Thursday, November 14, 2013

De gula skolbussarna

Den här gula skolbussen stannar varje morgon tvärs över gatan från huset där jag bor. Den tidiga morgonen och mitt fönster gjorde bilden litet disig.


USAs gula skolbussar är en del av den amerikanska kulturen. Många kvinnor kör dessa bussar och utan deras insats skulle många barn inte komma till skolan. Varje dag lär 26 miljoner elever använda bussarna.

Idag är alla skolbussar gula men så har det inte alltid varit. 1939 lär Dr Frank Cyr ha organiserat en konferens för att standardisera skolbussarna i det här landet.
Resultatet blev att man skapade 44 olika nationella standardiseringar för skolbussarna. En av dessa var att bussarna skulle vara gula. Den gula färgen uppmärksammas snabbare än andra färger och den lär också synas bättre just på morgonen och sena eftermiddagen/tidiga kvällen då många skolbussar är ute och kör.
Det dröjde dock fram till 1974 innan alla skolbussar i hela USA fick den gula färgen.

När man tar sitt körkort är det nästan en garanti att en teorifråga kommer om just skolbussar och hur man kör om en sådan buss är ute på vägen. Reglerna skiljer sig kanske litet från olika stater men regeln brukar vara att om bussen har "red flashing lights" måste man stanna oavsett vilken sida av vägen man befinner sig. Om man bryter mot den regeln här i Kalifornien kan det bli böter på många hundra dollar.

De gula skolbussarna syns ofta i TV-program och filmer. I skräckfilmen Jeepers Creepers 2 har skolbussen en rätt framträdande roll. http://www.imdb.com/title/tt0301470/. Jag har sett filmen och skulle helt klar inte vilja vara med på den bussen. ;)

18 comments:

eastcoastmom said...

Jepp. Respekt för skolbussar är viktigt, det tycker jag också. Man vet aldrig om det kommer barn och springer över vägen.

Annika said...

Ja, de tillhör verkligen trafikkulturen här.
De finns överallt under morgnar och em.
OCH jag tycker nog att bilister visar stor respekt för dem.
DET är bra.
Trevlig helg!!!
Kram!!

Malin said...

Mina barn har alltid älskat skolbussarna men aldrig åkt i dem för att de går i en privat skola som inte har bussar. Vi läste barnböcker om skolbussar när det var yngre. Verkligen en del av kulturen här och även mycket diskussioner om när man har rätt att få åka skolbuss. Statliga friskolor (magnet schools) har börjat dra in sina bussar och då kan det ju bli svårt för barnen att ta sig till skolan. De har för få chaufförer så de har även utökat området för de som bor nära nog att anses kunna gå och då inte har rätt att åka buss. Chaufförerna får köra flera shift om dagen eller längre rutter och då måste vissa barn infinna sig vid hållplats jättetidigt för att komma med.
Det har även diskuterats en hel del om säkerhet på bussarna då man inte använder bälten t ex.

olgakatt said...

Jag brukar skoja om att mycket i USA faktiskt ser ut som det gör i Kalle Anka. Det slog mig redan när jag först kom 1962. De gula skolbussarna är en sån grej.

Anonymous said...

Hej, jag tycker att skolbussarna
ser mysiga ut. Finns dom i olika
modeller. Den gula färgen är ju bra.
Sedan varnings ljusen. Jag åkte,
buss 7 år. Till skolan varje dag.
Vi åkte buss t.om på middan. Åkte,
in och gick i varuhus. Jag var snabbast av alla att springa till
bussen. Stickan springbuss blev mitt
namn. Sedan dom åren så åker jag
inte komunal buss. Jag lovade mej,
aldrig mer. På sommarn cyklade jag,
för att slippa åka buss. Hadde det,
bara varit skolungar på bussarna.
Då kanske det gått an.Hälsn. Stig.

Desiree said...

De gula skolbussarna är fina. Visste dock inte att det dröjde ända fram till 1974 innan alla fick den gula färgen som enhetlig färg. När vi bodde i Nicaragua så åkte jag och min bror gula skolbussar till amerikanskaskolan som vi gick i.
Kram och trevlig helg.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det är jättebra tycker jag att man har de här stränga reglerna eftersom barn inte alls kan se i trafiken som vi vuxna gör och de kan missbedöma situationer.

Anne-Marie said...

Annika: Dessa bussar är verkligen en del av den amerikanska kulturen. Och de finns, som sagt, ofta i TV-program och filmer.
Absolut att det är bra med mycket respekt för bussarna eftersom barn kan komma ut på vägen väldigt snabbt.
Ha en fin helg!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malin: Du verkar kunna mycket om dessa bussar. :) Hade ingen aning om att det är så stora förändringar på gång med indragningar och områden för bussarna.
Det där med säkerhetsbälten läste jag också var en sak man verkligen diskuterat. Verkar konstigt att de inte har bälten eftersom de "vanliga" bussarna vi har här (de få som finns och som kör mellan olika orter) har säkerhetsbälte.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det hade jag inte tänkt på att de påminde om Kalle Anka. Men det kanske ligger något i det. Mycket i USA har litet Disney-känsla faktiskt. ;)

Anne-Marie said...

Stig: Barn och även vuxna kan verkligen vara elaka ibland. Menar du alltså att du fortfarande inte åker buss? Du kanske kan ta det litet lugnare nu. ;)
Jodå, de finns i olika varianter - större och mindre men den gula färgen är konstant.
Färgen gör att man verkligen ser bussarna och de röda varningsljusen är onekligen bra.

Anne-Marie said...

Desiree: Så de gula skolbussarna finns alltså även utanför USA i de delar där det finns amerikanska barn och skolor? Intressant. Det visste jag inte alls.
Jag fick googla litet om bussarna innan jag skrev inlägget eftersom jag inte visste heller om att de inte varit gula hela tiden.
Ha en fin helg och kram!

Christina said...

De gula skolbussarna är jättefina! Det var en rolig upplevelse att åka förbi Drummondville i Kanada där de tillverkar en hel del av dem. Gissa om det lyste gult utanför fabriken.

Anne-Marie said...

Christina: Visst är de fina! Kan tänka mig att det var ordentligt gult utanför den fabriken. :)

Charlie sa ... said...

Tycker om skolbussarna och den gula färgen är fin och syns bra.

Apropå Walt Disney: ser fram emot filmen som kommer med Tom Hanks!

Ha en trevlig helg!

Kram
Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Skolbussarna har verkligen en plats i det amerikanska samhället. Man lär sig alltid något nytt när man skriver inlägg - jag visste inte allt utan fick "googla". :)
Den filmen måste jag ha missat. Tom Hanks är bra!
Ha en fin start på veckan!
Kram!!

My kids' Mom said...

Hej, Jag saknar dessa skolbussar! Sverige skulle behöva ha speciella skolbussar som i USA. Det fungerade så bra. I Florida var det gratis att åka buss medan min svägerska i San Diego berättade att det kostar där. Min 13 åriga dotter får nu här i Sverige åka med de vanliga buss linjerna för att ta sig till och från skolan. På hemvägen får hon byta buss två ggr. Det tog en bit in i terminen innan hon vågade åka hem själv så mormor fick hämta eftersom jag jobbar.

Kul att du skriver om skolbussar!

Kram Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Jag åkte buss till högstadiet och gymnasiet men det var de vanliga passagerarbussarna. Det visste inte jag att det skiljer så mycket mellan olika stater här i USA att vissa har gratis bussar och andra där man får betala.
Jobbigt att ha så långt att åka varje dag till och från skolan för din dotter.
Kram!