Tuesday, November 5, 2013

Tidig julklapp

Jag köpte en tidig julklapp till mig själv alldeles nyligen. :) En tradition som funnits under många år försvann när min mamma gick bort - en svensk väggalmanacka som hon köpte och skickade till mig.
Eftersom jag inte hittade den variant som hon skickat (den tycks bara säljas i Sverige) fick det bli en kompromiss.

Efter litet "googlande" hittade jag ett par olika varianter som säljs här i USA. Den jag fastnade för heter "Splendor of Sweden" och den innehåller svenska, amerikanska och kanadensiska helgdagar. Kan inte skylla nu på att jag inte vet när alla möjliga helgdagar äger rum. ;) Dessutom har den de svenska namnsdagarna, de svenska veckonumren och vackra bilder.När jag bodde i Sverige visste jag precis vilken vecka det var. I USA har jag noll koll på det eftersom vi inte använder veckonummer. Ibland när jag pratar med vänner i Sverige säger de "jag skall göra det och det vecka 25". Jaha, tänker jag, undras just när det är.

Hemsidan jag köpte den via skickade almanackan fantastiskt snabbt. Jag beställde den på morgonen och ett par timmar senare var den ivägskickad! Scandinavian Gift Shop i Minnesota var snabba. :) http://www.scandinaviangifts.com/.Detta var en ny hemsida för mig
Jag har ett antal hemsidor som säljer svenska och skandinaviska saker bokmärkta i min dator. Det är "oaser" för oss utlandssvenskar. Framför allt för oss som inte har nära till "the mother ship", dvs IKEA. :) Mitt närmaste IKEA ligger ca 40 svenska mil härifrån.

Igår eftermiddag bjöds vi på vackra molnformationer - lenticular clouds. Det var inte "staplar" med moln men fina ändå.


23 comments:

Anonymous said...

Oj så fina bilder du tagit, fantastiskt vackert! Jag får också en kalender varje år ifrån Sverige, måste ha det med namnsdagar och helgdagar. Håller helt med dig, man har ju inte en susning vilken vecka det är och förut när man bodde i Sverige så hade man ju rå koll. Har faktiskt gjort en kalender som jag skall ge bort och då suttit och skrivit in vecko numren och även alla namnsdagar på den. Det tog tid men blir säkert bra. Ha det bäst! Kram Maria G

Fullblodsekologen said...

Min mamma och jag har samma "tradition". Hon skickar alltid en svensk almenacka vid jultid varje år att hänga på väggen. Fina bilder!! Kram

Malix said...

underbara bilder, det där med veckor har jag ingen koll på fast jag bor här i Sverige ibland vet jag knappt vilken dag det är så det är ju tur att jag har koll när jag jobbar vilket är idag :) underbara bilder om sagt jätte fina !!

Anonymous said...


Jag kan tipsa dig och alla andra intresserade av almanackor om en sida där man gratis kan ta ut almanackor och även göra egna med bilder (om man har lust). Med veckonummer, namnsdagar, helgdagar och annat matnyttigt. Har använt den i en barngrupp där barnen fick rita egna teckningar till varje månad - och sedan ta med hem.
http://www.blankettbanken.se/almanackor.html
Hälsningar Kristina Strömberg

Annika said...

Jag gör min kalender själv via My Publisher. Har gjort det länge nu, med egna bilder då.
Veckonummer ja, de används aldrig här. TUR att jag har min svenska dagbok, där står de alla.
Ditt berg--magiskt!!
Kram!!

Desiree said...

Första bilden på Mt.Shasta är ju helt sagolik vacker! Ja båda bilderna är jättefina. Vilka dramatiska moln och så vackert skymningsljus. Jag gör också egna kalendrar numer med de foton jag tar liksom Annika.
Det där med veckor har jag aldrig lärt mig. Tycker det är jättebökigt då folk pratar om vecka si eller så. Det säger mig inget. Jag vill hellre ha datum. Men det var en fin kalender du hittat.
Kram!

Anonymous said...

Hej, vilken fin almanacka. Med,
en fin bild på framsidan. Det,
är nog många fina bilder på varje
månad. Jo veckonummer är ju bra.
Jag kollar hur många veckor det,
är kvar till sommarn. På vår,
vintern. På hösten är det kul att,
kolla hur många veckor det är kvar
av året. Ja julen och nyår, då går
man på datum. Fina bilder du har,
tagit. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Maria: Tack! :) Berget har ibland de här linsformade molnen. Jag har aldrig sett "staplarna" med många lager utom på bilder. De är otroligt maffiga. Ofta kommer den här typen moln innan en front kommer.
En svensk almanacka tycker jag nästan hör till. Ser även i andra kommentarer här att göra en egen almanacka. Hade jag en färgskrivare skulle jag nog göra det.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Det har varit en lång tradition att min mamma skickat en svensk almanacka. Men nu får jag skaffa min egen.
Trevligt att du och din mamma har samma tradition. :)
Roligt att du tyckte om bilderna på berget. Kram!

Anne-Marie said...

Malix: När jag jobbade i Sverige skrev jag datum och veckonummer många gånger per dag så då var det omöjligt att inte ha koll på det. Här i USA talar man om datum mest.
Tack och roligt att du tyckte om bilderna. :)

Anne-Marie said...

Kristina: Välkommen hit! :)
Tack för tipset. Tyvärr har jag ingen färgskrivare hemma - tycker de där färgpatronerna är dyra i längden. Har bara en laserskrivare med vanlig svart färg.
För många år sedan tillverkade jag en egen almanacka med Mt Shasta motiv som jag skickade till mina föräldrar.

Anne-Marie said...

Annika: Det är givetvis mycket mera personligt att göra sin egen almanacka men, som sagt, jag har ingen färgskrivare. Svart-vita bilder är inte lika roligt tycker jag.
Berget har något magiskt över sig när de där linsformade molnen kommer. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack för bildberöm! :) Blir glad för det.
Jag önskar att jag någon gång fick se, i "verkliga livet", de där höga "staplarna" med lenticular clouds. De är otroligt maffiga.
Visst är det mycket enklare med datum. Men när jag bodde i Sverige var det veckonummer hela tiden där jag jobbade. Något jag alltid blir litet undrande inför här i USA är när folk säger till exempel "next weekend" och egentligen menar instundande helg.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Det var en fin almanacka även om Stockholmsmotiven faktiskt övervägde inne i almanackan. Men Stockholm är ju en mycket vacker stad så det går bra. :)
Veckonummer är nog bra när alla har koll på dessa. Vi utlandssvenskar går efter datum oftast tror jag.
Roligt att du tyckte om bildern. :)

Mimmi said...

Wow, vilka moln!! Kan tänka mig att det är helt otroligt att se dessa "live" - bilder i all ära, men att se nåt sånt med egna ögon går nog inte att bräcka.

"Ditt" berg bjuder på en hel del fantastiska Kodac Moments. :o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Denna typen moln är rätt fantastiska faktiskt. Och som jag skrivit till flera andra finns det ibland "staplar" med många sådana här moln. De är otroligt häftiga. Om man googlar "lenticular clouds" kan man se sådana bilder.
Berget är i ständig förändring, eller snarare vädret kring berget. :)

Christina said...

Åh jösses så fina bilder!! Fantastiskt berg och molnformationer. Oj oj, jag saknar ord.
Tack för tipset om hemsidan också och vilken bra kalender!
Kram!

Unknown said...

Hej! jag är 19 år gammal tog studenten i juni alltid drömt om att åka till USA vill resa, framförallt Kalifornien skulle även vilja bo där i ett år eller mer beroende på vad som händer:))) Har du några tips hur ja ska gå tillväga för att få ett jobb där och bra saker att veta:)?

Anne-Marie said...

Christina: Tack! Vad glad jag blir att du tyckte om bilderna. :)
Och nu har du ju också sett berget "in person" så att säga - även om det var uppifrån. Din bild var verkligen häftig med toppen av Mt Shasta.
De verkar inte ha så mycket mat just det här företaget men det finns en hel del andra hemsidor/företag som säljer svensk och skandinavisk mat. Kram!

Anne-Marie said...

Livia: Välkommen hit! :) Om du skulle kunna skicka ett mail till mig så kan jag svara den vägen.
attboiusa@yahoo.com

My kids' Mom said...

Godmorgon Anne- Marie,

Vilka fantastiska bilder! Så vackert och så annorlunda från det California som jag nyss besökte. Naturen är storartad.

Jättefin almanacka med Dala motiv. Själv köper jag Sverige almanackan som Erkers Maria Persson gör varje år. Den är jättefin.

Ha en trevlig dag.
Kram Anneli

Unknown said...

Hej :) skickar iväg ett mejl till dig nu:)!

Anne-Marie said...

Anneli: Tack! Ja du, det Kalifornien du besökte är inte särskilt likt det Kalifornien där jag bor. Denna stat är så stor och varierad att det nog är svårt för folk som inte bor här att verkligen förstå hur det är här.
Jag fick ett helt otroligt erbjudande av en bloggläsare att få den almanackan skickad till mig som min mamma brukade sända. Vi får se vad som händer. Spännande!
Kram!