Sällsynt himlaspel
Det har inte hänt på 30 år men nu är det dags för en fullmåne som också blir en supermåne och en blodmåne.
Beroende på var man bor inträffar detta under det närmaste dygnet. Både i Sverige och USA lär man kan kunna se "himlaspelet" om det inte är molnigt förstås.
Månen ser ut som en fullmåne redan nu i natt men den blir ännu större kommande kväll och natt och kallas då för en supermåne - det är när den ligger närmast Jorden i sin bana runt oss.
Jag har sett ett par supermånar och månen blir verkligen märkbart större.
Blodmånen är en månförmörkelse som gör att månen ser rödaktig ut. För något år sedan kunde man se en månförmörkelse här i Weed och det var intressant att se hur månens utseende förändrades under ett par timmar. Den blev rödbrun och såg helt annorlunda ut jämfört med hur den vanligtvis ser ut.
Här i Weed är det lätt att se stjärnor och andra himlakroppar eftersom det finns få gatlampor och det är en liten stad. Ute i Lake Shastina kunde man se Vintergatan eftersom det är ännu mörkare där. Det var imponerande att se tycker jag.
Jag minns fortfarande ett par vänner som kom på besök till Enebyberg från Los Angeles och deras kommentarer att man faktiskt kunde se stjärnor. Staden Los Angeles lyser upp himlen och man kan inte alls se stjärnor särskilt bra där.
Tydligen börjar månförmörkelsen rätt tidigt här på USAs västkust (litet efter 19) så jag vet inte hur bra man kan se den. De på USAs östkust kan se den mycket bättre än vad vi kan.
Nästa tillfälle att vara med om en samtidig supermåne och blodmåne kommer 2033 så det är bäst att passa på att titta upp på himlen. :)
Eftersom vi precis hade höstdagjämningen (23 september) kallas den här fullmånen "Harvest Moon". Det märks verkligen nu att det blir allt mörkare både på morgonen och kvällen. Trots att det egentligen är höst fortsätter sommarvärmen i Weed. Idag var det runt +25-26. Jag har tittat på prognosen inför min avresa på tisdag och det är helt klart höst i Sverige medan sommarvärmen tycks fortsätta i Kalifornien.
När jag var ute på en promenad nyligen såg jag att det tycks vara färre rönnbär i år än vad det brukar vara. Förr i tiden stämde det ofta att det blev en kall vinter om det fanns många rönnbär och att det blev en varmare vinter om det fanns färre bär. Vi har haft många rönnbär de senaste 2 höstarna och det har varit relativt varmt ändå under vintern. Dessa gamla talesätt tycks inte stämma nuförtiden.