Monday, August 12, 2013

Rökt lax och “busy as a bee“

Tack för alla fina kommentarer. Hinner inte riktigt med just nu att svara på alla individuellt.

Idag var det möte med kontaktpersonen hos begravningsbyrån. Han kommer att vara den som “leder arbetet“ med att förvalta min mammas dödsbo. Fick ett mycket bra intryck av honom. De kommer att göra allt - tömma lägenheten, städa, arbeta med en mäklare att sälja den och avsluta konton och försäkringar. Det känns otroligt skönt att bara kunna lämna dessa saker - givetvis mot betalning - till någon som kan och som vet vad som skall göras. Det här gör att jag kan sova om nätterna.
Efter det mötet var det även möte med en annan person inom samma företag som ordnar själva begravningen. Det kändes bra att även träffa den mannen.

När jag ändå var inne i stan passade jag på att uträtta ett par ärenden på Söder. Åkte bland annat till affären Gryningen som har ekologisk mat och hälsokost. Jag känner mig hemma där. :) Liknar affären Berryvale litet grand i Mt Shasta även om Berryvale har mycket större sortiment.

När jag kom tillbaka till Täby var det dags att sätta igång igen att gå igenom ytterligare några skåp. Idag var det dags för foton. Jag kan inte alls spara alla foton som finns så det gäller att vara litet “hård“ och ta hand om de som känns viktiga. Många minnen kommer tillbaka när jag ser mig själv som liten och tonåring och mina föräldrar som unga. Både mamma och pappa tog en hel del foton (jag har inte ens kommit till min foton som finns här) och pappa tog massor med diabilder. Där får jag verkligen bara spara de som jag vill ha eftersom det blir alldeles för mycket annars som skall kunna packas i lådor. En amerikansk kompis som bor i Stockholm har sagt att jag kan ställa några lådor hos henne och hennes fästman så där hamnar nog fotona.

Häromdagen köpte jag rökt lax. En av mina favoriträtter när jag är här i Sverige. Den rökta laxen som säljs i Sverige är inte detsamma som “smoked salmon“ i USA. Skall man hitta motsvarigheten heter det “lox“ i USA. Och det är något som är väldigt dyrt. Det som heter “smoked salmon“ är en annan del av laxen som inte alls är lika “mjuk“ som “lox“. Smoked salmon ger mer tuggmotstånd och är inte lika god som “lox“ eller vår rökta lax. Dessutom hittade jag färskpotatis vilket jag aldrig gjort där jag bor. Har hört att det inte direkt verkar säljas färsk potatis i USA. Vet inte vad man gör med den färska potatisen. Lägger den i skymundan tills den blivit “lagrad“ och åldrats? ;)

Ögonen känns tunga men jag har nog litet kvar att göra i kväll. Det känns som om jag behöver en MYCKET LÅNG semester framöver. Blir nog dåligt med det eftersom jag nu använder bland annat semester här i Sverige.


9 comments:

olgakatt said...

Ett tufft jobb som du just nu gör! Klokt att ta hjälp så mycket det går; du kommer att bli trött nog ändå. Men när man måste så tar man fram reservbatterierna och så får man ladda dem igen efteråt.
Alltid rätt att passa på att njuta av platsens godsaker medan man är där och lax är gott!
Hoppas du hinner andas litet mellan varven också!
Många hälsningar från Skåne!

Mimmi said...

Vad bra att du får så mycket hjälp med att fixa allt, det måste kännas skönt.

Färskpotatis finns här på East Coast. Det finns både Baby Potatoes, och New Potatoes. När jag skall äta kokpotatis på svenskt vis (vilket verkar väldigt ovanligt här i USA), så köper jag alltid baby-, eller new potatoes. Skall jag göra potatismos så köper jag "vanliga" potatisar.

Lycka till med allt där borta!

M :o)

em said...

Så skönt att du kan lämna över en del av det tunga arbetet till någon annan. Du har säkert nog med det som blir kvar.

När jag tänker efter så har jag nog bara köpt "new potatoes" (immature, young eller baby potatoes) ett par gånger i Kalifornien - och jag har träffat på folk som inte vet att det finns. Men det vimlar ju av recept för färskpotatis - kanske är det mest folk som odlar själv som behöver sådana.
Allt gott!
Margaretha

Malix said...

det är bra när man kan lämna över dom där lite jobbigare sakerna till andra, finns så mycket man får göra ändå.
Hoppas du kan njuta av mera än Laxen att du får lite vila eller se lite mer så det inte bara blir jobb. Ha en fin dag i solen.

Charlie sa ... said...

Tänkt så på dig!

Skönt att du är i Sverige nu, efter en lång resa. Låter verkligen bekvämt och bra att du kan få så pass mycket hjälp. Det underlättar!

Så gott att äta sånt du längtat efter, passa på! Jag äter ostkaka varje gång jag är i Sverige ;)

Sköt om dig vännen!

KRAM

Desiree said...

Förstår att det måst välla fram en våg av en massa minnen speciellt då man går igenom gammla foton. Vilket otroligt svårt jobb att välja ut vilka man vill spara där. Otroligt skönt att det ändå finns möjlighet att få köpa sig till sådan service som sköter mycket av det praktiska. För dig som inte har så mycket tid i Sverige så är ju detta guld värt även om det kostar sin slant. De hade varit alldeles för mycket och stort jobb att sköta allt detta helt själv. Jag glädjs åt att du får njuta lite mitt i allt ihopa som av lite god svensk sommar mat.
Stor kram till dig.

Desiree said...

Jo glömde säga att färskpotatis hittade jag aldrig i Alabama. Små potatisar som de kallade new potatos men inte alls som svensk färsk potatis. Inte det där lövtunna skalet eller samma konsistens. Gryningen känner jag till precis vart det ligger då jag brukade cykla förbi den butiken varje dag då jag cyklade till jobbet då vi bodde i Sjöstan.

Äventyret framtiden said...

Vi har en hel del gemensamma nämnare just nu, du och jag.:)
Så skönt att allt löper på så smidigt vad gäller allt det praktiska. Det är ju alltid så mycket att ta hand om när det gäller ett dödsbo och sedan finns ju känslorna där också. Ömsom gråter man, ömsom skrattar man och jag förstår väldigt väl känslan av ditt semesterbehov. Det tar verkligen på rent själsligt.
Ha det innerligen bra!
Kramar, vi hörs!

Bettan said...

Hoppas det går bra för dig med allt!
Kramar