tycker jag. Den förändring som pågår just nu i Sverige är så stor och omfattande att man självklart måste prata om det som händer och ha en konstruktiv diskussion och debatt. Att inte ha det visar på något slags “sjukdomstillstånd“ tycker jag. Men jag tror att det är precis så som du säger.
Jag tror faktiskt att hela Europa håller på att kollapsa. Har läst om bisarra händelser i Tyskland som man bara baxnar inför.
Den tid vi just nu befinner oss i kommer att i grunden förändra Europa och Sverige. Det tycker jag är helt glasklart.
Kramar!
Tänk att det ska behövas en svenskamerikan för att uttrycka Sveriges krisläge så klart som du gör. Du skriver verkligen det som jag själv har tyckt länge, men som ingen i Sverige verkar vilja se.
Och det är precis som du skriver att det är inte förrän förfallet drabbar "den stora massan" på det personliga planet som Sverige vaknar upp, och då är det för sent.
Tur för dig att du har USA som du kan bo i och inte måste flytta tillbaka till Sverige.
Tack för din klarsyn!
Uppmaning till alla utlandssvenskar. Se till att ni är registrerade i RÖSTLÄNGDEN FÖR UTLANDS-SVENSKAR hos Skatteverket. Efter utflyttning står man bara kvar i 10 år, och om man flyttar från sin första adress kan inte Skatteverket skicka ut valsedlar. Och se sen till att Rösta!
Inger: Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg. :) Tack! Jag vet inte om det beror på att jag har en fot i Sverige och en i USA att jag ser dessa saker men det kändes viktigt i alla fall att formulera mina tankar och känslor eftersom Sverige står inför enorma utmaningar och kommer för alltid att ha förändrats efter denna höst. Det vet jag inte om folk har insett ännu.
Det tragiska är att det ofta är först när det rör en person personligt som uppvaknandet kan ske. Min pappa och jag belyste detta för många, många år sedan när vi gjorde en resa i USA till olika miljöorganisationer.
Ja, att ha två medborgarskap just nu känns inte helt fel. :)
Peter: Tack för din kommentar! Bra att du tog upp detta. Även som utlandssvensk skall man meddela Skatteverket i Sverige när man flyttar (vilket jag alltid gjort) men jag vet inte om det är allmänt känt och att folk verkligen gör det. Tydligen vill regeringen inte ha nyval just nu och situationen i Sverige och i Europa kan ha förändrats många gånger om innan 2018.
Bra inlägg Anne-Marie!
Till Sverige måste jag säga...Som man bäddar får man ligga. Tyvärr.
Jag är utlandssvensk som läser många svenska nyhetssidor och har varit orolig länge nu. Jag delar ofta välskrivna nyhetsartiklar på FB och får nästan aldrig en kommentar eller en Like från vänner och familj. Rädsla eller att man inte orkar läsa - vet inte men svenskarna är så himla rädda för att ha åsikter. Det gör mig galen att man ska vara så korrekt och försiktig hela tiden. Kuva sig och rätta sig i leden. Våga tycka, våga säga! Stå upp för Sverige! Det räcker ju att läsa en handfull web tidningar varje dag för att se att något håller på att gå sönder där hemma. Sämre sjukvård, sämre skolresultat, inga bostäder, högre skatter, mer brott, för få poliser...med mera.
Givetvis är situation i Syrien, Irak och Afghanistan horribel...men Sverige har inte en moralisk skyldighet att hjälpa alla. Det går inte. Tyvärr.
Susanna B.
Susanna: Tack! Roligt att du tyckte om inlägget.
Jag håller helt med dig. Sveriges politiker har valt en linje som nu tycks gå käpprätt åt fel håll.
Vet inte om folk är trötta på det hela eller om de är fega. Tror att när det blir personligt för fler människor, då kanske gemene man kommer att ilskna till. Men då är det troligen “för sent“.
Sverige tycks inte ha någon tradition att säga ifrån och protestera.
Läste att man nu betalar flyktingarna mer för att de sover utomhus. Något har gått väldigt snett här.
Nej, Sverige kan inte vara världens samvete och ta hand om alla som har det svårt. Det tycker jag säger sig självt.
Nog finns det resurser i överflöd här och pengar oxå. Problemet är att staten och kommunerna inte kan organisera planera eller ts tillvara på resurserna. Sen går pengarna åt fel håll. De går till ännu högre löner fallskärmar och skrytbyggen eller försvinner utomlands i investeringar och lurendrejeri. Men rasistiska krafter vill få folk att tro d är resurs brist och vi inte kan ta emot fler.
jag bor i en stad med 100 000 invånare hit har d kommit 650 barn och det råder kaos på komnun..
Det säger sig ju själv att d är nåt galet. Speciellt när vi har tomma hus i överflöd o ändå har de ingenstans för dem att bo?
Sverige fungerar pinsamt dåligt
Post a Comment