Wednesday, April 7, 2010

Amerikansk gränspolis

När jag var i Sverige gick en TV-serie i Kanal 5 som heter "Gränsbevakarna USA". Jag tittade på ett av programmen och det var intressant att se den vardag som USAs gränspoliser lever med. De har att göra med folk som försöker komma in illegalt i USA, folk som smugglar droger, de som har med sig alla möjliga konstiga saker över gränsen, osv, osv.

Varje dag försöker människor att ta sig in illegalt i USA och många lyckas. Att bevaka alla långa gränser är givetvis omöjligt och vad jag förstått är det många som helt enkelt går över gränsen. Eftersom USA fortfarande är ett attraktivt land för människor att komma till har gränspolisen i USA ett tufft jobb.

Det sägs alltid att även om man kommer lagligt till USA är det upp till gräns- och passkontrollanten att säga ja eller nej. Den makten har de faktiskt. Om man kommer med Visa Waiver eller ett visum kan det bli ett nej om de har någon som helst anledning att vara misstänksamma. Givetvis släpps de flesta in men det kan vara bra att komma ihåg att ingen egentligen är garanterad att bli insläppt.

Första gången jag kom till USA - det var 1985 - skulle jag hälsa på personer som jobbade med en stor miljörörelse i Los Angeles. Jag hade sanningsenligt skrivit var jag skulle bo på min I-94 blankett (den där gröna pappersblanketten som fortfarande delas ut på flygplatsen och flygplanet och som alla som inte har grönt kort eller är amerikanska medborgare måste fylla i) och det var på miljöorganisationens kontor där de även hade hus där anställda bodde. Genom att jag inte skulle bo på ett hotell eller hemma hos en privatperson blev passpolisen misstänksam. Jag var inte så van att resa själv och blev mer och mer nervös när de frågade var det var för organisation - de trodde att det var en religiös organisation av någon anledning och det var tydligen en röd flagga. Det tillkallades fler personer och jag trodde faktiskt att jag inte skulle bli insläppt. Jag reste med visum eftersom Visa Waiver inte fanns 1985. Till slut blev de övertygade att jag inte var något hot och jag blev insläppt.

Under mitt första år när jag hade träffat Michael reste jag som turist, med Visa Waiver, flera gånger och stannade tre månader varje gång. Det var alltså före 11 september och allt var annorlunda då. Jag hade varit i Mt Shasta under sommaren under 3 månader, rest hem till Sverige och stannat där ca 3 veckor. När jag sedan kom till passkontrollen i San Francisco undrade mannen varför jag rest ut och jag sade, sanningsenligt, att jag rest ut för att jag var tvungen. Hans attityd ändrades när jag sade det men han var misstänksam och hade nog varit litet tveksam att släppa in mig.

Efter att ha sett TV-programmet om amerikansk gränspolis förstår jag litet mer varför de är rätt hårda och tuffa. Men det är bra att vara förberedd att man kan bli utfrågad om de blir misstänksamma, även om allt egentligen är i sin ordning.

Som avslutning vill jag bara berätta om ett par "fall" där svenskar sökt turistvisum (B-2 heter det och det kan man söka om man vill stanna längre tid än 3 månader) och fått avslag hos Amerikanska Ambassaden i Stockholm. Det är personer som följt alla regler och haft både tillgånger och kopplingar till Sverige men som ändå blivit nekade visum. Vet inte om det här är något nytt eller om det överlag blivit svårare att få B-2 visum sedan Sverige gick med i Visa Waiver. Kan vara bra att veta att det krävs mycket bevis för att övertyga de som intervjuar på Ambassaden.

Bilden från Wikipedia - visar "immigration inspectors" 1924.

14 comments:

em said...

Kan vara lite knepigt att veta vilken adress man ska ange om man tänker resa runt. Jag brukar välja den med högst status - från amerikanernas ståndpunkt. En gång på JFK blev en kvinna stående och läste min blankett en lång stund, och jag trodde det var kört. Jag hade angett en adress i Kalifornien - men hon var bara orolig för hur jag skulle klara mig innan jag kom dit! Inte förrän hon fick veta att jag hade vänner i NYC blev hon lugn.
Margaretha

Katarina said...

Jo, jag är en av dem som fått erfara de tuffa och hårda officers vid inresa till USA. Anledningen var att jag rest FÖR ofta till USA. Jag reste in var tredje månad då jag hade L. i Georgia.

Men efter lite småprat med mannen som gjorde intervuven i rummet erbjöd han mig 6 månaders visa, om jag nu fick för mig att stanna längre.

Jag kan faktiskt förstå att denna yrkesgrupp är strikta, de möter många som testar, går det så går det.

Malin said...

Enda möjligheten att stoppa någon är ju faktiskt vid gränsen. Det är otroligt många som hoppar av även visa waiver och inte åker hem när de skall utan stannar längre. Sedan blir det upprörda när de inte blir insläppta i USA nästa gång de kommer. Det har ju pratats mycket om att införa turistvisum till USA för de länder som nu har visa waiver. Antar att det nya datasystem som kräver att man ansöker via nätet innan man kommer, är en kompromiss. Det klagas mycket över att USA har strikta regler, men man skall även komma ihåg att USA har många olika slags visum, tillstånd och även ett greencard lotteri som man kan använda sig av för att komma in lagligt i landet. Sverige är mycket tuffare då det gäller uppehålls-och arbetstillstånds möjligheter faktiskt.

Anonymous said...

Ja the border är lång i norr går den ju från washington state till maine i syd från californien till new mexico. så de msåte bevaka hela gränsen till canada och mexico samt hela vattnet utanför florida

Anonymous said...

Men nu får man väl efter att ha reggat sig på nätet åka fram och tillbaka till usa hur mycket man vill under 2 år och vara där hur länge man vill

Anne-Marie said...

Margaretha: Jaha, så olika adresser har olika status. Svårt kanske att veta vilken som har högst status som turist. Visst finns det trevliga och bra poliser/kontrollanter. Du hade ju verkligen tur att träffa på en sådan person.

Katarina: Trots din intervju hade tydligen personen du träffade litet sunt förnutft. :) Kan tänka mig att allt beror på vem man träffar och vilket humör de är på. Har hört historier om folk som stött på sura passkontrollanter och fått stora besvär. Efter TV-programmet kan jag verkligen förstå att de inte har ett lätt jobb.

Anne-Marie said...

Malin: Tror precis som du att många stannar över tiden de har rätt att stanna här och sedan blir upprörda att de kanske blir nekade inresa. Hade inte hört talas om att de diskuterat visum igen för Visa Waiver-länderna. Intressant också att höra att Sverige är striktare. Sådant tänker man ju inte alltid på som svensk medborgare.

Anonym: Ja, USAs gränser är enorma egentligen. Inte konstigt att många illegala immigranter "slinker igenom".

Ulrika: NEJ - du kan inte resa obehindrat ut och in från USA bara för att du registrerat dig på ESTA. Du kan resa med Visa Waiver som gäller 3 månader. Reser du ofta med Visa Waiver kommer de att bli misstänksamma och kanske till och med neka dig inresa. ESTA är bara ytterligare ett sätt att registrera folk - inget som gör det lättare att resa ut och in till USA.

Tord said...

Efter att ha rest till US två 2-3 gånger per år, för att hälsa på dottern så har jag lärt mig hur man skall uppträda. Har till och med fått en gränspolis att skratta. Men just detta att ha dottern pluggande i US verkar ha varit lite som en dörröppnare. Efter att man sagt varför man skall till US så har det blivit väldigt positivt. Och nu när hon tog examen så hälsade de lycka till till dottern.

Anne-Marie said...

Tord: Ja, man skall ha ett visst sorts sätt tror jag för att inte få problem. Inte dåligt att du fick polisen att skratta och att du fått lyckönskningar. :)

Anonymous said...

Jag blev stoppad i Philadelfia -07. Vi skulle på min kusins bröllop. Jag blev stoppad för att jag en gång i tiden anmält mitt pass stulet. Men, jag hittade mitt pass, har rest i EU m det i flera år och inte fattat eller glömt att jag skulle meddela passpolisen i Swe att det är återfunnet. Så när jag landade i Usa blev de misstänksamma, jag blev utfrågad av en suris om vem jag var, min sambo blev utfrågad. Allt tog ca 2timmar. Polisen sa att jag antingen skulle få böta nästan 300 dollar eller så skulle jag inte få komma in. De tog kopior på mitt pass och Id för CIA som de sa. Blev ju jättenervös! Sen kom polisens chef, han sa att man skulle kontakta Interpol. Efter det telefonsamtalet blev jag "okej-ad" och fick komma in. Självklart var jag en klant som inte kollat upp mitt pass men nu när jag ska åka igen t Usa har jag ett nytt pass men är ändå jättenervös för att bli stoppad igen. Ni som rest mycket till Usa, tror ni jag blir det?!

Anne-Marie said...

Anonym: Tyvärr är det omöjligt att säga vad som kommer att hända vid passkontrollen. Det beror nog mycket på vem du kommer till. Låter konstigt men det verkar vara litet upp till personen som sitter där och hur de bedömer. Antar att du numera anmält att ditt gamla pass återfanns så att allt är uppklarat där. Eftersom du blev insläppt borde de ju inte ha några misstankar egentligen men, som sagt, man kan aldrig vara säker. Det är nog bara amerikanska medborgare som de inte är särskilt misstänksamma mot.

Anonymous said...

Är det vanligt att man stoppas en annan gång för att man blivit stoppad tidigare? och varför kopierar dom ens handlingar till CIA om man ändå är ok?

Usch. Jag är så nervös för att flyga till New York som vi ska till i vår... Maria

Anne-Marie said...

Maria: Vet faktiskt inte om man blir stoppad mer bara för att man blivit stoppad tidigare. Har själv aldrig blivit stoppad så har ingen erfarenhet av detta. Det där med CIA känner jag tyvärr inte till. Vad har du gjort eftersom du är så nervös? ;) Hoppas allt går bra.

Per said...

Verkar som sagts här tidigare att det existerar en viss godtycklighet vid gränsen. Jag var i Kalifornien drygt två veckor i augusti och eftersm jag träffade en man åkte jag tillbaks i november för att lära känna honom bättre. Jag stannade då i drygt tre veckor. Jag vill nu åka tillbaks i februari och stanna i sisådär 90 dagar. Har dock fått höra att jag inte kan räkna med att komma in. Undrar om det är till nackdel eller fördel att säga att man ska bo hos sin pojkvän?