Sunday, August 11, 2013

Resan och första dagarna i Stockholm

Oj så intensivt det varit de senaste dagarna. Att hitta tid för datorn har inte varit lätt.

Resan gick bra utan förseningar även om den är otroligt lång. Alltför lång. Men nu är jag i Stockholm sedan i torsdags och har gått på extra energi sedan jag kom.

Min mammas lägenhet var något “kaotisk“ när jag kom. Hemtjänsten har givetvis inte tid att sortera och organisera mammas papper och saker och mamma hade inte förmågan att hantera sådana saker som hon tidigare kunde.
Redan på torsdagen, trots att jag varit uppe i ca 1,5 dygn under resan, satte jag igång att röja i badrum och kök så att jag kunde “fungera“. En tur till affären som ligger i närheten blev det också eftersom kylskåpet givetvis var tomt.

Att komma in i lägenheten och se mammas saker gick bättre än vad jag trott. Jag var litet orolig och nervös innan jag kom men det har gått bra.
Jag stannade uppe till klockan 21 i torsdags och kunde faktiskt sova 7-8 timmar. Har inte haft någon jetlag alls!!!! vilket är fantastiskt skönt och faktiskt nödvändigt.

På fredagen åkte jag till Danderyds Sjukhus för att hämta mammas kläder som hon hade när hon kom dit. Ingen rolig resa och att bara komma till ett sjukhus gör mig nedstämd. En så trist miljö. Det var skönt när det var avklarat. Litet senare på dagen blev det en tur till Täby Centrum för att handla mat. Jag blev förvånad att se hur annorlunda det var nu med all byggnation. Man bygger ut centrumet till ett enormt köpcentrum.

Litet senare på dagen fick jag en fantastisk överraskning. En medbloggerska (A med bloggen fourmom) lånade mig generöst en “surfsticka“ och tid kunde köpas så nu skriver jag det här från mammas lägenhet! Jag har inte hunnit blogga eftersom jag har varit tvungen att gå igenom så mycket jag kunde innan jag skall träffa en person snart från begravningsbyrån . Tack snälla A! :)

Helgen har bara ägnats åt att gå igenom papper och saker och försöka skapa mer ordning. Många kassar har tagits till soprummet. Det mesta lämnas kvar och jag sparar bara litet, litet. Flera telefonsamtal har hunnits med till personer jag inte pratar ofta med. Roligt!

Jag märker att jag har helt kommit bort från hur man gör vissa saker i Sverige. Jag ställde upp min varukorg på bandet i affären, som jag gör i Weed, utan att ta ur varorna. Jag insåg mitt misstag och sade litet ursäktande till kassörskan att jag bor i USA och glömt hur man gör. Sådana här små saker skiljer sig åt och har man bott länge utomlands glömmer man hur man “skall“ göra. Jag sade också “hi“ till ett par personer ;) i stället för “hej“.

Det är litet mer “typisk“ svensk sommar nu med växlande molnighet och det regnade helt otroligt i torsdags. Jag tyckte det var underbart eftersom jag inte sett regn på många månader. Hade jag inte varit så trött hade jag gått ut. Idag kom det en störtskur med åska. Härligt!

Jag hoppas att det skall bli litet lugnare framöver när jag fått mer “kontroll“ över mammas lägenhet och att jag skall kunna blogga mer nu när jag tagit med mig datorn. Men det är knepigt med min laptops keyboard. Jag använder alltid en separat keyboard hemma i Weed och är inte alls van att skriva direkt på datorns keyboard. Blir kanske litet sparsamt med kommentarer hos andra bloggare nu eftersom det tar lång tid att skriva.

Fullt upp alltså men hittills har allt gått bra och jag känner att det här klarar jag. :)

9 comments:

Anonymous said...

Kanoners att höra att det gått bra för dig även om det är jobbigt. Det är ju super att du sluppit jet lagen för det är ju det värsta tycker jag när man åker till Sverige. Toppen att du klarar det här! Jag tror ju att allt händer av en orsak och när man är redo som person. Ha det bäst Anne-Marie och jag tänker på dig. Kram Maria G

Mimmi said...

Kul att höra från dig, och skönt att allt har gått bra hittills.

Take care!

Kram. M

em said...

Både experter och min egen erfarenhet säger att det är lättare att resa österut, än åt andra hållet. Har nog hört en förklaring men minns den inte.
Glad att höra att du har det bra, efter omständigheterna.
Hoppas du hinner med lite annat än det rent praktiska som du är här för.
Fortsätter att tänka på dig - ha det så gott!
Margaretha

Freedomtravel said...

Förstår att det är mycket att ordna. Och ännu krångligare när man inte är van vid hur saker funkar här. Låter som att det går bravänfå och att allt kommer fixa sig!

Min plats i solen said...

Skönt att höra att resan gick bra, att du är på plats och att det trots allt går bra.

Tänker på dig och skickar stor kram.♥

Malix said...

Välkommen till Sverige Va glad jag blev när jag såg att jag kunde läsa här igen. Måste vara en stor omställning lite som att gå på barnsben, nu när du är själv och ha så många jobbiga saker att ta hand om. Försök att få lite mjuktider oxå inte bara jobb. Ha en fin dag och må så bra du kan /

Anonymous said...

Hej kul att du har en sådan energi.

Men det är ett måste. Jag tycker,
att du är stark. Trots det som,
har hänt. Hälsningar Stig B .

Katta said...

Tänkt på dig! Läser nu att det gått rätt bra för dig att komma in i mors bostad och sedan hämtat henens saker på sjukhuset. Svåra saker! Toppen att du fått lite hjälp med stickan så att du kan gå online igen. Kram

Desiree said...

Skönt att höra att du har kommit fram ordentligt även om det varit en väldigt lång resa. Jag har förstår absolut att du har jättemycket just nu med allt som ska ordnas och gås igenom. Tre veckor som du har på dig är ju trots allt inte så mycket tid. Kanske är du så uppe i varv att du helt enkelt inte har tid med jet lag. Jag kan tänka mig att du kommer vara mycket trött då du återvänder till vardagen i USA. Man skjuter tröttheten åt sidan nu men den kanske kommer sedan. Du verkar dock jobba på systematiskt och effektivt. Mycket känslor men jag är glad att det ändå kändes ok att komma till din mammas lägnehet.
En varm stor styrke kram till dig. Så glad underbart snällt att du fick stickan så att du kan sitta hemma hos din mamma och få tillgång till internet. Det underlättar nog mycket.
Kramar!