Sunday, March 13, 2011

Amerikanska och svenska nyheter

De senaste dagarna har varit nyhetsintensiva här i USA efter vad som hände i Japan i fredags. Eftersom jag inte har någon ren nyhetskanal (som CNN) på TV har jag kollat en hel del på nätnyheter och även tittat på The Weather Channel som sände nonstop i fredags med information om jordbävningen.

Eftersom tsunamin kom till USAs västkust var det många nyheter som handlade om det. Hamnen i staden Crescent City vid norra kusten i Kalifornien blev till stor del förstörd. Självklart var det ingenting jämfört med Japan men det var ändå rätt stora nyheter här i USA. Sedan har givetvis nyheterna dominerats av vad som har hänt och vad som händer vid Japans kärnkraftsverk. Västra delen av USA har troligen större intresse av det än kanske den östra delen (som har sin beskärda del av naturkatastrofer med stora översvämningar) eftersom eventuell strålning kommer att komma hit med jetströmmen. Självklart är det en bra bit mellan Japan och USAs västkust men sådant som kommer ut i luften brukar transporteras till andra platser. Det var ju vad som hände vid Tjernobylkatastrofen, som jag minns tydligt.

Eftersom jag har följt nyheterna mycket mer under helgen än vad jag brukar göra har jag tänkt på hur olika nyheterna är i USA och Sverige. Självklart har man sensationsnyheter i båda länderna men det känns mer äkta och autentiskt på något sätt i Sverige än vad det gör i USA. När jag ser nyhetsreportrarna i USA får jag nästan en känsla av att jag tittar på en Hollywood film. De känns mer som skådespelare än som nyhetsreportrar. Inlevelsen de har kan jag sakna litet hos de svenska nyhetspersonerna.

För flera år sedan brukar Michael och jag titta på ett nyhetsprogram som sändes från San Francisco. De hade nyheter från San Francisco-området men även många nationella nyheter. Däremot var deras internationella nyheter i stort sett obefintliga. De visade internationella nyheter under 1 minut! Det var allt. Där ligger vi svenskar långt före. Självklart har till exempel CNN nyheter som också handlar om utlandet men överhuvud taget är de amerikanska nyheterna ofta fokuserade på vad som händer i USA. Även om USA givetvis är mycket större än Sverige känns det ibland som om man i USA inte alls har samma intresse av utlandet som man har i andra länders nyhetsprogram.
Det kanske inte är så konstigt att många amerikaner kan väldigt litet om andra länder.

Något som förändrat nyhetsrapporteringen i både Sverige och USA under de senaste åren är alla hemsidor på nätet, Facebook och Twitter. När Tjernobylolyckan skedde var det TV och radio som gällde. Nyheterna tog lång tid och uppdateringarna var få. Bara för en stund sedan kunde jag läsa på flera hemsidor att en ny explosion! ägt rum i en av de skadade reaktorerna i Japan. Det var den andra sedan i lördags. Man tror att det var en ny vätgasexplosion. Den nyheten hade på 80-talet tagit många timmar att få reda på.

Bild på delar av den förstörda hamnen i Crescent City, Kalifornien.

10 comments:

em said...

Medelamerikans kunskaper om omvärlden speglar nog den amerikanska nyhetsrapporteringen. Och inte blir det bättre av att stora grupper (t.ex. högerkristna) bara tittar på en enda nyhetskanal - och litar på den.
Margaretha

Katarina said...

Åh, vad bra att du belyser detta. speciellt nu, som idag. CNN reporter Mr Anderson, har precis kommit till Japan, vi TV tittarna ska nu bahöva höra en 3 dagars uppdaering, kankse för att han inte varit där. vi andra vill veta NU,, hur är läget NU, inte vad som hänt!

Jag är ingen fan av CNN, jag är inte deras bästa vän om hur nyhets rapportering sker, sedan är de inte uppdaterade och kör samma samma grej hela tiden!

De asistiska nyhets kanaklerna har lite mer vaniga repotage, om hur barnen har det, hur räddnngsarbetarna jobbar osv. Dvs. vardagen för dem som är drabbade elelr jobbar med de drabbade.. Det gillar jag, för det ger mig mer..

Ha de

Marie-Louise said...

En väldigt intressant blogg har lagt den till mina favoriter
Ha det så skönt i värmen.

olgakatt said...

Amerikanska nyhetsprogram gör mig helt andfådd och ofta inte mycket klokare. Tyvärr tar svenska reportrar efter även om det inte blir riktigt lika illa. Just nu retar jag mig dock på de svenska journalister som intervjuar diverse "experter" och "kommentatorer" om vad dom TROR ska hända i Japan. Av seriösa personer får dom svaret att det kan man ju inte veta men man fortsätter att fråga in absurdum. Istället för att fråga om vad som har hänt och händer.
Hoppas verkligen att kärnkraftsivrare får sig en tankeställare nu och att inte befolkningen i Japan än en gång får skador för generationer framåt!

Desiree said...

Jag tycker att amerikanska nyheter ofta inte är så bra på internationella nyheter i allmänhet men när det händer stora grejer som detta som hänt i Japan burkar de vara ganska bra och kommer med snabba uppdateringar och senaste nytt. Här är nyheterna bra men man skulle behöva fler uppdateringar.
Kram!

Anonymous said...

Måste säga att jag tycker att CNN och deras kommentatorer är mycket bra. Lokala små stationer däremot kanske sköter sin nyhetsbevakning på ett annat sätt.
Marie

Magdalena and Co in US said...

Ja, visst påminns man om hur sårbar man är vid dessa katastrofer.
Jag har också reflekterat över att amerikanska nyheter ägnar minimal tid åt vad som förekommer i andra länder, det är synd. Kram

Anne-Marie said...

Margaretha: Tyvärr har man en litet snäv uppfattning om tillvaron ibland verkar det som i USA. Det där med högerkristna och att de tittar på en TV-kanal är så sant.

Katarina: Upprepning är det vanligaste tyvärr. Man mal om samma nyhet, om och om igen. Det gjorde de på The Weather Channel när jag tittade i fredags och under helgen. Jag har följt utvecklingen i Japan mest via olika hemsidor och har hittat en del bra, mer alternativa hemsidor som verkar ha en mer sansad och nyanserad rapportering av vad som händer. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Marie-Louise: Välkommen hit! :) Vad trevligt att du gillar bloggen. Vi har faktiskt inte fått vår än. Det blåser, regnar och snöar om vartannat och är bara runt 5-10 plusgrader. Så är det uppe i bergen i norra Kalifornien.

Olgakatt: Andfådd är rätta ordet. När jag varit i Sverige har jag reagerat över hur långsamma svenska nyhetsprogram är. Det känns som om man rör sig i snigelfart nästan. :) Inget fel med det, men det är en markant skillnad mot de amerikanska programmen. Det verkar vara en massa människor som uttalar sig om vad som ev. kan hända. Några saker verkar dock stå klara - japanerna har nog försökt "save face" en hel del, strålning har kommit ut och den kommer att spridas i luften. Efter den senaste explosionen i kväll (i USA) verkar läget ha blivit ännu allvarligare. Och strålningen kommer, när den lämnat Japan, först till oss på västkusten - jag måste erkänna att det känns litet olustigt. Och självklart har japanerna fått ytterligare en utmaning förutom, förödelsen från jordbävningen och tsunamin.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tycker internet är helt fantastiskt egentligen och så snabbt man kan få uppdateringar. Jag hittade en japansk sajt på engelska där nyheterna kom in väldigt regelbundet och visade de senaste händelserna. Tänk när Tjernobyl skedde, då fanns inte ens internet. Kram!

Marie: Eftersom jag inte har CNN via TVn vet jag inte riktigt hur de rapporterat nu, men deras hemsida och blogg är riktigt bra.

Magdalena: Eftersom USA är en hel kontinent med 300 miljoner människor kanske man tycker att det räcker men det vore bra, tror jag, om amrisarna visste litet mer om omvärlden. Kram!