Saturday, April 24, 2010

Löneskillnader

Många människor i USA har mer än ett arbete för att få tillräckligt med pengar att klara sig och betala sina räkningar. Minimilönen i Kalifornien ligger på $8/timme! Och det är rätt många som tjänar så litet. Jag tjänade bra mycket mer när jag bodde i Sverige jämfört med vad jag gör här - som tur är har jag högre timlön än minimilönen. Löneskillnaderna i USA är stora och de märks i samhället.

Jag trivs med mitt jobb och är tacksam att jag har ett arbete i arbetslöshetens Kalifornien. Men det är svårt att få det att gå ihop när man bor själv. Mat, bensin, hyror har gått upp mycket de senaste åren medan lönerna i stort sett stått stilla. Den folkräkning som genomfördes under mars/april kommer att ge en del tillfälliga arbeten eftersom de hushåll som inte skickade in blanketten kommer att få ett hembesök av en så kallad "census worker". Jag hade litet funderingar på att jobba extra med detta men pga mitt arbetsschema gick det inte.

För ett par veckor sedan fick jag ett brev om dessa tillfälliga jobb och jag gick in på den hemsida som finns kring hela folkomröstningen. Jag blev litet chockad när jag såg hur litet man skulle tjäna i mitt område jämfört med övriga Kalifornien. Här låg lönen på $11.50/timme medan i stort sett alla andra skulle tjäna mellan $15-22/timme. När man bor i ett fattigt glesbygdsområde får man vara beredd på att lönerna är mycket lägre men det var ändå litet förvånande att ett statligt jobb kunde ha så stora skillnader.

Ibland funderar jag på att det kanske vore bättre att bo i en större stad med fler arbetstillfällen och fler bostäder men samtidigt har den ekonomiska krisen slagit hårt i hela USA. Mer än 600,000 privatbostäder t ex i Kalifornien tvingades att gå i "konkurs" förra året, dvs folk kunde inte betala sina banklån och bankerna tog över bostäderna. Kanske det vore dags att fundera på att flytta till North Dakota. De har USAs lägsta arbetslöshet (bara 4%) och deras ekonomi har inte alls slagits ut på samma sätt som t ex i Kalifornien (som har 12% arbetslösa). Jag kan nästan ingenting om North Dakota men det låter ju bra. :) De flesta arbetar tydligen inom jordbruk i North Dakota och det finns bison där.


I USA kan man tjäna bra - jag vet att cheferna på min skola har riktigt höga löner. De ligger ute offentligt på skolans hemsida. Men de flesta som tillhör gruppen "classifieds" (dit jag hör) har rätt låga löner. Och de fackföreningar som finns i USA är ofta inte alls lika starka som de europeiska så det blir inte samma påtryckningar. Jag minns fortfarande en jättestrejk i Sverige på 80-talet när Stockholms bussar, tunnelbana och tåg i stort sett stod stilla under ett par veckor i maj. Har svårt att tänka mig att någpt liknande skulle kunna ske i USA.

Kanske dags att spela på det Superlotto som finns i Kalifornien - jackpotten lär vara uppe i 12 miljoner dollar. :)

Bilden från National Geographic - bison i North Dakota.

10 comments:

Budgetresande said...

Tror du att det har att göra med krisen eller var löneläget såhär dåligt redan innan?

Malin said...

Det här med löner är alltid svårt. Hur mycket man får ut beror ju även på vilken stat man bor i och hur mycket den statliga skatten är. Vad som också är viktigt är om man får några förmåner såsom sjukvård. Det är ju självklart i Sverige, men inte alls i USA. Särskilt inte om man har ett deltidsjobb. Även om sjukvårdsförsäkring erbjuds av arbetsgivaren så måste man betala för den, samma med pension och livförsäkring för det mesta. Som svensk är man ju uppvuxen med att man inte riktigt behöver tänka på de sakerna (tror att man bör göra det ändå). Federal minimilön heltid innebär att man tjänar ungefär 12000 dollar/år. Det finns nog nästan ingenstans i USA man kan försörja sig på en sådan liten summa. Inte helt säker på att jag skulle kunna klara av att bo i North Dakota;)

Heather Lundquist said...

Om det är så dåligt här i USA, varför bor du kvar här? Bara nyfiken. Om jag kännde som dig, så skulle jag flytta tillbaks till Sverige.

Ha det,
Heather

Anne-Marie said...

Budgetresande: Jag tror att de lägre lönerna alltid legat mycket lägre än de högre lönerna. Sedan har givetvis budgetkrisen "sett till" att utrymmet för lönehöjningar minskat och samtidigt har priserna för mat, bensin, hyror osv fortsatt att stiga. USA har stora skillnader och det har nog alltid varit så.

Malin: Helt rätt det du skriver om förmåner man får genom sitt arbete. Som tur är har jag sjukförsäkring genom skolan och det hjälper verkligen. Nej, $12,000/år klarar man sig nog inte på. Men det finns nog en del människor som tjänar så litet. Vet i stort sett inget om North Dakota så kan inte säga vad jag skulle tycka men det kanske inte är en "höjdarstat". :)

Heather: Visst har tankarna funnits att jag ev. skulle kunna flytta tillbaka till Sverige men samtidigt har jag bott så lång tid utanför Sverige att jag nog skulle ha svårt att acklimatisera mig. Och jag börjar kanske till och med att bli "för gammal" att enkelt hitta ett jobb i Sverige. Inlägget var mer som ett informativt inlägg (tyckte jag) hur stora löneskillnader som finns i USA och att det är tufft för många människor. Att flytta till en annan del av USA är givetvis en möjlighet - vi har en riktig glesbygdskultur här och just nu är arbetslösheten runt 20% vilket är mycket högt. Ha det bra!

christina said...

Pierre ligger visserligen i South Dakota och inte i North men det är en av de få städer vi varit i i USA som vi verkligen känt att vi skulle kunna flytta till. Men det kanske inte är samma ekonomi där som i North Dakota.
Det är ett stort steg att flytta ensam till ett ställe som man inte känner till så det gäller att tänka sig noga för och helst ha en reträttmöjlighet ifall man måste. Jag gjorde det och det gick lyckligt men det är tydligt att det där med att skaffa nya vänner blir svårare ju äldre man blir. Och även om man har sina gamla kompisar kvar här och där runt om så kan man sakna vardagsprat o s v.

Anne-Marie said...

Christina: Känner inte alls till varken North eller South Dakota men det låter intressant att du/ni hittat en stad som känns bra. Jag tror att både North och South Dakota drabbats mindre av krisen än många andra stater. Det är ett mycket stort steg att flytta utomlands. Många verkar inte inse hur stort steget verkligen är och det kan ta lång tid att anpassa sig.

L said...

Hej.. Kan tänka mig att komma till USA och leva där inte är det lättaste med tanke på skillnader i samhället. Men du är stark som flyttat dit och stannar, många klarar inte av det i längden. L

Heather Lundquist said...

L: Jag tycker det är lättare att bo här i USA än i Sverige... Jag som amerikan bodde i Sverige från 1997-2009 och stormtrivdes men kände många amerikanska tjejer som klarade inte av det och flyttade tillbaks till USA efter bara några månader... ;)

Men snart ska Obama göra USA till en "social democracy" land också så det kanske blir lättare för svenskar i längden här. Min man stormtrivs här o vi flyttade till USA förra sommaren men han har alltid kännat sig hemma i USA fast han är svensk.

Anne-Marie said...

L: Det är fler skillnader än vad man tror mellan Sverige och USA och mina första år här i USA var inte alltid så lätta. Jag tror man måste ha en stark inre förankring som gör att man vet vem man är och sedan göra sitt bästa för att anpassa sig successivt.

Heather: Det beror nog mycket på hur man är som person och var man känner sig hemma. Jag har alltid känt mig rätt hemma i USA men sedan har det också varit en hel del saker som jag haft svårare för här i USA.

Heather Lundquist said...

Ja jag heller bo i Sverige, fast jag är amerikan. Jag trivdes bättre där än här.. men maken älskar sitt nya liv här och det gör sonen, så detta är ännu en kors jag måste bära och uppoffring kan man säga. Jag gillar mitt hemland men känner mig mer hemma i Sverige konstig nog. Var 19/20 när jag flyttade dit, kanske därför.