Saturday, August 3, 2013

Förberedelser

Nu är det inte lång tid kvar innan jag åker till Stockholm och förberedelserna är i full gång. Skall man vara borta i litet drygt 3 veckor behövs det en del "förarbete".

De två passen har tagits fram, svenska pengar, nycklar till mammas lägenhet och olika papper som jag kommer att behöva för veckorna i den "kungliga huvudstaden". Jag skriver alltid en lista med det jag skall ta med mig så att jag inte skall glömma något viktigt. Troligen kommer jag att ta med mig min laptop den här gången eftersom jag har på känn att jag kommer att behöva en dator litet mer än vad jag brukar. Det blir inte så enkelt som hemma i Weed att jag kan surfa runt i bostaden utan jag måste fortfarande ge mig ut på sta'n. Mamma hade ju inget internet så jag måste bege mig till någon plats som har trådlöst internet. Tydligen har Täby Centrum gratis wi-fi så det kanske blir den närmaste platsen jag kan åka till. Bor någon bloggläsare i Täby så kom gärna med tips.

Eftersom jag har en ny laptop verkar den kunna fungera även i Sverige med tanke på strömstyrkan. Men självklart måste jag ha svenska elektriska kontakter som jag kan använda för att ladda batteriet. Tidigare i år var jag förutseende nog att köpa en "surge protector" - här kommer min bristfälliga kunskap fram när det gäller svenska ord för datorer och tillbehör - som klarar av både amerikansk och till exempel svensk strömstyrka. Dessutom köpte jag ett par olika elektriska kontakter för de svenska uttagen. De får följa med den här gången.

Tog också fram de listor jag gjort över de saker som jag har i min mammas lägenhet och insåg att jag faktiskt har en hel del som står där. Måste nog vara rätt "tuff" ifråga om vad jag sparar. Vill inte ha ett förråd i Sverige när jag inte bor där. Och jag får också vara sparsam ifråga om vad jag sparar av mammas saker. Eftersom jag inte direkt saknar mina saker jag har där hoppas jag att det skall gå bra. Men det kommer att sätta min förmåga att släppa taget om saker och ting på prov - har dock blivit rätt bra på det under årens lopp. Mindes att jag har en del smycken jag nog vill ta med mig. Får väl ta på mig de flesta vid hemresan och se ut som Liberace. ;) En av mina kompisar har också sagt att hon kan ta hand om vissa mindre saker tills vidare.

Det verkar som om Stockholm i alla fall har sommarväder vilket verkar trevligt. Får se hur länge det håller i sig. Idag var brandröken mindre påtaglig här men det brinner fortfarande i oförminskad styrka både i Oregon och här i norra Kalifornien.

Wonpro "surge protector" som klarar både amerikansk och svensk strömstyrka.Jordade kontakter som fungerar i svenska eluttag. De hade nästan 800 recensioner hos Amazon och de allra flesta gav tummen upp för dessa.


Bilderna lånade från Amazon.com.

19 comments:

Malix said...

du kan ju köpa ett mobilt bredband det är ju inte så dyrt, kostar några hundra så har du ju internet även i lägenheten. Det är klart det är ju rätt långsamt men det funkar ju Ha en fin dag

Lena said...

Gratis wifi finns i många stora köpcentra och även alla pressbyråer har gratis wifi numera här i Stockholm. Hittade den här sidan som kanske kan vara till hjälp.
http://www.wifikartan.se/Stockholm/
Lycka till med alla bestyr här hemma!

Anonymous said...

Hoppas allt går bra för dig Anne-Marie!!! När jag flyttade hit shippade jag över kartonger med SAS Cargo och det funka hur bra som helst och är inte så där jättedyrt heller. Ett tips om det är nåt du vill ha med dig hit. Fick tips av en svenska som hade butik här i USA som alltid gjorde det. Lycka till med allt och jag tänker på dig. Kramar Maria G

Anne-Marie said...

Malix: Måste man inte ha en svensk adress eller liknande för mobilt bredbandsabonnemang? Som utvandrad finns man ju inte i Sverige och de kan inte kolla ens "status". Kanske jag har fel.
Tror att det går trots allt med trådlöst internet.

Anne-Marie said...

Lena: Tack för tips! Hade faktiskt sett den kartan tidigare men inte hittat direkt mycket i just Täby. Intressant att Pressbyrån har gratis internet. Jag har ju ingen mobiltelefon som jag kan använda för internet utan måste ha min dator så det kanske blir litet bökigt att använda den i t ex Pressbyrån.
Jag tror att allt går bra i Sverige men det blir nog väldigt intensivt.

Anne-Marie said...

Maria: Tack! :)
SAS Cargo skall jag komma ihåg. Tror kanske att de saker jag vill spara mest är mina och det är nog bara att släppa taget om en hel del också. Möbler och mycket annat får helt enkelt tas om hand av begravningsbyrån.
Men jag har tex teckningar jag gjort under mina uppväxtår och de vill jag nog spara.
Kramar!

Desiree said...

Din dator tror jag inte att det kommer att vara några som helst problem med att använda i Sverige. Min dator köpte jag i USA precis innan vi flyttade hem till Sverige och det har aldrig varit några problem vad gäller strömstyrkan med den i Europa. Jag tror att alla bibliotek har gratis Wifi.
Jag tror du gör helt rätt i att vara ganska tuff då det gäller sortering av saker att behålla. Det är ju inte lätt att koppla bort alla känslor alla gånger men smycken tar ju ingen plats och det är sådant du kan ha på dig då du åker över. Det blir ett stort jobb för dig att tömma din mors lägenhet. Får du någon hjälp av någon vän? Ett jätteprojekt att tömma en lägenhet. Smart med listor. Det kör jag också alltid med. Du har ju mycket att tänka på så det är extra viktigt med listor nu.
Kraam!

Katta said...

Lycka till! Jag har oim somrarana köpt Halebop internet, mobilt bredband, det kostar inte mycket. Förra året senast gick det att köpa per månad. Kram

Fourmum said...

Hör av dig om du behöver mobilt bredband så hjälper jag dig. Jag har en "dongel/surfsticka" som du kan låna och ladda med surftid. Surftiden köper du antingen i en vanlig affär eller via din svenska bank (om du har kvar något konto)Jag kan hjälpa dig annars. Maila mig på anette@eana.se så får du mina kontaktuppgifter. Jag bor i Sollentuna, men är rätt rörlig :)

Mvh Anette

Fullblodsekologen said...

Ha en riktigt bra resa! Det vore ju roligare om omständigheterna vore annorlunda förstås. Sköt om dig!
Solvarma kramar från ett ljuvligt Sverige/Annelie
(Har aldrig njutit så mycket av den svenska sommaren som jag gör sedan jag flyttade härifrån).

Annika said...

Nej datorn kan du bara ta med och koppla in med hjälp av en liten adapter.
LÄTT!
Det gäller nästan allt elekriskt numera. SÅ lätt.
Tack och lov för det!
Wifi finns det GOTT om i Sthlm. SÅ många ställen som har gratis sådant.
TUR DET!!
Ha en så bra resa du kan!!
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Min dator (Lenovo) har information som säger att den har både amerikansk och svensk/europeisk strömstyrka. Men jag ville gärna ha en surge protector när jag laddar batteriet eftersom man aldrig vet vad som händer. Och jag har en batteriladdare till mina kamerabatterier som har "universell" strömstyrka men där jag behöver svenska kontakter eftersom den bara passar i amerikanska kontakter.
Jag kommer inte alls att tömma lägenheten medan jag är där utan det får begravningsfirman göra senare. Jag måste "bara" se till att gå igenom och spara det jag vill ha och antingen skicka till USA eller ställa hos en kompis som har litet extra utrymme. Lägenheten kommer att lämnas med det mesta fortfarande där tills den säljs. Stor kram!

Anne-Marie said...

Katta: Tack! Jag har absolut ingen koll på vad som finns nuförtiden i Sverige betr. internet eftersom jag tidigare gått till ett bibliotek. Där får man betala (Täby Centrum) och jag har inte kunnat gå in på alla hemsidor så hoppas att kunna använda min dator litet lättare. Tack för tips! Kram!

Anne-Marie said...

Anette: Tack för ditt erbjudande! :) Mailar dig privat.
Sollentuna och Täby ligger ju inte allt för långt från varandra.
Känner att jag har noll koll på hur det fungerar idag i Sverige med just internet.

Anne-Marie said...

Annelie: Tack! Hade ju varit bra om USA inte hade utfärdat sitt "travel alert" just nu för alla amerikanska medborgare. Hoppas att säkerhetskontrollerna inte blir ännu mer absurda och vansinniga på flygplatsern.
Ni har väl också haft en ovanligt fin sommar i år i Sverige.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Har de svenska kontakterna så att jag kan koppla in elkontakten från datorn. Ute på stan går den ju på batteri.
Eftersom jag inte tagit med mig min dator tidigare har jag aldrig funderat på var det finns gratis wifi. Täby Centrum ligger ju inte alls långt från min mammas lägenhet men det är ju inte riktigt som hemma i Weed där jag har min dator en trappa upp.
Typiskt att man utfärdat sitt "travel alert" just nu. Vi får se hur det är på flygplatserna. Kanske man får helt strippa. ;) Skulle gärna ha åkt båt i stället.
Kramar!!

Malix said...

jag tänkte mera på såndan där kontantkorts usb som ett kontantkort till datorn då behöver du inte uppge namn och sånt och får vissa byte att sura för Jag brukar ha det när jag inte har internet på hotell och sånt funkar utmärkt

Anne-Marie said...

Malix: Kontantkorts usb vet jag inte ens vad det är. :) Kanske det är samma sak som mobilt bredband kontant. Hur som helst så löser det sig nog på ett eller annat sätt. Tack för tip!

Anonymous said...

hej,
jag är i Sverige just nu med min amerikanska bärbara dator. I mitten på elkabeln sitter en adapter som just är till för att bromsa-likrikta strömmen. Det jag ersätter är bara den kabel som går från adaptern in i hålen i väggen men det gär lika bra med kontakerna du fotograferat på bloggen. Nu när jag skriver detta använder jag en Telia USB-sticka som köpts i en teliabutik med mobiltelefonsliknande chip. (Det är inte ett telefonchip utan ett mobilt bredband chip.)Sätt in chipet i USB-stickan och in i ett USB uttag på laptopen. Sen sköter tekniken det hela men du får skriva in pinkoden på datorskärmen. Mycket enkelt och jag är ingen teknikfantast.
Lycka till!
Maria GG.