Tuesday, November 12, 2013

Bra att vara förberedd

De flesta av oss har aldrig levt utan elektricitet. Vi är vana vid att lampor, spis, uppvärmning, osv bara fungerar. Självklart förekommer kortare elavbrott men vi har byggt våra liv kring elektricitet 24/7 .

Allt fler experter här i USA är överens om att USAs elnät börjar bli föråldrat och om en attack sker med syfte att skada elnätet eller om en stark solstorm påverkar jorden kan det bli mörkt och kallt väldigt snabbt i det här landet.

Den 13 och 14 november kommer tusentals företag och organisationer från USA, Canada och Mexiko att delta i en simulerad övning för att träna sig inför en möjlig attack på elnätet. Övningen heter GridEx II.
New York Times skrev litet tidigare i år om den här stora övningen: http://www.nytimes.com/2013/08/17/us/as-worries-over-the-power-grid-rise-a-drill-will-simulate-a-knockout-blow.html?_r=0

Det längsta elavbrottet jag varit med om var i Stockholm 1983. Min mamma och jag satt på caféet Sturekatten. Helt plötsligt märkte vi att elen försvann men vi tänkte inte så mycket på det eftersom det var ljust ute. Men när vi kom ut från Sturekatten förstod vi att det var ett större elavbrott. Affärerna stängde och tunnelbanan gick inte och folk strömmade ut på gatorna. Eftersom vi inte hade en chans att ta oss ut till Enebyberg utan tunnelbana åkte vi till min farmor som då bodde på Kungsholmen. Bussarna gick i alla fall så vi kunde åka dit. Min farmor hade en gasspis så det gick att få det litet varmt och vi kunde laga till mat. Givetvis var det vinter när det här stora elavbrottet skedde. Till slut kunde vi åka hem men det var många timmar senare. Wikipedia skriver så här "Sveriges största strömavbrott skedde 27 december 1983 då 90 % av Sveriges befolkning blev utan ström. Bara Skåne var i stort sett inte drabbat av strömavbrottet. Strömavbrottet berodde på brand i en frånskiljare utanför Enköping".

Alldeles nyligen gick det ett program på TV-kanalen National Geographic. Programmet "American Blackout" http://www.survivetheblackout.com/ visar vad som skulle kunna hända om det blir ett långvarigt elavbrott på flera veckor. Jag har inte sett programmet (en så kallad "docudrama") men det har pratats en hel del om det. YouTube har hela programmet - vet inte om man kan se det utanför USA.

Stora affärskedjor i USA har lager för bara ca 1-2 dagar. Inga bensinpumpar skulle fungera. Om det var vinter skulle väldigt många inte kunna värma sina bostäder.
Nu skall man ju inte förutspå att det här kommer att hända men att ha i bakhuvudet att det är en möjlighet. Jag och många andra skulle inte klara sig särskilt bra alls. Framför allt inte om det var vinter.

Att vara litet förberedd tycker jag bara hör till god planering. Michael var helt klart mycket mer förberedd än vad jag är och han levde under några år "off the grid" så han visste precis vad man skulle göra. Det allra svåraste skulle vara uppvärmning och att laga mat. Jag har ingen vedspis som en hel del har i Weed med omnejd. Har man en vedspis kan man både ha värme och laga mat på den.

Eftersom min elspis inte skulle fungera har jag köpt en liten campingspis.


Jag har en Mr Heater som kan värma upp ett mindre rum med propan.


Eftersom varken TV eller internet skulle fungera köpte jag alldeles nyligen en så kallad "emergency radio". Den kan ta emot FM, AM och kortvåg. Dessutom drivs den med antingen el, batterier eller genom "cranking" vilket innebär att man vrider en spak som laddar ett batteri.


Några så kallade "emergency candles" har jag också.


Och en "lykta" med LED-ljus som drivs med batterier.

26 comments:

em said...

Här har det blivit glesare mellan strömavbrotten,eftersom man har jobbat hårt med att gräva ned ledningar - men det hjälper förmodligen inte mot en riktad attack.
På landsbygden har många alternativa värmekällor, men de flesta får inte upp vatten, och samhället i stort får enorma problem.
Att bo granne med en amishfamilj är praktiskt.
Det hade inte skadat om det funnits inplanerade alternativ från början.
Margaretha

Malix said...

när jag flyttade till Dalsland fick jag en chock i hur det fungerade med snöröjning och eltillförsel ofta långa strömavbrott i flera dagar och insnöad ganska så ofta. idag är det mera sällan vi har strömavbrott eftersom allt är nergrävt och nu bor vi i samhället, men då ibörjan hade vi alltid värmeljus fotogenkamin och stormkök mm. Kanske borde jag uppdatera mig mera i alla fall ha koll på var sakerna är :) Fast det är klart skulle det bli helt tokigt så har vi ju husvagn där blir det värme i alla fall :) ha det bra får verkligen inte hoppas att ni blir utan ström fast vad jag sett på bilder mm så skulle ni behöva en sådan som min make som faktiskt jobbar med just nerläggningar av kablar och gör sånna där ställverk eller va det heter. må bäst

Anna o Jan - Man ser floden said...

Det är bekvämt men sårbart att leva i det moderna samhället.

När vi flyttade ut hit till Portugals glesbygd förhörde vi oss om hur mycket det skulle kosta att få nätel hit. Ca 30.000 Euro blev svaret. Vi har därför solceller och tillverkar vår egen el. Matlagning och värmning av vatten sker med hjälp av gas. Huset värmer vi med en rörspis och ved från den egna marken.

Vi lever alltså off-grid, inte p.g.a något ställningstagande utan det var den valmöjligheten som fanns. Vi lever alltså en aning mindre bekvämt än de flesta. Men vid ett strömavbrott skulle plötsligt vårt liv bli mycket bekvämt jämförelsevis. Vi skulle helt enkelt inte märka någon skillnad. Naturligtvis skulle vi se stadens ljus i fjärran slockna och förstå vad som hänt.

Dessutom riskerar vi alltid att bli inregnade, så vi har ett litet lager med mat hemma för säkerhets skull.

My kids' Mom said...

Jag har ofta tänkt att köpa nöd-utrustning, men det har liksom inte blivit av. När vi bodde i Florida drabbades vi av orkaner och kunde då använda gasgrillen till att laga mat och så hade vi förstås köpt vatten och mat som inte behöver vara i kylskåpet. Ficklampor hade vi redan men skulle vi drabbats av extrema omständigheter så skulle vi nog önskat att vi vore mer förberedda. I Sverige är det värst om man blir av med värmen under vintern och som tur var har jag både braskamin och ved :-)

Mvh,
Anneli

Annika said...

Detta visste jag inte om innan.
Har inte hört ett dugg om det innan du skrev om det här.
Underligt.
Och inte tror jag att vi kommer att märka av det heller.
Jag vet många som har nödutrustning alltid hemma. Ifall elen skulle slås ut av ngn anledning, terrorattacker, översvämningar, orkaner, stora snöstormar etc.
Det är nog ganska klokt att ha ett litet lager.
Jag har sällan strömavbrott där jag bor. Alla ledningar ligger nedgrävda, tack och lov för det!!

Det där strömavbrottet i Sthlm MINNS jag mkt väl!!!
Satt på t-banan på väg hem. Fick sedan gå hem från Fridhemsplan till Blackeberg. Det gick det med :-)
Vi var flera kompisar som gick tillsammans.

Peter kollar på Revolution, serien. Ser du den? Den handlar ju om ett USA där elen helt slås ut, och den kommer INTE tillbaka.

Tror inte jag kommer märka av det här idag. Ska ut och handla och göra annat så det ska bli intressant att se om ngt alls märks.
Tvivlar.


Du får berätta om ni drabbades.

Kramar!

SAM said...

Efter Katrina blev storre delen av omradet jag bor i utan strom i nastan en vecka. Just mitt omrade ar mycket nara var de hade Ryder Cup det aret sa vi fick strommen tilllbaka efter 30 timmar (fast de sa at det hade inget med tuneringen att gora). Det var ju klart kaos pa manga satt har da.

Freedomtravel said...

Som längst har jag varit med om några timmars elavbrott. Man är ju verkligen sjukt beroende av el idag. I båten skulle vi nog klara oss relativt dåligt tror jag. Kanske skulle vi klara oss bättre i husbilen. Där har vi gasspis, gasugn, värmesystem som går på gasol och eget elverk. Så vi får väl flytta dit om det händer ;)

Desiree said...

Jag minns inte det där stora strömavbrottet i Sverige. Men nog är vårt sammhälle väldigt känsligt för stora eller långa strömavbrott. Som längst har jag upplevt ett strömavbrott på några timmar i Sverige ganska nyligen. Det var mitt på dagen och inte heller mitt i vintern. Men ingen kunde jobba på ett par tre timmar.
Klokt att faktiskt se till att ha lite nödutrustning och nödproviant hemma.
I Alabama så var det många som hade egna generatorer så att de skulle kunna klara strömavbrott på ett par dagar.

Anonymous said...

Hej, bra att du har lite nödutrustning. Lyktan va billig.
Den skulle nog kosta det dubbla
minst. Jag har tillgång till bra
gasolkök men ingen gasol hemma.
Fyra elverk, fast bara i ena huset
Ska se över krisberedskapen. Du,
har fått oss att vakna. Ska öka,
beredskapen. Beredskapen finns ju
på fel plats. Är beredskapen bra
blir man ju inte drabbad så hårt.
Har man bil, kan man ju få värme på vintern om bilen och värmen
fungerar i bilen. Man kan ju även,
ta sig till en annan plats där el
fungerar. Eller värme finns. Om,
det skulle vara snöstorm måste man
skotta runt avgasröret mycket annars blir bilen en dödsfälla.
Flera har dött av koldioxid förgiftning att dom inte skottat
runt avgasröret. har man inte skyffel. Går det att skotta med ben och fot. eller med händerna.
Hälsningar Stig.olgakatt said...

Ved, stormkök, ficklampor och bilbatterier till rejält ljus är vi förberedda med. Tack och lov har det inte varit så många tillfällen vi behövt vår utrustning.
Men jag har varit med om strömavbrott på sjukhus mitt under pågående operationer och då reservströmmen varit otillräcklig. Då gäller det att improvisera och prioritera.

tennswede said...

Jag visste att min "snuskburk". Svenska Armen's Mässkök med spritbrännare årgång 1965 skulle komma till använding till slut. Köpte på Ebay eftersom jag var tvungen att lämna tillbake den utkvitterade utrustningen 1987 vid utryckningen från saligt insomnade I12 I Eksjö-

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag vet inte om nedgrävda elledningar klarar av till exempel en CME (Coronal Mass Ejection) från solen. Eftersom solen har sitt maximum just nu - trots att det varit ovanligt tyst - finns det de som tror att det skulle kunna bli en stor "solstorm" som möjligen kunde slå ut elen på jorden. En attack är väl något helt annat eftersom den planeras.
En amishfamilj vore väldigt bra och praktiskt. :) De klarar sig ju troligen helt galant utan el.

Anne-Marie said...

Malix: Intressant att det kommer så mycket snö i Dalsland - det visste jag inte. Nedgrävda ledningar hjälper ju i vissa situationer men troligen inte alltid.
Har man en husbil klarar man sig ju på ett helt annat sätt. Men det gäller väl att ha tillräckligt med gränsle även i husbilen - både bensin och för uppvärmning - och utan el skulle de också troligen försvinna rätt snabbt. Samhället vi lever i är alldeles för sårbart tycker jag.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna och Jan: Jag tycker det låter mycket bra som ni lever. Folk skulle vallfärda till er troligen om det blev ett långvarigt strömavbrott. :) Och jag tycker verkligen om att ni har namn på till exempel spisen och bilen. ;)
Jag beundrar människor som lyckats frigöra sig från beroendet av elen. Om Michael hade levt och vi hade bott kvar på Hawaii hade vi nog levt likadant.
Lager av mat är alltid bra att ha. Det har jag också.

Anne-Marie said...

Anneli: Det är väldigt lätt att ta saker och ting för givna och inte göra något innan det är "för sent". Jag skulle kunna vara mycket mera förberedd än vad jag är.
Jag lärde mig en del av Michael men hade kunnat lära mig mycket mer. Och jag slängde tyvärr en del när han gick bort som jag nu hade kunnat ha som "backup" för ett elavbrott.
Man måste, tycker jag, ha det här i bakhuvudet att elen kanske inte alltid kommer att finnas.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Det är väldigt lätt att ta saker och ting för givna och inte göra något innan det är "för sent". Jag skulle kunna vara mycket mera förberedd än vad jag är.
Jag lärde mig en del av Michael men hade kunnat lära mig mycket mer. Och jag slängde tyvärr en del när han gick bort som jag nu hade kunnat ha som "backup" för ett elavbrott.
Man måste, tycker jag, ha det här i bakhuvudet att elen kanske inte alltid kommer att finnas.
Kram!

Anne-Marie said...

SAM: Det var nog inte riktigt sant om att det inte hade med turneringen att göra. ;) Eftersom oväder blir mer och mer våldsamma tror jag att strömavbrott kommer att bli allt vanligare. Och blir det en attack eller en solstorm vet man ju inte vad som kan hända.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Ni har ett försprång med er husbil. Men självklart kommer gasen och gasolen inte att finnas hur länge som helst att köpa eftersom de säkert tillverkas med hjälp av el. De som skulle klara sig om det blev ett omfattande strömavbrott på stora delar av jorden är urbefolkningarna - de få som finns kvar. Jag tycker inte om att vara så beroende av el som jag och de flesta är.

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom jag var med om strömavbrottet minns jag det. Det var en märklig syn att se alla människor komma ut från affärerna och upp från tunnelbanan. Det blev rätt snabbt litet smått kaotiskt.
Nödproviant- och utrustning tycker jag alla borde ha hemma. Här i USA finns det ju också en del ("preppers") som verkligen har skaffat sig extra lager av allt. Det kräver planering och extra utrymme.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Den där lyktan var något Michael hade köpt så den har några år på nacken. Skulle troligen kosta en hel del mera nu.
Du får lov att köpa litet gasol så att du har i alla fall. :)
Bilen fungerar bara så länge som man har bensin. Utan el skulle inga bensinpumpar fungera.
Att ha snö kring avgasröret verkar inte särskilt smart. Jag skottar alltid bort all snö runt min bil.
Jag tyckte det kändes viktigt att skriva om sådant här också - det här är ju ingen "Hollywood-fruar" blogg. ;)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jättebra att ni har extra utrustning och "backup" om elen skulle försvinna.
De som verkligen skulle ha det svårt är de som bor i storstäderna i lägenheter. Vart jag än tar vägen kommer jag inte att bo i en storstad. Tror inte att det alls är bra med tanke på vad som kan komma framöver.
Det där med operationerna låter litet vanskligt men har man duktiga läkare och sjuksköterskor går det säkert bra. :)

Anne-Marie said...

Tennswede: Utan möjlighet att laga mat eller koka vatten står man sig rätt slätt. Michael och jag hade en vedspis där vi bodde och den kunde man också koka på förutom att den gav värme.
Bra att du hittade ett nytt "kök" på eBay. :)

Anonymous said...

Hej!
Tyvärr har jag erfarenhet av långa strömavbrott. Uppväxt på landet och därmed utan ström efter stormar. Det varade sällan mer än ett par dagar.
Men, efter stormen Gudrun var vi utan ström i 19 dygn! Efter stormen Per i 4 dygn.
Vi har alltid haft alternativa uppvärmningsmöjligheter, även om det är långt mer tidskrävande alternativ än den vanliga 'enkla' vedeldningen med elektrisk cirkulationspump och ackumulatortankar.
Det absolut jobbigaste är vattenförsörjningen.
Ingen ström: inget vatten... (Funkar inte ens att spola på toa.)
Och mörkret...
Myset med stearinljus mister sin charm fortare än kvickt.
Numera har vi elverk så vi kan hålla värmen lätt och även få lite ljus.
Men vatten får vi hämta på annat håll.
Hoppas du slipper strömavbrott:-)
Kram CC

Anne-Marie said...

CC: Du vet troligen mer än de flesta om att få din tillvaro att i alla fall fungera hjälpligt. Det är en stor tillgång tycker jag.
Tänk att Gudrun var en så omfattande strm. Jag bodde ju i USA när den kom in över Sverige så var aldrig med om den själv.
Just det där med vatten är knepigt. Vi är ju så vana att bara vrida på kranen. Här i Mt Shasta kan man faktiskt, om det kniper, hämta vatten i "City Park" - det är vatten som kommer direkt från berget och lär vara så rent att det kan drickas utan extra rening.
Ännu har den simulerade övningen inte gett några strömavbrott.
Kram!

Christina said...

Intressant ämne du tar upp. Minns när jag var liten och bodde i småländska skogen att det var strömavbrott varje vinter, ibland i flera dagar men efter att de grävt ner alla ledningar så har det slutat tack och lov.
Har hört talas om att elnätet är väldigt belastat här där det bor så otroligt mycket folk och inflyttningen är hög.
Bra att vara förberedd, det borde vi också vara, dessa saker är ju väldigt bra att ha om det skulle bli jordbävning också.
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Här i Weed och Mt Shasta finns alla ledningar uppe i luften. De är ju väldigt utsatta om det blir dåligt väder. Vet inte om nedgrävda ledningar förhindrar attacker på elnätet.
Det finns ibland så kallade brown blackouts här i Kalifornien när de har "rolling blackouts" vad jag förstår. Och det verkar också som om elnätet är gammalt i USA i stort.
Jag har inte särskilt mycket ifråga om förberedelser men litet har jag i alla fall. Michael var nog mer av en "prepper" - i alla fall mer än vad jag är.
Kram!