Monday, May 31, 2010

Svensk film i USA

Att kunna se svensk film på bio där jag bor hör inte till vanligheterna. I lördags åkte jag och min "gamla" granne C (från Lake Shastina) till Ashland i Oregon. Hon skulle uträtta några ärenden och frågade mig om jag ville följa med. Eftersom vi har haft en tredagars helg/weekend lät det som en trevlig utflykt. Vilket det var. Vädret var, äntligen, mer sommarlikt och vi hade en trevlig dag i Ashland. Det var till och med så varmt att vi kunde sitta ute och äta lunch.

Bara någon vecka tidigare hade en av lärarna som jobbar i "min" skolbyggnad tipsat mig om en svensk film som hon hade sett i Ashland. Jag frågade C om hon ville se den och det ville hon. Eftersom den inte visades i Mt Shasta var det perfekt att vi var i Ashland. Filmen hette "The girl with the dragon tattoo" - eller "Män som hatar kvinnor". Den har tydligen gått tidigare i Sverige men för mig var det ett nytt tips.

Det var en stark film med en rätt intressant historia. Jag var troligen den enda personen i publiken som kunde se filmen utan att läsa textningen på engelska och det kändes litet speciellt att gå på bio och se en svensk film. Jag gillade filmen och kan förstå varför boken, som filmen grundas på, sålt i stora upplagor.

Efter 13 år i USA med i stort sett bara engelska gäller det att ta tillvara på de "svenska ögonblicken". :)



Bilden från IGN.com

Thursday, May 27, 2010

Amerikanska husfavoriter

Efter att ha sett en hel del "House Hunters", "Property Virgins" och andra hem- och hus program på Home and Garden Television (HGTV) verkar det stå helt klart att amerikaner har några favoriter som i stort sett "måste" finnas i deras hem.

Jag har aldrig haft några av de här favoriterna så det får bli lånade bilder från internet.

Granite countertops verkar vara ett måste för de allra flesta. När folk kommer in i ett hus och det finns granite countertops verkar det vara ett mycket stort plus. Ibland får jag känslan att det kan vara litet avgörande för om de vill köpa huset eller inte.


Kitchen Islands - också ett "måste" för de flesta. Eftersom USA har mer traditionella könsroller än Sverige är det alltid kvinnorna som lyser upp när de ser en "kitchen island". Om den dessutom finns i närheten av ett fönster så att de kan se barnen leka utomhus är det fantastiskt. :)

Stainless steel appliances - Att ha ett kök utan stainless steel är inget riktigt kök verkar många amerikaner tycka. Jag har aldrig bott i ett hem med stainless steel och det går bra ändå.

Hardwood floors - trots att många, många hus och lägenheter har heltäckningsmattor verkar hardwood floors stå högt på listan för många som letar efter hus. Jag har vant mig vid alla heltäckningsmattor men visst är det enklare att hålla rent med laminat- eller parkettgolv.

Three car garage - amerikaner har många bilar, så är det bara. Vet inte hur många hus i Sverige som har garage för tre bilar men många som letar efter hus här i USA har det här som ett krav.

Barbecue - det här är nog ett både svenskt och amerikanskt "fenomen" att vilja ha plats för en barbecue. Skillnaden kanske är att här i USA har man rätt så ofta stora barbecue"anläggningar". Den här kanske är litet större än vad de flesta har men det finns en hel del som nästan har ett andra kök utomhus.

Monday, May 24, 2010

Träd - före detta

Träd är härliga tycker jag. De är vackra att se på och känns mäktiga. Träden i norra Kalifornien är större än de svenska och det gör att de är ännu mer påtagliga.

1985 åkte jag till USA för första gången. Resan gick till Los Angeles och organisationen Tree People. Jag hade året innan träffat paret som startade Tree People och jag ville komma och hälsa på. Dels för att jag tyckte det var spännande att komma till Los Angeles och dels för att jag ville lära mig mer om Tree People och deras arbete.

Tree People planterar bland annat träd i Los Angeles området. Vilken bra insats i en stor stad som Los Angeles. Alltför många träd försvinner genom avverkning. Väldigt få riktigt gamla träd och skogar finns egentligen kvar. Jag minns hur imponerande det var att se Redwoodträden i Kalifornien. Som tur var kunde jag se dessa uråldriga träd när jag besökte Tree People.

På min promenad igår i ett soligt Weed (det kändes riktigt varmt med 13 plusgrader :)) såg jag ett par tomter där man hade gått hårt fram mot fina träd. Visst måste man ibland såga ner träd, det är självklart. Men litet ledsen blev jag när jag såg ett stort fint träd som sågats ner och andra träd som beskurits hårt.

Det här var ett mycket stort träd - man kan se hur tjock stammen var.



Kvinnan som bor i det här huset beskär sina träd lika hårt varje år. Och i år har hon till och med bundit ihop sina buskar med snören. Undras just vad en psykolog skulle ha för förklaring till hur hon sköter sin trädgård? Michael (som var terapeut) hade absolut haft vissa åsikter. :)





Jag skrev häromdagen om gatu- och vägnamn och hur de används. Kanske staden Weed har litet småstadskomplex eftersom parken heter Bel Air park. Jag ser framför mig Bel Air i Los Angeles när jag ser denna skylt - litet skillnad i storlek. :) Men parken i Weed har i alla fall stora, fina träd.

Saturday, May 22, 2010

Illegala immigranter

Jag vet inte om norra Kalifornien har gått in i någon slags mini-istid - kallt är det i alla fall. Igår snöade och haglade det och idag är det bara några plusgrader. Så här års "skall" det vara mycket varmare - mellan 10-15 grader varmare än vad vi har just nu. Stockholm har i alla fall fått sommar enligt min mamma. Känner mig litet avundsjuk faktiskt just nu måste jag erkänna. Har på värmen inomhus och de varma kläderna får hänga med ett tag till.

Det har väl knappast undgått någon att Arizona nyligen införde en ny lag som gäller illegala immigranter. Som immigrant har jag självklart följt det här litet extra. Den här nya lagen har skapat mycket uppmärksamhet och många har blivit arga och upprörda eftersom de tycker att det är ett övergrepp mot de illegala immigranterna. Om jag har förstått det hela rätt har Arizona poliskår egentligen bara fått litet mer "ammunition" att kunna ingripa om de tror att någon är en illegal immigrant. De har egentligen inte ändrat några fundamentala lagar eftersom USA har lagar på statlig nivå som säger att det inte är tillåtet att befinna sig illegalt i USA. Arizona har inte infört några regler som egentligen inte redan fanns. Skillnaden verkar vara att man nu i Arizona vill tillämpa existerande lagar. Och många amerikaner håller med de styrande i Arizona.

Den här nya lagen har som sagt skapat en del rätt upprörda reaktioner, bland annat från Kalifornien som gränsar i den allra sydligaste delen till Arizona. Staden Los Angeles till exempel har hotat med ekonomiska sanktioner mot Arizona. Kalifornien och Arizona gränsar mot Mexiko och det är givetvis därifrån de allra flesta illegala immigranterna kommer i just de staterna. I Kalifornien lär det finns litet drygt 2 miljoner illegala immigranter - hur många som kommer från Mexiko är litet oklart.

Även i Mexiko har reaktionerna varit starka men det är nog en hel del dubbelmoral från Mexikos sida. Runt 20 miljarder dollar lär de mexikaner som bor i USA skicka hem till släkt och familj i Mexiko så det finns givetvis ett ekonomiskt intresse i Mexiko att fortsätta det här pengaflödet. Dessutom är Mexiko en stor drogleverantör - droger som motsvarar ett värde kring $75 miljarder per år lär komma in i USA.

Att vara här legalt tycker jag är en självklarhet eftersom jag kan arbeta och leva var jag vill och behöver inte oroa mig för att helt plötsligt bli hemskickad och utestängd från USA under lång tid. En bekant till mig i Sverige berättade för flera år sedan om en kamrat till hennes son som arbetade illegalt i USA. Det upptäcktes och han blev hemskickad och utestängd från USA under antingen 5 eller 10 år.

Man kan vara en illegal immigrant antingen genom att man kommer illegalt till USA (som många mexikaner som helt enkelt tar sig över gränsen vid en obevakad plats), eller att man stannar längre än vad man har tillstånd att stanna (om man t ex kommer som turist genom Visa Waiver och stannar längre än de 90 dagarna) eller att man begår så kallad "visa fraud", t ex att man gifter sig med en amerikan bara för att få ett grönt kort.

Uppenbarligen finns det många som både bor och arbetar här illegalt men det är ett "farligt spel" eftersom konsekvenserna kan bli förödande om det upptäcks. Jag skulle själv aldrig riskera att utmana USAs federala lagar och Homeland Security.

Jag tänker inte ens gå in på det här landets första "illegala immigranter" som kom för några hundra år sedan. :)



Bilden från EnterpriseIrregulars.com

Tuesday, May 18, 2010

Bok om att gifta sig med en amerikan

Jag har i andra inlägg nämnt en bok som jag hade otrolig nytta av när jag gifte mig med Michael och vi ansökte om mitt gröna kort. Nu tänkte jag puffa litet för den igen (eftersom den är så bra) med ett alldeles eget inlägg.
Boken heter "Fiancé and Marriage Visas" och är skriven av advokaten Ilona Bray. Den ges ut av bokförlaget Nolo här i USA. De ger ut olika slags "självhjälpsböcker" som rör allt från "immigration" till "personal finance & retirement".

Boken ger all information man behöver för att gå igenom processen för att få ett grönt kort när man gifter sig med en amerikansk medborgare. Den ger information om hur man fyller i olika blanketter, vad man måste ha ifråga om bevis och bilagor för olika blanketter, tips på vilka intervjufrågor man kan få, vad man kan göra om problem uppstår vid en ansökan om grönt kort osv, osv.

Man kan köpa boken dels i bokform och dels ladda ner den som en PDF-fil och den kostar bara litet drygt $20 och är faktiskt värd varenda dollar.

Jag har fått många mail från svenskar som planerar att gifta sig med en amerikansk medborgare och jag brukar alltid rekommendera den här boken eftersom den ger all information man behöver på ett lättförståeligt sätt. Och amerikansk immigrationslag är inte alldeles enkel ibland.

Har lagt upp en länk till boken i vänsterspalten om någon är intresserad av att veta mer om boken och eventuellt köpa den. Som sagt, jag rekommenderar den till 100%.

Monday, May 17, 2010

Ringa på dörren

Sedan jag kom till USA har jag (som väl framgått här på bloggen) bott i flera olika bostäder. ;) I ett enda hus har ringklockan fungerat! Alla andra bostäder har antingen inte haft en ringklocka eller så har den inte fungerat.
Det var i min Lake Shastina-bostad som jag faktiskt hade en ringklocka som fungerade. Trots att det fanns en ringklocka var det ingen som använde den!?! De som kom knackade på dörren och det är det alla verkar göra - man knackar på dörren. Eftersom det inte alls hörs lika bra som en ringklocka gäller det att ha bra hörsel, framför allt om man bor 200 m från den stora motorvägen som jag gör nu.

Mitt minne av Sverige är att bostäder brukar ha ringklockor och att de fungerar. Där jag bor nu har jag en ringklocka men inte fungerar den. I min tidigare lägenhet i Weed fanns det ingen ringklocka alls.

Jag trodde att det här var något "fenomen" för mitt område men efter att ha pratat med en "äkta", helamerikan :) verkar det som om det många amerikaner inte använder ringklockor eftersom de aldrig fungerar! Varför så många ringklockor inte fungerar framkom inte. Jag undrar alltid om folk skall höra mig när jag knackar. Ofta får man knacka flera gånger innan någon kommer till dörren. Praktiskt - nej.

Det finns en hel del företag som säljer ringklockor. Vart de tar vägen vet jag inte. Ringklockan ovan är nog bland de mest exotiska jag sett.

Bilden från SWLonewolf Enterprises

Saturday, May 15, 2010

Adresser

Numera har jag vant mig vid att skriva gatu- och vägadresser med numret först. Det är så man skriver adresser i USA. I Sverige är väl det vanligaste att man skriver numret sist - i alla fall är det mitt minne av Stockholmsadresser.

I Sverige skrivs postnumret före orten. I USA är det när man skriver staten som man får ange rätt "zip code" (motsvarar väl svenska postnummer). De amerikanska postnumren har fem siffor men skall man vara riktigt "officiell" anges även ytterligare fyra siffor efter ett bindestreck. Jag tror inte särskilt många privatpersoner kan de här extrasifforna men de skiljer sig åt beroende på var man bor inom en stad.

Något jag också tänkt på här i USA är hur många varianter det kan finns på en gata/väg. I Lake Shastina gäller det att hålla reda på var man bor eftersom en väg kan börja med samma namn men sedan finns det olika varianter på tvärgator som börjar med samma namn. Ett exempel: Antelope Way (det är den största vägen) men sedan finns det även Antelope Place och Antelope Court. Jag var faktiskt och tittade på en lägenhet/studio i ett hus och mannen som ägde huset och bodde på övervåningen verkade inte veta vilken av Antelope-vägarna han bodde på!?! Han trodde det var Antelope Court men det visade sig vara Antelope Way. Jag tackade förresten nej till den bostaden pga att den var för liten. Jag hade nästan sovit i köket.

Som sagt, många varianter på vägnamn finns det: Road, Street, Way, Drive, Court, Place, Lane, Boulevard, Trail, Avenue. Det kan säkert finnnas fler men det här är rätt många.
Jag blir nästan full i skratt när jag ser små vägar kalla sig Boulevard eller Avenue. Mt Shastas huvudgata, som inte är någon jättegata, heter Mt Shasta Boulevard. Småstadskomplex kanske? :)

Hade hoppats att kunna lägga in en bild på Mt Shasta Boulevard från Google Maps Street View men det tycks inte fungera nuförtiden. Mitt vinterinlägg om all snö som kom i januari visar några bilder från "downtown" Mt Shasta. http://bo-i-usa.blogspot.com/2010/01/winter-wonderland.html

Thursday, May 13, 2010

Blogger och nya sidor

Blogger kom tidigare i år med en ny funktion som gör att man kan lägga till så kallade statiska sidor. Eftersom blogginlägg ofta "försvinner" bland alla andra tycker jag det här verkar vara en bra funktion om man vill ha viss information som alltid är synlig.

Jag planerar att lägga till några olika statiska sidor men till att börja med fick det bli en sida om mig där jag berättar litet om min bakgrund och hur och varför jag kom till USA. Om någon är ny här på bloggen kan man bara gå till den sidan och behöver inte läsa igenom 300 blogginlägg. ;)

De här sidorna finns under min blogg"header". Jag vet att WordPress haft den här funktionen under en längre tid men Blogger lade alltså till den rätt nyligen. Sedan kan man tydligen mixtra med HTML koden så att länkarna till sidorna ser snyggare ut men det har jag inte kommit på riktigt ännu.

Idag var det den första riktigt varma dagen sedan förra sommaren. Temperaturen gick nog upp till 20-21. Härligt att sommaren äntligen tycks vara på väg.

Tuesday, May 11, 2010

Äta med kniv och gaffel

Vissa saker är självklara när man bor i det land där man växt upp. Flyttar man till ett annat land är det något annat som gäller.

När jag bodde i Sverige brukade jag i stort sett alltid äta med kniv och gaffel samtidigt. Och jag åt med gaffeln i vänster hand och kniven i höger hand. Gaffeln var också "upp- och nedvänd" - vilket egentligen är litet opraktiskt.

I USA äter de flesta så här - man skär upp t ex kött med kniv och gaffel. Sedan lägger man undan kniven och äter med bara gaffeln som hålls i höger hand. Och gaffeln är då "rättvänd" vilket är mycket mer praktiskt.

Den här skillnaden märkte jag när jag var i Sverige. Jag åt på amerikanskt sätt och min mamma åt på det "svenska sättet". Nu finns det säkert undantag i båda länderna men det verkar ändå som om de olika stilarna står sig.

Kanske det här vore den ideala kombinationen - kniv och gaffel i ett. :) Den här är från 1700-talet och kallas "Nelson pattern".

Har man bott tillräckligt länge i ett annat land börjar minnet av ens tidigare hemland blekna mer och mer. Numera minns jag knappt hur man skriver svenska datum. Här i USA skriver man alltid månaden först, sedan dagen och sist året. Veckonummer saknar vi helt i USA så jag har ingen aning om vilken vecka det är när folk i Sverige pratar om t ex vecka 25.
När jag är på besök i Stockholm får jag alltid påminna mig om att bilister inte alltid stannar vid övergångsställen. Här i Kalifornien stannar 99,5% vid övergångsställen.
Jag har i stort sett glömt att man i Sverige stänger stora kontor och organisationer på kvällen för telefonservice medan man i USA ofta har öppet 24/7 på telefonfronten.

Skillnader som efter ett tag blir normala beroende på var man bor.

Bilden från Science Museum - Brought to Life.

Monday, May 10, 2010

Helg- och skolarbete

Det var en minst sagt intensiv helg med 8 timmars arbetsdagar både fredag, lördag och söndag. Men nu är skolans nya hemsida "up and running". Vi hade gjort mycket förarbete för att ha så många sidor som möjligt färdiga innan helgen och det vi gjorde till största delen under helgen var att kolla att länkar (tusentals sådana) fungerade. Vi känner oss nöjda med resultatet. Det finns en hel del kvar att göra och det kommer vi att jobba med under sommaren.
Lägger in en länk till hemsidan om någon har lust att se hur den ser ut:


http://www.siskiyous.edu/

Som jag skrivit om tidigare är Mt Shasta området ett glesbygdsområde med hög arbetslöshet. Skolan är en stor arbetsgivare och många har varit här länge. Även om lönerna helt klart ligger lägre jämfört med större städer är det en bra arbetsplats.
Jag var alltså elev här under 4 år när jag hade mitt studentvisum. Eftersom jag betalade så kallade "out of state" avgifter för alla kurser var det dyrt men jag fick studielån genom CSN i Sverige eftersom skolan faktiskt var godkänd hos CSN. Men mitt studielån är fortfarande stort och tar lång tid att betala av.

När man är elev med studentvisum finns det väldigt begränsade möjligheter att arbeta lagligt. De kurser jag tog gav mig bara rätten att arbeta "on campus", dvs inom skolan. Jag var så kallad "note taker" (de anteckningar jag gjorde under kurstillfällena kunde också andra elever använda sig av) och "tutor" (jag hjälpte svagare elever på olika sätt).

Numera kostar det ännu mer att vara utländsk elev. Den här skolan har nuförtiden väldigt få internationella elever jämfört med hur det var när jag var elev - delvis beroende på att den person som var min kontaktperson gick i pension och ersattes inte och delvis beroende på de ändrade regler som kom efter 11 september. Det datumet gjorde det svårare för utländska elever att få studentvisum.

Skall man plugga i USA måste man ha rätt mycket privata pengar för att klara sig. Min skola är fortfarande billigare än skolor i storstäder och man beräknar att en elev kommer att behöva ha runt $20,000 för ett helt läsår. Kollade precis en större skola längre söderut i Kalifornien (UC Davis) och där kostar det mellan $25,000-40,000 under ett läsår!

Nu väntar en hel arbetsvecka. Nästa helg tror jag att jag kommer att ta det lugnt. :)

Thursday, May 6, 2010

Arbeta som Census Worker

För ett tag sedan skrev jag om den folkräkning som genomförs vart tionde år i USA. I år var det alltså dags igen och alla blev påminda mer än en gång om att det var en folkräkning. Jag fick först ett brev om att folkräkningen skulle komma, själva folkräkningsblanketten kom, sedan kom det ytterligare ett brev om att folkräkningsblanketten hade sänts ut och allra sist kom ett brev som sade att man skulle skicka in blanketten. Tala om mycket pengar som lagts ner på bara portokostnader.

En god vän som bor i Colorado (kanske jag kommer att träffa henne i sommar - vi har aldrig träffats personligen) jobbar som så kallad Census worker. Det innebär att hon går runt och knackar på hos folk som inte skickat in sin folkräkningsblankett (jag skickade laglydigt in min :) så förhoppningsvis slipper jag påhälsning) och hon hade en historia som jag inte kunde låta bli att återge här. Den får bli på engelska:

"I had an interesting interview yesterday at .............I knocked, a lady stuck her head out of the door, said she had sent in her EQ,( the questionaire to fill out left at the doors months ago) I said I needed to ask the questions again as there was a mistake at her living space. She said she had just gotten out of the shower. I suggested I come back, she said..."no, lets do it now". She let me in and was stark naked! She sat down on a chair and I interviewed her without so much as a handkerchief over her!! Gasp!! She was an older woman and looked like the gal on the back page of Madd Magazine.... Naturally I did not ask the question as to whether she was male or female. Oh, I love my job!"

Ja, så kan det gå när man jobbar som Census Worker. :)

Wednesday, May 5, 2010

California Stop

Det har varit litet dåligt med inlägg på sistone. Helgen bestod till stor del av umgänge och på jobbet är det full fart vilket har gjort att jag inte riktigt haft energi/inspiration att skriva på kvällen. Den kommande helgen kommer att bli en arbetshelg. Min avdelning (min chef, min kollega och jag) kommer att arbeta ett maratonpass hela helgen. Vi är ansvariga för att skolans nya hemsida skall bli klar - eller i alla fall nästan klar. Troligen kommer inte alla sidor att vara färdiga ens efter helgen. Vi är inte direkt webmasters men vi har ansvar för det här stora projektet. Det kommer att bli ett helt nytt utseende på hemsidan och det är tusentals sidor som skall tas om hand. Kul men litet stressigt.

Vad är California Stop? Trafikmärket "Stop" är kanske det mest förekommande av alla trafikmärken som finns i Kalifornien. Ofta finns det i korsningar i stället för trafikljus och då finns det speciella regler som talar om vem som får köra först om flera bilar kommer samtidigt till korsningen.

Vi har massor med "stop"-tecken i Mt Shasta området. I början när jag började köra bil stannade jag helt och hållet, precis som man skall göra. Men jag märkte att Michael ofta inte gjorde ett totalt stopp och även andra bilister verkade ha samma stil. Michael berättade då om "California Stop", dvs man stannar, nästan. :) Varför det heter California Stop vet jag inte men det är något som alla verkar känna till. Numera stannar jag också - nästan.

Jag minns fortfarande trafikläraren i Edsberg som fick sig ett gott skratt när jag berättade att jag skulle ta körkort i USA. Så mycket enklare är det att ta körkort här jämfört med Sverige. Han tyckte nästan det var något löjligt med de amerikanska körkorten. Och det är enkelt att ta körkort här, det måste jag hålla med om.